Terima Kasih Sahabat

26 February 2009

wishing list...


ada tak sesapa nak bagi aku present ini????bestnye kalau dapat present cam gini tak kira la untuk besday ke, anivesari ke atau apa-apa hari yang special...

ada ke yang sanggup nak bagi hadiah cam ni...bestnya kalu aku dapat hadiah cam ni...aku nak la sangat hadiah ni...nak jadi kan wishing list aku untuk tahun ni....

sapa yang akan jadi mangsa aku untuk hadiah ni...sapa lagi kalau bukan dengan hubby tersayang...tapi kalu ada sesapa kawan blogger yang bermurah hati nak bagi boleh la jugak bagitau kat aku...gembire tak terkata....

kalian tau tak apa hadiah yang aku nak ini???external hard disk la apa lagi...sekarang ni dah keperluan dah bukannye kehendak....thumdrive dah jarang dah orang nak guna especially dalam IT environment...ada setengah opis, bagi external hard disk setiap sorang staf IT dia bukannya thumbdrive lagi...bestnye kan....

entah biler la aku nak dapat???insya'allah akan aku cuba dapat kan utk tahun ini...

p/s : ini hadiah kami beri pada our boss yang akan berpindah ke jabatan lain akhir bulan ini...coz our boss ini cerewet banyak sikit kalu nak beli present...sampai kami tak tau nak beri pa pada dia...that why kami berikan external hard disk ni...senang dia nak mengingati kami bile dia di tempat baru....tahniah kak dee atas kenaikan pangkat anda!!!gud luck di tempat baru...

25 February 2009

hujan rahmat...

pagi ini hujan rahmat dari Allah membasahi bumi Kuala Lumpur....cuaca yang tidak menentu sekarang ini sukar untuk diramalkan....yang pastinya aku mandi kebasahan semasa ingin ke tempat kerja....

selalunye aku dan hubby akan bermandi hujan masa waktu balik kerja...kalu masa balik selalunye kami akan redah bersama je...almaklumla dah nak balik...basah pun takpe....tapi pagi ini kami meredah hujan ketika ingin ke opis...nak berhenti tak boleh sebab kami lalui highway AKLEH....kereta semuanye melunjur dengan laju...kami yang berhenti di bawah jambatan rasa ketakutan teramat...takut kena sondol dari belakang plak...

my hubby terus je beredar dari bawah jambatan tu...kelemahan mengikut highway takde tempat berhenti jalannye terus saje...takde bus stop pun yang kita boleh menyinggah ketika hujan....yang bestnye ikut highway coz jalan clear je pagi2 lagipun naik motor tak payah nak hirau bayar tolol tol...

aku sampai opis dalam kesegaran dan kesejukan....sejuk kerana bermandi air hujan kurniaan Ilahi dan kesegaran kerana mandi untuk kali kedua untuk pagi ini....hope aku takkan dapat selsema atau demam dalam masa terdekat ini coz antibodi aku cukup lemah kalu kena air hujan....

23 February 2009

kembali semula...

hari ini kehidupan sebagai pelajar bermula kembali setelah hampir sebulan lebih aku bercuti....masa mula bercuti hari tu rase cam panjang je cuti ni tapi bila dah mula kelas rasa macam baru je bercuti....memang lumrah manusia kan...tak penahnya cukup apa yang diterima...

masa cuti, abis kerja aku balik ke rumah terus....tengok ceta spa q dan segala ceta yg ditayangkan kat tv....boleh dok rehat-rehat sambil mengolekkan diri di depan tv...memang aku lupa terus pasal buku atau kuliah....tak sentuh langsung pun pasal study...memang aku cuti teruslah malas nak fikir....

mulai hari ni semua aktiviti honeymoon tersebut telah tiada...aku perlu membiasakan kembali aktiviti harian rutin kehidupan sebagai pelajar selama hampir 15 minggu....rase cam lamanye nak cuti kembali bulan Jun nati...

aku rindu dengan kekawan study aku....mesti aku akan kepenatan kembali....mesti aku mengantuk dalam kelas dan kat opis...mesti aku sibuk dengan assignment kembali....masa tu mula la rasa nak bahagikan 2 badan ni...

Ya Allah semoga aku diterangkan hati dalam menimba ilmu ni...semoga aku akan berjaya dan tenang menghadapi segala dugaan dari Allah....semoga aku kuat dari segi mental, fizikal dan rohani utk menghadapinye....

20 February 2009

semangat yang hilang...

aku takde mood la hari ni...seumpama semangat hari Jumaat ini hilang di bawa angin sepoi-sepoi bahasa pagi tadi....tak tau ke mana perginye mood hari ni....rase seperti dirampas dan diambil oleh seseorang.... 

aku malas nak buat kerja dan malas segala-galanye....rase something akan berlaku...tak tahu la yang baik atau buruk....kalu yang baik alhamdulilah...jika yang buruk, Ya Allah jauhkan la...

yang pastinye hati aku dalam kerisauan...risau pada orang-orang yang aku sayang....risau mereka dalam kesakitan, kesusahan atau kepayahan....rase jantung ini berlari laju dari biasa....aku takut sesuatu yang buruk akan berlaku...

Ya Allah semoga tiada apa-apa yang buruk berlaku pada aku dan pada mereka yang aku sayang...semoga aku kuat untuk menghadapinya....

19 February 2009

tertewas akhirnya...


tengahari tadi aku gi sogo....ikutkan program asal nak jumpa gan sorang blogger terkenal gitu....sapa lagi kalu bukan kak ungku unibers tu...tapi ada sikit hal yang aku tak dapat elakkan planning ni tak jadi...tapi kak ungku berjumpa gan kak piah...insya'allah lain kali yea kak ungku...sorry atas kelewatan memberitahu kak ungku...jgn marah yea!!!

aku tertewas terbeli juga akhirnya setelah sekian lama aku mengidam kannya...bukanla apa2 tapi sejak dari tahun lepas aku dah lama tak beli beg tangan...tadi ke sogo aku tertewas juga akhirnya setelah mengushar sekian lama...selalunya aku ini sorang keras hati sikit nak beli apa2...selalunye aku just suka window shopping je...tapi tadi disebabkan harga yang boleh tahan je pelik aku ni dah hujung bulan pun ada gak duit nak korek , design yang cantik dan ada gak kekawan yang sama nak membeli, apalagi keputusan terus diambil tanpa ada rase bersalah...aku ambil dan terus ke kaunter....

next week dah mula kelas...boleh la aku melaram dengan handbeg baru dan tekad baru nak study dengan baik-baik alasan semata-mata ...beg tangan dan study takde kena mengena langsung pun...tak berkaitan lagi...tapi nak menyedapkan hati coz handbeg dah depan mata kan kena la pakai dan menerimanya....moga aku akan bergaya dengan handbeg baru ni....

esok aku nak ajak my hubby beli beg sekolah plak...coz buku semester ni semuanye berat-berat...ada kawan aku suggestkan beli beg tarik cam bebudak sekolah rendah tu pakai....rasa cam nak kena hempuk je kan kawan aku tu coz bagi idea yang sungguh bernas lawak...


percuma, free segalanya....

Glitter Words


2 hari lepas aku mendapat panggilan palsu dari sorang mamat yang bernama iskandar....aku tak bape clear sangat masa dia introduce sapa diri dia...kononnye aku client bertuah Mastercard...aku tiada apa-apa tunggakan bayaran dan bank statement aku clear tu pasal la aku bertuah...

kononnye aku dapat akan dapat satu kad bertaraf VIP Plantinum yang akan memberi pelbagai kemudahan yang bagus la....ayat pertama yang aku dengar dari mulut dia semuanya perkataan 'Percuma'....masa tu aku dah syak lain macam je...mana ada benda percuma di dunia ini kecuali dunia ciptaan Allah...yang lain semuanya duit sekarang ni...aku memang malas nak layan je mamat ni....

tapi aku layan aje apa yang dia nak cakap kat aku...kononnye aku akan dapat voucher kecantikan bernilai RM699 percuma (kecantikan muka, badan dan spa), bercuti selama 2 hari 1 malam di 700 hotel di Malaysia dan luar negara percuma, makan percuma di Golden Palace hotel dan cover insurans free untuk setahun....semuanye ni aku dapat dan perlu pergi dalam masa setahun...

untuk yang lain-lain kemudahan yang akan aku dapat bile ada kad VIP ni akan dapat 50% bayaran utk 20,000 hotel di Malaysia dan luar negara, bayaran separuh harga utk ke Taman Tema Genting, Sunway Lagoon, Bukit Merah LakeTown (utk semua orang yang aku bawa), kalu nak gi umrah ada pakej yang murah dari orang biasa, syarikat ni boleh tolong negoatite kan utk bayaran saman ke polis, jpj dan pelbagai lagi kemudahan yang aku dapat...semua ni adalah untuk seumur hidup dan tanpa bayaran apa-apa pun....

korang teruja ke apa tawaran yang diberikan....masa aku dengar tu aku teruja jugak la...yalah ada benda free dan gak yang dapat separuh harga....tapi nasib baik iman aku kuat masa tu....

yang aku geram tu bile dia dah terangkan segala yang percuma tu, dia terus tanya aku either aku bersetuju untuk membayar RM 399 dan potongan akan dibuat melalui mastercard aku....apa lagi melenting la aku...aku paling geram orang mempromote barang semuanye free, alih-alih akhirnya kena bayar....aku terus kata aku akan fikir dahulu.....mamat ni masih nak memujuk aku untuk dapat coz katanya tak semua orang bertuah utk dapat kad VIP Plantinum ni....selalunye aku memang tak kan layan orang yang buat panggilan "percuma" sebegini...tapi disebabkan aku bosan tadi that why aku layan je...

alhamdulilah pegangan iman aku masih kuat dari benda-benda yang kononnye percuma...memang la ada udang di sebalik mi....bagi aku tiada yang free atau percuma di dunia ini sekarang....macam yang selalu kita gi shopping complex ada je kita akan ditahan oleh orang berukband la, gores dan menang yang semua katanye free...memang aku tak kan layan orang2 yang sebegitu....

17 February 2009

exam yang menduga :(

Semalam aku gi mencuba nasib menghadiri exam PTK atau lebih dikenali sebagai Peperiksaan Penilaian Tahap Kecekapan….ini adalah exam pertama yang aku ambil sepanjang berkhidmat di sector kerajaan….selalunye aku hanya dengar cerita dan pengalaman kekawan yang mengambil exam ini….ada yang lebih cemerlang dan gak yang ambil beberapa kali tak melepasi tahap yang diinginkan…

apa yang pastinye aku yang pertama kali mengambil dan menghadapinye memang adalaah satu pengalaman yang begitu teruja.....bila kita dah hadapi sendiri dan mengambilnya baru la kita tahu macamne perasaan kekawan yang ambil beberapa kali…..kesian aku lihat pada kekawan yang ambik beberapa kali tapi sukar untuk lulus…..kalu ikutkan batch sepatutnya dah naik pangkat tapi disebabkan exam ini terhalang segalanye….aku dapat rasa bagaimana perasaan kawan aku sorang ini….

Exam PTK ini lagi sukar dari final exam aku yang lepas….memang soalan-soalan yang dikemukakan memang amat mengelirukan….semuanya kita rasa jawapan nye betul takde yang salah….memang aku mengeluh melihat jawapan yang aku tembak buat semalam….

Exam PTK ini ada 2 kertas iaitu kertas umum dan khusus…untuk kenaikan pangkat kita perlu lulus kedua-dua kertas iaitu dengan tahap 3...kalu salah satu paper tu kita kantoi kira result kita kantoi la…kena la bagi sehingga lulus paper yang kita kantoi tu….

Aku perlu berterima kasih pada kawan aku iaitu oja….kerana telah memberi aku nota untuk exam khusus….walaupun aku study in IT dan buat kerja dalam IT, tapi bila kita dapat soklan semuanya kita tak tahu…coz semua term IT yang kita guna adalah semua bahasa Inggeris tapi bila soklan tu semuanya dalam bahasa Melayu…bukanlah nak berlagak kata tak tahu term dalam bahasa Melayu ttp bila ianya ditukar ke BM memangla amat mengelirukan….pening gak kepala aku dok dalam dewan exam tu….yang pastinye aku jawab soklan exam khusus tu dalam masa 35 minit je…bukannya terror tapi tak reti nak tembak yang mana satu yang betul….

Aku pasrah dengan exam yang aku buat semalam….jika result ye tidak menyebelahi aku untuk lulus aku redha…yang pastinya aku perlu membaca dan menelaah dengan lebih tekun lagi jika aku nak mengambil exam PTK ini…

Bagi kekawan blog yang sama kerja kerajaan cam aku nak ambil exam PTK kenala get ready awal….jangan gi dengan tanpa apa-apa preparation coz memang menyesal…tapi hak masing-masing la kalau nak gi exam PTK untuk cari pengalaman….masing2 ada pendapat sendiri….aku hanya berpesan dan belajar dari pengalaman yang aku hadapi sendiri….


14 February 2009

kasih sayang selamanya....



aku tak penah pun sambut hari kasih sayang even masa bercinta pun...bagi aku setiap hari adalah hari kasih sayang...lagipun kita yang muslim ini dilarang sama sekali menyambutnya....namun masing-masing ada hak terhadap diri masing-masing...masing2 ada pengertian mereka sendiri tentang hari berkasih sayang ini...

kalu ada hari-hari je yang baru kita ingat kan orang yang kita sayang tu rase cam kejam tak patut je...aku sayang semuanye...aku sayang pada mak, bapak, my hubby, adik beradik, anak2 buah, sedara mara, sahabat handai dan kekawan blog yang tak penah aku jumpa pun...setiap hari dan setiap adalah hari kasih sayang....

sayang adalah suatu benda perkara yang tidak boleh kita pegang...hanya perasaan dan hati kita je rasa bagaimana kasih sayang itu dicurahkan...dengan rasa tanggungjawab, prihatin, ceria bersama, gembire selalu, sedih duka bersama dan segalanya bersama la....

aku teramat sayang kan my hubby dan my family...mereka la sumber inspirasi aku dalam meneruskan kehidupan ini...tanpa kasih sayang kalian aku seumpama cacat la kehidupan ku ini....


13 February 2009

saat-saat indah bersama....

hari ahad lepas masa cuti thaipusam umum hari tu kami adik beradik telah berkumpul kat umah mak di segambut...seronok sangat biler berkumpul ramai-ramai ini...aku nengok muka mak dan bapak gembire je bila lihat kaletah anak dan cucu-cucunye berkumpul...

kami telah membuat operasi membakar ikan bakar....memang marvelous la...coz kalu kat kedai kita hanya boleh pilih seketul je ikan pun dah bape hinggit...ni ada 5 jenis ikan iaitu terubuk, pari, cencaru, kembung dan belanak...ditemani dimakan plak dengan air asam yang mak aku buat beserta kerabu pucuk paku...my twin plak masak sambal udang petai...

kami makan dengan penuh berselera nye...coz memang susah nak berkumpul ramai-ramai begini...alhamdulilah.....

pada malam nye pulak kami menyambut besday 2 adik perempuan iaitu yang lahir pada 1 dan 6 Februari....yang kelakarnye orang lain punye besday orang lain yang tiup lilin...kalu bukan anak buah aku yang 3 orang tu....diorang yang over dari mak sedara yang menyambut besday...nak wat camne dah memang perangai bebudak....

hepi besday to suraya dan suhaila...moga kalian akan dipanjangkan usia, dimurahkan rezki dan mencapai segala cita-cita....

sebelum acara memotong kek kami mengambil gambar family....bestnye saat-saat itu...sukar utk menikmatinya....alhamdulilah Allah telah menyatukan kami pada hari itu...moga pada masa akan datang jua kami akan bersama-sama tanpa ada sengketa insya'allah...

12 February 2009

trauma...


baru-baru ini aku ke hospital sg buluh kerana ayah saudara aku perlu dibedah kerana apendix....

aku jadi fobia dan trauma teramat-amat bila aku pergi ke hospital atau melawat sesapa yang berada di wad...kenangan 4 tahun lepas akan terimbas seperti tayangan video yang sedang ditayangkan...aku di warded selama sebulan lebih dan hampir setiap hari aku akan menangis kerana tak tahan duduk di wad...aku berani jamin takde sesiapa yang suka duduk ditahan di wad...aku berasa amat bosan sesangat menanti untuk dioperation dan nak kuar dari wad tersebut...kita seperti terputus dengan dunia luar...dunia kita hanya di katil kita sahaja...

aku masih ingat lagi ketika itu, jururawat yang jaga di wad gynae tersebut sampai mengenali diriku walaupun aku kuar masuk dari satu wad ke wad lain dan yang pastinye aku akan ditempatkan di katil yang sama sejak dari hari pertama aku dimasukkan ke wad...iaitu katil bernombor 21 di tepi tingkap...kalu aku dok kat katil lain confirm aku tak boleh nak tidur malam...

mesti korang pelik kan kenapa aku dipindahkan dari satu ke wad yang lain....yang pastinya sebanyak 4 wad aku dimasukkan...semua wad tu semuanya berisiko tinggi iaitu CCU (Unit Rawatan Rapi Jantung, HDW (Wad High Dependency), General ICU dan wad gynae....semua tempat tu aku masuk kerana gara-gara aku perlu di operation dan perlu mengambil masa yang lama untuk stabilkan jantung aku....

first aku dimasukkan di wad HDW kerana kondisi jantung yang kritikal...kalu aku lambat sampai dalam 30 minit lagi ke hospital memang confirm aku dah tiada di dunia ini lagi....pastu aku di transfer ke CCU...

aku ditahan selama 4 hari utk mengeluarkan air di dalam badan yg terlalu banyak dan memenuhi jantung....aku masih ingat la aku hanya boleh minum air utk satu hari hanya satu botol mineral kecil saja...memang limited giler la...masa tu aku hanya dok atas katil saja...

biler dah stabil aku ditahan di wad gynae wad biasa je wad kelas 3...aku perlu menunggu utk dibedah dan sebelum dibedah perlu menunggu jantung aku stabil...coz takut la kalu masa operation tu ubat bius yang diberi tu terlalu tinggi dan mengakibatkan komplikasi...aku masih ingat lagi aku perlu tandatangani surat 'high risk'...aku dan keluarga aku tidak boleh menyaman hospital jika ada apa-apa yg terjadi semasa operation...

semasa menunggu untuk operation, jururawat juga perlu menempah satu katil yg di General ICU...coz lepas je kuar dari bilik operation aku perlu dipantau oleh specialist di ICU....dengar menyeramkan...

masa masuk bilik operation masa tu aku dah ditahan di wad selama 25 hari....aku dioperation dan ditahan di ICU....masa di ICU hanya aku sorang sahaja yang sedar...patient lain semuanye koma....dok dalam ICU hanya bunyi monitor jantung dan pelbagai peralatan canggih yg aku tengok...aku tak boleh langsung turun dari katil....aku dok kat ICU satu hari satu malam....sehari yg penuh dgn penyeksaan....

dari General ICU aku ditransfer kembali ke wad HDW selama 3 hari untuk pemantauan....hanya 2 orang sahaja yang dibenarkan masuk di wad HDW ni...wad special budak pun tak boleh masuk....selepas tu aku di hantar kembali ke wad biasa iaitu wad gynae....selepas 35 hari baru la aku boleh kuar dari hospital....satu kebebasan yang amat aku tunggu memang teruja sungguh la...hanya Allah sahaja yang tahu perasaan aku ketika itu...

aku masih lagi trauma ketika ini....aku tidak mahu lagi untuk ditahan di wad...aku serik dan aku ingin menjaga kesihatan aku sebaik mungkin...mungkin akan masuk ke hospital pun bila aku disahkan peknen nati...namun apa yg kita rancang hanya Allah menentukan segalanya....kita tak tahu mungkin esok lusa akan ditahan di wad...

pengalaman ditahan di wad adalah satu pengalaman ngeri bagi aku...hanya aku yang mengetahui apa yang terpendam di dalam hati ini....

10 February 2009

alhamdulilah :)

alhamdulilah aku terima berita gembire pagi ini di kala aku kesibukan dan tertekan dengan pelbagai kerja dan dugaan dari segalanya....hanya Allah sahaja betapa aku bersyukur kepadaNya....hanya padaNya aku menyerah diri ini sepenuhnya dan memahami segala masalah yang aku hadapi...

aku bersyukur dengan keputusan yang aku terima ini...semoga Allah akan mempermudahkan segala yang telah ditetapkan pada ku ini...Alhamdulilah...

orang pertama yang aku hubungi adalah my hubby untuk aku bagi tahu keputusan yang aku perolehi ini...dia telah mengucapkan ucapan tahniah dan telah minta aku belanja dia dengan keputusan yang aku perolehi ini...insya'allah akan ku tunaikan....

06 February 2009

my favourite...



n3 kali ini takde yang menarik yang nak dicetakan cuma nak kecurkan air liur kalian je saje nak bagitau makanan kegemaran aku...aku adalah hantu peminat setia masakan udang...apa saje berkaitan udang aku akan makan sepenuh jiwa tanpa menolak...

aku tak tahu kenapa aku suka sangat udang...yang pastinye bila time nak masak je confirm resepi pertama yang terlintas dalam fikiran adalah udang....aku akan mereka either nak udang masak sambal, udang masak lemak cili padi atau apa sahaja yang bersesuaian...tapi udang adalah musuh utama bagi my hubby...kalu aku masak udang je confirm dia mengeluh coz dia ada penyakit resdung...kalu dia makan confirm dia akan bersin giler la...tapi dia pun suka udang jugak...

kalu aku masak mi goreng confirm aku akan letak udang size L sekurang-kurangnya dan confirm banyak dari biasa...coz kalu makan kat kedai boleh dikira berapa ekor je udang yang dia letak...sampaikan kekawan opis aku suka sangat kalu aku masak mi goreng coz diorang kata aku tak kedekut...banyak letak udang dan ayam...aku tak kan kedekut duit jika nak masak udang...coz udang adalah makanan kesukaan aku...

sorilah kalu pict di atas membuat kalian meleleh air liur...

05 February 2009

ulangtahun perkahwinan...



Tanggal 5 Februari muncul lagi...
Makin menginjak usia perkahwinan aku dan dia…
Sudah 1460 hari aku bersama mu...
Rasa baru sebentar cuma aku bergelar seorang isteri…
Namun pelbagai pengalaman yang telah aku perolehi...

Pejam celik pejam celik sudah 4 tahun aku bergelar seorang isteri..
Rasa banyak lagi kekurangan dalam diri ku...
Aku ingin menjadi seorang isteri yang mithali...
Aku ingin bergelar seorang ibu solehah...
Aku ingin menjadi seorang anak menantu yang baik..
Aku ingin menjadi ipar yang memahami dan toleransi...

Pelbagai rintangan dan dugaan yang telah kami lalui bersama...
Pelbagai tohmahan dari orang yang telah kami dengari...
Aku tahu yang kami kekurangan dari segi zuriat...
Yang pasti hanya Allah sahaja yang mengerti apa yang tersemat di dalam hati kami...
Walaupun kami berdua bukan bertiga atau berempat, aku tetap gembira bersama suami ku...

Selalu berdua bersama ke mana sahaja...
Seperti pasangan kekasih yang bercinta...
Seperti pasangan tunang yang bahagia...
Seperti pasangan pengantin yang baru bernikah...
Ramai yang cemburu kerana sepanjang masa kami berbulan madu...
Setiap hari adalah hari yang membahagia, mengembira dan menceriakan…
Walaupun kekadang ada ribut yang melanda...
Itu adalah lumrah kehidupan berumah tangga…
Sedangkan lidah lagi tergigit, ini kan pula suami isteri…

Aku bahagia bersamamu sayang..
Semoga ikatan antara kita akan kekal selamanya...
Hanya Allah penentu segala takdir antara kita berdua...
Selamat ulangtahun perkahwinan kita yang ke 4 sayang…

04 February 2009

rintangan yang nyata...

aku cukup beremosi petang-petang begini....aku tak tau kenapa...tapi yang pastinye aku sedih sangat...

aku cukup terasa sesungguhnya dan rasa nak menangis je apabila orang nampak kita macam takde keja je...padahal kat dalam kepala ni berserabut dengan macam-macam keja yang orang tak nampak...hanya aku sorang yang mengalaminye dan hanya aku yang merasainya...

aku yang bersusah payah untuk mendapatkan maklum balas vendor atau jabatan, tapi orang lain yang akan buat kerja aku setelah aku berhempas pulas mendapatkan maklum balas tersebut...aku tak dipanggil pun semasa perbincangan yang penting2...rase macam aku ni tak berguna je...macam aku ini tak diperlukan di sini...aku tau aku ini serba kekurangan dari segi multimedia, programming dan serba serbi yang orang lain ada....aku ini kurang kreatif, inovatif dan segalanya...buat kerja pun orang tak nak pandang....aku rasa segala pandangan aku tidak diperlukan oleh sesapa pun... 

aku hairan orang hanya nampak aku masa diperlukan waktu ad hoc atau waktu emergency je...tapi kalau masa2 kerja yang tidak memerlukan waktu kecemasan aku seperti 'dikecualikan'...orang lain yang mereka-mereka ini nampak...that means kalu waktu nak kena marah atau nak dihambat oleh orang atas confirm nampakla muka aku ini...tapi untuk waktu pujian atau apa confirm aku 'invisible'...

aku memang terasa sangat...aku rasa kewujudan aku di sini hanya penyeri di kala kesukaran....aku rasa aku ini tidak diperlukan di sini...rasa nak lari je dari sini...

Ya Allah kuatkan semangat ku ini agar aku kuat untuk menghadapi segala rintangan dan onak duri...

03 February 2009

dugaan dr Allah...

kak ct yang bertudung warna kelabu...waktu ini last aku jumpa kak ct semasa hari terakhir kuliah semester satu 3 minggu lepas...

Hari sabtu lepas aku pergi melawat kawan sekuliah aku yang berada di HKL…kawan aku ini aku panggil sebagai kak ct…

kesian aku melihat kawan aku ini…tidak tahu apa yang telah berlaku terhadap beliau…yang pastinye ada orang jumpa dia berada di tepi jalan dalam keadaan tidak sedarkan diri semasa beliau ingin beliau ke kampong…tidak tahu either kena langgar lari atau kena samun…yang pastinye handbag yang beliau bawa telah hilang…

Namun Allah masih menyayangi kawan aku ini sebab beliau seorang yang pandai menjaga diri…kawan aku ini menyimpan semua duit, ic dan handphone nya di dalam saku seluar…tu la pasal orang yang menolong kak ct tu dapat menghubungi keluarganya di penang…

bagi aku kak ct ini seorang yang long ranger....coz dia akan ke mana sahaja dengan pengangkutan awam sambil membawa sekaki payung...katanya untuk jaga keselamatan tapi nasib tidak menyebelahi beliau…walaupun dalam keadaan waspada Allah masih menduga beliau juga….beliau ditimpa kemalangan yang semua orang tak tahu bagaimana ianye terjadi dan siapa yang melakukannya….

menitik air mata aku pabila melihat keadaan kak ct sekarang ini…keadaanya memang sungguh berbeza dari apa yang aku lihat 3 minggu lepas....di hadapan kiri kepalanye terdapat ketulan darah beku dan otaknya telah berpusing sedikit dari keadaan asal…doctor kata akan ambil masa yang lama untuk pulih…yang lagi aku sedih sekarang ini perangai kak ct tidak seperti dulu…doctor kata perangai beliau akan bersikap seperti keanak-anakan…tapi doctor tak beri keluarganye melayan seperti kanak-kanak…takut daya ingatannya makin teruk…adiknya kata yang pastinya beliau makin manja sekarang ini…

Dulu kak ct seorang yang kuat berjalan ke mana sahaja…tapi sekarang ini dia hanya nak baring sahaja tidak mahu bergerak ke mana-mana…doctor suruh keluarganya agar bawa dia berjalan agar darah beku yang terdapat di kepalanye akan hilang sikit demi sikit….yang pastinya dia hanya mengadu kesakitan di kepalanye…tidak semua orang yang datang melawatnya dia kenal…kekadang tu dia ingat nama orang lain…

Menitik air mata ku ini apabila melihat keadaan kak ct ini…kami akan kehilangan kak ct dalam pengajian kuliah yang bermula februari ini…doctor kata kak ct akan ambil masa untuk pulih dan sembuh…that means kak ct akan bercuti satu atau dua semester dari pengajiannya…

Kak ct adalah seorang kawan yang teramat mengambil berat pasal kekawannya...dia akan menolong bile kekawan dalam kesusahan….dia akan mengajar kekawan bila ada kekawan yang tidak memahami apa yang diajar oleh pensyarah…apa sahaja nota yang dia dapat dari pensyarah dia akan memasukkan dalam yahoo group dan akan menyebarkannya pada kekawan…beliau bukan sorang yang kedekut ilmu…segala ilmu atau apa-apa info yang dia dapat dari pensyarah dia akan berkongsi dengan kekawan sekuliah…

Setiap kali bila aku abis kelas, aku dan kak ct akan menumpang kak tee hingga ke stesen putra damai...yang pastinya kak ct ini akan menunggu hingga aku menyeberang jalan dan masuk ke stesen damai dengan selamat baru la beliau bergerak berjalan kaki menuju ke rumahnya...beliau seorang kakak dan kawan yang amat bertanggungjawab dan mengambil berat....

Aku masih ingat lagi masa final exam hari tu, rumah kak ct la tempat kami melepak (study) dan menyiapakan projek OOP…kami belajar di rumahnye dan membuat study group bersama-sama….berbincang, menghafal dan mengingati fakta-fakta yang penting untuk exam…

Ya Allah sembuhkan lah kembali kesihatan kak ct…moga kami akan dapat bersama-sama untuk menghabiskan pengajian ini dan mencapai impian kami untuk mengenggam segulung ijazah…