Terima Kasih Sahabat

17 February 2009

exam yang menduga :(

Semalam aku gi mencuba nasib menghadiri exam PTK atau lebih dikenali sebagai Peperiksaan Penilaian Tahap Kecekapan….ini adalah exam pertama yang aku ambil sepanjang berkhidmat di sector kerajaan….selalunye aku hanya dengar cerita dan pengalaman kekawan yang mengambil exam ini….ada yang lebih cemerlang dan gak yang ambil beberapa kali tak melepasi tahap yang diinginkan…

apa yang pastinye aku yang pertama kali mengambil dan menghadapinye memang adalaah satu pengalaman yang begitu teruja.....bila kita dah hadapi sendiri dan mengambilnya baru la kita tahu macamne perasaan kekawan yang ambil beberapa kali…..kesian aku lihat pada kekawan yang ambik beberapa kali tapi sukar untuk lulus…..kalu ikutkan batch sepatutnya dah naik pangkat tapi disebabkan exam ini terhalang segalanye….aku dapat rasa bagaimana perasaan kawan aku sorang ini….

Exam PTK ini lagi sukar dari final exam aku yang lepas….memang soalan-soalan yang dikemukakan memang amat mengelirukan….semuanya kita rasa jawapan nye betul takde yang salah….memang aku mengeluh melihat jawapan yang aku tembak buat semalam….

Exam PTK ini ada 2 kertas iaitu kertas umum dan khusus…untuk kenaikan pangkat kita perlu lulus kedua-dua kertas iaitu dengan tahap 3...kalu salah satu paper tu kita kantoi kira result kita kantoi la…kena la bagi sehingga lulus paper yang kita kantoi tu….

Aku perlu berterima kasih pada kawan aku iaitu oja….kerana telah memberi aku nota untuk exam khusus….walaupun aku study in IT dan buat kerja dalam IT, tapi bila kita dapat soklan semuanya kita tak tahu…coz semua term IT yang kita guna adalah semua bahasa Inggeris tapi bila soklan tu semuanya dalam bahasa Melayu…bukanlah nak berlagak kata tak tahu term dalam bahasa Melayu ttp bila ianya ditukar ke BM memangla amat mengelirukan….pening gak kepala aku dok dalam dewan exam tu….yang pastinye aku jawab soklan exam khusus tu dalam masa 35 minit je…bukannya terror tapi tak reti nak tembak yang mana satu yang betul….

Aku pasrah dengan exam yang aku buat semalam….jika result ye tidak menyebelahi aku untuk lulus aku redha…yang pastinya aku perlu membaca dan menelaah dengan lebih tekun lagi jika aku nak mengambil exam PTK ini…

Bagi kekawan blog yang sama kerja kerajaan cam aku nak ambil exam PTK kenala get ready awal….jangan gi dengan tanpa apa-apa preparation coz memang menyesal…tapi hak masing-masing la kalau nak gi exam PTK untuk cari pengalaman….masing2 ada pendapat sendiri….aku hanya berpesan dan belajar dari pengalaman yang aku hadapi sendiri….


6 comments:

Ungku Nor said...

istilah English yang diMelayukan?
buat direct translation je Risa..hehehe

mebby a.k.a ezza said...

lama x singgah umh risa nih..anyway..gud luck n succsess in every move yg risa wat okey...misz u n tk care

risanur said...

kak ungku >> kalu wat direct translation kita faham takpe...ni nak cari pk translation pun dah pening..

mebby >> tq mebby masih sempat singgah gak kat sini...miss u too :)

KV said...

akak thn pertama ambik ptk lulus kertas umum jer. Struggle tuk kertas khusus sampai 2 thn baru dpt aras IV. Alhamdulillah. Tp punya lah seksa nak lulus tau. Dan sampai skrg masih menunggu anjakan gaji walo pun sudah diperakukan. Wah, tak sabar tunggu tunggakan ni. Mcm2 nak buat. Hihi

Ungku Nor said...

Risa, ni no akak.
012-2247343 / 016-2789967
ne tau kot2 besok sempat nak jumpa lak kan..

nasazfrog... said...

uhhh ader exam ek... ishhh cam berdebar gak kan sebab teringat zaman skolah2 dulu.. :)