Terima Kasih Sahabat

14 November 2008

kepelikan yang sengal...

aku rase sengal dan geram je bila ada boss yang fikir semuanya betul...fikir segalanye yg dia buat tu semuanya kita kena ikut...apa pandangan kita semuanye salah, semuanye dia aje yang betul...bukan aku sorang aje yang geram tapi kawan-kawan aku pun tensen dengan perangai dia...

dia suka nak mengenakan kita melepaskan diri dia je...dia akan kata kita yang punye keputusan padahal dia yang buat keputusan sebelum tu...bila berhadapan dengan big boss confirm dia akan burukkan perangai kita...bukan mengipas lagi tapi 'aircond' canggih punye...aku memang tensen giler bila dapat boss cam gini...

nak wat maklumbalas pun tanye kat kita orang bawah ni...padahal dia yang berpengalaman lebih jauh dari kita ...ada ke patut minta ayat pada anak buah yang setahun jagung bekerja ni padahal dia keje hampir 15 tahun...memang pelik sungguh la...

lagi satu yang aku tensen dia suka sangat bercerita tentang tempat kerja lama dia...semuanye bagus la kat tempat lama dia...kat tempat baru ni semuanye kurang memuaskan hati dia...kita sebagai manusia perlula menerima segala apa yang ada di tempat baru...bukan membandingkan!!!

lagi satu yang wat aku tulis n3 pagi ni adalah kerana, ada ke patut dia soh aku ni pekerja bawahan hadir meeting bagi big boss di putrajaya next week...padahal big boss belum tahu lagi nak pergi atau tidak (coz big boss bercuti selama 2 minggu, next week baru masuk opis)...nak ikut kepala hotak dia je...memang aku bertegang urat pagi tadi...aku kata kita perlu tanya big boss dulu, jgn wat keputusan kita aje...nanti kena marah dengan big boss lagi satu hal plak...dia kata "suka ati awaklah, awak call la puan, saya malas nak nak call puan"...aku rase nak je menjerit kat dia...macam tu ke komitmen seorang bos pada aku...bukan ke sorang boss perlu memberi contoh yg baik pada anak buah dia... 

pagi2 jumaat ni aku dah mengutuk melepaskan geram tentang boss aku...aku dah tak tahan sungguhla...bukan sengaja tapi ini saje cara untuk aku meredakan kemarahan yang dok bersarang dalam jiwa ini....hanya Allah sahaja yang tahu segala pa yang terpendam di dalam hati ini...hanya kawan-kawan aku di opis ni saje yang mengetahui pa yang berlaku di opis ini...

9 comments:

Mr PenyuBiru said...

sebagai seorang bos, dia takleh berkelakuan sebegitu.mmg lah dia bos, tapi tak semestinya dia boleh berbuat begitu. tapi relalitinya selalunya begitu. kalu aku jadik ko aku smack down je bos ko tu! huh! geram aku.

errr... aku pun senasib ngan ko dan pernah kena cam ko kena. err..bila depan bos, aku yes je la. hehehe.. (appraisal kat tangan dia beb!)

Anonymous said...

Cool down... take whatever happened as a learning process that will make you a much better person... anyway, try not to get too upset because the one that is suffering is you not her...

kita tidak berkemampuan untuk mengubah sikap orang lain tapi kita berupaya untuk mengendalikan cabaran tersebut agar tidak menjejaskan diri sendiri... I do hope I am making sense here... Hard to do but really it is not worth for you to get yourself too upset....

sultan said...

ini bos jenis yg autokratik...

tp autokratik yg xde otak agaknye...

en_me said...

boss is always right.. kannns

risanur said...

penyubiru >> nak wat camne kena bersabar je lah..kalu boleh smack down dah lama dah wat...

anonymous >> tq for suggestion..

sultan >> mmg dasar autokratik takde otak...

en_me >> memang boss always right la kita kena bersabar...

risanur said...
This comment has been removed by the author.
13may said...

rules # 1: bos is always right
rules # 2: when bos is wrong...refer rules # 1

good luck :)

ad3ck said...

sabo jelah kak oi. ;p.

risanur said...

13may >> memang la boss alwayz right..tq...

ad3ck >> mmg la tgh bersabar ni...