Terima Kasih Sahabat

18 January 2008

alhamdulilah...

syukur alhamdulilah...akhirnya kesakitan yang aku alami selama ini telah hilang....aku telah menyerah diri untuk pergi ke klinik pergigian untuk membuat rawatan akar gigi...aku 'terpaksa' buat coz sayang la dengan gigi yang berharga ni...memang la boleh pakai gigi palsu tapi yang pasti masih ada coz jugak untuk membuat nya...

tepat pukul 5 ptg semalam aku punch kuar untuk ke klinik coz memang teramat sakit...dah la dengan perut berkeroncong..almaklumlah hampir 4 hari 3 malam aku tak makan...just minum air (tu pun sakit gak coz air tu kena kat saraf)...tapi kena tahanla...aku sampai di klinik dalam pukul 5.30 ptg..nasib menyebelahi aku kerana tidak ramai orang yang menunggu...

dengan perasaan yang berdebar-debar aku telah masuk bilik doktor...hanya Allah saje yang tau berdegup laju nye jantung ini...memang aku takut sangat bila masuk bilik doktor gigi coz dengan pelbagai peralatan nye...

aku mengaku yang aku ni memang penakut dengan dentist...doktor tu siap boleh gelakkan aku...doktor ni tau aku takut kerana injectionnye...that why la dia telah memberikan aku ubat kebas perasa strawaberi berangin (itu yg aku rasa la)...memang betul la masa dia injection tu tak rasa sakit pun...doktor tu siap pesan lagi dengan aku "lain kali kalu datang klinik gigi, kalu nak injection minta ubat kebas"...kalu la aku tahu yang ada ubat kebas confirm la aku tak takut nak pergi (tapi yang pastinye hanya klinik swasta je la yang ada coz ada extra charge)...

5 kali injection telah diberikan pada aku....sepanjang proses rawatan akar gigi tu dibuat aku cuma rasa ngilu bila peralatan doktor tu terkena kat saraf yang sakit dan bengkak...yang bagusnya doktor ni yelah setiap kali dia nampak muka aku kesakitan mesti dia kata "sorry"...pastu satu lagi yang aku respek setiap kali dia nakb agi injection mesti dia mulakan dengan bacaan bismillah...aku yg dalam ketakutan terus rasa tenang dan lega coz dimulakan dengan kalimah Allah...

aku berada hampir 40 minit dalam bilik rawatan...macam-macam bunyi dan peralatan yang digunakan...yang paling seksa yelah untuk menganga kan mulut...bukannye senang nak mengangga kan mulut dlm jangka masa yang lama....

aku perlu pergi kembali ke klinik pada 18 feb untuk membuat tampalan kekal...skrg ni hanya tampalan sementara saje...aku diberi amaran jangan makan benda yang keras....aku kena makanan yang lembut saje dan tidak boleh memberi tekanan pada gigi tersebut..akan ku ikut segala nasihat yg diberi utk kebaikan...

ubat kebas tu aku rasa sehingga pukul 11 malam....alhamdulilah sakit yg aku tanggung telah hilang....
yang bestnya hubby telah menanggung kos rawatan untuk isteri yang tersayang....thanks abang...next time kalu sakit lagi abang juga la yang kena membayarnye....

4 comments:

Faizah_Haris said...

risa...
sorry laaa faizah tak sempat nak jwb soklan risa tu....baru je nak minta pendapat lecturer kat sini td...pastu buka blog risa...risa dah pun wat treatment tu....

alamakk...seriau jee bacaa...heheheh...takutttt....
hehehe...

risanur said...

faizah haris,
dah tak tahan nak tanggung kesakitan..that why buat jugak...kalu ikutkan takut & seriau mmg tak nak buat...alhamdulilah dah tak sakit...

nanonano said...

alhamdulillah.
settle kes !
huhuhu :p
yeay ! pasni bley mkn sdp2,
ajak hubby g candle light diner mlm ni eh,
huhuhu

risanur said...

nanonano,
alhmadulilah..mmg settle kes..kalu ikut cadangan nano confirm dah ilang satu gigi..hehehe...