Terima Kasih Sahabat

09 October 2008

kenangan pahit raye...

aku jeles tengok semua orang cerita pasal kenangan raye mereka yang indah-indah belaka...siap ada pict dengan famili, pict makanan di pagi raya, pict gi jalan-jalan....aku memang teramat jeles sangat dengan semua kekawan blogger aku....entahlah bukan aku sengaja nak ada perasaan cam ni tapi memang aku cemburu je...

raya tahun ni adalah raye yang kureng meriah dan kureng ceria dalam hidup ku ini...memang aku dah jangka sejak awal lagi yang raye ini adalah raye yang tak best  macamla raya tahun-tahun lepas tu best sangat....ini disebabkan my hubby kena bekerja mulai dari malam raye hingga raye keempat...

kemeriahan aku nak gi shopping ke jalan TAR memang tidak berkesempaian...my hubby kena kerja selama 24 jam dari 30 sept (dahla masa besday aku, memang sedih giler la time tu)hingga ke pagi raye...malam raye pertama keja sambung kembali keja...that means masa pagi raye pertama hingga ke malam raya pertama my hubby hanya tidur kerana keletihan dan kepenatan....aku la yang dok terconggok tak ke mana-mana....memang bosan teramat-amat...semua orang bergembira bersalam-salaman dengan family, makan beramai-ramai dan gi masjid aku juga la yang dok macam orang bisu patung cendana kat umah...tak tahu nak cakap gan sapa (my hubby dah belayar hingga ke mana tak tahu la)....

aku hanya kuar rumah jam 5.30 petang gi umah mak mertua aku dan pulang ke rumah kembali jam 7.30 malam....hanya Allah sahaja yang tahu perasaan aku bagaimana....aku tak dapat nak cium tangan kedua ibu bapa aku di hari raya pertama, berjumpa dengan adik beradik aku dan yang pastinye takdelah pict satu family...memang takde langsung...yang pastinye hanya air mata aku mengalir ketika mak aku call tanya datang ke tidak ke rumah dia...padahal rumah mak aku hanya di KL je...macam kan nak kena seberang laut je...takkan aku nak gi sorang diri je tanpa suami plak...ntah la memang kenangan raye yang pahit bagi diri ku....

aku hanya berjumpa dengan family aku pada raye malam kedua..itu pun nasib baiklah my twin bawa mak, adik2 dan anak buah aku datang ke rumah aku...kalu tak memang aku akan keseorangan la...memang sedih la kan....aku hanya berendam air mata sahaja ketika raye ni...that why aku kata raye kali ini adalah raye yang kurang meriah dan cerianya...aku jeles semua orang ada pict family di pagi raye...

aku hanya berkunjung ke rumah mak aku ketika hari raya keempat...aku rasa masa tu kalau kat KL memang dah takde pun mood raye...masa tu aku memang dah hangin satu badan...aku tak pakai pun lagi baju raye yang aku idam-idamkan...ye la dah kegeraman tahap melampau...aku gi umah mak pakai jeans dan t shirt je...coz masa tu pun my twin ajak gi mandi sungai di templer park....kelakar je kan masa raye gi mandi sungai...ingatkan family aku je yang buat kerja gile buang tabiat tapi Ya Allah memang terkejut giler..rupanye ada lagi manusia yang ada di tempat perkelahan ini...memang tak ku sangka rupanye...macam ni rupanye raye di KL....
itulah kenangan pahit aku ketika raye 2008....memang sedih sungguh la...dahla masa besday aku takde sambutan yang dibuat...takde pun kek yang diberi pada aku dan twin...ntah la memang dah nasib aku telah ditakdirkan sedemikian...aku perlu menerimanye dengan pasrah dan reda...
nanti aku akan update pict masa mandi di templer park...insya'allah...

13 comments:

mim.ya.ra.alif said...

kesiannya kak..tp xpe la.. ada hikmah di sebakik semua tuh.. yg penting akak masih punya famili yg sygkn akak kn?

sultan said...

nmpknye dia tkpaksa korbankan raya dia taun ni. xpe. musti ada hikmah...

yg penting kena hargai setiap sen yg dia dpt hasil dr pengorbanan dia tu...

mebby said...

huuhuhu...ciannyer kt dia...xperla x semua org gembira d hari raya okey...cool n peace...

david santos said...

Justice for NURIN JAZMININ

ad3ck said...

takpe lah kak, pengalaman je semua tuh. dapat jumpe famili pong da kira elok sangat ;)

nanonano said...

xpe la kak..
sekurang2nye,
akak msih ade family yg amik berat psl akak..
maybe next year meriah ke..
mane tao..
insyaAllah..
jum kite g sopim kat jalan tar awal bln dpn nak?
:D

Kebencian_Maharaja said...

Lelama nanti Risa akan mengerti dlm hidup ni bertapa adanya kos melepas. Bila kita memilih sesuatu akan ada impak & sequencenya. So mohonla agar dipermudahkan perjalan hidup kita.....Selamat Hari Raya

Mr PenyuBiru said...

bila baca n3 nie, rasa sedih la jugak.aku dapat bayangkan dan rasa apa yg ko alami walaupun ku tak pernah alami lagik. berat aku membaca,berat lagik bahu yg memikulnya.
ekceli, aku pun hampir senasib ngan husben ko, kena keje time raya. dari 30/9 smp 3/10. tapi aku kautim ngan member aku yg kena keje time raya jugak, aku siap bagi duit lagi utk hari yg dia cover aku. resultnye, aku dpt beraya seminggu lebih lama dari orang yg dapat cuti raya. tawun depan tak tau la, adakah nasib menyebelahi ku lagi.

janganlan bersedih sangat yer. hari raya adalah hari utk kita mengembirakan diri kita. plan la sesuatu ngan hubby tuk cover balik kesedihan dihati tu.

kakLuna said...

sbnrnya cara utk ko tak sedih ialah dgn mendengar cerita raya anak2 yatim, org2 miskin dan org2 tua yg ditinggalkan di umah org tua.

masa tu, kesayuan yg ko alami hanya sekelumit pasir dari kisah mereka.

AzurA said...

er..die keje apa sampai 24 jam tu?? siannya

pu3shidah said...

ala kciannya risa...x pe sabar ea!!
taun dpn pastikan hubby risa apply cuti awal2 k....

risanur said...

myra >> insya'allah ada hikmah disebaliknye..

sultan >> mmg akan risa hargai setiap sen yang dicurahkan...

mebby >> mmg tak semua org bergembire di hari raya kan..kali ni risa yg merasainya...

ad3ck >> memang pengalaman yg amat berharga bg risa..thn depan kena apply cuti awal2 la...

nano >> alhamdulilah akak masih ada keluarga yg amik berat...jgn lupa bgtau bile na dtg kl...

risanur said...

KM >> mmg dlm kehidupan ni ada kos melepas...akan ku hargai setiap masa yang dianugerahkan oleh Allah..

mr penyubiru >> tq penyubiru krn memahami situasi risa...hanya org yg berada dlm situasi tersebut akan merasainye..insya'allah risa akan buat plan dengan hubby...

luna >> memang benar luna memang ada insan yang lagi sedih dari risa...cuma cara bagaimana kita nak menghadapinye...

azura >> a'ah hubby risa keja 24 jam..siap sambung lagi pastu selama 12 jam setelah rehat di siang harinye...

pu3shidah >> akan risa pastikan yg hubby aplly cuti awal next year...