Terima Kasih Sahabat

31 July 2009

sweet patato...


hari rabu hari tu my hubbynak sangat makan keledek bakar yang ada kat jaya jusco...gara2 nya kerana dia merasa sikit dari kawannye...sbb tak puas hati rasa sikit je dia nak makan puas-puas my hubby telah mengajak aku gi jj...sib baik la umah aku ni dekat je jalan kaki pun sampai tau ..

untuk tidak menghampakan hasrat my hubby aku ini mengikut..takut plak kempunan nati...macam orang mengidam je kan....tak tau la macamne kalu betul2 mengidam nanti lagi teruk dari ini kan...

memang keledek ni sedap rasanye...imported dari jepun...yang kulitnya berwarna purple tu...isi nya manis, gebu dan empuk la...tapi mahal jugak la memang kedekut sungguh kan aku ini ...100 gram RM 1.60...kalu beli yang belum masak punye 100g baru je RM 0.59...nanti aku rasa nak beli tapi aku nak cuba merebus plak...ada ke sesapa yang dah penah wat rebus...aku nak cuba kalu jadi nanti aku snap gambar yea...insya'allah...

30 July 2009

Ketentuan....

sapa layan cerekarama Ketentuan malam Sabtu lepas kat TV3....aku layan ceta ni dengan my hubby....my hubby pun layan gak nonton ceta ini....cerita berkisarkan kehidupan manusia yang lupa diri di kala senang....lupa segala jasa pengorbanan ibu, ayah dan adik beradik bila dah dapat kawin dengan anak dato' dan belajar di luar negara...

aku terlepas dalam 15 minit coz aku gi beli barang rumah....cerita Ketentuan yang diarahkan oleh Haris Kadir...satu cerita realiti di dalam kehidupan kita skunk ni...bila dah berjaya, kaya dan senang akan berlagak dengan adik beradik yang dalam kesusahan....

memang lakonan Jasmin Hamid tu mantap dan berkesan...rasa menyampah je aku masa dia berlakon dan berlagak gan adik beradik dia tu...kesian kat kak long (safura) dan aida aris tu...ye la orang susah dengan sapa lagi nak minta tolong kan...

jalan ceta nye menarik dan teknik flash back arahan haris kadir ini memang lain la...menitis air mata ni bila si yati tu (jasmin hamid) tu ditimpa kemalangan...masa tu la baru dia sedar yang adik beradik juga yang akan menolong dia di kala kesusahan dan terlantar kerana kelumpuhan...yati ni sempat insaf dan meninggal dunia di kala sudah bertaubat...

Ya Allah aku mohon aku bukan lagi menjadi anak dan kakak sebegitu kepada keluarga ku...mohon dijauhkan...selagi aku hidup bernafas dan mampu insya'allah akan ku cuba untuk menolong ahli keluarga ku yang dalam kesusahan....

29 July 2009

geram sungguh...

apa perasaan u all bila melihat orang membakar sampah secara terbuka???buat tak tau?wat bodoh?report kat JAS atau mendiamkan diri???

inilah masalah yang aku alami sejak berpindah ke setiawangsa..sejak dari November 2008 yang lepas...aku dok rumah flat yang berada di puncak atas sekali....yang aku geram sangat tu bawah rumah aku tu adalah aktiviti bercucuk tanam telah dilakukan oleh owner rumah bawah tu la...aku tak kisah kalu nak bercucuk tanam tu, bagus pun banyak oksigen yang dikeluarkan...

tapi yang membuatkan aku tidak berpuas hati setiap hujung minggu (sabtu atau ahad) dan selang beberapa hari akan ada la pembakaran secara terbuka...yang membuatkan aku geram tu waktu pembakaran tu waktu petang dari jam 4 petang ke atas...abislah semua asap berkepul-kepul naik masuk dalam rumah terutama dalam bilik tido...memang tak amanlah bila aktiviti pembakaran ini berlaku...

yang tak selesa tu masa pembakaran tu masa tu cuaca kat luar tengah panas giler...memang tak bernafas la aku dibuatnya...nak menonton tv ke, nak siapkan assigment dan nak bersantai semuanya dibuat dalam keadaan nafas yang tercungap2...aku memang geram sungguhla...

apa salahnya semua sampah sarap tu dibuat saje di dalam tong sampah bukan dibakar...kalu la ada aktiviti mesin rumput lagi ligatla diorang membakar rumput2 kering tu...Ya Allah hanya Dia sahaja yang tau kegeraman ini...aku tak tau la nak wat pa...kang kalu gi jumpa orang yang suka membakar sampah tu dikatakan kurang ajar plak (almaklumla orang tua kan), kalu report kat JAS kang kesian plak kena denda...serba salah dibuatnya jika kejiranan ni tidak memahaminye...

yang pastinye bila ada je pembakaran terbuka cam gini abislah confirm malam aku tido tak nyenyak coz bilik tu berkepul dan berbau asap, semua jemuran berbau asap walaupun pakai downy yang wangi tu...memang mencabar kesabaran sungguh la...kalu kata nak halau nyamuk pun aku nengok banyak gak yang kena denggi kat kawasan tu...ntahla aku jadi keliru, pening pale dan tak tau nak wat pa...

ini gambar aku amik masa malam ahad hari tu dari atas rumah aku...pict tak berapa nak terang coz hari malam dan jauh plak tu...puas aku zoom....dibakarnye tunggul kayu pokok rambutan..can u all imagine berapa lama la nak tunggu padam nye tunggul tu...kalu la buat bbq tu puas hati la jugak...ini hanya membakar tunggul kayu semata2...tak taula sehingga bile benda ini akan berlarutan...

28 July 2009

bahana H1N1...

macam kelakar je bila aku dapat sms dari member aku mengatakan tempat study aku ditutup kerana ada student dah kena H1N1...selalunya dok dengar tempat lain yang kena tutup...alih2 tempat belajar sendiri ditutup rasa cam lawak je kan...

padahal aku ini part time student je tapi disbbkan Kolej Tun Syed Nasir kat Jalan Temerloh tu dah ada student perubatan yang dah kena kami yang part time student pun kena bercuti gak...memang la seronok bercuti tapi yang tak bestnye confirm kena ganti kelas sabtu dan ahad...hujung minggu la cuti yang best dan aku akan menikmatinye seronok giler la...macam2 yang aku boleh buat....yang paling bestnye aku akan berehat sepenuhnya tanpa ada gangguan keja dan study...walaupun masa tu berlambak2 assigment yang kena buat...tapi saje2 buat lupa ingatan diri...

walaupun cuti seminggu ada 2 assigment yang perlu disiapkan...aku kena cari tajuk untuk buat public speaking...pening kepala mencari tajuk speech persuasive ni...aku tak tau nak cari tajuk apa...nak kena speech yang boleh memujuk orang...bila orang dengar kita bercakap confirm orang akan mengikut kita....lagi satu nak kena wat kertas kerja subjek Titas...yang ini plak kena cari tajuk berkaitan alam sekitar....tapi yang ini adalah kerja kumpulan...yang pastinye balik dari bercuti ni confirm kena buat presentation dah...satu apa pun isi masih belum dicari...

24 July 2009

seafood spageti...


hari ini aku nak buat entri gambar makanan je....nak bagi semua orang terliur melihatnya...kejam tak aku...tak kan...tengok pict je kan, layan jelah tahap kesengalan aku ini yang tengah bengong menyiapkan segala kerja...

spageti seafood ni aku masak hari sabtu hari tu...kalu aku masak spageti aku lebih suka guna udang atau sotong...jarang sekali aku gunakan daging cincang...tak berapa nak manis la...lagi satu bila dah sejuk confirm kuahnya jadi pekat...tu yang tak berapa nak kick tu...lagi satu memang aku ini peminat udang kan...sah2 la aku akan bubuh banyak udang...kalu makan kat luar manalah nak dapat udang beratur banyak cam gitu kan...

alhamdulilah kenyang sudah melihat pict...aku sendiri meleleh melihatnya...rasa cam nak makan je lagi...

ratu buah....


bila nengok gambar buah ni confirm semua orang mengenalinya...kalu sapa yang tak kenal aku nak bg tau buah ini dipanggil manggis atau ratu buah...kalu durian dipanggil raja buah ni plak RATU....

walaupun hitam dan tidak menawan namun ia menjadi buah kegemaran aku dan hubby...kalu beli sekilo memang sekali makan je...

masa mula2 buah ni kuar memang mahal la hampir RM 5 sekilo...tapi bila makin lama makin melambak banyak, jadi harganya pun makin kurang...hari tu aku beli dapat sekilo RM 2...apalagi aku sambar 3 kilo...memang puas hati sungguh aku memakannya...

skrg ni sebut je nak makan buah apa...semuanya bermusim...buah durian, manggis, cempedak, duku langat, pulasan dan segala jenis buah la ada di pasaran...almaklumla skunk ni kan musim buah-buahan...tapi yang pastinye aku tak boleh makan ter'over' coz nanti mula la sakit tekak, batuk dan demam...almaklumla ada jenis2 buah yang sejuk dan panas kan...bila nak makan tu kena la selalu beringat....

Malaysia memang kaya dengan buah-buahan...patutla pelancong menjadikan Malaysia sebagai destinasi pelancongan mereka...tapi gerun gak bila ramai pelancong yang datang banyak plak kes H1N1 ini kan...

22 July 2009

berikan aku....

tensionnye!!!!
aku rase tertekan sangat...banyak sangat keja la...tak larat dah rasenya...ke mana la aku nak menghilangkan diri ini untuk seketika...

tak terlarat dah dengan keja yang sedia ada ini...tapi dah tanggungjawab kita perlu laksanakan...dari bekerja tu la kita punye punca rezki, tapi disebabkan kita manusia yang lemah for sure kita akan mengeluh juga...dugaan dalam kehidupan...

aku tengah pening pale nak siapkan minit mesyuarat...baru je lepas satu minit dah ada lagi satu minit yang perlu disiapkan...aku tak kisah kalu gi mesyuarat dan amik tindakan apa yang perlu...tapi aku paling lemah untuk membuat minit mesyuarat....coz lepas kita buat minit tu kena dapatkan pengesahan boss dan big boss....tu yang parah tu...memang dugaan sungguh la...

memang aku kena banyak beristigfar...dah la aku kena wat presentation public speaking...aku masih tak prepare lagi...aduh!!!!
berikan aku kekuatan untuk melakukan segala kerja yang telah dipertanggungjawabkan pada aku agar aku dapat membuatnya dengan tenang...insya'allah...

21 July 2009

bertukar wajah...

aku rasa aku bosan dengan template yang lama dan dalam masa yang sama aku cemburu dengan kekawan aku yang ramai menukar wajah baru di rumah masing2...itu la pasal aku tengah sibuk giler pun masih menyibuk nak menukar wajah jugak...tapi yang pastinye tidak lengkap lagi la....

asalkan dah bertukar wajah baru la..nati bile ada masa aku akan touch up lain...kalu aku tidak kebizian la...cantik tak wajah baru rumah ku ini???yang pastinya masih menggunakan stail diary...almaklumla memang aku menggunakan blog ini sebagai hikayat diary online aku...aku nak jadikan blog ini kenangan aku pada hari depan...insya'allah jika aku masih berminat dengan dunia blogging lagi la...

18 July 2009

Harry Potter 6

semalam aku gi menonton ceta wayang yang paling latest sekali di panggung pada masa kini...aku rasa wat pertama kalinya aku gi menonton wayang untuk ceta yang paling terbaru...kalu tidak memang aku dan hubby akan menonton ceta dipanggung bile dah nak abis2...malas nak berebut beli tiket...

tapi semalam lasti minute aku telah dapat tiket free dari member aku...aku pergi menonton ceta Harry Potter 6 : Half Blood Prince...memang satu ceta yang menarik la kalu orang yang memang fanatik suka gile dengan ceta ini...

aku gi menonton di TGV KLCC...yang kelakarnya aku dapat tiket free tu pukul 6.15pm dan waktu nak ambik tiket tu kul 7.10pm...aku call my hubby nak tengok ke tidak..apalgi my hubby terus kata jom...apalagi aku terus tutup pc dan terus gi...sampai di KLCC kul 7.00pm...alhamdulilah dapat gak aku sampai KLCC sebelum sampai waktu pendaftaran...aku sampai terus sambar gi amik tiket free tu...

masa mula2 menonton ceta tu aku blur sikit...coz aku lum lagi menonton Harry Potter 5...macamane lah nak faham...tapi wat2 faham je lah kan...tapi memang best la ceta ini...memang keras dan beku la dok dalam panggung wayang tu coz ceta ni hampir 2 jam setengah tayangannye...wat kekawan yang nak gi menonton tu dicadangkan untuk membawa sweater untuk mengelakkan kesejukan...kaki aku memang kebas giler la...

aku tak pandai nak mengulas pasal ceta ini...tapi yang pastinye ceta ni pasti ada sambungan nye...kalu tak, takkan di buat akhir ceta tu macam gitu kan...jgn tensen yea kawan2 pergi la menonton ceta ini memang menarik la jika anda peminat fanatik ceta ini...selamat menonton...

17 July 2009

kalu tak....

aku bersyukur kepada Mu Ya Allah...kalu tak aku dan my hubby tak tahulah keadaan nye...

semalam masa my hubby amik aku dari kelas, dalam perjalanan nak balik umah hampir2 je kami nak dilanggar oleh satu kereta bodoh ni...mujurlah Allah masih sayangkan kami berdua...kalu tak aku rasa confirm aku dan my hubby tak tahu kat mane...maybe kat hospital atau tanah perkuburan ...

aku tak tahu la macamne mamat pemandu gile ni boleh dapat lesen...aku dan my hubby naik motor dari jalan terus...alih2 keta bangang ni main keluar je dari selekoh kanan tanpa melihat kami....dengan tak bagi lampu isyarat dan kuar main laju je...sib baik la my hubby menekan brek dengan kuat sekali dengan hon yang panjang...kalu tak confirm kami dua orang jatuh melayang macam kertas...tergamam gak la aku dibuatnya...

boleh mamat tu just wat bodoh je...apa lagi my hubby terus naik hangin...my hubby dah mula naik hangin coz mamat ni langsung tiada sikap berperikemanusiaan...boleh dia wat muka tak bersalah dan mengatakan my hubby yang salah...can u all imagine...kitorang yg jalan lurus ni dikatakan salah....aku puas la dok menyabarkan my hubby...aku tak nak la my hubby bergaduh dengan pemandu giler cam gini...lagi di layan lagi teruk...

memang hangin je bila dia kata "orang naik motor ni kena la hormat orang naik kereta"...sakit jiwa aku mendengar nya...aku rase cam nak soh je my hubby hempuk je orang tu...baru naik keta persona dah berlagak macam naik keta BMW...aku tau la aku naik motor je tapi kami tahu undang2 jalan raya...tak guna ada kereta besar pun tapi tak tau undang2...wat mcam jalan dia sorang je...padahal semua orang bayar road tax kan...

aku lihat my hubby memang marah sungguh dengan pemandu ni...my hubby siap boleh kata 'nasib baik la ayang ada kat situ, kalu tak memang nahas pemandu ni'...aku kata dengan my hubby biar Allah saje yang balas segala yang pemandu dia wat...kalu dengan sikap cam gitu aku tak heran la satu hari nanti dia akan kena balik macam dia wat kat kami...'what u give u get back'....

13 July 2009

aksi menarik :)

sabtu lepas aku sefamily telah menghadiri perkahwinan sepupu aku (anak pak sulung) yang telah diadakan di dewan Tabung Haji Kelana Jaya...selamat pengantin baru diucapkan pada Haizam dan Siti Aisyah...moga berkekalan untuk selamanye...

kat bawah ni aku lambakkan aksi-aksi yang aku amik semasa majlis perkahwinan tu...aku lambakkan pict pengantin baru, anak-anak buah aku, adik beradik aku, dan gambar aku selagi bersama hubby tersayang...dah lama rasenya aku tidak bergambar dengan my hubby...yang aku frust kamera aku wat hal masa nak amik pict aku dan hubby...nampak sangat kamera wat sabatoj kat tu punye gambar...aku tau la aku ni bukan fotogenik dalam bergambar kan...

09 July 2009

terjawab jugak...

akhirnya persoalan yang membelenggu kepala ni sejak 2, 3 hari ini telah berakhir dengan jawapan yang memuaskan hati aku...alhamdulilah...lega rasenya!!!!aku gembire dengan jawapan ini kerana aku sendiri belum bersedia...

07 July 2009

jgn jeles...


aku nak gak tunjuk yang aku beli kasut baru...jangan jeles...dan jangan marah kalu nak muntah membacanye...

sedap jugak :)


antara makanan kegemaran aku adalah char kue tiaw....bukan senang nak cari kedai yang sedap...kalu aku dah jumpa kedai yang sedap memang confirm la kedai tu la yg akan jadi mangsa kegemaran aku...

masa tengah makan satu malam tu aku ada cakap dengan my hubby susah sangat ke nak masak char kue tiaw ni???aku tengok kat kedai tu hanya akan masak tak sampai 3 minit...tapi yang pastinye aku tengok setiap kedai akan guna sos (kuah) yang berwarna hitam (atau warna kicap la)....my hubby cabar aku...try la buat...

apa lagi aku sahut cabaran my hubby...jumaat lepas aku telah menggunakan pakcik google untuk mencari resepi char kue tiaw....punye la banyak version punye resepi...aku ambik 2 cara nak masak kuah nye...dengan bakat yang aku ada aku telah menambah apa yang kurang dan lebih dan jadi la resepi aku sendiri...

rupanye yang penting nak masak char kuew tiaw ni yang penting ni adalah kuah nye..yang lain tu semua nya memang perkara asas nak masak...yang penting perlu ada kuew tiae, udang, taugeh, kucai dan telor...

aku telah masak char kue tiaw tu dan telah menunaikan cabaran my hubby...alhamdulilah menjadi jugak la macam yang kat kedai tu...tapi ada something kekuranganye...macam rasa kurang manis...maybe kerang yang aku pakai tu yang dah siap kopek punye...almaklumla nak cepat kan lagipun malas nak mengopeknya....next time aku akan cuba lagi dan menggunakan kerang yang segar....lagi satu aku guna kue tiaw yang kasar tu...susah nak cari kue tiaw yang halus tu...belasah je la kan asalkan kue tiaw...tapi kue tiaw kasar ni meresap air cepat sangat dan mudah kembang kalu terlebih masak...memang patutla orang kat kedai tu menggunakan kue tiaw halus tu...main suka ati aku je menukar2 resepi kan...tapi tu lah keja aku...aku akan menambah dan mengurangkan resepi yang ada mengikut citarasa aku...

aku takkan berputus asa untuk mencubanye lagi...thanks la pada resipi yang aku ambik dari internet tu..memang banyak gunanye internet ni...segala apa yang kita nak tahu just google je memang 95% tu akan kita jumpa maklumat yang kita nak tahu...

03 July 2009

alhamdulilah...


alhamdulilah...tercapai gak apa yang aku tingin nak makan sejak dari bulan lepas...my hubby telah membawa aku gi membelinya selepas balik kelas semalam...

yang pastinye memang aku terkejut la bile nengok reganya secucuk...last sekali yang aku beli tak salah aku dalam 50 sen je...tapi semalam telah naik ke 70 sen...tidak mustahil lagi 5 tahun akan mencecah RM 1 secucuk...

tapi tingin punye pasal kena pejam mata la membelinya....aku beli di kedai sate hj ismail...baru first time aku membelinya kat situ...my hubby kata sate ni popular di area pasar dato' keramat....

memang sedapla sate tu...berbaloi la membelinya...daging ayam dan dagingnya memang terasa kemanisan dan kuah kacangnye pun marvelous...

hope tekak aku ini takkan la tingin lagi apa-apa makanan dalam masa terdekat ini...ekonomi tengah gawat ini....

01 July 2009

rezki Allah...


buat pertama kalinye aku menggunakan microwave setelah memperolehinya berbulan2 lama...bukannya pa aku tak tahu nak panaskan apa dalam microwave ini...almaklumla jarang masak...lepas tu aku lebih selesa memanaskan lauk pakai dapaur gas....orang kampung la katakan...lagi satu sebabnya nak menjimatkan elektrik...dah 3 bulan aku tak bayar duit elektrik...punye seronok la...betul ke penggunaan microwave ini akan meningkatkan kadar penggunaan elektrik...ntahlah kalu kena bayar kena la bayar...dah berbulan bil elektrik aku ditanggung oleh kerajaan...thanks kerajaan Malaysia....

aku bersyukur dengan rezki Allah ini...aku memang tak pernah terfikir pun nak ada microwave...bukan la benda yang penting dalam rumahtangga aku ini...orang kampung kan...pakai dapur gas pun dah memandai....

dengan berkat suara my hubby tersayang la, aku dan hubby dapat microwave ini...my hubby masuk pertandingan karoeke di tempat kerja...dapat tempat pertama bila nyanyi lagu rozana dari kumpulan search...aku tak sangka plak my hubby ada suara yang lemak merdu cam gitu sampai memenangi tempat pertama...memang rezki dia kot....

aku tak boleh hengat masa my hubby bawa balik hadiah ni....my hubby bawa balik dalam kul 3 pagi...punya excited la muka dia...aku yang mamai bangun dari tido punyelah tak wat apa reaksi muka pun...almaklumla dah mimpi sampai ke mana masa tu tiba-tiba my hubby bawa balik present...kesian kat my hubby masa tu...punye excited berceta pasal pertandingan karoeke tu, yang aku plak hanya tercantuk diam membisu...my hubby hanya baget akan menang tempat ke-3 je coz ada member dia yang ada suara sedap gak...tapi tak sangka bole menang tempat pertama....memang dah rezki dia malam tu kot...

alhamdulilah aku juga bersyukur kerana memperolehi hadiah ini....tak payah la berfikir untuk membeli nya lagi...bolehla fikir nak beli peralatan lain plak....rezki dari Allah...pasni aku nak mendera my hubby untuk masuk mana-mana pertandingan karaoke la...boleh tak macam tu????