Terima Kasih Sahabat

28 November 2008

hasrat dan impian....

malam tadi aku kesunyian keseorangan kat umah...my hubby kerja shift malam... dah la malam tadi khamis malam jumaat malam penuh keberkatan plak tu ..nak wat camne kan dah tanggungjawab mencari rezki....

malam tadi jugak aku takde kelas....kelas ini akan diganti next week...sejak aku bergelar sorang student memang jarang aku layan menonton tv....yelah selalunye dok dalam kelas je...bila ada kat umah inilah peluang untuk aku tengok tv...kononnye nak study coz next week ada test tapi mata ni banyak menjurus ke tv dari ke buku...

aku tengok ceta cina di tv2 kul 10 malam...tajuk ceta ini 'happy go lucky'...memang layan aku tengok ceta ini...ceta 3 orang OKU yang menempuh kehidupan dengan penuh cita-cita yang besar...sorang tu pelakon namanye fei mao terencat akal lelaki gemuk yg suka goyang bahunye tu, sorang lelaki cacat fizikal kerana sakit epilepsi (namanye cheung) dan sorang wanita yang buta kerana kemalangan....

mereka bertiga ini walaupun kurang dari segi fizikal dan mental namun mereka mempunyai cita-cita dan hasrat yang begitu tinggi macam orang normal jugak...fei mao ini berimpian utk menjadi taukeh kedai makan, cheung ini plak bercita ingin membuka sebuah kedai buku dan pompuan buta ingin kembali melihat semula...

dalam ceta ini fei mao dianggap mentor/idola pada semua kekawan nye...walaupun terencat akal yang kurang fikirannya namun mampu menasihatkan orang, berkata jujur dan membuatkan orang sekelilingnya gembire sentiasa...aku yang normal ini pun rasenya tak boleh nak wat cam fei mao ni...ini kerana kekadang aku cepat berputus asa...tapi nasib baik aku mempunyai suami, keluarga dan kekawan yang sentisa di samping ku untuk meneruskan hidup...

pengakhiran ceta ini, pompuan buta tu mampu melihat kembali dengan pembedahan kornea walaupun dia putus asa krn familynye yang suka bergaduh...namun atas nasihat fei mao dan cheung barula dia kembali bersemangat utk meneruskan kehidupan...fei mao dan cheung membuka gerai makan untuk menyimpan duit untuk menunaikan hasrat/impian mereka masing-masing...buat 2 kerja untuk menyimpan duit dan menunaikan hasrat mereka.... 

memang aku tersentuh hati melihat ceta ini...orang yang kurang upaya pun masing-masing mempunyai hasrat dan impian dalam hidup...manusia normal yang tidak cacat macam kita ini sahaja yang tiada matlamat hidup...aku kesian melihat mereka (remaja especially) nye yang takde tujuan hidup...yang suka merempit, melepak dan pelbagai gejala sosial yang mereka lakukan...ntahlah itu la namanya kehidupan di dunia ini...sesapa yang ada kekurangan akan cuba untuk memperbaiki hidup mereka namun mereka yang serba ada tidak pernah nak bersyukur dengan apa yang mereka perolehi...

aku rase n3 ini macam membuat ulasan tentang drama tu plak...sorry la kalu n3 ni terpanjang dari biasa...cuma nak meluahkan apa yang aku rasa dalam hidup ini...maaf sekiranya ada yang terasa hati...

kerek!!!

aku nak tunjuk gak makanan tengahari aku semalam...aku ingatkan sempat post n3 ni lepas balik lunch semalam..tapi rupa-rupanye hampes...coz balik dr lunch ada keja urgent yg nak kena buat....

aku gi makan kat restoran kharatong  ala thailand punye stail di maju junction..

aku order makanan fried rice with crab meat...tapi yg pastinye bila aku makan nasi goreng tak nampak pun ketam hanya udang je...nasib baik ada udang kalu kosong memang aku loyong tanye balik kat tukang masak tu...

yg kesian kat kawan aku...order nasi putih dengan tomyam seafood...tapi dapat ye lambat sungguh...sampaikan kitorang punye nasi dah abis...kawan aku bengang terus bungkus makanan tu...yg kerek tu dah lambat pelayan tu langsung takde ucapan maaf krn lambat pun...bagi makanan tu dengan penuh kerek lagi...kalu kena kat aku mmg confirm la aku bersuara sound kat pelayan tu...
** ini adalah kerja aku bila gi kedai makan coz suka amik pict makanan...ini adalah dunia tegar sorang blogger...sampaikan pict makanan pun nak diambil gak...betul tak CJ!!!...bukan sengaja nak amik pict tapi saje nak bagi orang terliur je... ***

27 November 2008

friendship tag...

aku perlu langsaikan utang tag ini...aku dapat tag ini dari mebby...thanks mebby kerana rajin risa tag....masih ada satu utang lagi tag yang perlu aku langsaikan...

and lovely are the blossoms

that are tended with great care,
by those who work unselfishly
to make the place more fair

and, like the garden blossoms,
friendship's flower grows more sweet
when watched and tended carefully
by those we know and meet

and, if the seed of friendship
is planted deep and true
and watched with understanding,
friendship's flower will bloom for you


here are the rules for this tag:
copy the badge and put it on your blog.
link back who pass you this special TAG.
spread this tag to at least 7 or more bloggers who you think you are friend with
5. myra
7. nano
** sila ambil tag ini dan tepek je di blog anda...senang je...**

26 November 2008

misi berjaya II..


alhamdulilah aku berjaya juga menyeret membawa mak dan hubby aku ke kedai perabot pada sabtu lepas....tertunai juga impian aku untuk membeli perabot yang aku idamkan...

lepas kelas hari sabtu lepas aku janji dengan mak aku untuk ke kedai perabot untuk cuci mata jalan-jalan dulu...memang aku nak beli almari baju, sofa dan meja makan....bile dah survey harga dan berkenan barang yang aku inginkan aku balik dulu rumah...
malam lepas suami aku abis kerja baru aku, mak dan hubby aku terjah kembali ke kedai perabot itu kembali...yalah kenalah tanya pendapat hubby either sesuai ke tak atau dia berkenan ke tak perabot yang aku beli tu...almaklumla nak jadi isteri mithali kena la tanya pendapat suami kan...nanti wat keputusan sendiri susah plak...padahal my hubby ni bukanla cerewet mana pun...apa yang aku pilih tu semua nye dia setuju je...

akhirnya aku telah beli almari baju, sofa bed dan meja makan style orang jepun...makan ala-ala bersila gitu...pada mulanya nak beli meja makan tapi disebabkan my hubby ni suka makan bersila, baik aku beli meja ala jepun ni...lagipun senang aku nak study depan tv...lagipun rumah aku ini takdelah besar mana...kalu beli meja makan confirm la rumah tu nampak cam sempit...

semalam barang-barang yang aku tempah tu telah sampai di rumah...alhamdulilah aku bersyukur dengan rezki mu...rasenya aku dah berpuas hati dengan rumah baru aku ini...rasenya semua dah lengkap kot...

terima kasih...

jutaan terima kasih diucapkan kepada kekawan blogger yang telah mengucapkan ucapan hari lahir kepada hubby risa...risa amat menghargai segala ucapan u all....tiada apa yang dapat risa balaskan hanya ucapan terima kasih...luv u all...
persahabatan di alam maya ini amat bermakna bagi risa walaupun kita tidak pernah bertemu namun ikatan persahabatan yang terjalin memang suatu benda yang berharga....

25 November 2008

celebrate besday...

malam tadi aku dan hubby gi makan malam special....kononnye celebrate pre besday my hubby...coz malam ni aku akan ditinggalkan bersendirian di rumah kerana my hubby shift malam...tapi takdelah makan tempat yang kelas hanya di gerai biasa saje...yang pastinye malam tadi makan special sikit dari biasa...ala2 barat western gitu...kata nak celebrate lain dari yang lain kan...asyik makan tomyam je...

aku ingatkan nak belanja my hubby makan di old town white coffee tapi disebabkan aku ada kelas malam tadi, abisnya kul 10 malam cam tak best plak nak gi sana...lain kali jelah aku gi sane...memang tingin sangat nak makan kat old town white coffee nak...nak rase pa yang menarik di sana nampak cam esekulsif menarik je...

aku hanya makan di keramat permai...baru first time kami gi sana...main cuba je coz nak makan kat tempat biasa cam jauh je pastu dah nak tengah malam...malas nak jalan jauh...yang pastinye coz aku dah kepenatan coz baru je abis kelas...hanya malam ni aku boleh celebrate besday my hubby coz malam ni dia keja... 

my hubby makan chicken chop black pepper...aku plak hanya makan coleslaw, french fries dan udang tepung...memang not bad la makanan kat situ...boleh tahan sedapnye...aku takut gak kalu main terjah cam tu je tapi tak sedap kan...alhamdulilah nasib menyebelahi kami kerana makanan di kedai tu memang sedap...harganye pun berpatutan...lain kali boleh la kami makan lagi di situ...
tepat pukul 12.00 malam tadi aku hanya wish pada my hubby....dan adalah perkara-perkara yang special menarik yang aku buat untuk my hubby tersayang...alhamdulilah makin meningkat umur my hubby...moga my hubby akan senantiasa gembire, ceria dan bahagia dalam kehidupannye...
yang pastinye sampai sekarang aku tidak dapat memikirkan hadiah untuk my hubby...aku siap cakap dengan my hubby kalu bagi lambat sikit takpekan...bukan tak nak bagi tapi tak tahu nak beli apa...insya'allah akan ku beli juga hadiah untuk tanda ingatan pada my hubby...

selamat ulangtahun sayang...


selamat hari lahir sayang...
aku doakan moga dikau akan dipanjangkan usia, dimurahkan rezki dan gembire selalu...
moga kau akan bahagia selamanya bersama aku..

moga apa yang dicita dan diidamkan oleh kau akan ditunaikan...
walaupun pelbagai masalah yang dihadapi aku berharap kau akan tetap tabah menghadapi segalanye...jangan cepat berputus asa....aku senatiasa bersama mu sayang...

aku mohon pada Allah agar hubungan antara kita akan dipanjangkan untuk selamanye...
walaupun kita hanya berdua yang pasti aku tetap gembira dan bahagia bersama mu....
biarla mereka di luar sana mengata kita dengan pelbagai fitnah dan cemuhan...
walaupun kekadang tu kita mengeluh juga dengan apa yang dikatakan orang...
namun kita berdua tetap bersama..

walaupun pelbagai onak dan cabaran yang maha hebat yang melanda...
kita tetap tabah menghadapinye dengan sabar dan tabah..

aku gembire melihat kau tersenyum sentiasa...
aku runsing bile melihat kau dalam kesusahan dan kesukaran...
akan ku cuba untuk membantu apa yang mampu ku lakukan sebagai seorang isteri...

alhamdulilah aku bahagia menjadi isteri mu...
walaupun aku ini serba kekurangan namun kau tetap menyayangi ku tanpa ada rase kekurangan sedikit pun...
aku amat menghargainye wahai suamiku...

Ya Allah aku mohon padaMu agar suami ku akan dipanjangkan usia, dimurahkan rezki, moga segala apa yang dicitakan oleh suamiku agar dapat ditunaikan dan moga hubungan kami akan kekal untuk selamanye...hanya padaMu kami memohon segalanya...kami hanya merancang namun Kau la yang menentukan segala ketentuan...

24 November 2008

no idea....

aku kebingungan sejak dua menjak ni sib baik belum biol lagi ...puas aku fikir apa yang patut aku belikan...sehingga sekarang ni aku masih belum ada idea apa-apa lagi...

esok besday my hubby....tapi sampai skrg aku takde idea nak beli apa...aku dah penah beri dia jam tangan, minyak wangi, wallet, kasut, baju,coklat dan kemeja...my hubby minta aku belikan gitar akuistik....mana la aku mampu nak belikan...kesian plak kat dia beli aku tak dapat nak tunaikan apa yg dia minta...

dalam pale hotak aku ni ada plan nak belikan dia baju hujan jenama givi...almaklumla skrg ni pun musim hujan memang patut aku bagi dia...kesian aku lihat dia gi dan balik keja dalam keadaan hujan....aku dah survey harga dah not bad jugaklah reganye hampir rm 100++ la gak...

apa pendapat kalian...aku ingatkan nak wat surprise jam 12 tengah malam ni..tapi memang sah la tak sempat...coz tak beli apa pun...just wish je untuk malam ni atau bagi hadiah lain dulu kan ...kena wat surprise juga la coz masa besday aku hari tu my hubby bagi hadiah awal tau...cepat2 la aku dapat idea before semua kedai belum tutup...

hidangan pertama...

setelah hampir 2 minggu aku berpindah ke rumah baru, akhirnya hasrat aku untuk masak untuk suami aku tercapai jugak semalam....

bukan sengaja tidak mahu masak, tapi dengan kekurangan peralatan yang kurang dan kesibukan masa yang amat terhad membuatkan aku nak masak bukan malas tau asyik terbantut je...

dengan hasrat yang begitu berkobar-kobar untuk memasak, aku telah meminta hubby aku tunggu aku di bawah untuk pergi ke giant....untuk membeli bahan-bahan untuk memasak...bukannye masak apa pun tapi aku teringin sangat nak masak mee goreng basah...lagipun semalam kan hari hujan dari petang hingga ke malam...bile keadaan sekeliling sejuk, masakan panas la yang menjadi pilihan...di tambah plak dengan teh 'o' panas...memang mengancam la... 

memang rasa kekok je bile memakai peralatan baru ni...rase cam lain je...mungkin aku je rasa begitu...semuanye baru dari gas, tong gas, kuali dan segala bagainye la baru...tu yang membuatkan hati nak masak lebih bersemangat gitu...

alhamdulilah akhirnya masak juga mee goreng basah yang menjadi idaman aku sekian lama...aku lihat hubby makan dengan penuh berselera...almaklumlah dah lama tak rasa air tangan isteri...sambil layan konsert sure heboh sambil tu kami berdua menjamu selera dengan mee goreng basah...memang layan dan tangkap leleh la...

hidangan pertama di rumah baru aku ialah mee goreng basah...hope selepas ini aku akan ada masa untuk memasak masakan yang lain plak..insya'allah....

20 November 2008

tiada idea....


nampak sangat aku takde idea nak menulis n3...tapi aku gian untuk menulis....aku godek-godek selongkar folder gambar-gambar dalam pc ni terus aku dapat idea untuk menulis...

aku memang sengaja nak kekawan yang baca n3 ni terliur dan meleleh....confirm pas ni pergi cari buah mangga untuk dibuat makan lunch nanti...jangan mare yea...

buah mangga ni ditanam di hadapan rumah mak aku...alhamdulilah dah banyak hasil yg kami anak beranak makan...macam-macam yang telah kami buat...terutamanya makan begitu sahaja dengan coleknye, wat kerabu mangga dan wat jeruk mangga...memang marvelous la...

sapa yang rasa buah mangga ni confirm akan minta aku bawa lagi terutama kekawan opis aku...kalu aku bawa mangga ni confirm la ramai yang menyerbunye...seronok aku melihatnye...

yang bestnye mangga ni akan berbuah tidak mengikut musim...akan berbuah saje...bila dah abis buah confirm bunga2 utk berbuah akan kuar lagi....

aku bersyukur dengan kurniaan dari Mu Ya Allah...aku berharap pokok mangga ini akan berbuah sehingga bile-bile dan boleh aku dan family berbakti kepada jiran-jiran yang teringin makan mangga ini...kalu sesapa yang tingin mangga ni bolehla bagitau jangan malu-malu kucing..insya'allah ada rezki kalian akan aku tunaikan...

ada ke sesapa yang dah meleleh air liur nye...jgn marah yea!!!gurau-gurau aje...

18 November 2008

kenapa dan kenapa???

aku tak tahu la kenapa aku wujudkan blog ni...salah satu sebabnye untuk aku meluahkan apa yang aku rase tapi takdelah over2 sgt...dan satu lagi coz aku mengikut kemajuan teknologi walaupun dah ketinggalan lama dah masa aku mewujudkan blog ini...

zaman dulu2 memang aku gemar menulis diari...sampai sekarang aku masih simpan diari tu bila baca balik diari tu cam tak caye je aku begitu rupanye...tapi disebabkan kesibukan dan teknologi yang makin canggih that why aku wujudkan blog ini untuk aku menulis apa yang aku raseka....tapi selalunye aku update bila aku tak sibuk, ada ceta menarik nak dikongsi bersama dan waktu untuk aku melepaskan geram perasaan yang berbuku di hati...yg bestnye blog ni aku boleh boh pict macam2 sesuai dengan n3 yang aku tulis...

tapi aku pelik kenapa orang wujudkan blog untuk mengata, mengumpat atau menyakitkan hati orang...aku sedar yang kekadang n3 aku ada juga unsur-unsur menyakitkan hati dan mengumpat orang tapi insya'allah aku akan cuba elakkan...aku cuba elakkan untuk menggunakan perkataan 'menyakitkan hati' dan aku akan elakkan untuk menyebut nama seseorang yang aku geram nak ceta dalam sesuatu n3...

aku tahu betapa sakitnye hati bile perasaan telah diguris dan disakiti...hanya Allah sahaja yang mengerti perasaan kita ni...that why sebolehnya bile aku tengah marah aku akan cuba mengelak diri dari menulis n3 yang boleh menyentuh perasaan hati orang...aku tau blog aku selalu diterjah dibaca oleh kekawan opis aku (aku tau blog aku bukan blog glamer cam orang lain, aku sedar diri)....

seboleh-bolehnya aku akan cuba coolkan diri dahulu dan berfikir dahulu sebelum menulis (
beringat!!!tu yg penting)...coz kalu menulis ketika marah memang akan terluah segalanye yang tersirat di hati tapi orang yang membacanye akan rase sebaliknye....kekawan yang membaca akan tersalah tafsir dengan apa yang aku nak sampaikan dan akan terasa hati jika ada yang terkena pada mereka padahal bukan mereka yang kita maksudkan...

aku dah sematkan di dalam diri jika kita nak luahkan perasaan marah yang terpendam kita perlu berfikir panjang sebelum menulis...dan seboleh-bolehnya aku tidak akan menulis nama sesapa pun di dalam blog ini terutama insan-insan yang rapat dengan ku...aku tidak mahu kekawan especially kekawan opis aku terasa hati dengan apa yang aku sampaikan....aku tahu kekawan opis yang selalu membaca blog ku ini even my big boss dan my ex boss pun membacanye ...rase cam malu la plak kan...

aku memohon maaf pada kekawan opis aku yang terasa hati dengan n3 ku kali ini...aku berharap apa yang aku tulis di dalam ini tidak akan menyentuh perasaan kalian....aku hanya ingin meluahkan apa yang ku rasakan di dalam hati ini...maaf jika ada yang terasa...

17 November 2008

misi berjaya...

alhamdulilah apa yang aku rancang untuk buat hujung minggu (semalam) telah berjaya aku laksanakan walaupun dalam kepenatan dan keletihan....misinya ialah mengemas bilik yg macam sarang tikus tu dari saki baki pindah rumah last week...

aku mula mengemas dari sabtu malam....aku mengemas sorang2 tau coz my hubby keja malam...sambil mengemas tu sambil menonton tv...almaklumla kan fahrin ahmad dan umi aida yg berlakon...ceta takdir yang tercipta (cam tajuk blog aku plak)...feeling habis aku nengok ceta tu...macam aku plak yang berada dalam drama tu perasaan sungguh!!! ...romantik sungguh la fahrin ahmad berlakon ceta tu...apa yang aku melalut ni...nak ceta pasal mengemas bilik boleh plak wat analisis melalut kat drama tu...yang pastinye disebabkan menonton tv yang lebih banyak dari mengemas aku telah membuat sambungan sesi mengemas keesokan harinye...memang lawak la kalu berkemas sorang2 ni...coz takde pressure dari mana2 pihak...bila rasa nak kemas buatla kalu rase malas berhenti...
aku telah menyambung sesi mengemas pada keesokan harinye...alhamdulilah akhirnya berjaya...masa ni dalam kepala hotak semuanya nak beli...nak beli almari baju lagi satu, set meja makan la, set sofa la pompuan ni semuanya nak lengkapkan tapi kena la bulan-bulan yang akan datang...kalu nak beli semua confirm botak la kepala hubby aku...

hari sabtu tu pas abis kelas aku telah menarik tangan mengajak hubby aku ke pasar chow kit...almaklumla orang baru pindah semuanye nak kena beli...aku gi sambar beli cerek, kuali, periuk, senduk, sudu, pisau dan semua kelengkapan yang diperlukan di dapur...memang betul2 baru pindah rumah dan serasa cam baru pas menikah...siap org kedai tu kata baru kawin ke...aku dan hubby mengiakan je lah coz malas nak bersoal jawab padahal dah jadi suami isteri hampir 4 tahun ...mesti kekawan pelik kan...dulu pas kawin aku dok kat umah mak aku yg telah lengkap segalanye....bila dah kena pindah rumah ni semuanye nak kena beli la...takkan nak angkut harta mak aku plak...
lepas siap mengemas aku dan hubby telah pergi meraikannya ada ke orang buat kemas rumah pun siap gi meraikan....aku telah meraikannye di pizza hut wangsa maju...lagipun aku dan hubby dah lama tak makan pizza....memang sedap la...tapi tak bestnye aku lihat pan pizza tu makin kecik dan isi di atasnye makin kurang..cam boleh bilang je berapa byk capsicum, buah zaitun dan macam2 lagi..aku order super supereme...harga tetap naik dan barang nya makin kurang...memang la tak puas hati...

alhamdulilah berjaya juga akhirnya aku menjalankan misi...minggu ni aku nak ajak my hubby gi nengok perabot plak...tapi tak tau la lagi nak sambar ke tak almari baju tu....

14 November 2008

kepelikan yang sengal...

aku rase sengal dan geram je bila ada boss yang fikir semuanya betul...fikir segalanye yg dia buat tu semuanya kita kena ikut...apa pandangan kita semuanye salah, semuanye dia aje yang betul...bukan aku sorang aje yang geram tapi kawan-kawan aku pun tensen dengan perangai dia...

dia suka nak mengenakan kita melepaskan diri dia je...dia akan kata kita yang punye keputusan padahal dia yang buat keputusan sebelum tu...bila berhadapan dengan big boss confirm dia akan burukkan perangai kita...bukan mengipas lagi tapi 'aircond' canggih punye...aku memang tensen giler bila dapat boss cam gini...

nak wat maklumbalas pun tanye kat kita orang bawah ni...padahal dia yang berpengalaman lebih jauh dari kita ...ada ke patut minta ayat pada anak buah yang setahun jagung bekerja ni padahal dia keje hampir 15 tahun...memang pelik sungguh la...

lagi satu yang aku tensen dia suka sangat bercerita tentang tempat kerja lama dia...semuanye bagus la kat tempat lama dia...kat tempat baru ni semuanye kurang memuaskan hati dia...kita sebagai manusia perlula menerima segala apa yang ada di tempat baru...bukan membandingkan!!!

lagi satu yang wat aku tulis n3 pagi ni adalah kerana, ada ke patut dia soh aku ni pekerja bawahan hadir meeting bagi big boss di putrajaya next week...padahal big boss belum tahu lagi nak pergi atau tidak (coz big boss bercuti selama 2 minggu, next week baru masuk opis)...nak ikut kepala hotak dia je...memang aku bertegang urat pagi tadi...aku kata kita perlu tanya big boss dulu, jgn wat keputusan kita aje...nanti kena marah dengan big boss lagi satu hal plak...dia kata "suka ati awaklah, awak call la puan, saya malas nak nak call puan"...aku rase nak je menjerit kat dia...macam tu ke komitmen seorang bos pada aku...bukan ke sorang boss perlu memberi contoh yg baik pada anak buah dia... 

pagi2 jumaat ni aku dah mengutuk melepaskan geram tentang boss aku...aku dah tak tahan sungguhla...bukan sengaja tapi ini saje cara untuk aku meredakan kemarahan yang dok bersarang dalam jiwa ini....hanya Allah sahaja yang tahu segala pa yang terpendam di dalam hati ini...hanya kawan-kawan aku di opis ni saje yang mengetahui pa yang berlaku di opis ini...

13 November 2008

alhamdulilah....

alhamdulilah dan syukur akhirnya apa yang telah aku rancang last week telah dapat dibuat....di kala ini aku masih dalam kepenatan dan keletihan yang teramat sangat rasa nak tidur 24 jam tak mau bangun....teramat letih sangat...kurasakan masa tidur ku memang tak cukup...

aku telah selamat berpindah ke rumah baru...yang pastinye aku masih belum siap berkemas...aku main longgok aje semua barang dalam satu bilik...bukannye pemalas tapi memang tak sempat rase cam nak upah maid je untuk mengemas ...keja kemas mengemas ini akan aku lakukan masa cuti hari ahad ini...aku kena kemas jugak sebab susah nak cari barang...almaklumla semua dalam kotak lagi...aku ini plak jenis pelupa mana aku letak barang....kesian kat my hubby mencari barang ketika aku tiada di rumah...


alhamdulilah aku juga dapat siapkan laporan latihan industri aku....walaupun di kala aku kesibukan yang teramat aku dapat juga menyiapkannya...due date next week tapi hari selasa lepas aku dah settlekan segalanya...dah siap pos laju lagi...aku tak nak fikir lagi...aku harap sangat report yang aku buat ini diterima oleh pusat pengajian aku...12 kredit hour tu banyak sungguh tu...report untuk melepaskan diridari buat praktikal...

yang pastinye sekarang ini aku kena study...tak boleh nak mengelakkan diri lagi...coz mid term dan final yang makin mendekatkan diri...aku tak boleh nak tangguh lagi untuk study...dah la banyak subjek yang aku kurang catch up ada yang tak faham langsung ....tapi waktu zaman study di kolej dgn skrg ni memang la berbeza kan...dulu boleh kita concetrate pada study je takde komitmen lain...skrg ni tak taula camne aku nak manage waktu study aku...dengan kerja dan hubby...nak study waktu malam dah penat sangat...aku perlu ubah cara study ku...tak tahu la waktu bile yang sesuai....

hari isnin lepas aku ada satu paper midterm...yang pastinye aku memang blur bile dapat kertas soalan..segala apa yang aku baca semuanya hilang sekelip mata je terbang melayang....aku study last minute...memang last minute punye!!!!..aku study hari isnin pagi tu gak..aku perlu cover 7 bab....tak penah aku rasa pengalaman camni...memang aku nangis coz tak boleh nak jawab...memang aku berserah pada pada Allah...moga apa yg aku mengarut jawab tu diterima oleh lecturer aku...

minggu ni aku dalam kesibukan untuk menyiapkan assignment dan presentation hari sabtu ni...aku dah la pengecut dalam membuat presentation ni...rase tak kuar suara aku...tapi aku perlu juga buat sebab ada markah untuk presentation ni...hope aku boleh la mengeluarkan suara dan idea dalam pembentangan tersebut....

Ya Allah hanya padaMu aku memohon segalanya...permudahkan segala urusan ku ini dalam menempuh kehidupan ni...


06 November 2008

Tag yg panjang...

tak pernah aku dapat tag yang macam ni....ni adalah tag dari azura...dia soh aku jawab hari ni jugak coz ada hadiah menarik yang dia sediakan..akan ku tuntut pada mu zura setelah risa berhempas pulas menjawab nye....

*******************************************************************************

1. The person who last tag u is
... Zuraye...

2. 5 Impression of her

... Happy go lucky, Friendly, Lovely , Comel lote dan Manje...

3. Your Relation with her 
... Kawan maya...

4. The most memorable things she had done for you
... Beri semangat kepada diri ku...

5. The most memorable things she had say to you..
... Sabar risa...

6. If she become your lover, you will
... confirm la dia female kan...

7. If she become your lover, thing she had to improve will be...
...salah soalan ke??

8. If she become your enemies, you will
... menangis la...

9. If she become your enemies, maybe because of
... insya'allah takkan jadi musuh...minta dijauhkan...

10. The most desired thing you want to do for him/her now is:
... Nak jumpa zura dan belanja makan la...

11. Your overall impression of him/her is:
... Bertuah kerana mempunyai suami dan 2 anak yang comel...

12. How you think people around you will feel about you?:
... Suka dok menyakat orang...

13. The characters you love of yourself are:
... Penyayang, penyabar dan tenang (ya ke tenang)..

14. On the contrary, the characters you hate yourself are:
... Emosional dan banyak fikir masalah tak tentu pasal...

15. The most ideal person you want to be is:
... Seorang anak yg mithali dan isteri yg solehah (insya'allah)...

16. For people that care and like you, say something to them:
... Terima kasih kerana menyayangi dan mengambil berat atas diri ini...jasa u all akan ku kenang... 

17. Pass this quiz to 10 persons that you wished to know how they feel about you :

1. siti fatimah

2.mebby

3.nano

4.penyubiru

5.ad3ck

6.jard the great

7.asmawani

8.cikgu jawe

9.KM

10.kak luna

18. Who is no.6 having relationship with?
... tiada dalam senarai...

19. Is no.9 a male or female:
... Saya Yakin male

20. What is no.2 studying about?
... Maybe marketing kot (sori kalu salah ye mebby)..

21. When was the last time you had a chat with no.3?
... last week last chat dengan dia...

22. What kind of music band does no.8 like?
... Maybe slow rock kot (ya cikgu jawe)...

23. Does no.1 have any siblings?
... dah tentu ada...

24. Will you woo no.3?
... No Komen!!!

25. How about no.7?
... ada kot..

26. Is no.4 single?
... Suami dan ayah kpd 2 cahayamata.

27. What is the surname of no.5?
...tak pastila...

28. What’s the hobby of no.4?
... suka blog hopping...

29. Does no.5 and 9 get along well?
... entahla...

30. Where is no.2 studying at?
... tau kat jepun..

31. Talk something casually about no.1:
... nampak simple je orangnya...

32. Have you tried developing feelings for no.8?
... sebagai kawan adalah...

33. Where does no.9 live at?
... KL kot...

34. What colour does no.4 like?
... biru la coz nama dia penyubiru

35. Are no.5 and 1 best friend?
... Tak....

There’s No 36 to 39...aku follow azura je..memang takder soalan pun

40. Does no.1 have any pets?
... Takde kot...

41. Is no.7 the sexiest person in the world?
... takkan...

42. What is no. 10 doing now?
...keja agaknye...

******************************************************************************************

alhamdulilah selesai juga aku menjawab tag ini....hope zura berpuashati dengan jawapan yg diberikan...walaupun kelam kabut aku memberi jwpannya...almaklumla rushing nak menjawab tag ini...

permudahkan segalanye...

aku semakin bz lately ni...

makin bz dengan kerja yang makin menimbun....rase tak cukup tangan dan masa....dengan boss yang suka menyibuk di kala aku tengah sibuk nak spot check aku tengah wat keja ke tgh blog hopping....

makin bz dengan assignment yang mencurah-curah masuk baru 4 subjek tapi ku rasa cam 14 subjek...semuanya nak due date dah ni...tak terkejar rasenya...makin cepat ku rasa masa ini berlalu...tanpa ku sedari...

makin bz dengan exam midterm....yang pastinye satu subjek pun aku belum cover lagi...balik rumah dah malam hampir pukul 11.00 malam, confirm la badan dah letih dan ngatuk...nampak katil je terus boommm..tapi dalam otak dok fikir belum study lagi...tapi bile pikir letih confirm tidur terus...

makin sibuk dengan nak pindah rumah lagi...aku masih belum pack apa2 barang pun padahal nak pindahnya hari ahad ni...rumah dah macam kapal nak belayar dah...

entahlah...aku tak tahu camne nak arrange kan masa lagi....dengan kekuatan tenaga aku yang tak seberapa ni aku tak tahu yang mana perlu aku lakukan dahulu...kerja, assignment, study for exam atau packing barang untuk pindah...berserabut ku rasa fikiran ku ketika ini...semua yang aku sentuh rase cam tak kena je...rasa cam nak kerat 10 je badan ini dan laksanakan semua kerja-kerja yang tertangguh ini...

Ya Allah permudahkan urusan ku ini agar aku dapat melakukannye dengan tenang, sabar dan aku pohon kekuatan dariMu...hanya padaMu aku bermohon permudahkan segalanye...

04 November 2008

open opis...



last week 30 Okt 2008, opis aku iaitu BTM telah mengadakan open opis...walaupun dah berakhir syawal masuk 1 zulkaedah kami tetap berasa mood raye lagi...memang meriah sungguh la walaupun kepenatan melayan staf2 bahagian/unit yang datang...

menu kami hari tu ialah nasi lemah briyani, mee rebus, sate, lemang, rendang, kek coklat, karamel, rojak buah, kuih muih dan macam2 lagi...makanan yang marvelous sedapnya hingga menjilat jari...aku juga ada gak memasak juadah, tapi yang simple je...aku masak puding jagung...kekawan lain pun ada gak membawa pelbagai juadah lain...

walaupun kepenatan namun yang pastinye misi kami untuk membuat open opis berjaya juga...kami wat preparation dari awal minggu...almaklumla baru first time kami wat sendiri selalunya hanya menumpang join dengan bahagian lain...kami berjaya membuktikan pada our big boss yang we can do it....alhamdulilah....

kita layan pict makanan dan staf2 di BTM...pada hari tu semua staf BTM bertemakan pink, purple dan maroon....semuanye tersenyum gembire walaupun dalam kepenatan....tahun hadapan nak wat lagi ke???kalu nak wat jangan la jadi bahagian yang last lagi :)

aku cuba....

terima kasih atas nasihat pujuk rayu dan semangat kekawan berikan pada aku...entahlah hati manusia kan tiada sesapa yang tahu apa yg terpendam....memang muka nampak happy sengih memanjang je namun hanya Allah yang Maha Mengetahui saja yang tahu segalanye...

aku dah tenang dan memunasabahkan diri atas kejadian yang berlaku namun ianya masih berkesan di jiwa ku ini...bukan apa, bila hati dah terguris dan terasa dengan sikap seseorang aku akan ingat sampai bile-bile...sebab ia melibatkan jiwa, nurani dan mental ku...

bila tidur malam atau masa aku bersendirian aku akan ingat segala apa yang berlaku...aku cuba untuk melupakannya namun ia berputar seperti tayangan filem...aku menangis apabila mengingatkan perkara ini...bukan sengaja nak cari simpati tapi itu yang aku rase...

aku dah boleh mula tersenyum namun hanya Allah sahaja yang mengerti dan mengetahui apa yang ada di dalam hati ku ini...insya'allah aku cuba untuk melupakan apa yang telah berlaku..namun aku perlukan masa....aku semakin sensitif dengan hal-hal begini...aku tahu kekurangan diri ku... 

aku perlukan kalian untuk menjadi lebih kuat menghadapi segala dugaan ini...