Terima Kasih Sahabat

29 September 2008

Hepi Besday...

~ 30 september 2008 bersamaan 30 Ramadhan 1429 ~

30 tahun dahulu tepat jam 11.58 pagi sepasang kembar perempuan telah selamat dilahirkan di HKL.....aku bersyukur kepadaMu Ya Allah kerana aku dan kembar telah lahir ke dunia tanpa ada sebarang cacat cela walaupun kami telah dilahirkan secara forsep....

aku bersyukur kerana tahun ini hari kelahiran aku jatuh pada akhir bulan ramadhan...kalu ikutkan hari kelahiran aku 30 tahun yang dahulu aku lahir pada bulan syawal....maybe tiada sambutan yang akan disambut almaklumla semuanye sibuk nak buat persiapan hari raya untuk esoknya... asalkan aku dapat menghirup nafasMu dengan penuh kesyukuran...

setiap tibanya 30 sept, aku akan sujud syukur kepadaMu kerana telah menambahkan usiaku....walaupun kekadang tu aku rasa seperti begitu cepatnya waktu berlalu...tahun ini aku dah ada pangkal '3' di hadapan....rasa macam ngeri je apabila nak jejakkan kaki ke alam 30 an...

almaklumla aku masih belum lagi mempunyai cahaya mata tidak seperti kembar ku yang mempunyai 3 orang cahaya mata....namun aku pasrah dan redha dengan ketentuan yang telah kau tetapkan untuk ku....aku menerima segalanye dengan rasa bersyukur namun aku mengaku kekadang aku khilaf sebagai insan yang lupa diri....setiap insan inginkan kebahagiaan, kegembiraan, keceriaan dan segala yang indah di dalam kehidupan tidak kecuali aku....

myspace glitter

alhamdulilah untuk segalanye Ya Allah...aku mohon padaMu agar aku dipanjangkan usia, dimurahkan rezki, dipermudahkan dalam segala urusan, dipanjangkan jodoh dalam rumahtangga dan jauh kan segala musibah untuk diriku, kembar ku dan keluarga....aku mohon padaMu agar aku dikurniakan cahaya mata untuk menyerikan lagi rumah tangga yang aku dan hubby bina...insya'allah...

pimp myspace profile

p/s : aku tak kira aku nak gak wat entry pasal besday aku...disebabkan aku bercuti mulai esok aku publish gak hari ni...hope jangan ada yang 'termuntah' baca n3 yang terawal sehari ini...almaklumla nak cari publisti murahan...

26 September 2008

selamat hari raya...



aku ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfiti 1429...
aku mohon ampun dan maaf sekiranya apa yang aku tulis selama ini menganggu emosi dan fikiran kekawan blogger semua...
aku doakan kalian yang balik kampung memandu dengan berhati-hati...hope u all balik dengan sempurna....
moga kalian semua bergembira dan ceria di hari raya ini...
jangan makan terlalu banyak sangat benda-benda yang berlemak coz nati perut terkejut plak...
yang pastinye aku mula bercuti pada 30 Sept hingga 9 Okt 2008....

p/s : aku juga yang akan tetap beraya di KL...yang pastinye KL akan lenggang selama seminggu...aku juga yang menjadi penunggu setia di sini...ada ke sesapa yang offer nak bawa aku balik beraya kampung...aku tak pernah rasa suasana berhari raya di kampung...


duit raya...



alhamdulilah aku dapat duit raye alam maya...daripada sangkelu nun jauh di perlis....tak sangka plak boleh dapat duit raye di alam maya...bestnye kalau dapat duit tu depan mata...confirm dengan senang hati aku nak gi jalan TAR masa lunch time ni....lagipun memang aku belum shopping raye lagi...thanks sangkelu kerana sudi memberinya walaupun dari jauh...

disebabkan duit tu notnya tak berapa banyakkan aku tak 'sudi' nak jadi kedekut lagi untuk memberi pada orang lain...almaklumlah not RM 50 je kan...kalu sudi nak terima pun maybe aku sudi bagi sorang singgit je...terutama pada nano di kuantan kesian dia demam dan akan baik bile aku bagi duit raye...jangan marah na akan gurau je...almaklumla kita nak raye kan...kena la gembire kan hati yang lara ini....

25 September 2008

kerisauan.....

dah hampir seminggu aku tidur tak lena, makan tak kenyang dan mandi tak basah konon-kononnye lah...mengalahkan orang yang bercinta plak kan....

pagi ini pukul 9.00 pagi aku ada meeting dengan big boss dan our unit...aku gelisah, risau dan gemuruh la...coz hari ini ada presentation system yang dibuat oleh my team...takut kena sembur je coz my big boss ni pandang jauh ke hadapan takut tak archieve apa yg di nakkan ...dan banyak juga keja-keja yang aku handle cam tertunggak je bukan tak nak buat tapi tak terbuat ...memang banyak sangat keja yang perlu kejar due date dan keja yang on the spot kena buat...tu yang kelam kabut semacam aje....

Ya Allah aku mohon padaMu agar aku tidak akan kena sembur di pagi bulan pose yang penuh mulia ini...hope mood our big boss ni ok la...kekawan doa-doakan la sama-sama yea yang aku tak 'badmood' sangat hari ini...nanti apa-apa aku update pas meeting...

*******************************************************************************
update terkini jam 2.00 petang...

alhamdulilah lega rasenya dah abis presentation tapi terseksa dengan macam-macam kerja yang diberikan...ada penambahan yang perlu dilakukan pastu nak kena buat manual pengguna plak...pastu nak kena wat testing system selama 2 bulan...masa testing ni lah akan kuar semua error yang kita tak jumpa sebelum ini...

tak sanggup rasenya..nak cuti raya pun cam takde mood je....almaklumla for sure pas naik cuti raye ni semua kerja-kerja yang diberikan kena siap...

aku mohon pada Allah agar semua kerja yang diberikan pada aku dipermudahkan segala urusannya...insya'allah...

rezki kurniaan Illahi VII...



buka pose semalam my hubby telah bawa aku gi makan di Keramat Permai di Restoran Saswani...dia kata dia dah rasa tomyam kat situ dan memang sedap....sejak dua menjak ni aku tak boleh nak masak lagi di rumah alasan je tu sebab aku nak berkejar pergi kelas after opis hour....

hampir 2 minggu dah kelas aku bermula dan hampir 2 minggu jugalah kami suami isteri jarang berbuka sama...sedihnye...nasib baik la sebelum aku mula study hari tu aku dah masak masakan kesukaan my hubby dan setiap hari juga aku berbuka pose dengannya...ini lah pengorbanan yang aku dan hubby kena lakukan demi impian yang aku kejar...insya'allah...

semalam my hubby bercuti dan dia telah mengambil aku di pejabat dan nak berbuka pose sama...tu yg my hubby suggest makan di Keramat Permai...my hubby yang pilih menu...dia pilih tomyam seafood, daging masak merah, kailan ikan masin, udang goreng tepong dan nasi putih...memang sedaplah tapi yang tak bestnye cam sikit je makanan dia cam tak cukup je 2 org makan memang baget giler la...kalu tak caya cubat tengok kat pict tu...nampak cam untuk sorang je makan dahla my hubby tu cepat lapar orangnya ...namun alhamdulilah....selepas buka pose aku kena berkejar ke kelas...dah takde masa nak dok lepak-lepak cam dulu untuk release kan perut...cam kartun je kami berdua makan macam dikejar hantu je...nak wat camne dah dugaan kan...

aku bersyukur kepadaMu Ya Allah kerana memberi kesempatan pada kami berdua untuk bersama walaupun aku rasa sekarang ni masa aku bersama hubby makin kurang...dulu ada aje masa untuk ke mana-mana...sekarang ni memang terhad aje...nasib baik ada henpon untuk bersms dan menelefon sepanjang masa...aku harap my hubby akan memahami situasi ini...shopping raye pun belum pergi lagi...tak tahu la bile nak pergi...insya'allah akan ku terjah ke jalan TAR nak cari biskut snow white...

24 September 2008

impian my hubby...



alhamdulilah akhirnya impian my hubby untuk mempunyai handphone baru akhirnya tercapai jugak..semalam pas balik keja temankan dia gi kedai handphone di gombak...

dah lama jugak my hubby menyimpan hasrat untuk menukar handphone baru...ini bukan gara-gara aku dapat bonus tau...tapi memang dah daif sungguh handphone my hubby kalu aku pun tak nak pakai ...aku ni kan kekadang demand gak sekali sekala nak tunjuk demand ...hanya boleh terima call dan sms aje...tu pun nyawa-nyawa ikan asyik mati je bila dapat call...kalu tolak kat kedai confirm orang kedai tu tak nak ambik...almaklumla handphone lama dan memang dah takde stok langsung di pasaran...

selalu kena perli dengan kekawan dia...kesian je bile aku dengar ceta dia...aku ingatkan nak beli untuk present besday dia yang akan datang ni (november) tapi dia tak sanggup nak tunggu...aku plak tak nak la bagitahu yang aku nak bagi present nanti tak surprise la kan...skrg ni aku kena fikir hadiah lain yang harus aku belikan...ada idea tak???

seronok bile melihat muka suami gembire....ye la bukan senang kita nak mengembirakan hati orang yang kita sayang....aku juga tumpang gembire walaupun aku hanya memberi sumbangan yang sedikit saja....

hope my hubby lebih bersemangat untuk untuk menikmati kehidupan ini...

23 September 2008

pAy DaY...


alhamdulilah bagi kakitangan awam dah dapat gaji beserta bonus untuk separuh gaji termasuk aku juga...bila dah dapat gaji ni confirm la semuanye terfikir nak beli satu shopping complex nak diborong...lagipun aku belum gi shopping raye lagi...coz takde masa almaklumla aku sibuk dengan kelas setiap malam selepas kerja....aku tak tahu la bile nak gi shopping....my hubby plak keja sabtu dan ahad...

tahun lepas aku shopping raye masa malam raye...rasa kemeriahan nye...tapi yang tak bestnye shopping last minute takde color atau saiz yang kita berkenan...yang pastinye rasa aku sekeluarga hanya cara besederhana sahaja....lagipun aku takde baby yang nak disiapkan baju rayenye....kekadang aku jeles melihat kekawan yang mempunyai anak dan persiapan raye yang dibuat...aku tak tahula bila akan ada kesempatan macam ni...sedih rasenya...kan dah emo...aku cukup sensitif bila ceta pasal baby ni...rasa diri ni serba kekurangan je...tapi aku redha dan pasrah dengan ketentuan dari Allah untuk aku...mungkin rezki aku di tempat lain...

aku dah pergi tukar duit raye pagi tadi...kekawan opis sibuk tukar aku pun tak nak ketinggalan... gak....sambil aku gi bayar duit kereta masa tu la aku gi tukar duit tukar tak banyak mana pun....sambil menyelam minum air...ramai sungguh yang dok tunggu kat bank...kalu masa lunch time nati lagi la ramai lagi orang yang nak gi shopping confirm sogo penuh....

aku bersyukur dengan rezkiMu Ya Allah...agar permurahkan rezki aku sekeluarga dan rahmati segala rezki yang kami perolehi....

22 September 2008

rezki kurniaan Illahi VI...

weekend lepas aku gi umah mak aku untuk 'berkampung' membuat kuih raye...memang setiap tahun aku akan buat kuih raye bersama dengan mak aku dari zaman belum kawin lagi anak mithali...tak lengkap rasenya kalu tak buat kuih raye...bukannya banyak pun tapi nak gak buat...yang pastinye my favourite biskut raye adalah tart nenas....memang aku akan masak intinye sendiri....resipi turun menurun la katakan....

yang pastinye bila dah dok kat umah mak aku berbuka pose di umah mak aku la....almaklumla masa ni lah aku bermanja gan mak aku untuk minta masak yang sedap dan enak-enak...kalu kat umah sendiri kena masak sendiri....nak makan pun cam kureng sikit...almaklumla air tangan sendiri kurang menyelerakan ....

aku memang pulun abis makan apa yang mak aku masak....memang marvelous tiada tandingan kat tempat lain...makanan yang mak aku masak tu memang sedap...untuk berbuka pose hari ke 20 mak telah masak mee kari dan desertnye plak kuih sagu (jongkong)....

untuk hari ke-21 plak mak aku masak nasi minyak, udang masak santan, sambal sotong dan jelata kacang tanah....tak penah aku bertambah nasi tapi wat pertama kalinya aku telah tambah di bulan pose ni....memang sedap la...husband aku makan pun tambah dua kali....husband aku yang ada resdung pun hentam jugak makan udang dan sotong....kan dia pantang tengok....

alhamdulilah....nikmatnya yang Allah berikan pada kami sekeluarga memang tidak ternilai....aku mohon pada Allah agar kami sekeluarga dimurahkan rezki dan dijauhkan dari segala yang tidak baik...

kebizian teramat...



aku dalam kebizian yang melampau sangat...hope aku ada masa nak update blog ni...banyak jugak yang aku nak ceta apa yang aku buat weekend lepas....mood raye dah sampai...nak wat keja pun dah rase no mood dan malas je tapi disebabkan kerja yang teramat banyak kena la melupakan segala mood ni....keja teramat banyak rase tak cukup masa nak buat...semuanye nak urgent....

dah nak raye pun masih ada mesyuarat yang perlu aku attend...kalu attend tanpa buat minit mesyuarat takpe...ni nak kena kuarkan dalam masa 3 hari...rase cam tak larat je...

dah la aku kurang tidur lately ni...rase mengantuk sgt...dah banyak kali tersengguk atas meja ni....bubuh batang mancis pun masih tak jalan...memang mengatuk sangat...

Ya Allah tolongla aku dalam menyelesaikan perkara-perkara yg perlu diselesaikan...

18 September 2008

rasa bersalah...

aku memang terasa amat bersalah pada semua kekawan opis aku di BTM....aku tahu keputusan yang aku buat last minute mengecilkan hati mereka....aku minta maaf banyak-banyak....bukan aku sengaja nak menarik diri di saat akhir tapi aku terpaksa membuat keputusan tersebut....aku harap kekawan opis aku faham dengan keputusan aku ini...

aku tahu aku yang buat cadangan untuk buka pose bersama-sama budak opis last-last aku yang menarik diri...bukan sengaja aku mencari alasan tak nak pergi tapi masa yang amat terhad untuk berbuka bersama tu la...coz my hubby akan sampai ke restoran tu dalam pukul 7.35 malam dan aku plak berkejar nak ke kelas jam 7.45 malam...takkan nak soh hubby makan sorang2 kat saner...confirmla dia tak nak tambahan plak ada perangai malu-malu kucing babi dia tu lagi la susah...aku terpaksa membuat keputusan last minute begini...

aku berharap kekawan BTM dapat memaafkan diri aku yang memang la serba kekurangan...hope u all hepi masa buka pose esok confirm ada gosip-gosip yang menarik....tak bestnye tak boleh nak join....

aku tahu kita semua akan tensen menanti bala pagi esok...almaklumla big boss kita akan meletup mengamuk...kita semua perlu menahan telinga dan menahan sabar berpose...memang our big boss tu dah lama tunggu nak mengamuk sejak dari awal berpose lagi....confirmla kita semua takde mood esok nak gi shopping esok tengahari esok pun confirm takde mood kan itu semua dugaan di bulan pose (padahal kecut perut nak menanti pagi esok punye meeting).....aku mengaku yang aku dalam ketakutan...takut kena sembur yang teruk sangat sehinggakan tak boleh nak jawab....

Ya Allah moga aku dan kawan-kawan boleh la menerima segala dugaan dariMu....moga kami boleh menahan segala kemarahan our big boss....

17 September 2008

rezki kurniaan Illahi V...

semalam aku berbuka pose dengan penuh menarik sekali...bukan senang sebenarnya untuk menikmati saat-saat begini....aku dan hubby berbuka pose dengan 'candle light dinner' lagi....bukan sengaja aku  nak pasang lilin kononnye romantik la ni tapi rumah aku telah blackout...masa tu baru je lima minit berbuka pose....nasib baik lah semalam aku hanya masak mee goreng aje...kalu la aku masak yang had vox padahal memang tak sempat nak masak pun  confirmla tercekik tulang....


nasib baik la aku dan hubby memang bercadang nak kuar gi shopping cuci mata kat care4 takdelah aku terperuk kat umah dalam kepanasan macam apam kena kukus...memang selalunya kalau umah kami blackout kami akan kuar ambik angin kat luar malas nak dok umah...confirm la amik masa 3 atau 4 jam kan...pas solat maghrib kami kuar gi jalan-jalan...aku nak beli kain untuk mak mertua aku nak jadi menantu mithali untuk buat baju raye...nasib baik la mak mertua aku ni pandai menjahit kalu tak confirm la aku beli yang siap aje...mana ada tukang jahit nak menjahit lagi kan...


pas pusing, belek, tengok dan beli kain, my hubby nak belanja makan mcD..almaklumla berbuka hanya makan mee goreng aje suami aku ni memang kuat makan tu yang dia ajak gi mcD...aku tak kisah...my hubby hanya beli satu set Mcchicken dan Mcflurry....skrg ni rega value meal kat mcD ni memang dah naik mencekik darah sungguh ...skrg ni rega untuk set big mac yang besar hampir RM11...dulu tak salah aku below RM10...memang melampau sungguh harga yang dinaikkan....

sekarang ni aku dan my hubby kena berjimat cermat la...kalau nak makan fast food hanya sebulan sekali ajelah coz nak kena spend duit untuk masa hadapan...tambah plak aku skrg ni kan dah further study kenala spend lagi banyak duit...dah kena kurangkan aktiviti berjalan-jalan, shopping dan segalanye....berkorban untuk 4 tahun sahaja....

Blogger Award...


untuk pertama kalinye blog aku diaward oleh blogger bukan satu tapi dua award lagi...rase cam bangga je...selalunye tengok blog orang lain je yang ada award...maybe masa tu takde rezki kot...tapi kali ni melampau plak dapat sampai 2 award dari orang yang sama....untuk first dan second award ni aku dapat daripada mebby...thanks mebby kerana sudi memberi award pada blog risa ni....dah banyak kali dia soh amik award kat blog dia tapi disebabkan kesibukan yang teramat tu yang tak sempat amik...sorry ye mebby coz amik lambat...tag mebby pun nanti baru risa wat ok...

first award :


Here are some rules to be followed:
1. The award may be displayed on a winner’s blog.
2. Add a link to the person who you received the award from.
3. Nominate up to five other blogs.
4. Then add their links to your blog.
5. Add a message to each person that you have passed the award on to in the comments section of their blog.

List award ni aku panjangkan kepada :
 myra
 siti fatimah
 azura
 sultan
 penyu biru

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
second award :



Lets follow the rules :
1. Put the logo on your blog
2. Add a link to the person who awarded it to you
3. Nominate at least 7 other blogs
4. Add links to these blogs on your blog
5. Leave a message for your nominee on their blog

aku panjangkan award ni kepada 
 myra
 siti fatimah
 azura
 sultan
 penyu biru
 mama ranggie
 put3shidah

hope kepada kekawan blogger yang terima blog ni sila2 la panjangkan kepada kekawan blogger yang lain...jangan di simpan plak....

16 September 2008

akhirnya....

syukur alhamdulilah ke hadrat Illahi kerana apa yang telah aku pohon, mohon dan minta akhirnya diperkenankan jua oleh Allah...tiada apa yang dapat aku ucapkan selain aku sujud syukur kepadaNya...

terima kasih juga aku ucapkan kepada kekawan blogger yang telah memberi pendapat dan nasihat seperti Kebencian Maharaja (KM), Mr Penyubiru, Nanonano, Luna, Mebby dan Azura di dalam n3 aku yang lepas (di dalam dillema)...pendapat dan nasihat kalian aku ucapkan jutaan terima kasih walaupun kita hanya kenal melalui alam maya namun persahabatan antara kita seumpama kita dah kenal lama....

akhirnya apa yang aku impikan dalam hidup dan azam aku untuk tahun ini dapat aku gapai...insya'allah....aku dapat juga sambung belajar di UKM KL....aku telah mula study malam tadi untuk kelas pertama....

apa yang aku tahu ada student yang telah berjumpa dengan dekan fakulti tentang ketidakpuashati mereka apabila terpaksa memilih UKM bangi....mereka telah membuat bantahan dan telah mengambil tandatangan student yang kena 'paksa rela' untuk memilih bangi....akhirnya keputusan telah dibuat akan ada 2 kampus iaitu KL dan Bangi...

petang semalam adalah pendaftaran untuk memilih kampus...siapa cepat dia dapat...35 di KL dan 35 di Bangi....sesapa yang lambat terpaksa la memilih kampus yang belum penuh tu...apa yang pasti petang semalam ketua penyelaras tersebut telah memerli dan menyindir la kepada kami yang telah memilih kampus KL....mesti dia bengang biler dia kena marah gan dekan fakulti kot...nak senang kan keja dia je nak manage student tapi dia tak tahu kesusahan student yang nak ke bangi sane...kita sambung study bukannye free tapi kena bayarlah mestila kita nak memenuhi kepuasan hati kita dan pihak UKM sendiri perlula mengikut apa yang telah diiklankan...dia siap sound lagi untuk tahun depan hanya dibuka di bangi sahaja..that means kira aku punye batch yang terakhir yang ada di KL....

yang pasti aku telah blur untuk kuliah malam pertama...almaklumla kan otak dah berkarat...hampir 6 tahun meninggalkan dunia kolej....moga aku dapat la membawa dan berjaya untuk memenuhi cita-cita aku ni..insya'allah....

15 September 2008

rezki kurniaan Illahi V...


buka pose semalam yang ke 14 ramadhan aku telah masak sup tulang, daging masak kicap lada hitam, sayur campur dan sambal kicap...memang marvelous la coz aku dah lama tak masak lauk berasaskan daging...selalunye aku akan masak ikan...bak kata my husband aku akan masak setahun sekali je daging masak kicap lada hitam...padahal my husband ni peminat setia daging masak kicap ni...my hubby telah menambah nasi sebanyak 3 kali...seronok je aku tengok dia makan dengan penuh berselera....dan rasa dihargai biler makanan yang kita masak dimakan dengan gembire...

aku teringat dulu masa zaman bercinta dan masa tu kebetulan memang bulan pose...aku ajak kekasih aku (sekarang ni my hubby la) ni datang umah untuk berbuka dan kenal-kenal dengan bakal mak dan ayah mertua...aku telah masak daging masak kicap lada hitam ni la....dia siap boleh kata bukan aku yang masak tapi mak awak yang masak...geram je aku mendengarnya...padahal memang aku yang masak....sampai sekarang ini lah dia telah terjatuh cinta dengan daging masak kicap ni...tapi susah jugak kan bile dapat isteri yang susah nak masak...bukannya aku tak boleh masak tapi bila malas tahap gaban memang tak boleh buat apa....

daging masak kicap lada hitam ini lah antara kenangan yang manis masa zaman kami bercinta...masa ni lah aku telah membuktikan pada kekasih ku yang aku boleh masak dan boleh menjaga dia bile dah kahwin....

insya'allah aku akan cuba merajinkan diri aku untuk selalu masak makanan kegemaran my husband ni....(bukannye tak nak masak tapi aku kurang gemar daging dan ayam ni, aku lebih prefer udang atau ikan)....tapi my hubby ni udang cukup sensitif sebab resdung...setiap kali aku masak dia akan makan (almaklumla pantang tengok, bukan pantang makan) dan masa tu la dia akan bersin setiap saat...kesian kat my hubby tapi nak wat camne kan...dah aku masak confirmla menu tu aku yang tentukan....apa yang aku masak tu la kena makan kan....masa inilah kita nak tunjukkan kuasa veto dalam menentukan makanan yang akan dimasak tapi selalunye aku ni fleksibel apa yang my hubby nak makan aku akan cuba masak sedaya mungkin, insya'allah...


12 September 2008

rezki kurniaan Illahi IV...


ni masakan yang aku masak semalam untuk berbuka pose hari ke 11 dan sahur pagi tadi...cara masakan kampung lagi...coz sebelum tu dah makan ala thai kan...memang menyelerakan dan sedap...sapa lagi yang nak puji kecuali hubby dan diri sendiri kan...aku masak masak lemak kuning labu, sambal ubi kentang + ikan bilis goreng, ikan goreng, sambal belacan dan ulam (tak sempat nak snap pict)....memang puas hati masak sendiri sebenarnya...coz berapa kali nak tambah nasi pun boleh....tapi selalunye aku takkan bertambah coz nak diet kan....my hubby la yang akan makan dengan bertambah2...

sonoknye tengok dia makan dengan penuh berselera...siap puji lagi "air tangan isteri for sure la sedap'...bangga la aku dibuatnya....tapi lum sampai riak lagi la..coz masak untuk my hubby insya'allah boleh la...main campak-campak je apa yang patut dalam periuk tu...tapi kalu nak masak untuk bagi orang lain makan kena fikir banyak kali la....takut selera orang lain dengan kita kan...

untuk berbuka pose hari ini aku dah tak tak tahu nak masak pa...dalam peti ais abis semua stok dah....aku call hubby tadi dia kata kita bukak pose kat luar...tapi di mana ye....aku kalu makan kat luar ni bermasalah sikit...coz sukar untuk mencari tempat yang sedap, puas hati dan berbaloi dengan apa yang kita bayar....takut masuk kedai yang tak sedap dan mencekik darah...confirm la masa tu kita akan cakap yang 'berbudi bahasa' menyesal makan kat sini...

ada tak sesapa boleh bagi suggestion tempat makan kat area gombak, keramat atau wangsa maju yang sedap dan puas hati coz berdekatan dengan rumah aku...aku paling malas nak gi jalan2 jauh....


tag from Azura...

untuk kali keduanya aku kena tag dalam dunia blog ni iaitu dari Azura....amik masa gak nak wat tag ni...

TAG kali ni :-
~apa ader dalam handbag anda....

ok cara2 TAG ni...
kiter kena snap gambar barang2 dalam handbag....
pastu kena list kan aper barang2 tu... satu persatu...
kena tag balik ikut baper kuantiti barang dalam handbag anda tu...
contoh kalo dalam tu ader 15 barang, haaa 15 orang la..

mari aku tunjukkan apa yg ada dalam my handbag...rasenya tak la cam semak sangat coz aku akan hanya bawa yg basic je...almaklumla bukannye pompuan melayu terakhir yang perlu ada macam2 dalam handbag....jom kita siasat apa yang ada :


1. wallet - benda yg paling penting sekali nyawa hidupku...segalanya ada kat sini...duit, ATM kad, credit card dan segala jenis kad yang tak menghasilkan duit reward je...


2. handphone - benda kedua yang penting after my wallet....almaklumla nak call hubby tersayang nak bagitau kita ke mana, tgh wat pa dan segalanya...my hubby ni cam busy body sikit penyiasat peribadi...


3. segala jenis kunci (kunci rumah, pejabat dan keta) - aku adalah orang pertama yg sampai opis that means itu yg perlu ada...kunci rumah penting gak...kunci keta hanya jadi perhiasan saje  digunakan masa emergency je...


4. access card - ni penting gak untuk masuk ke dalam opis...kalu ada kunci takde access card ni memang confirm dok nganga la kat luar pintu opis...


5. pen drive - aku memang akan bawa ke mana saje...almaklumla semua data penting ada dalam ni...dan bile2 masa aku nak download lagu atau apa saje aku akan simpan dalam ni..lagipun kecik je kan tak berat mana pun...


6. ubat-ubatan - aku ni selalu kena gatal-gatal almaklumla selalu alergic dengan apa sahaja terutama makanan...dan panadol takut la pitam pening-pening lalat bile banyak mengadap pc...

itu aje yang ada dalam handbag aku...kan aku dah kata tadi yang dlm handbag aku ni hanya ada yang basic dan penting je..takde alat-alat kosmetik/make up ni...coz aku ni paling malas nak bawa benda2 ni....aku sorang yang simple je...

aku akan tag pada enam orang kekawan blogger yang teramat bertuah aku sayang mengikut list barang aku iaitu :
1. siti fatimah
2. myra
3. mebby
4. faizah haris
5. biskut rajin
6. luna

sorry ye kekawan kerana menyusahkan kalian...saje je nak busy body nak tahu apa yang ada dlm handbag kalian..
.

11 September 2008

rezki kurniaan Ilahi III...


semalam aku telah off dari masak memasak coz my hubby cuti semalam....untuk pertama kalinye untuk pose tahun ni aku berbuka di luar....kali ni kami gi makan tempat yang tempat tak pernah kami kunjungi...ni idea giler dari aku la ni....aku jeles bila tengok kawan2 blogger makan kat tempat tu..that why semalam aku ajak my hubby mencuba rasa makanan di situ untuk pertama kalinye...memang la kekok tapi wat cam dah biasa makan je...tak nak lah tunjuk cam kekok sangat...

aku dan my hubby gi my gi makan di Johnny's Steambot di Jaya Jusco Wangsa Maju...aku berbuka pose dahulu di rumah dengan makan kuih...pas solat maghrib baru kuar gi makan...coz kalu gi awal-awal confirm la orang ramai dan sukar untuk dapat tempat duduk....

aku sampai di JJ dalam kul 8.15 malam tapi masih ramai lagi umat2 di dalam restoran tu...masih full lagi...my hubby macam dah tensen je coz perut dia tak tahan kalau makan kuih je kan...selalu pekenda nasi ni hanya makan kuih 3 ketul mana lah nak tahan...my hubby ajak aku makan kfc atau McD coz tak sanggup nak tunggu....aku pujuk my hubby gi beli barang rumah dulu....coz ini saje la peluang nak mencuba makanan di Johnny ini...kalu lain kali tak tahu la bilernye plak....

abis beli barang rumah baru la kami masuk ke restoran Johnny...masa tu jam dah menunjukkan pukul 9.00 malam..kesian kat my hubby yang kelaparan...nasib baik la servis yang ditawarkan memang cepat...takdelah kami tunggu lama sangat..kami order satu set A (steambot), fried rice spicy, air durian belanda dan dessert....memang not bad la rase makanannye boleh tahan dan boleh la masuk dalam tekak kami...

alhamdulilah tercapai jugak hasrat aku nak makan kat Johnny's...lepas ni jika ada kawan2 yang tanya pernah makan tak kat Johnny aku dengan bangganye akan jawab 'dah rase dah pun'...dan aku takkan jeles lagi melihat kekawan blogger yang menceritakan detik2 makan di Johnny lagi...


10 September 2008

dalam Dillema...


aku dalam dilemma ketika ini....aku memerlukan bantuan dari segi pendapat dan nasihat untuk menyelesaikan problem aku ini...fikiran aku dah buntu untuk mencari jalan penyelesaiannya...walaupun aku cuba ingin melupakan dari memikirkannya namun yang pasti aku perlu buat keputusan yang terbaik untuk diri ku...masa nya akan menjelma tidak lama lagi...aku mohon pendapat dari teman-teman blogger bagaimana caranya untuk aku menyelesaikan masalah ini...

pada 24 ogos yang lalu aku telah menerima tawaran untuk menyambung study di peringkat degree di UKM....ini adalah sebahagian dari azam untuk tahun 2008 ini dan adalah impian aku untuk memiliki degree....aku mengambil study ini secara sambilan (class selepas waktu keja) iaitu dari pukul 7 hingga 10 malam....semasa aku memohon untuk study ini class akan diadakan di kampus KL iaitu memang berdekatan la dari rumah dan tempat kerja aku....memang tujuan utama aku memilih UKM ini kerana classnye akan diadakan di KL...

di sini la bermula segala masalah bagi aku....pada 6 september yang lalu aku telah menghadirkan diri untuk mendengar taklimat program pengajian........seramai 75 orang student telah menerima kursus ini dan majoritinya pekerja kerajaan yang bekerja di putrajaya...buat pertama kalinye student seramai itu yang diterima untuk kursus ini...selalunya satu class hanya melibatkan 30 hingga 40 orang shj...masalahnye kampus KL tidak boleh menampung student seramai 75 orang kecuali di UKM bangi...aku akan mulakan pengajian pada 15 september 2008 ini...

aku perlu berulang alik dari tempat kerja ke bangi dan seterusnya ke rumah setiap hari kecuali hari Jumaat...class akan bermula jam 7 hingga 10 malam...rumah aku berada di gombak...aku perlu berulang alik ke bangi dengan menggunakan kemudahan komuter....perjalanan komuter dari opis ke bangi mengambil masa 60 minit dan tren ke rumah aku hampir 45 minit...

yang menjadi masalah utamanye mampukah aku untuk berulang alik ke bangi setiap hari...aku akan sampai ke rumah hampir jam 12 tengah malam dan aku akan ke luar ke opis pada jam 6.00 pagi....aku takut aku keletihan dan kepenatan serta keselamatan aku yang tidak terjamin apabila aku perlu berulang alik setiap malam sendirian...takkan my hubby nak mengambil aku setiap malam di bangi (aku perlu memikirkan sumber kewangan yang tinggi iaitu petrol dan tol)...

memang aku dalam kebuntuan yang teramat sangat...aku mahukan kejayaan dalam kehidupan namun pelbagai dugaan yang harus aku tempuhi...apa yang harus aku lakukan either nak menolak tawaran ini dan mencari universiti lain di KL (spt UTM Jln Semarak) .....atau aku harus teruskan perjuangan ini dan menempuh segala cabaran dan dugaan yang mendatang....

aku perlukan pendapat kalian...terima kasih atas pandangan yang diberikan...

09 September 2008

rezki kurniaan Ilahi II



ini adalah masakan yang aku masak masa buka pose untuk hari ke 7 dan ke 8 atas permintaan my hubby yang tersayang...

my hubby telah request masak ikan goreng sumbat kelapa atau ikan batang bantut (mak aku yang panggil) ini sejak dari last week masa mula2 nak pose...tapi disebabkan pembikinan ikan sumbat kelapa ni remeh sikit that why aku akan tunaikan permintaan dia masa hari cuti...almaklumla kan cuti masa tu panjangla nak godek dan membuat request from my hubby....

semalam aku hanya masak mee goreng je coz dah muak asyik makan nasi...tu yang tukar selera untuk masak mee goreng...lagipun semalam aku hanya berbuka pose sorang je coz my hubby last minute ada keja overtime....bosannye bila berbuka sorang2 diri...makan cam takde perasaan je...nak wat camne kan dah nasib diri...hari ini pun aku akan berbuka pose sorang2 lagik coz my hubby ada overtime lagi...

** ada ke sesapa yang nak ajak aku berbuka sama??? ***



08 September 2008

baby nur najla umairah



masa lunch hour tadi aku dan kekawan opis gi melawat kawan yang baru melahirkan baby girl pada 6 september 2008 yang lalu di pandan indah....

comey nye 'nur najla umairah' sama seperti maksud namanye iaitu cahaya mata yang kemerah-merahan....memang merah da putih sungguh baby najla ni dengan matanye yang cantik....memang berbaloi dengan kesakitan yang mama nye alami sepanjang mengandung 9 bulan 10 hari...tahniah diucapkan kepada suhaila dan reza...moga kalian menjadi mama dan papa yang mithali....moga kehadiran nur najla umairah ini makin menyemarakkan ikatan kasih sayang kalian....

kening dan bulu mata nye yang lebat membuatkan hati ini mudah terpaut apabila memandang nu najla ini...serasa aku juga mahu mempunyai seorang cahaya mata namun aku tidak mempunyai rezki lagi...aku hanya mampu menumpang kasih sayang anak buah dan anak kawan-kawan....entah bile la rumah tangga aku akan dikurniakan dan diserikan dengan cahaya mata dari Allah ini...aku akan sabar menunggu kehadiran mu sayang...insya'allah jika diizinkan Allah...



tag

ini adalah tag pertama yang aku dapat semenjak aku aktif dalam dunia blog ini...selama ni aku hanya membaca n3 blogger2 yang kena tag...

aku dapat tag yang pertama ini daripada myra iaitu kawan blogger yang dah lama aku terputus contact tiba2 dia menjelma kembali...tak sangka di dunia alam maya ni pun kita masih boleh contact dan boleh jumpa...dah rezki kami untuk bertemu kembali walaupun hanya di alam maya...thanks myra kerana telah menge'tag' akak untuk pertama kalinye...rasa best gak ye bila menjawab tag ini...

Bagaimana caranya:

1. Copy gambar di bawah lalu posting di blog anda
2. Teruskan tags ini minimum ke 5 blogger muslim yang anda kenal.
3. Jangan lupa tinggalkan komen pada blog mereka
4. Tulis alamat blog anda (di bawah gambar) setelah alamat blog pemberi tag



Pemberi tag
http://hanatrg.blogspot.com/
http://blog-amer.blogspot.com
http://www.mimyara.com/
http://risanur.blogspot.com

dan tag ini aku teruskan kepada blogger-blogger di bawah :
1. siti fatimah
2. cikgu jawe
3. azura
4. mebby17
5. nano

selamat menjawab tag dan selamat berpuasa...

** inilah pertama kali aku menjawab tag...rase kekok je almaklumla baru belajar tentang dunia tag ni...walaupun dah lama dalam dunia blogger... **

05 September 2008

rezki kurniaan Ilahi...

banyak blog yang aku jenguk semuanye memaparkan cerita makanan semasa berbuka dan bersahur...memang meleleh air liur makanan yang dipaparkan...ada yang dibeli di pasar ramadhan dan ada gak yang masak sendiri...aku juga tidak mahu ketinggalan...

aku tidak tahu la kenapa bulan pose ni memang aku rajin semacam untuk memasak...padahal kalau bulan-bulan lain aku la isteri yang memang susah nak masuk ke dapur...aku hanya masuk ke dapur biler aku 'buang tabiat' atau terlebih rajin....coz aku fikir masa tu makan untuk 2 orang aje dan makan hanya untuk sekali sahaja....tapi start pose hari tu hingga semalam aku akan berkejar balik dan masak...

bukan nak tunjuk rajin tapi aku rasa kalu masak memang jimat sikit la coz boleh makan 2 kali iaitu masa berbuka dan bersahur....lagi satu perangai aku ni memang pemalas nak gi pasar ramadhan...ada 2 sebab kenapa aku tak suka pergi pasar ramadhan iaitu sukar untuk buat pilihan lauk (mengurangkan pahala biler aku mengutuk makanan yang dibeli tak sedap) dan lagi satu sebab aku tak suka bersesak....aku cepat rimas dan lemas bile terlalu ramai orang bertumpu di sesuatu tempat...memang aku akan mengelakkan diri daripada ke tempat public yang menjadi tumpuan ramai..almaklumla aku ni kan berpenyakit....kena la beringat sebelum penyakit aku menjadi lagi teruk...sesak nafas!!!

petang semalam aku masak kicap ikan, sambal sotong dan sayur kacang panjang...kuih plak aku beli di medan mara....penah tak dengar kuih abuk-abuk...yang diperbuat daripada sagu...tapi yang kelakarnye masa tengahari semalam aku gi library dengan kawan aku....masa tu tengok la majalah saji yang memaparkan pelbagai resepi kuih muih tradisional...aku cakap gan kawan aku dah lama tak makan kuih abuk-abuk ni coz susah nak jumpa kecuali bulan pose....


memang rezeki aku agaknye....masa dalam perjalanan nak balik ke opis jalan-jalan ke medan mara ada la ekspo kat ruang legar...aku nampak kuih yang berbalut dengan daun pisang berbentuk 3 segi...aku pandang kawan aku dan dia pandang aku....aku tanya brader tu untuk kepastian kuih apa ni...brader tu jawab kuih abuk-abuk...apalagi aku sambar la RM2 untuk 5 ketul...memang rezki aku aku di bulan pose ni...alhamdulilah....

berbuka semalam aku berbuka dengan lauk yang aku masak dan kuih yang aku beli...alhamdulilah...rezki dari Ilahi...selalunye lauk berbuka samalah dengan lauk sahur coz tak kan membazir...

03 September 2008

mengantuknye...



aku mengantuk teramat sangat sekarang ni....biler mengantuk akan membuatkan rasa kemalasan nak buat kerja tu confirm la wujud kan....dah nampak sangat aku ini pekerja yang tidak efisyen dan bagus masa bulan pose ni...

ada ke caranye nak mengelakkan mengantuk di pagi2 ni....memang tak terbuka dah mata ni...asyik nak terlelap je...

agaknye memang dugaan masa bulan pose ni kan...bulan penuh berkat untuk membuat amal ibadat...bulan yang memang banyak menduga fizikal, mental dan rohani kita ni agar kita menjadi umat yang lebih bersyukur dengan nikmat yang diberi oleh Allah...

kuatkan aku dalam menempuh segala dugaan ini Ya Allah....permudahkan segala urusan dan berikan aku petunjuk serta hidayah Mu...


02 September 2008

i'm back...

aku telah kembali dari bercuti selama 5 hari....tahap kemalasan dan mengantuk yang melampau...dahla cuti lama ditambah plak dengan mood pose....nak wat keja pun jadi cam tahap lembab dan slow je (alasan semata-mata) padahal memang malas nak wat keja...

aku bercuti selama 5 hari tidak ke mana-mana pun..hanya memenatkan badan dan meletihkan segala urat saraf kerana persandingan adik lelaki aku yang berlangsung pada 30 ogos 2008 yang lalu...wat kenduri mana yang tak penat kan...tambahan plak kenduri ni kami anak-beranak pakat masak sendiri untuk para jemputan yang hampir 200 orang....

alhamdulilah semuanya telah berjalan dengan lancar walaupun pelbagai dugaan yang kami hadapi....walaupun masa bersanding tu hujan yang amat lebat (hujan rahmat agaknya)....

selamat pengantin baru....moga berkekalan selamanya...

layan je lah pict-pict di bawah ni....tak larat nak wat karangan la...otak tengah membeku...