Terima Kasih Sahabat

23 October 2008

latihan kEbAkArAn...


pagi tadi aku telah dikejutkan dengan bunyi deringan jam loceng yang amat panjang di opis...apa tindakan pertama u all apabila mendengar bunyi loceng tersebut...terpinga-pinga, lari terus menyelamatkan diri atau just wat bodoh je nak bakar diri... 

jam pukul 10 pagi tadi ada latihan kebakaran yang dilakukan oleh pihak bomba, ambulans dan kerjasama dengan bangunan wisma sime darby (tempat opis aku menyewa)...kalu ikutkan kami yang berada di aras 4 perlu menyelamatkan kanak-kanak/bayi pengasuh taska untuk diselamatkan...dah jadi tanggungjawab kami yang berhampiran dengan aras 1 iaitu tempat taska/nurseri sime darby ditempatkan... 

tapi alhamdulilah yang pastinye Allah lebih menyayangi kami...kerana taska tersebut ditutup selama seminggu kerana ada seorang kanak-kanak yang dijangkiti penyakit HFMD (penyakit kaki, tangan dan mulut)...kalu tak aku tak dapat nak bayangkan macamne aku perlu mendukung atau membawa bayi/kanak-kanak untuk menyelamatkan diri nak selamatkan diri pun termengah-mengah dan terhengeh-hengeh... 

dah la staff BTM hari ni yang sepatutnye menjadi pasukan penyelamat seramai 22 tapi yang ada hari ni adalah seramai 6 orang kerana orang lain gi berkursus...dah la bayi/kanak-kanak yang berada di taska tersebut seramai hampir 40 orang...memang Allah merahmati kami...kalu tak confirm sekarang ni aku dalam kepenatan membawa bayi/kanak-kanak tersebut... 

ni adalah first time aku berada di dalam latihan kebakaran di bangunan sime darby...aku bersyukur kerana opis kami hanya di aras 4...tak dapat bayangkan staff yang berada di puncak langit aras 21 tu..mesti mengah dan penat giler..dah la pas kena turun tangga kena naik tangga jejantas plak untuk berhimpun di padang sekolah yang berada di sebelah jalan sultan ismail... 

memang real la pihak bomba tu wat latihan..siap ada kereta bomba sebanyak 2 trak dan ambulans yang digunakan...yang tak boleh tahan tu siap wat api asap nak bagi orang cemas...tapi aku tengok masing-masing staf yang ada di situ semuanya wat muka poyo selamba je...memang tak cemas langsung pun...mereka boleh jalan berlengang dan berborak lagi...itu la lumrah manusia kan...kalu betul2 berlakunya kebakaran barulah nak mengelabah dan amik serius... 

sampai di padang sekolah aku lihat semuanya wat hal masing-masing...apalagi aktiviti borak-boraklah...rupanye ramai staf yg berada di wisma sime darby ni...semuanye merungut coz kena berdiri lama...nasib baikla cuaca mendung kalu panas terik tak tahula macamne gayanye...ada yang pengsan kot...ada siap yang bawa payung tu...nak kata panas takde matahari nak kata hujan takdelah plak airnya...memang menjaga kulit sungguh... 

yang pastinye latihan kebakaran ini berakhir pada jam 10.45 pagi...balik opis yang pastinye line tenet masih bengong...aku tak tahulah disebabkan apa...sekarang ni ok pun tapi masih lembab lagi...aku terpaksa membuat copy dulu dan paste di ms word takut apa yang aku taip hilang...langkah berjaga-jaga...kalu tak confirm aku mengamuk kepenatan menaip...
.

10 comments:

sultan said...

isk... dah lame rasenye x wat fire drill ni. last skali time skolah dl kot. 10 taun lepas. peh... lame gile rupanye...

AzurA said...

uihkz..bz lah saya lama tak jenguk huhuhuu..fire drill nin cam kat sekolah ler...huhuhhuhu... anyway..risanur top commentator skang.. keep it up he he he

risanur said...

sultan >> kat sini fire drill dibuat setiap tahun tau...tak yah nak tunggu 10 sekali..

azura >> tq krn sudi menjenguk lagi walaupun bz..ya ke sy ni top commentar..sukanye :)

pu3shidah said...

bagus kan sbnrnya lthn kebakaran nie...Tapi kan biasanya kat tpt keje shda kan, diorg wat uniform je,agaknya diorang fikir pejbt am nie x kan t'bakar kot, sebab tu la kitorg nie x de wat llthn.he3

nasazfrog... said...

elok lah tuh latihan cenggitu,, sok senang dah terror cene nak atasinya jika berlaku kan.. :)

mebby said...

fire drilll..heheheh teringat zaman dolu dolu...erkkk my father pon fireman gaksss...nw dah pencen..heheheh so siren bomba dah lali kt tinger..hikhikhik...

risanur said...

pu3shidah >> dia nak soh terbakar dulu bangunan tu baru nak wat latihan...

nasaz >> insya'allah dah terror pun nak selamatkn diri..

mebby >> telinga dah biasa mendengar alunan siren bomba...

ad3ck said...

saya last join latihan kebakaran neh mase sekolah rendah. seronok betol lari turun bangunan sambil gelak2 ehehehehe.

13may said...

hehhe hehhe...

bila wat fire drill, aku ngan member mesti siap lari pi minum2...hehhe heheh

Design n Display said...

anak kita pun ada kat taska tu. tp masa kejadian (latihan kebakaran) sep bek kami ke klinik, cucuk bb. kalo dak berbondong2 la dgn baby sekali. spnjg taska ada prob wit pnyakit berjangkit tu kita jga baby kat opis. sep bek boz izinkan. desperate....