Terima Kasih Sahabat

30 December 2008

mula bercuti...

aku akan mula bercuti dari 30 Dis hingga 8 Januari 2009 kalu ikutkan aku mula bercuti dari 27 Dis lagi ...insya'allah jika ada masa akan ku update n3 di blog kesayangan aku ini...lamanye aku akan bercuti jangan jeles ye kekawan...ada sebab kenapa aku perlu bercuti panjang....almaklumla aku ni tak pandai...that why nak kena buat preparation...

aku akan mula berperang exam pada 30 Disember hingga 8 Jan 2009 ini...moga aku akan diterangkan hati untuk menjawab soklan exam yang akan aku tempuhi....moga aku akan berjaya untuk menempuhnya...moga segala apa yang aku baca tidak akan aku lupa...insya'allah...

doakan aku berjaya yea!!!!

29 December 2008

alhamdulilah...

aku nak listkan apa yang telah aku lakukan untuk tahun 2008 dan apa yang telah aku capai. dan apa yang aku telah beli untuk diri sendiri dan family..ada yang mencapai target dan ada juga yang tersasar apa yang dirancangkan...kita hanya mampu merancang dan Allah yang menentukan segalanya...

1) aku dapat bercuti honeymoon ke Pulau Langkawi dengan menaiki air asia...
2) aku dapat tunaikan permintaan mak aku untuk naik kapal terbang...aku melaksanakan impian mak aku dengan pergi ke sabah pada bulan April yang lalu..alhamdulilah...
3) aku dapat melanjutkan study ke peringkat ijazah sarjana muda dah tua pun sibuk nak study kan walaupun pelbagai rintangan yang ditempuhi...
4) aku dapat beli mp3 tapi dah jahanam rosak sbb masuk dalam mesin basuh...nampaknya nak kena beli lagi la tahun depan..ada ke baget nye???akan ku sambar satu lagi....
5) dapat beli notebook tapi yang sedihnye notebook ni ada masalah la...nak kena antar ke pusat servis...sedihnye sbb baru je beli 2 minggu tapi ada masalah...dugaan dari Allah...aku kena la bersabar dengan apa yg telah ditakdirkan...
6) aku dapat belikan mak aku peti ais yang baru....alhamdulilah...
7) aku pindah ke rumah baru menyewa je belum ada rezki nak beli rumah baru lagi...
8) aku dapat beli perabot rumah dan peralatan dapur untuk rumah baru aku...
9) dapat ramai kawan maya iaitu blogger...makin ramai kekawan maya aku seronokye dapat bertukar2 pendapat...
10) aku dapat laksanakan tugas dan kerja di pejabat yang telah diarahkan oleh boss walaupun kekadang tu aku melawan gak boss aku sebab geram kan...alhamdulilah....
11) dapat mengambil gambar bersama keluarga....
12) dapat kembali kereta kesayangan aku setelah dirompak oleh perompak pada 25 Disember 2007...alhamdulilah dapat juga kereta aku kembali walaupun pelbagai prosedur yang perlu dilalui...

aku bersyukur terhadap semua rezki yang Allah telah kurniakan kepada aku dan family aku...tanpa rezki dariMu tidak dapat ku tunaikan segala yang aku rancang dan impikan....alhamdulilah atas kurniaan yang telah Kau berikan pada ku....

28 December 2008

salam :)

salam maal hijrah 1430 yang akan kita sambut esok...
dan salam tahun baru 2009 yang akan tiba dalam masa 4 hari lagi...

rase sekejapnya kita dah melangkah ke tahun baru...rase apa yg aku azamkan pada awal 2008 hari tu masih ada lagi yang belum tercapai...insya'allah aku berharap maal hijrah yang akan tiba dan tahun baru yang datang ini akan membuatkan aku menjadi seorang hamba yang taat padaNya, serang isteri yang mithali, seorang anak dan menantu yang solehah dan membalas segala jasa kedua ibu bapanya, seorang kawan/sahabat yang baik, seorang kakak yang membantu adik2 nya dalam kesusahan dan menjadi seorang rakyat yang mencintai negaranya...

26 December 2008

bila jadi boss....

hari ini aku dan my friend jadi boss sekali sekala ....bukan senang nak jadi boss ni kan...

dari semalam hingga ahad ni our bahagian ke cherating pahang untuk retreat wat keja sambil berehat ...buat pertama kalinya aku tak gi retreat...selalunya aku akan gi...tahun-tahun lepas kami ke langkawi, terengganu dan pulau pangkor...ini kali ke 4 retreat utk bahagian kami....

aku ada alasan kukuh kenapa tak pergi....bukan sengaja tak nak pergi tapi aku nak buat preparation for my final exam...aku harap kekawan opis aku memahami kenapa aku tak pergi...

hope segala apa yang dirancang untuk tahun hadapan akan berjaya untuk dilaksanakannya...insya'allah...

24 December 2008

my family II...


ni plak pict amik di kedai gambar...tapi tak semua yang ada dalam pict ni...bapa dan 2 adik beradik lelaki ku tiada coz bz gan keja...that why yang ada hanya anak pompuan, my hubby dan anak buah je...

pict ni diamik sempena adik aku yang second last tu konvo hari tu...tu la pasalnye xcited sungguh nak bergambar di kedai...nak wat kenangan dan nak tepek kat dinding kat umah mak aku lagipun dah lama takde pict family yang lawa gitu ...

macam-macam gaya yang anak buah aku si nisa tu wat aksi...kesian kat photographer tu...dia terpaksa amik take untuk ambik yang lawa...si nisa ni punye perangai sejak dah besar ni tak mo pandang kamera bila kamera ditala kat depan dia...dia saje je pandang tempat lain...geram sungguh la aku dibuatnya....lagi besar lagi tunjuk perangan yang kureng...memang bersabar jelah..that why skrg takde pict nisa yang pandang kamera lagi...

my family...


alhamdulilah...akhirnya hasrat aku nak bergambar satu family akhirnya tercapai pada malam Isnin yang lalu...Allah mendengar hasrat dan impian aku untuk tahun ni...rase cam tercapai je azam untuk tahun ni...seronoknya...

yalah orang ambik gambar sefamily masa hari raye...ni kami amik pict ni bukan sambut apa-apa perayaan apa pun...ni pun sbb gambar family ini diperlukan untuk menghantar satu borang...kalu tak memang tak tercapaila hasrat ku ini untuk bergambar...

tapi yang tak bestnye my twin takde dalam pict tu sbb dia balik keja lewat...cuma anak-anak dia aje yang ada....pict family ni diambik oleh hantu self timer...coz takde sesapa yang nak tolong amik kan pict ni...tu la pasal pictnye tak berapa nak cantik....takpelah asalkan ada juga pict untuk dibuat kenangan....

bila aku lihat gambar family ni rase cam kegembiraan, kebahagiaan dan keceriaan mewarnai keluarga ku ini...hanya Allah dan family ku sahaja yang mengetahui segala apa yang tersirat di hati masing-masing...

22 December 2008

alhamdulilah :)

alhamdulilah...niat aku untuk belanja kawan-kawan opis aku makan akhirnya tercapai jua akhirnya pagi ni...walaupun hanya sedikit jumlahnya nasi kerabu daging bakar namun aku puas...

aku bersyukur dengan rezki yang Kau berikan pada aku...alhamdulilah...hanya padaMu aku meminta dan memohon...tiada selain dariMu...

19 December 2008

bila jadi...

seronok kan bila sesekali jadi bujang....bukan senang nak dapat title ini kembali apabila sudah bergelar seorang isteri... kalu lelaki memang sentiasa berlagak bujang walaupun anak berderet kat rumah ...perempuan juga yang sedar diri tahu tanggungjawabnya sebagai seorang isteri dan ibu...

malam tadi buat pertama kalinya sepanjang minggu kuliah iaitu minggu ke 14 sekejap je dah abis satu semester aku belajar aku dan kekawan study gi makan melepak kat nasi lemak antarabangsa kampung baru....ada sorang kakak tu nak sangat makan kat situ...dah 3 minggu berturut-turut dia ajak gi makan kat situ tapi kami wat tak tahu je...agaknya akak ni mengidam kot...sikit-sikit ajak makan kat situ...disebabkan keinginan kakak tu nak makan nasi lemak tu melonjak-lonjak mengalahkan orang mengidam kami sahabat yang baik ni pergilah menemankan kakak tu gi makan...aku ni mengikut aje coz menumpang orang balik kan...my hubby kerja shift malam kesian kat aku malam Jumaat ditinggalkan keseorangan & kesunyian di rumah , memang peluang la aku nak gi melepak kan...

aku sms my hubby kata pas kelas nak gi makan kat nasi lemak antarabangsa dan diizinkan bukan sebarang melepak tau tapi diizinkan oleh hubby tersayang ....
rupanye memang best kan melepak dengan kekawan ni kat gerai makan...patutlah ramai orang-orang lelaki yang dah kawin ni suka melepak...sambil makan sambil wat ketupat berborak gosip-gosip panas memang best....

aku ni semenjak kawin memang la tak pernah kuar malam dengan kawan-kawan...ni la baru pertama kali kuar malam selain dari my hubby memang satu aktiviti yang menarik rupanye...aku boleh kata kat kakak-kakak tu "kat sini ada 4 orang yang dah kawin tapi mengaku bujang", kakak-kakak tu boleh gelak je...kami bertujuh sebenarnya...

kami dok kat kedai tu hanya setengah jam je...bukannya lama pun...just makan pastu balik...walaupun sekejap tapi aku memang satu aktiviti yang menarik la...pasni boleh la aku minta izin lagi pada my hubby untuk gi melepak lagi...tapi tak tahula coz pas ni kami perlu berjuang bertungkus lumus untuk final exam plak...

takutnya lagi 17 hari lagi aku akan final exam....satu apa pun tak study lagi...Ya Allah semoga aku diterangkan hati dan lapangkan fikiran ku ini menerima segala ilmu...moga aku akan berjaya untuk final exam ini insya'allah...

18 December 2008

bila sudah....

alhamdulilah hari ini gaji dan bonus dah masuk sektor awam jelah kot ...dalam pale otak ni macam-macam serba serbi yang nak dibeli dan yang nak dimakan....rase macam satu shopping kompleks tu nak di bawa balik baru la puas ati kan...dan segala makanan di hadapan mata nak dimakan...

kalu setakat bawa barang yang sikit-sikit je rasa cam baik tak payah nak gi shopping kan....rasa sengal lenguh je berjalan...Ya Allah berlagaknye aku ini...ada sorang kawan aku ini punye berlagak la kalu shopping kat pavillion je aku masuk pun tak penah tempat tu ...

macam-macam manusia kan bile duit dah ada dalam tangan...bila hujung bulan mula la nak wat kire-kire balik kan duit dah abis digunakan ...

yang pasti alhamdulilah...aku nak belanja my hubby makan kat old town white coffee...nak sangat makan kat situ...kalau aku dah gi nanti aku akan tepek kan pict ye...aku kan suka mencuba benda-benda yang baru...

kaletah si ibu...


ini adalah cerita tentang seorang ibu yang sibuk dalam persiapan kelengkapan sekolah anaknya yang bakal masuk darjah satu pada Januari 2009 ini.... 

yang lawaknya si ibu ni yakni my twin boleh tanya aku pasal ukuran baju, seluar dan saiz kasut untuk anaknya pada aku....memang la lawak...dah confirmla aku memang takde pengalaman dalam benda ni semua kan....aku plak semuanye ok aje...kang bile tak bagi pendapat dia dok desak kat kita gak...itu la kaletah dan karenah si ibu yang excited bershopping untuk kelengkapan persekolahan anaknya...

dah besar sudah anak-anak buah aku ini..yang sorang dah masuk darjah satu dan sorang lagi masuk taska untuk usia 5 tahun...aku jugak jelah yang maintain begini...bila la agaknya akan aku lalui saat seperti ini....

17 December 2008

tergapai sudah...

alhamdulilah segala apa yang aku impikan dalam my wishing list untuk tahun 2008 akhirnya aku perolehi....aku bersyukur padaMu Ya Allah kerana memurahkan rezki aku dan keluarga....tanpa rezkiMu tiada kan perolehi apa yang aku hajati sekian lama ini...walaupun aku perolehi kiranya dah lambat tapi alhamdulilah tergapai sudah apa yang dihajati....

dalam wishing list aku untuk tahun ini adalah nak memiliki notebok sendiri....aku ini kata keja kat dalam sektor IT dan study dalam IT sekian lama tapi tak penah nya ada komputer atau notebook sendiri...masa aku study dulu pun aku hanya gunakan pc di lab...masa tu nak beli komputer sendiri memang la mahal...nak beli notebook lagi la tak mampu...study pun ada orang support berlagak nak ada notebook sendiri, memang la tak sesuai kan...masa study dulu kenala sedar diri tu sapa kan....tapi memang susah ketika itu...balik lewat malam untuk menyiapkan assignment....

bila dah kerja memang aku menggunakan sepenuhnya pc di tempat kerja aku...segala apa maklumat peribadai, gambar, lagu dan segalanya ada dalam pc tempat kerja aku ini...memang buat macam pc sendiri la...bukan wat cam hak kerajaan....kalu la pc ini nak kena format memang confirm la aku akan nangis....segalanya ada di pc ini....

sekarang bila aku dah bergelar student kembali aku perlu ada notebook sendiri....coz pc aku di tempat kerja ini dah tak mampu nak support install segala programming yang aku study ni...kalau aku install gak memang aku menempah maut malang la...coz pc kat tempat kerja ini pun dah slow giler....nak switch on pun amik masa hampir 15 minit....kalu aku install segala bagai lagi memang confirm la bertambah slow dan berat pc ini...kesian plak kat pc ini kan...aku kan tuan yang mengerti kepayahan dan kesusahan yang dialami oleh pc ini faham la kononnye ...

hari ahad hari tu aku mengajak my hubby gi plaza low yat...yang pastinye aku memang akan sesat kalu gi area bukit bintang ini...coz aku akan jengah ke sini bila betul2 perlu sahaja...aku rimas dengan orang yang ramai...

aku gi gi survey dulu notebook apa yang ada kat situ...memang la macam2 jenama dan macam2 spek...pening pale kan bila dah tengok pelbagai notebook yang ada kat situ...kalu ikutkan hati aku berkenaan kat jenama HP tapi mak ai memang la mahal...hampir RM 4000 gak....

aku call kekawan dan tanya pendapat diorang antara HP dan Compaq....kan mereka satu company tapi perbezaan harga antara dua jenama ini memang la ketara sungguh....aku siap tanya pada penjual kat lowyat tu apa perbezaan antara 2 ini...bila aku dah berpuas ati akhirnya aku telah membuat keputusan muktamad dan telah memilih jenama Compaq....
akhirnya aku telah dapat notebook aku sendiri...alhamdulilah....moga dengan kehadiran notebook baru ini membuatkan hidup aku bertambah senang ceria dan takdelah aku menyeksakan memberatkan pc di tempat kerja aku ini...

aku bersyukur pada Mu Ya Allah dengan rezki yang Kau berikan pada aku....akan aku gunakan sebaiknya....
p/s : pasni aku nak survey berukband broaband plak...nak ambik yang biru mahal sangat downpayment nye...nak amik yang merah takut servisnya kureng plak...nak amik yang oren takut tak boleh di bawa ke mana-mana...apa pendapat kalian ye yang dah pakai broaband ini???...

16 December 2008

terlaksana sudah II...


hari sabtu malam aku, adik beradik serta mak kesayangan aku telah pergi ke jaya jusco wangsa maju....aku dan adik beradik aku nak menunaikan janji dan hasrat pada mak tersayang....

aku dan adik beradik berhasrat nak belikan mak aku peti ais ice box coz peti ais mak aku dah rosak...kesian plak aku lihat mak aku perlu pergi ke pasar untuk beli bekalan makanan setiap hari coz tak boleh nak simpanan bekalan makanan untuk seminggu...dah la mak aku tu ada penyakit urat saraf...bila berjalan banyak confirmla lutut dan kaki nya akan sakit...aku tak boleh nak lihat mak aku dalam kesakitan...aku sedih bila melihat mak aku mengaduh dan berkerut muka kerana menahan kesakitan...

aku ajak mak aku pilih peti ais yang dia berkenan di hatinya...mak aku nak sangat peti ais yang tempat bekunye tempat simpan ikan & daging berada di bawah...dah bosan peti ais yang tempat bekunye berada di atas katanya...mak aku nak lain dari yang lain....dah hampir seluruh jaya jusco tu ditawaf berjalan akhirnya mak aku decide untuk pilih jenama panasonic....

peti ais tu akan sampai ke rumah mak aku pada hari Khamis ini...alhamdulilah hajat kami adik beradik Allah telah tunaikan....semoga mak aku gembire mendapat hadiah yang tidak seberapa ini dari kami adik beradik...aku ingin mak dan ayah aku sentiasa gembire dan kami akan cuba tunaikan impian mereka...insya'allah....

terlaksana sudah...

rindunya dah lama tak update blog...coz semalam aku MC coz aku diserang dijangkiti penyakit.....pagi ini aku excited nak update blog plak, line tenet bengong tak betul plak...aku dah la rindu nak baca blog kekawan yang aku rindui...

aku nak ceta la apa yang aku buat weekend hari tu...memang aku tak lekat kat umah la..asyik kuar berjalan je...rasa cam nak tercabut kaki ni....ada misi yang aku laksanakan pada hujung minggu hari tu..alhamdulilah aku berjaya juga lakukan walaupun keletihan dan kepenatan...

12 December 2008

aku sedar diri...

susah jadi orang bawah ni....asyik tertindas je...nak melawan kang dikatakan biadap dan kurang ajar taula markah SKT aku diberi oleh dia...aku rase cam nak menjerit je ketika ini...

aku sedar diri aku ini sapa...aku tahu kelayakan aku ini di tahap mana...aku hairan kenapa aku yang bergred kumpulan sokongan ini perlu membuat kertas kerja yang confirm la untuk pegawai yang lakukan...

aku angin je bila dia boleh kata "saya hanya bagi arahan, dan tahu apa yg saya arahkan tu siap"....aku rasa nak je menjerit ketika itu...adakah aku layak untuk melakukannya dan perlu memberi pada big boss dan Ketua Setiausaha tanpa semakan dari dia...aku tahula dia nak lepas tangan dan nak sangat gi kursus dia seronok nak gi kursus ni coz dapat melepaskan segala tanggungjawabnya pada orang lain ...

apa lah nasib ku ini...kalau aku tak buat kang aku juga yang rasa bersalah dan kena marah dengan big bos...memang aku serba salah ketika ini...coz kalu aku nak buat yang pastinye aku tak reti nak buat camne...ada 2 kertas kerja yang perlu aku combinekan jadi satu dan perlu serahkan pada big boss....aku tak layak untuk melakukannya....aku perlu perahkan segala idea yang ada dalam kepala ini untuk melakukannya...

tapi dalam masa yang sama aku ingin lakukan dan buktikan pada 'dia' bahawa yang aku boleh lakukan...Ya Allah tolong la hambaMu ini...permudahkan segala urusan ku ini agar segalanya berjalan dengan lancar.....

11 December 2008

ikan bakar...


tengahari tadi aku dan hubby pergi terjah makan di tanglin....ada ke sesapa yang tak tahu kat mana letaknye tanglin ini...ala yang popular dengan nasi lemak tanglin...berdekatan dengan tasik perdana...kat berhadapan klinik komuniti jalan tanglin...

aku dan hubby mengidam nak makan ikan bakar sejak dari hari raya korban hari tu...orang lain sibuk makan daging korban yang aku plak sibuk nak makan ikan bakar...memang lawak la...memang tekak aku nak sangat makan ikar bakar...hampir setiap malam aku bermimpi nak makan ikan bakar...mesti orang ingatkan aku ini mengandung berapa bulan kan....dah teringin nak makan tak boleh nak kata apa...akan ku usahakan juga...

pagi tadi aku janji gan hubby nak gi tanglin ni masa lunch hour tadi...aku jadi jahat hari ini kuar awal dari opis...semata-mata nak gi makan ikan bakar ini..coz kalu lambat confirm penuh la kat tempat makan ini...almaklumla tempat glamer dan famous...

alhamdulilah aku dan hubby dapat menunaikan haji hasrat kami untuk makan ikan bakar ini...kami amik ikan pari dan ikan cencaru...memang marvelous dan layan je makan ikan bakar ini...rase cam nak amik lagi satu ikan lagi untuk diratah tapi malu la plak kan...lain kali la aku datang makan lagi...

kat kl ni ada 2 tempat ikan bakar yang famous...satu di belakang istana negara (jalan belami) dan satu lagi di sini la...kedua2 tempat ini ada keistimewaan masing-masing...apa yang aku boleh kata kan ikan bakar kat tanglin ni cara bakar dia yang best coz pakai arang di jalan belami ini plak pakai kuali daun pisang....tapi air asam yang marvelous di jalan belami ini...ada yang aku wat keja gila lain kali beli ikan di tanglin dan beli air asam di jalan belami...confirm makan masa tu layan je kan...

ada ke sesapa yang nak belanja aku makan ikan bakar lagi atau tempat mana yang best di kl ini...boleh la aku gi mencuba dan akan memberi komen macam jalan-jalan cari makan....

anak buah ku...

pict my twin dengan anak-anak nya (hakim, hafiz dan nisa)

aksi anak-anak buah aku yang mencuit hati...

aku nak tepek pict masa hari raye hari tu...

aksi anak buah aku biler bergambar macam-macam gaya yang dibuat...yang buat aku geram rase sengal tu anak buah aku yang perempuan tu iaitu nisa dah pandai dah...bile kamera dok kat depan dia confirm dia lari....biler kita soh dia senyum dia nak amik kamera dari tangan kita ni...susah sungguh nak ambik pict dia sekarang...dulu masa kecik senang je nak amik pict dia....bile dah besar pun susah gak rupanye

aku seronok melihat perkembangan anak-anak buah aku yang makin cerdik, makin bijak, dan makin aktif ni selalu sangat hilang kesabaran bila diorang wat hal...macam-macam kaletah dan perangai yang diorang buat...

yang bestnye masa hari raye hari tu dah pakai kan diorang baju cantik2 dan lawa2, diorang panas hati wat perangai memberontak diorang...coz dah pakai baju cantik2 tapi masih dok kat dalam rumah tak gi berjalan mana-mana....bebudak ni fikir bila pakai baju cantik je confirm nak gi jalan...padahal masa hari raye hari tu hujan seharian dari pagi hingga petang...mak dan ayah mereka malas nak kuar berjalan waktu hujan2 ni malas nak meredah lopak2 air...

disebabkan rase kesian ayah mereka telah membawa anak-anak dia gi berjalan ke taman tasik titiwangsa...tapi hanya dok dalam kereta aje jelah coz hari hujan...takut kang demam plak lagi susah...bile diorang sampai rumah aku lihat wajah dimuka anak-anak buah aku ceria dan gembire je...yelah dah berjalan kan...macam-macam ragam dan karenah yang mereka ni buat kan....

pembesaran mereka di hadapan kita adalah satu pengalaman yang menarik bagi aku dan family...walaupun aku tidak mempunyai anak sendiri, insya'allah akan aku jadikan pengalamannye semasa aku akan dapat anak sendiri nanti...semuanye rezki dari Allah...kita hanya merancang dan Allah akan menentukan segalanye...

10 December 2008

macam-macam...


aku tak tahu nak tulis n3 apa...tapi aku nak gak update tapi aku kebizian...
aku nak tepek pict lembu yang aku amik sebelum hari raya korban hari tu....confirm la lembu dah dikorban dah ditelan dah pun...bila aku tunjuk pict lembu ni kat anak buah aku diorang pelik....

bila aku ambik pict lembu ni coz almaklumla aku kan takde kampung...dok di bandar kl ni sahaja...that why yang menjadi tanda tanya pada anak buah....yang bestnye anak buah aku si nisa tu siap 'sayang' lagi pict lembu tu betapa seronoknye nengok pict lembu dlm digital kamera ...memang kelakor la jadi anak orang bandar ni kongkang aje bile nengok binatang di tengah bandar...

kesian juga aku melihat anak buah aku yang serba tidak mengerti tentang kehidupan binatang ni...nak kena bawak gi zoo ni untuk perkenalkan kehidupan binatang dan pokok-pokok di hutan...tapi bile ye???aku kesibukan dengan nak final exam ni....insya'allah jika diizinkan oleh Allah...

08 December 2008

nikmat Allah...

hari ini hari raya aidil adha....namun dari subuh tadi hingga ke saat n3 ditulis hujan telah turun...hujan rahmat dari Allah untuk umatnya di muka bumi ini....

walaupun dalam keadaan sejuk beku dan dingin namun sambutan hari raya aidiladha tetap disambut seperti biasa....semua umat Islam bersyukur menyambut kedatangan 10 Zulhijah walaupun peristiwa sedih gempar telah melanda di Malaysia...iatu kejadian tanah runtuh di Bukit Antarabangsa Selangor tak jauh dari rumah aku ...dari rumah aku boleh nampak Bukit Antarabangsa tu tapi tak nampaklah tempat kejadian tu...

semoga umat Islam dapat mensyukuri nikmat dan rahmat yang Allah berikan kepada kita...

aku nak gi beraya kat umah mak aku di segambut....mesti aku masak makanan yang menarik...

05 December 2008

salam aidil adha...

    

Salam Aidil Adha 1429...
semoga semuanye menyambut dengan gembira dan ceria...
kepada semua yang balik kampung, semoga semuanye selamat pergi dan pulang...
pandu dengan cermat, jangan bawa laju-laju bahaya tau...

next week kita jumpa lagi....

blog oh blog....

aku suka membaca....aku suka membaca novel, cerpen, majalah dan apa sahaja...yang pastinye lately ni semenjak aku dah kenal dunia blog aku suka membaca blog orang...

banyak blog yang aku kenal dan akan aku terjah...jika tidak membacanya dalam satu hari seumpama tidak sempurna hidup aku untuk hari itu terutamanya hari sabtu dan ahad...coz rumah aku takde line internet tak sabar nak pasang broaband...

banyak blog yang n3 nye berkisarkan kisah kehidupan manusia...ada kisah sedih, suka duka, kegembiraan, lawak, politik, hiburan, dan pelbagai blog yang ada di alam maya sekarang ini...

jika blog itu tentang kehidupan pelbagai kisah hidup yang dapat kita rasai...jika sedih akan menitik la airmata ku ini bila membacanya....aku turut rasa kesedihan itu seumpama aku berada di tempat penulis itu...aku sedih bila ada blogger yang sedih bile kehilangan sesorang yang disayangi, anak yang menderita sakit dan kesusahan yang dialami oleh mereka...seumpama aku terbuai dengan cerita yang dicerita oleh penulis walaupun aku tidak pernah mengenali mereka....hati kita turut rasa kesedihan yang dialami oleh mereka...

jika n3 yang gembire aku rase ceria dan tersenyum je membaca blog itu...kita akan rasa turut gembire jika n3 tu cerita pasal percutian penulis, rasa best je melihat gambar2 yang didownload oleh mereka...rasa macam kita plak yang gi bercuti...ada kala nye tempat2 tu kita tak pernah jejak pun tapi disebabkan cerita penulis yang gembire tentang percutian tu rase cam kita turut sama bercuti...rase tak sabar plak nak gi bercuti kat tempat tu dan pergi kat tempat yang diceritakan...

kalu n3 tu lawak confirm la aku akan gelak sorang-sorang depan pc ni mesti ada kawan-kawan opis kata aku giler coz gelak sorang2...bukan apa cara penulis tu menulis buat kita gelak dan gembire...aku tak boleh nak wat n3 lawak begini...coz aku ini bukan kategori orang yang pandai wat lawak...almaklumla serius je kan... 

pelbagai kategori blog yang kita boleh baca dan merasainya...rase gembire, sedih, lawak, ceria dan segalanya kita boleh merasainya...aku pun tak tahu blog aku ini kategori apa...yang pastinya bila ada ceta menarik aku akan tulis dan tepek kan gambar...dan masa aku tension dan geram juga aku akan menulis untuk mengurangkan rase kemarahan yang membara di hari ini...kita boleh menulis apa sahaja di blog kita...untuk kita baca pada masa hadapan dan akan menjadi tatapan pada pembaca setia yang suka baca blog kita...

insya'allah jika Allah memberi aku idea untuk menulis n3 selagi itu la aku akan menulis...jika tiada idea otak beku akan kosongla blog aku ini...aku akan menulis selagi termampu oleh aku...aku akan sentiasa menerjah blog kekawan aku yang sentiasa aku membacanye...aku akan menjadi pembaca tegar blog...rasa ketagih bile tidak membacanya...

04 December 2008

kesengalan II..

kenapa ada manusia yang suka melepaskan tanggungjawab yang diberi pada nye especially kerja di pejabat....orang tu sengaja je buat tak tahu dan buat tak kisah wat bodoh dia je....tapi orang lain plak yang risau giler tentang kerja itu...seperti dia nak melarikan diri dari tanggungjawab dan nak serahkan nya pada orang lain...nak bagi pada orang lain, malu tapi dengan dia wat tak kisah begitu secara automatik orang lain yang akan take over keja dia....coz orang lain risau dengan takde apa-apa tindakan yang dia buat...

nak tau camne dia wat tak kisah???...dia tak nak masuk meeting atau perbincangan yang diadakan...wat tak kisah biler emel yang dihantar oleh big boss perlukan tindakan segera dia wat cam takde apa-apa...dia wat muka poyo dia je...wat cam takde pa2 yang berlaku walaupun orang sekeliling bercakap pasal kerja yang perlu diambil tindakan itu...dia wat pekak telinga dia je dan wat buta tuli dia... 

entahla kenapa perlu ada manusia sedemikian di setiap organisasi...tak rasa bersalah ke biler dia wat camtu...tak rasa diri tu bertanggungjawab atas tugas yang diberikan...tapi kenapa bile orang lain yang buat kerja tu dan selesaikannya dia yang sibuk-sibuk mengaku diri dia yang buat segalanya....dia nak kan pujian daripada big boss...

itu la yang berlaku di sekeliling kita...sebagai manusia kita perlu menelan menerima segala apa yang berlaku walaupun hati kita tengah panas dan geram...dah lumrah manusia sebegitu...

03 December 2008

murah rezki...


alhamdulilah....makan tengahari aku dan kekawan opis hari ini ada org belanja sponsor makan kfc...thanks en.anuar kerana belanja makan kami semua...moga rezki en. nuar akan bertambah hendaknya...

aku pun tak tahu kenapa en.nuar ni tiba-tiba je belanja makan...kalu rezki dah depan mata pa lagi kita makan jelah kan jangan banyak soal...kang tak sia-sia orang tu tak nak belanja makan lagi...

lepas makan aku gi tidur dalam surau sebab ngatuk sangat...itu tandanya nak membesarkan badan...bukan sengaja tapi memang ngatuk sangat...semalam aku tidur lambat coz malam ni aku ada quiz math la...pening pale menengok formula math...hope aku boleh jawab la soalan quiz malam ni...

sesat jalan!!!!

aku blur biul bile perkara yang aku tak tahu apa-apa tapi kena ambik tindakan...nasib baik la aku ni jenis yang suka bertanya kat orang...kalu pasal keja aku memang takkan malu untuk bertanya benda yang aku tak tahu...aku akan tanya pada orang yang tahu....dan aku akan mencari penyelesaiannya hingga aku berpuas hati...

aku tau mesti ada orang yang tak suka perangai aku begitu tapi daripada kena marah dengan big boss baik aku tanya kat orang...kalu malu bertanya sesat jalan...daripada aku sesat jalan baik aku tanya 'jalan' mana yang aku nak kena amik...tanya pada pengalaman kawan-kawan opis yang pernah mengalami situasi begitu... 

sorry la pada kekawan opis aku yang menjadi mangsa pertanyaan aku...aku lebih suka bertanya daripada mendiamkan diri begitu sahaja...lagi menjerut leher kan...

tapi kalu aku tak tahu aku akan jawab tak tahu...tapi insya'allah aku akan cuba untuk menolong kekawan aku yang dalam kesusahan...aku penah susah that why biler orang tanya pada aku, aku akan cuba menjawabnya dan menolongnya...
aku ucapkan terima kasih pada kekawan opis aku yang selalu menolong aku untuk menyelesaikan masalah dan jika aku menghadapi masalah....aku amat menghargai segala pertolongan korang...tima kasih untuk segalanye...pengalaman yang aku dapat daripada bekerja ini akan ku simpan sehingga bile-bile dan gunakan bila diperlukan...

02 December 2008

aku yang berangan


ini adalah gambar berangan aku yang kononnya aku graduan daripada uitm padahal study nye di u lain...tapi disebabkan aku nak sangat pakai baju jubah tu dan bergambar bersama my hubby, mak dan family aku pakai jelah...orang nak kata apa pun tak kisah asalkan aku berpuas hati...

aku pernah study dan pernah konvo masa 6 tahun lepas...aku belajar di kolej swasta yg banyak cawangan...masa tahun aku konvo tu plak dibuat di ipoh...2 kereta yang menghantar aku nak konvo...yelah aku la orang pertama anak sulung dalam family yang menerima diploma...punye la bangga giler la masa tu...

tapi yang tak bestnye masa aku konvo ni aku tak boleh nak bergambar melaram sakan..coz aku dapat baju jubah tu hari tu dan kena pulang masa tu jugak...nak ambik gambar family di studio pun problem coz jarak antara kl dan ipoh sapa yang nak ambik gambar tu plak...tu yang takde banyak gambar masa aku konvo...masa tu plak pakai kamera yang pakai filem tu mana nak ada digital kamera cam sekarang ni....

tu yang biler adik aku bawa balik baju konvo dia aku melaram dan mangambil dengan semua family aku termasukla my hubby...nak tunggu aku punye konvo untuk degree lambat plak...lagi 3 tahun...tu pun tak pasti la aku dapat abis kan ke tak study aku...insya'allah atas berkat family aku akan habiskan study aku dan akan menyarung baju konvo untuk degree plak...tak sabar nye rasenya nak tunggu saat itu....
pict kat atas ni masa aku bergambar dengan hubby kekasihku sebelum kawin dan selepas kawin..inilah satu-satunye gambar masa aku konvo yang sempat aku scan..yang lain tu malas nak scan...payah la...sekarang ni dah senang pakai digital kamera je...apa yang korang rasa perbezaan yang paling nyata dalam gambar tu...pict sebelum kawin tu diambil masa tahun 2003, pict satu lagi tu baru 3 hari lepas....rase cam banyak nye perubahan diri yang aku rase....rase malu la plak mengepose kan diri...that why aku jarang menonjolkan diri sendiri walaupun di dalam blog sendiri...tak nak expose kan diri ini yang serba kekurangan...

01 December 2008

tahniah su...

semalam aku dan mak pergi meraikan konvesyen adikku yang kedua bongsu iaitu suraya...di uitm shah alam...tahniah su kerana dah memiliki diploma perakaunan...

ni adalah second time aku pergi ke istiadat konvo...pertama kali aku gi masa meraikan kawan aku di Uniten tapi masa tu dok kat luar je...semalam aku gi meraikan adik aku sendiri masuk dalam dewan tu terus...aku juga pernah konvo tapi bukanlah macam ni punye hebat...almaklumla kolej swasta pastu wat plak jauh dari kl di ipoh, perak...

inilah baru pertama kali aku gi istiadat konvokesyen yang begitu menerujakan hati ku...ya la cara masuk pro caunselor yang diiringi dengan muzik tradisional dan keris dan tombak diraja...memang berprotokol la...

tak pernah aku alami dalam hidup...memang seronok kerana adat istiadat konvo yang jarang kita lalui...rasa cam tak sabar plak aku nak gi konvo...aku rasa cam melonjak-lonjak plak nak ambik skrol tu jugak...lamanye nak abis study ku rasakan...

memang ramai sungguh kaum keluarga dan sahabat handai yang datang meraikannye...memang ramai sungguh cam ulat...adik aku plak kena sesi petang bermula kul 1.30pm...masa kami sampai masa tu plak sesi pagi baru abis kuar dari dewan...masya'allah punye ramai la manusia...yg nak ke depan, belakang, kiri dan kanan...memang berlaga bahu aje dengan orang...masing2 nak cari anak dan kekawan...nak bagi bunga la, bear la dan mcam2 present lagi...geram je aku nengok orang yang dapat bear paling besar...jeles sungguh...akan ku tuntut dengan my hubby masa aku konvo nati...

memang satu pengalaman yang amat berharga padaku...tahniah su...pasni kita akan konvo bersama2 untuk 3 tahun akan datang lak...masa tu su kena bagi yong la plak bear dan bunga besar...rase tak sabar nak tunggu saat itu...