Terima Kasih Sahabat

30 October 2008

ku sedar diri ini...

aku tahu aku tiada rezki lagi untuk menimang cahaya mata...tapi salahkah aku ingin bermanja, bermesra dan menumpang kasih anak kawan-kawan aku sendiri...

aku sedar kekurangan diri ini...aku terima dengan pasrah dan redha ketentuan yang telah ditetapkan oleh Allah....namun tak semestinya aku tidak dikurniakan anak, aku tidak mempunyai naluri seorang ibu...

aku memang terasa hati sangat-sangat dengan sikap kekawan yang memperlekehkan kekurangan diri ku ini...aku memang terasa hati...aku tidak pernah se'emosi' begini....

aku cemburu dengan kekawan yang mempunyai cahaya mata...

29 October 2008

sengal :(

aku memang sibuk sesangat untuk minggu ni betul2 punye sibuk...nak blog hopping pun tak menyempat...nak menyibuk untuk jadi top commentar pun dah tak sempat dah...rase ketinggalan jauh je semua kekawan punye ceta...aku terpaksa...tapi akan ku balas selepas semuanye selesai....

kerja untuk 2 orang kena jadi sorang....memang tak menang tangan dibuatnye ...rasa macam nak tidur je kat opis ni....

pastu boss plak menyibuk nak tau semua info masa kita tengah pening kepala wat statistik....dia soh kita pikirkan ayat untuk dia wat maklumbalas...kata boss fikirlah sendiri ayat yang sesuai..ini kita plak yang kena fikir ayat yang sesuai untuk dia..."memang la tak sesuai".....

ini pun aku curi-curi untuk update n3 sebelum aku nak ke kelas....sementara pc lum switch off lagi...

p/s : esok jemputla datang ke open opis raye aku di wisma sime darby...dah abis raye baru la nak wat...bukan syawal lagi tapi zulkaedah dah...nak wat camne my big boss asyik bz je...kena la terima kan...tak kan nak melawan plak...

23 October 2008

latihan kEbAkArAn...


pagi tadi aku telah dikejutkan dengan bunyi deringan jam loceng yang amat panjang di opis...apa tindakan pertama u all apabila mendengar bunyi loceng tersebut...terpinga-pinga, lari terus menyelamatkan diri atau just wat bodoh je nak bakar diri... 

jam pukul 10 pagi tadi ada latihan kebakaran yang dilakukan oleh pihak bomba, ambulans dan kerjasama dengan bangunan wisma sime darby (tempat opis aku menyewa)...kalu ikutkan kami yang berada di aras 4 perlu menyelamatkan kanak-kanak/bayi pengasuh taska untuk diselamatkan...dah jadi tanggungjawab kami yang berhampiran dengan aras 1 iaitu tempat taska/nurseri sime darby ditempatkan... 

tapi alhamdulilah yang pastinye Allah lebih menyayangi kami...kerana taska tersebut ditutup selama seminggu kerana ada seorang kanak-kanak yang dijangkiti penyakit HFMD (penyakit kaki, tangan dan mulut)...kalu tak aku tak dapat nak bayangkan macamne aku perlu mendukung atau membawa bayi/kanak-kanak untuk menyelamatkan diri nak selamatkan diri pun termengah-mengah dan terhengeh-hengeh... 

dah la staff BTM hari ni yang sepatutnye menjadi pasukan penyelamat seramai 22 tapi yang ada hari ni adalah seramai 6 orang kerana orang lain gi berkursus...dah la bayi/kanak-kanak yang berada di taska tersebut seramai hampir 40 orang...memang Allah merahmati kami...kalu tak confirm sekarang ni aku dalam kepenatan membawa bayi/kanak-kanak tersebut... 

ni adalah first time aku berada di dalam latihan kebakaran di bangunan sime darby...aku bersyukur kerana opis kami hanya di aras 4...tak dapat bayangkan staff yang berada di puncak langit aras 21 tu..mesti mengah dan penat giler..dah la pas kena turun tangga kena naik tangga jejantas plak untuk berhimpun di padang sekolah yang berada di sebelah jalan sultan ismail... 

memang real la pihak bomba tu wat latihan..siap ada kereta bomba sebanyak 2 trak dan ambulans yang digunakan...yang tak boleh tahan tu siap wat api asap nak bagi orang cemas...tapi aku tengok masing-masing staf yang ada di situ semuanya wat muka poyo selamba je...memang tak cemas langsung pun...mereka boleh jalan berlengang dan berborak lagi...itu la lumrah manusia kan...kalu betul2 berlakunya kebakaran barulah nak mengelabah dan amik serius... 

sampai di padang sekolah aku lihat semuanya wat hal masing-masing...apalagi aktiviti borak-boraklah...rupanye ramai staf yg berada di wisma sime darby ni...semuanye merungut coz kena berdiri lama...nasib baikla cuaca mendung kalu panas terik tak tahula macamne gayanye...ada yang pengsan kot...ada siap yang bawa payung tu...nak kata panas takde matahari nak kata hujan takdelah plak airnya...memang menjaga kulit sungguh... 

yang pastinye latihan kebakaran ini berakhir pada jam 10.45 pagi...balik opis yang pastinye line tenet masih bengong...aku tak tahulah disebabkan apa...sekarang ni ok pun tapi masih lembab lagi...aku terpaksa membuat copy dulu dan paste di ms word takut apa yang aku taip hilang...langkah berjaga-jaga...kalu tak confirm aku mengamuk kepenatan menaip...
.

21 October 2008

line tenet???

line internet kat opis ni bengong laju lagi siput berjalan ..

aku nak update n3 pun takde mood...nak blog hopping pun cam sengal je..nak masuk blog kekawan ambik masa hampir 15 minit..kalu yg banyak pict tu confirm gi makan pun belum abis kuar pict...nak bagi komen lagi la payah sakit ati betul la...

rase nak campak je komputer ni masuk lombong...kalu boleh la...berikan aku kesabaran yg kuat utk menghadapinya...

17 October 2008

anugerah yg tak terhingga...


n3 kali ini aku nak paparkan pict anak kawan aku yang bernama Iman Wafiq....ibunya bernama oja...oja, saya pinjam pict iman untuk dimasukkan dalam n3 ni...kesian kat aku kan coz takde baby lagi...kalu tak memang penuhla blog aku ini dengan pict baby...

pict ni aku amik masa iman beraya di rumah mak aku...balik dari open house big boss aku tu...terus terjah rumah mak aku plak...iman ni baru berusia 1 tahun 1 bulan...korang geram tak tengok pict iman ni...

satu je iman ni, dia tak mau dengan semua orang...tapi yang pelik tu masa gi umah mak aku bila mak aku nak amik dia terus nak...terus la aku snap gambar..bukan senang nak pict camtu...rase cam bertuah jemak aku coz iman nak gan dia...jeles plak coz aku tak penah berkesempatan nak dukung dia....aku nak sangat bergambar gan iman tapi tak penahnye dapat....nati satu hari nati auntie akan dukung iman jugak....

tragedi oktober...

hari sabtu yang lepas (11 oct 2008) big boss aku telah menjemput kami untuk ke open house yang diadakan di kelana jaya....memang pengalaman yang aku tak dapat lupakan semasa nak ke rumahnya...

aku telah menumpang kawan aku iaitu ct coz my hubby tak boleh nak datang kerana kerja...aku telah pergi dengan 3 orang lagi kawan opis aku iaitu oja, gee dan anika...that means 5 orang dalam satu keta (semuanya pompuan dan sorang baby boy....dalam kul 3 ptg bertolak dan masa tu jugak la hujan baru nak turun...

kami dah jangka yang jalan akan mengalami kesesakan coz ramai yang akan wat open house minggu...dan keadaan bertambah lagi teruk apabila hujan terlalu lebat...sehinggakan drebar tak nampak jalan la...coz terlalu lebat dan takut juga nak menempuh laluan air yang tengah laju...coz keta yang kami naik ni keta yang telah di lowedkan..dah jadi cam keta racingla...2 kali jugakla berhenti untuk tunggu hujan reda sikit....

tapi yang jadi tragedinya masa di selekoh dari ttdi nak ke kelana jaya, jalan tu penuh dengan air...ada satu keta tersadai mati kat situ...banyak keta yg ikut jalan alternatif iaitu ikut laluan salah lain...jalan kat situ lak tgh wat pembinaan fly over....banyaklah kon-kon di tepi jalan yg diletak...

kami tengok semua keta lepas termasuklah keta kancil dan kelisa...kami yg kena wira ni pun cam konfiden je nak ikut kononnye besarkan...kalu tak kami nak kena pusing jauh mengikut traffic light....drebar dgn yakin naik kat atas jalan tu...alih-alih masa nak turun dari jalan tu rupanya keta kami tersekat kon yg tertumbang kat situ..apa lagi drebar turun dari keta dan cuba utk tarik kon tu tapi tak larat...aku juga turun untuk tarik sekali...tapi Ya Allah memang berat sungguh coz tersekat di depan tayar depan...nasib baiklah kawan aku ni jenis bukan panik dan cuak dia masuk balik keta tu dan terus reverse kan kembali keta tu...sib baiklah boleh lepas...aku dengan sekuat tenaga plak masa tu cuba mengalihkan kon tu coz takut keta lain plak yg nak tersekat jadi superwomen aku masa tu....

masa tu sib baiklah hujan tak berapa lebat kalu tak memang confirm la aku dan aku tu dah basah...tapi masa tu apa yang aku fikir adalah untuk lepaskan diri dari situ...muka kawan2 aku yang ada dlm keta memang cuak giler la....masa tu dah takde makna nak malu kontrol ayu dah...yang terfikir nak lepas je...alhamdulilah Allah masih berpihak pada kami..kalu tak memang confirm la nak kena minta bantuan orang lain..dahla memang dah ada satu keta tersadai kat situ kami tak nak join the club ...

akhirnya pukul 4.30 petang kami sampai rumah big boss kami...apa lagi kami telah melantak makan dengan berseleranya...yelah simpan perut tak makan tengahari lagi pastu denga hujan plak...makanan yang disediakan memang best macam-macam ada kambing bakar, sate, nasi ayam, nasi lemak, char kuetiaw, kek dan pelbagai jenis buah lagi....memang kami kenyang giler la...

thank boss kerana wat open house..yang pastinye kami telah dok kat meja tu dari kul 4.30 hingga 6.30 petang...meja lain semuanya dah bertukar-tukar orang memang tak tahu malu betul la BTM ni ....yang pastinye semua makanan yang ada kami telah berasa semuanya...

16 October 2008

cantik tak??

disebabkan ada orang puji cantik dan lawa terus aku berminat untuk membuat special entry...memang aku nak buat entry pun tapi malu...tapi disebabkan ramai orang kata lawa aku nak juga tunjuk...

mesti semua orang suspen apa yg aku nak tunjukkan...bukan benda berharga just benda murah je tapi import dari tanah seberang lagi...bukan indonesia tau...tapi pulau langkawi...kalu bukan cadar raya aku untuk tahun ni...warna pink lagi jangan marah kawan-kawan...aku beli cadar ini masa aku honeymoon dengan my hubby masa bulan february hari tu...punya la nak pakai masa raye aku cukup sabar kan diri menyimpan dari memakainya...walaupun hati membuak untuk membentangkannya...

kononnya ala-ala inggeris la coz bunga ros warna pink kan...tapi kain cotton dia memang sejuk la puji tak ingat punye ...rase memang dibuai mimpi la biler berbaring di atasnya...rasa tak nak bangunla terutama masa hari cuti..terus dianyam mimpi-mimpi yang indah-indah belaka...

harganya takdelah mahal sangat tapi puas hatila...mata aku ini kan jenis yang simple tapi cantik dan harga mesti la berbaloi...

p/s : entry ini khas akak wat untuk nano...cantik kan..nati kalu gi langkawi boleh beli di idaman suri..siap promote lagi...nati sesapa kekawan yang gi langkawi aku nak kirim lagi satu...sila-sila la bagitau sesapa yg nak gi langkawi tu..

14 October 2008

my sweet present...


29 sept 2008 ~ 29 ramadhan 2008 ~
9.00 malam
walaupun ceta ni dah basi dan dah lama yang pastinye aku tetap nak update dan nak abadikan dalam blog....yelah blog ini aku yang punya..aku nak letak apa sahaja ceta dan pict pun orang tak boleh nak marahkan....bukannya tak nak update awal tapi disebabkan aku cuti lama dan masa yang teramat suntuk that why baru hari ni aku nak update ceta...memang ketinggalan zaman betul la...

masa besday yang lepas my hubby telah bagi present yang cukup bermakna bagi aku...dia nak soh aku ingat dia sepanjang waktu dan setiap detik tak boleh nak ingat kat orang lain, berani ke aku nak wat camtu kan....dia telah memberi aku hadiah tersebut advanced 3 jam sebelum besday aku....dia beri aku jam 9.00 malam sewaktu pulangnya dia dari keja...lagipun baru je lepas beli present tu nampak sangatla dia yang tak menyempat nak bagi dan wish kat aku...my hubby kata dia nak orang pertama yang wish dan bagi besday kat aku...macamla isteri dia ramai yang nak bagi hadiah memang perasaan sungguh aku ini sekali sekala kan nak angkat bakul sendiri...

yang kelakarnye my hubby bungkus dengan kertas surat khabar je....tapi berlapis-lapis...kononnye nak balas dendam pada aku yang penah balut hadiah berlapis-lapis macam tu jugak..tapi masa tu aku pakai pembalut hadiah tau....

sampai je umah terus dia ambik surat khabar lama dan masuk bilik...aku yang tengah tengok tv memang pelik perangai dia...coz selalunye my hubby akan berborak gan aku dulu....tak sampai 10 minit my hubby kuar dan dia kata dia nak bagi something special dan org yang pertama yg wish besday pada aku...masa tu aku jual mahal yelah belum lagi besday aku lagi...belum genap 30 tahun lagi tak nak mengaku yang aku dah tua ....

aku terima dengan senyuman yang panjang dan manis..yelah bukan senang nak dapat present masa besday ni...almaklumla my hubby ni bukanla romantik orangnya...just biasa-biasa je..susah nak tengok dia nak wat suprise apa-apa pada aku...aku terima aje dah memang sikap dan perangai dia begitu...

aku malu nak bukak..aku kata tunggu kul 12.00am...tapi dia soh bukak jugak...apa lagi aku bukakla...rupa-rupanye dia beri aku sebuah jam tangan...yang kelakar ye tu my hubby tak sempat nak buat tag harga nampak sangat dia nak soh aku tengok reganye....my hubby tak tercakap apa masa tu just sengih je...my hubby suruh mengingati dia sepanjang masa tak kira di mana jua aku berada, jangan mengingati orang lain....so sweet je ucapan yang dia ucapkan pada ku...memang aku terharu sungguh la....

alhamdulilah Ya Allah aku bersyukur kepadaMu kerana dianugerahkan seorang suami yang menyayangi dan mencintai aku seumur hidupnya....walaupun pelbagai dugaan rumahtangga yang kami tempuhi dan lalui aku aku berdoa padaMu agar hubungan suami isteri antara kami kekal selamanya...aku memohon padaMu agar kami akan dikurnia seorang cahaya mata untuk menjadi penyeri hidup kami...

13 October 2008

ketidakwujudan sementara...

alhamdulilah kerana aku attend kursus yang menggunakan pc dan ada internet network...that means aku tidak dalam kebosanan dan 'kemurungan'....kalu tidak confirmla aku mati kutu bosan tahap gaban..dahla boss aku dok kat sebelah ni...memang la lagi tak boleh lari mana...

kursus yang aku hadir ni takdelah bosan sangat coz menggunakan software terbaru daripada MS Office iaitu MS InfoPath 2007...macamne nak buat form lagi senang....kursus ni diadakan di tempat latihan swasta di bandar utama...tapi di urusetia oleh MAMPU...semuanye di arrange oleh MAMPU...aku hanya datang untuk kursus selama seminggu...

that means masa kelas atau kursus berjalan aku masih boleh blog hopping dan berchat...takdelah aku bosan..lagipun aku mula berpose hari ni...masa lunch memang aku akan menggunakan masa sepenuhnye untuk mengetahui semua ceta dan n3 terbaru kekawan blog...tapi takdelah pict yang aku nak sertakan...just n3 kosong saje la...padahal aku banyak gambar yang nak diupload...

alhamdulilah aku dikurniakan kursus yang ada internet connection dan pc...walaupun aku adalah pilihan terakhir yang dicalonkan untuk kursus...memang la orang kata "setiap perkara yang berlaku itu ada hikmahnya"....memang aku percaya dengan semua itu...semua yang dikurniakan oleh Allah ada hikmahnya...

ketidakwujudan....

aku akan menghadiri kursus seminggu di bandar utama....aku tak tahula either aku sempat nak update n3 dan menjenguk blog kekawan....coz kursus ni dari pagi hingga petang....kalu petang pun aku dah nak berkejar balik coz nak ke kuliah plak...mesti penat kan..almaklumla bandar utama tempat yang paling sibuk di kl ni...

insya'allah kalau ada rezki dan masa akan ku update n3 dan menjengah blog kekawan...doakan aku tidak bosan di dalam kursus itu nanti...almaklumla aku gi kursus ni dengan tidak ikhlas dipaksa rela....

09 October 2008

kenangan pahit raye...

aku jeles tengok semua orang cerita pasal kenangan raye mereka yang indah-indah belaka...siap ada pict dengan famili, pict makanan di pagi raya, pict gi jalan-jalan....aku memang teramat jeles sangat dengan semua kekawan blogger aku....entahlah bukan aku sengaja nak ada perasaan cam ni tapi memang aku cemburu je...

raya tahun ni adalah raye yang kureng meriah dan kureng ceria dalam hidup ku ini...memang aku dah jangka sejak awal lagi yang raye ini adalah raye yang tak best  macamla raya tahun-tahun lepas tu best sangat....ini disebabkan my hubby kena bekerja mulai dari malam raye hingga raye keempat...

kemeriahan aku nak gi shopping ke jalan TAR memang tidak berkesempaian...my hubby kena kerja selama 24 jam dari 30 sept (dahla masa besday aku, memang sedih giler la time tu)hingga ke pagi raye...malam raye pertama keja sambung kembali keja...that means masa pagi raye pertama hingga ke malam raya pertama my hubby hanya tidur kerana keletihan dan kepenatan....aku la yang dok terconggok tak ke mana-mana....memang bosan teramat-amat...semua orang bergembira bersalam-salaman dengan family, makan beramai-ramai dan gi masjid aku juga la yang dok macam orang bisu patung cendana kat umah...tak tahu nak cakap gan sapa (my hubby dah belayar hingga ke mana tak tahu la)....

aku hanya kuar rumah jam 5.30 petang gi umah mak mertua aku dan pulang ke rumah kembali jam 7.30 malam....hanya Allah sahaja yang tahu perasaan aku bagaimana....aku tak dapat nak cium tangan kedua ibu bapa aku di hari raya pertama, berjumpa dengan adik beradik aku dan yang pastinye takdelah pict satu family...memang takde langsung...yang pastinye hanya air mata aku mengalir ketika mak aku call tanya datang ke tidak ke rumah dia...padahal rumah mak aku hanya di KL je...macam kan nak kena seberang laut je...takkan aku nak gi sorang diri je tanpa suami plak...ntah la memang kenangan raye yang pahit bagi diri ku....

aku hanya berjumpa dengan family aku pada raye malam kedua..itu pun nasib baiklah my twin bawa mak, adik2 dan anak buah aku datang ke rumah aku...kalu tak memang aku akan keseorangan la...memang sedih la kan....aku hanya berendam air mata sahaja ketika raye ni...that why aku kata raye kali ini adalah raye yang kurang meriah dan cerianya...aku jeles semua orang ada pict family di pagi raye...

aku hanya berkunjung ke rumah mak aku ketika hari raya keempat...aku rasa masa tu kalau kat KL memang dah takde pun mood raye...masa tu aku memang dah hangin satu badan...aku tak pakai pun lagi baju raye yang aku idam-idamkan...ye la dah kegeraman tahap melampau...aku gi umah mak pakai jeans dan t shirt je...coz masa tu pun my twin ajak gi mandi sungai di templer park....kelakar je kan masa raye gi mandi sungai...ingatkan family aku je yang buat kerja gile buang tabiat tapi Ya Allah memang terkejut giler..rupanye ada lagi manusia yang ada di tempat perkelahan ini...memang tak ku sangka rupanye...macam ni rupanye raye di KL....
itulah kenangan pahit aku ketika raye 2008....memang sedih sungguh la...dahla masa besday aku takde sambutan yang dibuat...takde pun kek yang diberi pada aku dan twin...ntah la memang dah nasib aku telah ditakdirkan sedemikian...aku perlu menerimanye dengan pasrah dan reda...
nanti aku akan update pict masa mandi di templer park...insya'allah...

i'm back.....

alhamdulilah akhirnya aku masuk kerja kembali setelah hampir 9 hari bercuti....walaupun namanye bercuti yang pastinya aku tetap dikacau diganggu setiap pagi....aku ni kan jenis pekerja yang cemerlang berdedikasi aku angkat juga call daripada kekawan opis aku tu...almaklumla kesian kat kawan-kawan aku yang terpaksa 'mengcover' (wujud ke perkataan ini) kerja aku sepanjang aku bercuti ini...

aku nak sangat update n3 tapi aku memang terlalu banyak sangat kerja...dah la pagi2 masuk keja mood aku dah spoil aku memang teramat geram dengan boss yang ada kuasa veto sepenuhnya semuanya dia je yang betul ....

memang tertekan sungguh la..kononnyepunyelah masuk keja dengan penuh bersemangat dari malam tadi..yelah kan rindu dengan suasana opis (walaupun aku bercuti aku tetap datang ke opis untuk settlekan kerja yang urgent) betapa rajinnya aku kan sapa yang nak puji kenalah puji diri sendiri ..aku kena gi kursus selama seminggu mulai next week 'paksa rela' sakitnye hati coz kursus ni takdelah sangat kena mengena dengan aku

insya'allah moga aku akan dapat waktu terluang untuk mengupdate semua cerita yang aku nak sangat update...pagi-pagi lagi aku dah melepaskan geram di blog ini...kalu tak di sini di mana lagi aku nak melepaskan semua kegeraman yang ada dalam hati ini....