Terima Kasih Sahabat

30 November 2009

Taubat Nasuha....

Cuti hari raya korban tempoh hari aku banyak meluangkan masa menonton televisyen di rumah aku malas nak gi berjalan …aku hanya pergi ke rumah mak dan mak mertua aku sahaja….

Aku banyak menonton pelbagai cerita terutamanya cerita melayu.....aku tahu semua orang ada menonton cerita lakonan sheila rusly dan zamarul hisham di TV3 tempoh hari...iaitu Taubat Nasuha....satu ceta yang penuh kesyaduan dan teladan....

Bagi aku adalah satu cerita yang memberi kesan yang amat besar dalam hidup aku di muka bumi Allah ini…sebelum ini pun aku sudah membaca kisah ini melalui emel yang dikirimkan oleh kawan aku…tak salah aku tau emel tu Kitab Buruk….ntah la tapi pada permulaan cerita Taubat Nasuha tu aku dah syak yang cerita ini ada kena mengena dengan kisah emel yang aku baca…

Aku baca kisah melalui emel tu pun aku dah menangis…tambahan plak cerita yang dilakonkan oleh pelakon terkenal….memang satu jalan cerita yang menarik…ketabahahan dan kesabaran sorang isteri yang melayan karenah 3 orang anak lelaki yang pandai, agresif dan sedikit nakal….aku rasa aku pun tak boleh nak sesabar begitu….dah la suami buat hal dan selalu kena marah dan maki hamun atas kesalahan yang kecil….aku rasa isteri dia dah buat yang terbaik namun masih mendapat layanan yang tidak adil….almaklum la lelaki kan tak suka bising2 dan suka enjoy je….nak anak pandai tapi bila anak buat bising nak marah 2 plak…itu la lumrah kehidupan…

Tapi jalan akhir cerita ini lain sikit dari kisah emel yang aku baca…..aku tau yang seisi keluarga iaitu isteri dan anak2 nya akan mati…Cuma di dalam Taubat Nasuha cara kematian mereka begitu tragis….rumah mereka dirompak…si ibu nak menyelamatkan anak2 nya dari perompak2 tersebut dan anak2 mereka ingin menyelamatkan ibu mereka…memang amat sedih…yang aku geram tu si suami boleh tak angkat call tapi tak dijawabnya kerana sedang bersuka ria dengan kekawannya…aku rasa kalu si suami angkat call tu confirm tak kan mati la si isteri dan anak2nya….di dalam kisah emel cara kematian mereka melalui kemalangan semasa ingin pulang ke kampong……

memang benar la kata orang, jika dah tak suka baik pulangkan je kepada orang yang sudi menerimanye....buat pa disimpan tapi di maki hamun sebegitu...bila Allah nak mengambilnye dalam sekelip mata saje...masa tu baru la nak menyesal....tak guna sudah masa tu....

Satu garapan cerita yang menarik dari Sheila rusly dan suaminya azman jinggo….aku kagum dengan Sheila rusly ini…sorang pelakon yang dah memakai tudung namun masih mengekalkannya walaupun dalam lakonan….

Lagi satu cerita yang aku ingat adalah cerita yang sheila rusly buta kerana nak beri mata kepada anaknya….ini pun aku lupa plak tajuk cerita ini…memang satu cerita dari emel juga aku penah baca…nati aku nak google apa tajuk ceta ni la...

Aku tak sangka cerita dari emel boleh digarap menjadi sebuah cerita melayu yang menarik dan memberi kesan kepada yang menontonnya
....

26 November 2009

salam aidil adha...


salam aidil adha kepada semua kekawan....
semoga sesapa yang balik ke kampung tu bawa keta elok2...
semoga mereka yang berada di tanah suci akan mendapat haji yang mabrur...insya'allah...
sesapa yang wat ibadah korban tu, selamat berkorban la yea...
aku seperti biasa akan beraya di kuala lumpur...di rumah mak dan mak mertua aku...

18 November 2009

ayam penyet...



petang semalam kelas aku cancel memang best la sekali sekala takde kelas ....terus aku call my hubby yang sedang bercuti di rumah....aku nak ajak my hubby gi jalan2....dah lama rasenya tak gi berdating....bz dengan keja dan kelas....

aku ajak my hubby gi wangsa walk mall yang baru bukak di wangsa maju...satu tempat yang cantik dan santai...coz shopping mall ni dikelilingi dengan pejabat2 yang banyak disekelilingnya...kira shopping mall ni berada di tengah tengah area pejabat la...that means boleh datang mengular kalu malas nak wat keja....

mungkin shopping complexnya masih baru, environmentnya pun masih cantik, berkilat dan tak ramai sangat orang...maybe orang orang takde gaji kot...aku just pusing2 je kat sini....akan dibuka panggung wayang dan bowling kat sini...nanti lagi meriah la...tak payah nak gi jauh2 menonton wayang....

dah penat pusing my hubby ajak gi makan ayam penyet...dalam fikiran aku hanya terfikir ayam yang kena lenyek dengan lori ke....makanan popular dr negara seberang iaitu indonesia...katanya dari jawa timur....nama kedai ni ayam penyet ria....berada di luar wangsa walk mall....my hubby kata dia penah tengok kedai ni ramai orang masa hujung minggu....tapi semalam macam tak ramai sangat orang masa kami masuk tu....

my hubby order ayam penyet dan nasi putih...aku hanya order air ice lemon tea...tak terasa pun nak makan ayam penyet tu....maybe aku tak berapa suka sangat ayam kot ada memory pahit disebaliknya tu yang wat aku tak boleh nak makan....aku just mengacau my hubby makan....


my hubby kata sedap....tapi sambalnye tu pedas...aku nampak macam nasi ayam dara je macam kat kl ni...tapi my hubby kata ayamnye rase lain....masa my hubby makan aku melihat menu yang ada di kedai ini...baru la aku perasaan yang selama kat kedai2 indon letak pasal lele penyet tu rupanya ikan keli...aku ingat kan apa bendalah la lele tu...ingatkan sejenis makanan laut macam kerang ke...bunyi nya macam lala je....

pas makan kami gi solat maghrib...pastu gi beli roti boy yang panas2...yang aku geram sangat tu kalu budak cina yang jadi cashiernya...memang takde manner langsung...dah la bagi duit baki tangan kiri bagi roti pun tangan kiri jugak...nasib baikla ucapan terima kasih tak lupa diucapkan...kalu tak mahu aku pulang balik roti tu....aku rasa la budak cashier ni gi patutnya gi seminar customer service...tau la macamne nak melayan customer....barulah customer cam aku ini tak berangin satu badan...

keluar dari shopping mall tu aku ajak my hubby gi makan char kuew tiaw di setiawangsa....lagi best dari makan ayam kena lenyek penyet tu....aku memang suka makan char kuew tiaw kat situ...dengan udang yang banyak dan kuahnye memang sedap la...kena la dengan tekak aku ini...

alhamdulilah mu hubby dapat makan ayam penyet dan aku dapat makan char kuew tiaw....dating yang simple, sekejap tapi memberi memori yang terindah dalam percintaan kami... insya'allah...


09 November 2009

pengalaman 9 Noc 2009...

hari ini dalam sejarah (9 November 2009) dan memang pengalaman yang amat menarik bagi aku dan suami....pengalaman yang amat sukar diperolehi namun amat mendebar dan membahayakan...

ibu dan bapa mertua aku balik ke kampung ujung minggu lepas naik teksi bapa mertua aku tujuan untuk berubat mak mertua aku di baling kedah....nak jadikan ceta malam tadi my hubby call la bapa mertua aku nak tanya sudah berada di mana...almaklumla mesti la my hubby risau kerana mak dan bapa mertua aku hanya balik kampung berdua je....katanya dah berada di behrang....masa tu dalam kul 12 tengah malam....bapa mertua aku nak buat rekod katanya tak mau berhenti dari taiping hingga ke KL....

aku dan my hubby pun masuk tido dalam kul 1.00 pagi...kami dah rasa lega la coz dah tak berada jauh dari KL dah...tapi dalam kul 1.30 pagi handset my hubby dah berbunyi...panggilan dari bapa mertua aku...my hubby yang dalam mamai2 menjawab call tersebut...ingatkan bapa mertua aku nak bagitau dah sampai kat umah ke...tapi sebaliknye telah berlaku....teksi bapa mertua aku mengalami kerosakan iaitu tak boleh nak 'start' di perhentian tanjung malim katanya....bapa mertua aku tak nak menyusahkan my hubby tapi sapa lagi yang dia nak harapkan....bapa mertua aku minta my hubby datang untuk jammer teksinya tu...

dalam pukul 2.00 pagi aku dan hubby kuar dari rumah untuk ke perhentian sebelah tanjung malim...gi stesen minyak untuk memenuhkan minyak dalam keta dan nak pam tayar keta....kami menuju DUKE terus exit ke Behrang...dalam kul 3.10 pagi kami dah exit ke behrang dan terus wat u-turn utk ke KL...macam kelakar je coz aku hanya berada di negeri perak darul ridzuan dalam 8 minit je....macam2 kan...

bila dah patah balik kami call bapa mertua untuk tanya dia berada di mana...yang wat kami cuak coz mana ada perhentian sebelah tanjung malim tapi yang ada adalah RNR Ulu bernam...bila aku tanya bapa mertua aku abah kat Ulu bernam ke dia kata bukan...kami berdua dah rase cuak...takkan kami silap...aku terus bagi handset kat hubby...rupa2 nye memang benar la bapa mertua aku berada di RNR Ulu Bernam tapi bukan di hentian sebelah Tanjung Malim...kalu dah panik tu semua tempat nampak sama je...

setelah di jammer teksi tu rezeki kami baik...teksi bole dihidupkan tapi dengan tiada lampu....nak jalan pun dalam 60km/jam...my hubby terpaksa ikut rapat dari belakang dan menggunakan lampu harzard...memang berderau jalan dalam keadaan slow dan teksi yang gelap ni...tambahan plak waktu tu semua bas dan lori bawa laju2...aku lagi bertambah risau dengan my hubby yang mengantuk masa tu dan dengan membawa kereta dalam keadaan slow...kalu ikutkan boleh sampai KL dalam tak sampai satu jam tapi perjalanan pagi tadi memakan masa hampir 1 jam setengah...

aku dan my hubby memang puas berdoa agar kami selamat sampai ke KL dengan selamat...yelah takutla kena sodok dek lori atau bas dari belakang....memang pengalaman yang amat mengerikan bagi kami berdua...dengan keadaan mengantuk dan kereta yang dipandu perlahan...

alhamdulilah kami sampai di KL dalam kul 5.30 pagi....aku dan my hubby terus bersiap untuk ke opis...lepas solat subuh kami terus bergerak ke opis...dan dalam sejarah aku punch card pukul 6.15 pagi...memang terawal giler dari semua orang...

aku masuk surau terus tido kat surau coz mengantuk giler...yang buat aku bernasib baik plak coz internet down...boleh la aku lari gi tido sekejap sebelum aku mengemaskini laman web yang baru ini....

memang pengalaman yang amat sukar diperolehi
namun berbahaya.....