Terima Kasih Sahabat

29 October 2009

macam-macam ada....


petang semalam ada vendor yang baik hati kononnye telah membelanja kami makan donut berjenama jco...

yang pastinye aku tak penah dengar pun jenama jco ni...coz aku ni bukanla peminat donut...yang selalu aku dengar adalah dunkin donut atau big apple...ni namanye dah macam nama michael jackson plak...agaknya michael suka makan donut kot tu yang nama donut tu jco...hanya spekulasi tekaan semata-mata je...kalu betul pun bukan dapat hadiah pun...

rasenya memang menarik, rupanye menawan hati dan yang memikat hati nak makan tu sebab ianya percuma...memang layan makan ramai-ramai...berebut-rebut cam bebudak...coz disebabkan pelbagai rase dan rupa semua kekawan nak berasa...aku ni jadi tukang potong....aku hanya makan sikit je coz tak berapa gemar sangat dengan manisan manis-manis cam gini....kalu nak soh aku beli la memang akau kena fikir banyak kali la...

kalu orang kata aku ni kedekut atau jakun memang boleh la dikategorikan coz aku memang jarang sekali nak beli donut ni....aku hanya suka dok tengok kat big apple tu macamne cara buat donut yang beraneka rupa tu...memang mengaksyikkan tapi tidak sekali pun memikat hati aku untuk membelinya....

kalu la aku ini kategori suka makan benda2 manis cam gitu memang confirm kopaklah my hubby....dan bertambah gemuk la badan ini memakan benda2 manis cam gitu....alhamdulilah la tekak aku ini tak berapa gemar benda2 manisan cam gitu tapi aku minat kan makanan lain plak....lain orang lain citarasanye....

balik keja semalam my hubby telah mengajak membelanjakan aku kfc....layan kan jelah selera my hubby tu....tapi aku makan semalam makanan yang memang boleh menaikkan badan selera aku...sekali sekala takpe kot tapi sebenarnya nak menyedapkan hati ini....

28 October 2009

beku membeku....

aku rindu nak menulis macam-macam cerita...tapi bila aku bukak je blog ini, tiba-tiba je alasan otak ini membeku dan tak tau nak menulis pa...blur tiba-tiba....aku cemburu nengok orang update setiap hari...

maybe otak ini membeku coz keja yang banyak dan assignment yang menimbun untuk aku selesaikan...hope aku dapat settlekan segala kerja yang diamanahkan dengan hati yang tenang...insya'allah...

21 October 2009

mengapa!!!

mengapa manusia kekadang tidak boleh menerima perkataan 'TIDAK BOLEH' dalam kehidupan....

mengapa manusia tidak boleh menerima 'PANDANGAN atau NASIHAT' orang lain...hanya dia sahaja yang betul dan benar walaupun kenyataannya sudak nampak terang lagi bersuluh kesalahannye itu...

mengapa manusia rasa dia sahaja yang 'BENAR' dan 'BETUL' dalam segala hal...

mintalah aku dijauhkan dari sikap dan sifat manusia seperti....aku tidak mahu menjadi manusia yang ego, berlagak, sombong dan bongkak dalam segala hal...ku cuba akan mendengar nasihat dan pandangan dari kekawan dan saudara mara dalam membuat segala keputusan...insya'allah....

19 October 2009

open opis BPM KPWKM...



15 Oktober 2009 yang lalu, opis aku telah mengadakan open opis di Wisma Sime Darby...persiapan nye bermula dari hari isnin lagi...tambahan plak ni idea our new big boss...kalu ikutkan hati cam malas nak buat open opis ni tapi boss baru teringin nak sangat buat kami dengan paksa rela turutkan juga...

3 kali mesyuarat telah diadakan untuk persiapan open opis ini yang diketuai oleh ita...memasing perlu memberi sumbangan duit dan sponsor apa2 makanan untuk hari tersebut....

pelbagai jenis juadah telah kami sediakan antaranya nasi hujan panas (sponsor by big boss), mee rebus, soto, sate (menu wajib), kuih muih, rojak buah, lemang, rendang, buah buahan dan macam-macam ada lagi...

tahun ini kami punye tema hijau dan biru....cuma ada 2 orang sesat telah memakai baju warna maroon iaitu lan poyo dan anwar...tapi bagus gak bila diorang ni pakai lain dari yang lain coz jadi hulubalang dalam gambar...yang tak bestnya ada 2 orang yang takde masa jamuan ini iaitu pn noraini dan kak shidah coz bz kat ISM ada kursus diadakan...



17 October 2009

waktu telah berakhir...

lamanye aku tak update blog aku ini...aku pun tak tahu mengapa....hati aku dah hilang ke mana agaknye untuk berblog???

aku rindu untuk menulis...aku rindu untuk menceritakan apa yang telah berlaku di dalam kehidupan aku...namun kekangan masa yang aku alami....aku pun tidak tahu mengapa ini terjadi...nak kata banyak keja takde la tapi tak la sampai goyang kaki...

mungkin otak aku bercelaru dan hati aku tidak tenang menyebabkan aku ingin bersendirian di alam aku..aku ingin berbicara dengan jiwa dan hati ku namun tidak berkesempatan...aku ingin mencari ketenangan untuk sementara waktu...

aku harus mencari diri ku yang sebenarnya untuk aku menempuh segala dugaan di dunia ini dengan tenang dan penuh kesabaran....

10 October 2009

benci...


aku benci orang menipu aku...
aku jadi bertambah benci bila orang yang menipu tu adalah orang yang aku sayang...
aku jadi bertambah tambah benci bila dia dah janji tak mau menipu aku lagi....

hati aku kecewa dan sedih sangat...
teramat-amat sedih kenapa harus berlaku setelah aku cuba buat yang terbaik...

hanya pada Mu aku berserah segalanye...



08 October 2009

suprise II...

masa : semalam
tempat : opis tempat lepak paling hot... meja aku
perkara : borak2 makanan masa hari raye
ahli korum : kekawan opis seramai 3 orang
--------------------------------------------------------------------------------


semalam masa internet tengah slow dan bengong kami telah berkumpul dan berborak-borak sambil membaca suratkhabar....masa tu terkeluar ceta apa yg dimasak masa hari raye yang lepas...macam2 makanan yang kuar...salah satu menunya adalah nasi dagang...

sorang kawan aku ini asalnya dari kemaman terengganu berceta yang dia masak nasi dagang untuk pak mertuanya menantu sejati namanye masa raye hari tu...pak mertuanya orang johor....kawan aku ini berceta yang nasi dagang ni masaknya lama kerana kena kukus banyak kali...aku baru je tahu yang kena kukus ingatkan masak cam nasi biasa...nampak sangatla aku tau makan je lagipun aku ini bukan anak jati terengganu kan...tak boleh nak salahkan aku...selama ni tau beli je...

masa tu aku dah terbayang nasi dagang sedap yang penah aku makan di terengganu masa satu ketika dahulu di primula hotel...memang sedap dan marvelous...nasi dagang yg berwarna putih, dimakan bersama gulai ikan tukol dan acar timun...

Ya Allah masa ini jugak aku nak sangat makan nasi dagang...terus aku sms my hubby untuk cakap dengan dia yang aku nak sangat berbuka makan nasi dagang aku wat pose sunat syawal ...tapi mana lah nak cari nasi dagang dalam masa yang singkat cam gini...

dengan perasaan keciwa aku berbuka dengan makroni goreng di tempat study...nak wat camne kan takde rezki...maybe next time aku akan makan nasi dagang tu...


tapi my hubby telah wat suprise...malam tadi pas abis kelas my hubby telah bawa aku gi makan nasi dagang di taman melati utama....nasi dagang ulik mayang pure dari terengganu...alhamdulilah akhirnya dapat gak aku makan nasi dagang ayang ku tingin kan...thanks bang...tak sangka plak my hubby sanggup bawa aku gi makan kat situ walaupun dah hampir tengah malam....

punye ramai la manusia yang makan kat kawasan melati utama ni...coz kat sini punye la banyak restoran makanan yang popular macam sate kajang samuri, rumah thai tomyam, kelha kelfood, memori corner dan macam2 ada lah...orang Malaysia ni memang perlu bersyukur kerana Malaysia aman dan damai dari peperangan, dari mala petaka dan dari segala bencana alam yang dashyat...alhamdulilah aku bersyukur kepada Mu Ya Allah...



07 October 2009

suprise...



petang semalam masa sampai kat kelas, aku dapat suprise kek daripada dorisya kawan sekelas aku....katanye sempena besday aku...macam tak caya je dapat kelas walaupun besday aku dah lepas seminggu sudah...

dia soh aku makan masa tu tapi aku berpose...anyway thanks yea doris tak sangka dapat makan kek secret resepi...kek yang lembut, sedap dan berkrim...

06 October 2009

buah mangga....



masa raye hari tu ntah kenapa aku buang tabiat kot tak betul pergi mengambil pokok buah mangga di hadapan rumah mak aku...

memang banyak sungguh la buah mangga...puas la kami makan anak beranak....buat kerabu mangga, mencicah, makan masak2 dan beri pada orang...sampai dah tak larat nak makan dah...
penah tahun lepas pokok mangga ni merajuk tak nak berbuah....hampir setahun jugakla kami tak berasa buah nye...tapi kali ni bila berbuah tak henggat punya banyak...berbuah lebat masa bulan pose memang susah sikit la nak makan....

masa hari raye hari tu, sedara mara yang datang umah confirm akan bawa balik berbiji-biji buah mangga....aku rase confirm akan ada yang sakit perut makan mangga masa hari raya....

pokok ni dah lama dah ditanam oleh ayah aku...rasenya lebih pada 10 tahun kot...ayah aku sayang sangat gan pokok ni..setiap balik dari keja dia akan kira dan menilik pokok mangga ni...kalu hilang sebiji pun dia boleh tahu...itu la keistimewaan pokok mangga ni dengan ayah aku....

alhamdulilah kami kalu nak mencolek dan mencicah memang tak payah la nak beli buah mangga lagi di pasar...

gaya nisa sedang makan buah mangga masam...

05 October 2009

kenangan raye 2009 part III


hari ke dua di kampung, tak banyak yang aku lakukan setelah seharian berpenat beraya di rumah sedara mara semalamnye....yang pastinye aku menolong mak mertua aku memasak di dapur...yang bestnye mak mertua aku soh buat air asam nak cicah dengan ikan goreng...tak sangka plak mak mertua aku soh aku buat...yelah aku sedar aku ni sapa kan...bukannya pandai masak pun....alhamdulilah air asam aku mendapat sambutan yang menarik oleh mereka yang makan....

petangnya my hubby tersayang telah membawa aku gi makan mee udang di Port Weld atau lebih dikenali Kuala Sepetang….sapa tak kenal mee udang kuala sepetang yang penah masuk TV3 dalam majalah 3 tu...

memang sebelum balik kampung hari tu, mmg my hubby dah janji nak bawa aku makan mee udang..yelah aku nak sangat berasa mee udang yang dikatakan sedap tu...lagi satu aku ni kan peminat udang tu yang nak sangat gi makan....

kami pergi 2 kereta...tukang bawa nye adalah pak ngah suhaimi...yang bestnye pak ngah ni memang terror la dengan kawasan tu coz dia nelayan kat situ....orang kata pak ngah ni orang yang tau la serba serbi pasal kuala sepetang ni coz memang asal dari sana....

kami bertolak lepas asar....cuaca yang menarik dan cantik sangat....tak sabar aku nak nengok betapa banyaknye udang di dalam mangkuk tu...macam dalam tv tu kan...perjalanan dari bagan serai ke kuala sepetang dalam masa 30 minit...memang banyak la gerai2 yang masak mee udang ni...dengan pelbagai nama dan dekorasi untuk menarik perhatian orang...

yang pastinye aku gi kedai mee udang mak jah yang penah masuk dalam tv3 tu...masa tu ramai jugak orang yang makan....kat kedai mak jah tu semua makananye berasaskan udang la...mee udang, nasi goreng udang dan macam2 lagi...pak ngah kata kedai mee udang mak jah ni pakai udang laut...tapi ada satu lagi yang masuk tv hari tu namanye mee udang banjir mak teh tapi pakai udang sungai....

memang marvelous la mee udang mak jah ni...sedap dan memang banyak sungguh udang ye…thanks pak ngah kerana membawa kami ke kedai mee udang yang sedap...hilang kempunan aku kalu aku peknen confirm tak meleleh air liur baby ....dan terima kasih juga pada my hubby yang telah membawa dan belanja aku makan mee udang ni....



lepas makan mee udang tu, pak ngah telah membawa kami ke pangkalan...tempat orang menangkap ikan....memang cantik sungguh la pemandangan masa ni...almaklumla masa tu memang dah nak sunset, apalagi memang aku suka kan suasana macam tu kan...aku dan my hubby bergambar di atas bot yang tak bergerak...memang pengalaman dan kenangan yang aku tak kan lupa...almaklumla bukan senang nak dapat pengalaman tu...

aku pulang ke KL pada sabtu tengah malam...bertolak dari bagan serai pukul 1 pagi dan sampai ke KL pukul 7.15 pagi....kenapa lambat coz my hubby dah kepenatan sangat memandu....kami berhenti 4 hentian rehat coz my hubby dan bapa mertua penat memandu...alhamdulilah kami sampai KL pada pagi Sabtu dan percutian raye ke kampung ni adalah pengalaman baru bagi aku.....aku kan tak penah beraya di kampung...walaupun aku pulang ke kampung setelah 5 syawal tapi aku masih perolehi pengalaman yang aku tak kan lupa....insya'allah tahun hadapan aku akan pulang ke kampung awal kalu my hubby dapat cuti awal la...

04 October 2009

kenangan raye 2009 part II

lepas raye ke 5, baru la aku dan suami pulang ke kampung mak mertua aku di bagan serai taiping perak...ini lah pengalaman pertama aku beraya di kampung setelah hampir 30 tahun hidup di dunia ini...orang KL yang tak pernah berasa raye di kampong…mesti orang pelik tapi tulah kenyataanya…kesian kat aku kan….nak wat camne memang sah aku ini memang anak jati KL kena la terima dengan redha…walaupun aku anak jati KL yang pastinya aku tetap gembire menyambut hari raye dengan my family…

sebelum bertolak dari kampong, siang hari nya aku dan my hubby telah pergi bengkel keta untuk menghabiskan duit menservis keta…katanya nak jalan jauh…kesian kat my hubby baget untuk servis keta dalam RM 200 je tapi alih2 kena hamper RM 550….ini gara2 krn perlu tukar tayar keta kami yang telah berabad lamanye kami pakai dari sejak beli keta hari tu…dari tahun 2004…

kalu la cina kedai tu tak tegur mmg confirm aku dan my hubby tak tukar tayar keta tu…almaklumla bunga tayar masih cantik lagi…..baru aku tahu yang tayar kereta pun ada birth date tarikh pengilangannya ….cina tu kata selalunya tayar pakai selama 4 tahun je tapi aku pakai sampai tahun ke 5….kalu pakai area KL takpe tapi kalu nak bawa balik kampong takut tayar tu meletup…macam tau2 je tokei kedai tu yang kami nak balik kampong tau….tapi utk keselamatan my hubby telah mengorbankan duitnya memberi kata persetujuannya utk menukar tayar tersebut….2 biji tayar je Good Year….tahun lepas kami dah tukar 2 tayar gak….hampir 3 jam aku dan my hubby bertapa kat kedai servis kedai tu….

aku, my hubby, mak mertua dan adik ipar naik satu keta…bapa mertua bertolak pada esok harinye dengan abang ipar aku...kami bertolak ke kampung pukul 12.45 pagi dari kuala lumpur...masa tu perjalanan dari kl ke taiping memang clear takde jem langsung la...berjalan dengan lancar...cuma dari utara nak ke kl tu yang banyak keta coz masa tu ramai yang dah nak balik kl kot...aku je la yg ketinggalan balik kampung...

aku sonok berjalan jauh ni coz banyak tempat berhenti kawasan RNR ...tapi yang tak bestnye banyak kedai telah tutup…yelah sapa soh jalan waktu malam….tapi my hubby suka berjalan waktu malam….kami berhenti di 2 tempat RNR iaitu Tapah dan Sungai Perak….aku bawa bekal sardine dan nasi untuk my hubby makan….pukul 5.30 pagi kami telah sampai di rumah tok…alhamdulilah perjalanan kami berjalan dengan lancar…

yang bestnya kat kampong ni udara nye segar dan sejuk sangat.....kalu KL aku mesti perlu hidup dengan kipas....tapi kat kampung tak payah pakai kipas pun hanya pakai udara segar dari luar je....rasa sejuk cam dalam air cond....memang amat menerujakan aku la...

aku mmg beraya sakan la....hari pertama di kampung aku dan my hubby telah beraya di rumah pak anjang di selama....satu perjalanan yang agak jauh gak...almaklumla kami sampai kul 5.30 pagi, pukul 11.30 pagi kami telah bertolak ke selama plak...kesian kat my hubby kerana penat dan mengantuk...tapi raya punye pasal kena la berkorbankan mata tu kan...

jalan ke selama, perak adalah satu yang mencabar....mengikut jalan kampung yang bengkak bengkok dan sempit namun pemandangan yang menarik....Cuma aku tak sempat nak ambil gambar je....kami telah bertolak dengan 4 buah keta....kami sampai ke rumah pak anjang kami dijamu dengan makan tengahari....

balik dari rumah pak anjang kami ke taiping plak untuk beraya ke rumah pak ndak....kat sini kami dijamu dengan bihun goreng....balik dari rumah pak ndak pas maghrib....

yang beri kenangan kat aku masa kat kampung ni, aku siap gi ke hospital taiping coz adik ipar aku diserang asma....aku, my hubby, bapa mertua dan adik ipar telah pergi ke hospital pukul 10.30 malam...masa ni aku lihat kat bandar taiping memang meriah la...kat sini juga dah ada pelbagai shopiing kompleks yang terkemuka juga seperti giant, tesco, taiping sentral...yang kecewanya aku tak sempat nak meronda kat bandar taiping cuma meronda dalam keta sajelah....

yang pastinye hari pertama di kampung memang sangat memenatkan tapi mengembirekan....pelbagai pengalaman dan kenangan yang aku perolehi di sini...dengan beraya di selama, bandar taiping dan hospital taiping...

kenangan raye 2009 part 1...

alhamdulilah....aku dan family menyambut hari raye aidilfitri 2009 ini dengan sederhana namun dalam keadaan hepi ceria...semua adik beradik aku berkumpul di rumah mak....

yang pastinye mak aku telah masak nasi impit, ketupat palas, rendang daging, rendang ayam dan kuah kacang dibantu oleh my twin dan aku....kesian kat mak aku sampai bahunya tak boleh nak angkat la coz banyak sangat mengacau rendang...malam raye nya siap wat biskut cornflake lagi...itu la mak aku...akan buat dan masak apa yang anak-anak dan cucu2 nya yang minta serta suka makan....thanks mak kerana bersusah payah kerana kami...

walaupun my hubby bekerja masa hari raye hingga hari raya ke 4 tu namun kami menyambut nye dengan menziarahi kedua2 ibu bapa dan mak saudara...kesian kat my hubby kerana kurang tidur kerana melayan karenah bini nya yang nak berjalan...thanks abang kerana sanggup melayan perangai bini awak sorang ini....

selamat hari raye to my family and my hubby...

01 October 2009

sambutan besday...


alhamdulilah semalam aku telah membuat cuti sendiri sempena hari kelahiran aku....bukan aku sengaja nak bagi diri aku cuti tapi aku kesian kat my hubby yang sakit gigi...bengkak giler pipi sebelah kanannya...macam orang kena tumbuk je...ajak gi klinik tak mau...kalu aku sakit confirm dia dah desak aku ke klinik....sabar jelah melayan macam-macam karenah ni...

semalam sambutan my birthday ala kadar je...takde yang meriah sangat pun tapi cukupla memberi aku kenangan dan memori untuk diingati...my hubby telah belanja makan chicken chop...memang marvelous la chicken chopnya....pastu my hubby telah membeli aku sebuah kek comel sempena my birthday...cukup la untuk 2 orang makan....lagi pun bukannya ramai pun ahli keluarga kami....tu pun aku aku siap bagi separuh kat mak mertua....

terima kasih abang kerana memberi sambutan besday semalam.... terima kasih juga pada kekawan yang wish aku melalui facebook, sms dan call...terima kasih mengingati besday aku....