Terima Kasih Sahabat

22 January 2009

'baby mandarin'...


'baby lokam atau baby mandarin'
sekarang ni di mana-mana pun boleh perolehi buah ni...di pasar chow kit, pasar raya, pasar malam, pasar tani dan pelbagai pasar lagi la...buah ni akan kita dapat tengok bila musim perayaan Tahun Baru Cina...

aku rasa baru tahun ni buah ni popular untuk tahun ni...comel dan cute je bila kita pandang buah ni buat pertama kali...rase nak mencuba buah ni meluak-luak...mesti sedap...tak salah aku masa mula-mula kuar awal Januari hari tu reganye hampir RM 6 gak sekilo...sekarang ni dah murah sikit la dalam RM 4 dah boleh dapat sekilo....memang terangkat la bila makan rase buah ni...nak tau buah pa...buah ni dipanggil 'baby lokam' atau 'baby mandarin'...

dipanggil baby coz dia cute dan comey je...rupanye memang sama cam lokam atau mandarin cuma ianya kecik je...tak salah sebesar bola guli...kalu kopek tu sekali ngap masuk je la dalam mulut...rasenya lagi manis sikit berbanding buah yang besar tu...

yang pastinye sekarang ni aku jadi giler suka sangat kat buah ni...kalu dah kehabisan stok kat umah memang aku akan beli la...coz kalu makan mesti kita akan kopek hampir 5 hingga 6 biji...baru la puas makan...

limau mandarin...

dan menjadi kebiasaan kat opis aku ini, bila nak tahun baru cina ini, ramai la vendor yang sambut perayaan ni akan memberi kotak-kotak limau ni...tapi bukanla satu kotak sorang, kalu dapat angpau lagi best kan...kitorang akan memberinya sorang sikit...bila dikumpulkan akan perolehi hampir 10 biji gak la....sekarang ni memang musim makan buah lokam ni je la...coz buah ni hanya setahun sekali je kita dapat makan...memang bagus kan kita ni di Malaysia...orang lain yang sambut perayaan namun pelbagai makanan yang dapat kita rasa dan jamah...memang pelbagai kaum dan pelbagai makanan....

8 comments:

pB said...

kak pB pun suka gak limau nie ...

Mr PenyuBiru said...

yg tak bestnye, bila makan je habis, bila habis je makan.hehe. buah ni manis dan takde biji.

Aku Bukan Bidadari said...

kat opis tiara ..ari ari bawa balik sekotak..ari2 ada customer/supplier kasi..smpai sakit perut n tekak.. hi hihi

jgnmkn myk tau limau2 ni..takut batuk..

baby mandarin ni antara limau yg termahal.. satu bleh jatuh RM 3.00

nanonano said...

waaaaaaa...
engat tersesat td,
hihi lawa la umah bru akak..
hamboihhh org lain nk raya org len lak cat umah ehh..
:p

risanur said...

kak pB >> ramai yg suka buah ni...sedap..

mr penyubiru >> kalu makan tak abis2 tu maknanye bukan makan limau tapi makan angin je...

aku bukan bidadari >> bestnye dapat sekotak setiap hari...boleh la bg kat risa sekotak..

nano >> akak pun nak raye jugak..tu pasal la tukar cat baru...na tak mo tukar ke??

Ungku Nor said...

kat rumah ni sekotak pun licin sekali hadap..hehe

mebby a.k.a ezza said...

waktu2 begini sememangnyer limau ini sgtlah fofular...kt umah kita berkotak2 org bagi kekdg smpi x larat nk makan..huhuhu

masviona said...

lokam nih mmg akan jadi glemer dkt² raya cina nih....every year pun mmg gini ler...dkt2 raya cina jer mesti buah limau kecik nih muncul...sedap gak rasa dia....nak makan pun geram kan