Terima Kasih Sahabat

12 June 2008

kekeliruan dan kepeningan...

dari malam tadi aku dah pening dengan pengumuman yang PM buat malam tadi....dengan pemberian gaji 2 kali sebulan....aku pening kepala bila memikirkannya....bagi aku bukannya menyenangkan tapi menyukarkan aku dalam membuat pengurusan kewangan....

yelah pemotongan KWSP dan semuanya akan dibuat semasa hujung bulan punye gaji....padahal masa gaji tu la nak kena bayar duit kereta, duit pinjaman Mara, bayaran kad kredit (kalu guna banyak pening kepala la) dan segala bil yang ada....that means confirmla gaji hujung bulan tu akan jadi zero....aku kena tunggu gaji pertengahan bulan untuk spend dan beli apa-apa yang patut...dahla gaji aku seciput je....

sampai je opis pagi tadi semua member2 dok ceta pasal gaji ini...aku rase ramai yang tak bersetuju dari yang bersetuju...coz masing-masing ada sebab tersendiri, salah satu sebabnya macam yang aku menghadapinye....aku kena fikir bagaimana nak manage kewangan aku...entahla minggu lepas pening pasal kenaikan petrol..minggu ni pening plak dengan pemberian gaji 2 kali sebulan ini...

yang pasti pagi ini juga aku ada taklimat untuk opsyen persaraan umur 56 atau 58 tahun...aku kena fikir persaraan umur berapa????kalu aku nak duit pencen tu lebih dari separuh gaji terakhir aku kena pilih opsyen 58 tahun la...tapi mampu ke aku nak keja sampai umur 58thn...aku perlu berkhidmat selama 30 tahun jika nak duit pencen lebih dari separuh coz aku masuk government umur dah lewat....member2 opis aku semunya pilih opysen 56 tahun coz diorang dah 30 tahun servis dalam kerajaan....umur ideal untuk keja kerajaan ni sekitar 25-27 tahun barulah dapat 30tahun servis....aku masuk keja government dah terlewat...

yang pastinye kepala aku hari ni penuh dengan kekeliruan dan kepeningan (alasan je sebenarnya malas nak wat keja)......moga aku akan dapat buat keputusan yang terbaik dalam hidup aku....dan fikir macamne cara untuk membuat pengurusan kewangan yang baik...

p/s : sesapa yang ada idea utk buat pengurusan kewangan yg baik sila la berkongsi dgn saya...

3 comments:

SFKMA said...

kak...sy tak ckp 30 gk kalu opsyen 56...tp sy pilih 56 gk..tak larat nk kerja smpai 58....huhuhu.

smlm pn kata..ksu soh pilih 58....bialah arahan ke apa..sy rasa sy ada hak pilih..nama pn opsyen kn...hehe

nanonano said...

ha ahh kan,
biarla dpt skali ahrung,
senang nk bajek nk byr ape2 kan..
pastu wat lanje brg2 keperluan trus,
ni nk kene buat sparuh2..
ishk cm2 hal..

risanur said...

sfkma >>masing2 ada pilihan...kalu ikutkan mmg tak larat nak keja lg tp kena pk pasal masa depan...

nano >>tu la pasal..mmg senang kalu dpt sekali harung tau...lagi senang nak manage...ini pening pale gue...pinjam kan nano la kalu cam tu??boleh??