Terima Kasih Sahabat

31 December 2009

azam berazam...

hari ini merupakan hari terakhir bagi tahun 2009....tahun yang akan meninggalkan kita untuk selamanya tanpa menoleh ke belakang lagi....kita sebagai manusia ini perlu memandang ke hadapan untuk menjadikan hidup ini lebih bermakna dan beerti...

segala apa yang berlaku untuk tahun ini jadikan ianya sebagai pengalaman dan tauladan untuk tahun hadapan dan mendatang....jangan mudah berputus asa dengan apa yang terjadi, jadikan ianya semangat dan tanamkan azam untuk menghadapi segala yang telah ditentukan oleh Allah kepada kita....

kita hanya mampu merancang namun Allah menentukannya....kita hanya perlu berusaha agar kehidupan lebih bahagia, sempurna, gembira, ceria dan bermakna....

aku tak tahula azam aku untuk tahun 2009 ini telah tercapai ke belum...susah nak cakap coz hanya aku sendiri yang menilainya...namun aku belum berkesempatan untuk menilai dan memberi markahnya lagi....

azam aku untuk tahun 2010 ni plak macam2 perancangan tersemat dalam otak dan fikiran ini...namun nak ditunaikannya tak tahula either mampu ke tidak....aku akan cuba yang terbaik....apa yang aku nak buat yea???aku takut awal2 je aku bersemangat lepas tu hampes!!!coz aku tahu sapa diri aku ini...

* aku ingin menjadi seorang isteri yang mithali, anak dan menantu yang solehah, pekerja yg berdedikasi & bertanggungajawab, pelajar yang tekun, kakak yang dihormati, kawan yang boleh berkongsi suka dan duka, khalifah Allah yang menurut perintahNya dan meninggalkan laranganNya...
* nak buat amal ibadat yang lebih lagi untuk tahun ini...insya'allah...
* nak mula bawa kereta...walaupun aku dah ada full lesen tapi aku ini ada perasaan takut gak...kereta aku dah ditukar kepada auto...insya'allah aku tak mau menyusahkan my hubby lagi...
* nak rajin-rajinkan diri untuk bersenam....tapi aku takut masa je yang tak mampu untuk aku kejar...aku akan cuba...
* nak buat semua kerja yang diarahkan dengan baik, menepati masa yang ditetapkan dan bertanggungjawab....
* nak lebih banyak menulis kat blog sebagai kenangan masa hadapan...semenjak dah bertukar ke facebook ni blog seumpama dianak tirikan...
* nak sangat ada handphone baru, kamera DSLR, nak gi bercuti kat banyak tempat tapi mampu ke aku nak beli ye???
* insya'allah aku akan cuba buat yang terbaik untuk my family, my karier, my study dan myself...

tak larat aku nak listkan apa yang aku nak buat tahun 2010...insya'allah aku akan cuba buat yang terbaik...namun semuanya terpulang pada Allah...aku hanya merancang dan berusaha yang terbaik untuk melaksanakannya
....


selamat tahun baru 2010 aku ucapkan pada semua kekawan aku....semoga azam kalian akan tercapai untuk tahun hadapan juga...insya'allah...

30 December 2009

imbauan 2009....

pelbagai kenangan manis, indah dan pahit yang telah aku tempuhi sepanjang tahun 2009....mengajar aku untuk menjadi seorang khalifah Allah yang selalu bersyukur kepadaNya, menjadi seorang isteri yang bertanggungjawab dan mithali, menjadi seorang anak dan menantu yang solehah, menjadi seorang pekerja yang berdedikasi dan menjadi seorang pelajar yang bertanggungjawab untuk mengejar cita-citanya....

di sini aku ingin mengimbau segala memori dan kenangan manis serta pahit yang telah terjadi di dalam kehidupan aku sepanjang tahun 2009 ini...

Jan

aku kehilangan seorang ayah saudara yang paling banyak membantu kami sekeluarga...semoga arwah pak lang akan dicucuri rahmat olehNya...

Feb
aku telah menyambut sambutan hari perkahwinan aku yang ke-4 bersama suami tersayang....
aku mendapat keputusan peperiksaan yang amat memeranjatkan mengembirakan aku...alhamdulilah...

Mac
aku mendapat sebentuk cincin daripada my hubby sempena ulangtahun perkahwinan kami....
aku telah mendapat dugaan yang maha hebat oleh Allah namun insya'allah aku kuat untuk menghadapinye....insya'allah...

April
aku dan hubby menyambut ulangtahun pekenalan yang ke-11 tahun...
aku telah pegi ke Port Dickson untuk menyiapkan laporan AKICT 2009...

Mei
laporan AKCIT 2009 anjuran MAMPU telah selamat disiapkan untuk projek Talian Nur 15999....aku mendapat banyak pengalaman dalam menyiapkan laporan AKICT ini....

Jun
menghadapi exam semester 2 yang penuh dengan killer paper....
aku telah dapat menyiapkan laman web KESKEB yang perlu disiapkan dalam masa sebulan sahaja....dah la bulan ini aku penuh dengan kesibukan dengan kerja dan exam....

Julai
aku telah mendapat rezki dari Allah iaitu microwave salah satu my wishing list ...microwave ni diperolehi daripada my hubby yang menang pertandingan karoeke....alhamdulilah...

Ogos
bulan Ramdhan yang penuh dugaan bagi aku setelah diduga pelbagai rintangan di dalam rumahtangga...hanya Allah yang mengetahui segalanya....aku seperti sudah berputus asa dan kecewa sesangat...
aku telah kehilangan seorang jiran yang amat rapat dengan family aku sejak dari kecil lagi....semoga arwah cik norsiah dicucuri rahmat olehNya...

Sept
aku telah menyambut hari kelahiran aku dan my twin yang ke 31 tahun dah tua rasenya ...
aku dan kekawan BPM kehilangan sorang boss yang amat berdedikasi iaitu our big boss iaitu Pn.Azlina telah bertukar ke Kementerian Kewangan...banyak pengalaman yang aku belajar daripada Pn.Azlina....aku akan mempraktikkannya dalam bekerja...insya'allah...
aku dapat PC baru jenis HP setelah DELL berkhidmat hampir 3 tahun...
menghadapi dugaan di alam rumahtangga yang maha hebat pa 090909...hanya Allah sahaja yang tahu segala apa yang tersirat di dalam hati ku ini...bulan yang penuh rintangan dan dugaan...

Okt
aku telah pulang ke kampung my hubby di taiping untuk berhari raya pada hari ke 5 raya ...memang seronok sangat beraya di kampung...almkalumla aku tak penah rase pengalaman beraye di kampung....

Nov
kesibukan kerja yang teramat sangat...dan ditambah dengan pelbagai assignment yang perlu disiapkan...

Dis
aku telah mendapat my wishing list iaitu sony mp3 dan broadband yang amat aku idamkan....alhamdulilah...
telah menghadapi exam sem 4 yang penuh cabaran dan takut sangat untuk mendapat keputusannye....
telah pergi retreat BPM ke Desaru...sebuah pantai yang cantik walaupun perjalanan yang amat panjang....

segala kenangan dan memori manis dan pahit ini akan aku jadikan sebagai pengalaman yang amat berharga untuk aku meneruskan kehidupan yang akan datang....yang manis akan ku simpan hingga ke akhir hayat....memori pahit akan aku jadikan pedoman yang lebih baik dalam kehidupan aku...

apa yang aku dapat katakan tahun 2009 adalah tahun hitam yang penuh dugaan dan rintangan di dalam rumah tangga terutama tangungjawab aku sebagai sorang isteri...memang benar orang katakan kita adalah pelakon yang hebat di atas pentas kehidupan yang diarahkan oleh kita...kita akan cuba berlakon dengan sebaik mungkin untuk mengaburi mata orang lain yang kehidupan kita ini sebenarnya baik saje namun hanya Allah saja yang tahu apa yang bergelodak di dalam jiwa ini....

akan aku jadikan tahun 2009 sebagai tahun yang penuh dugaan dalam kehidupan ku ini...aku akan cuba buat yang terbaik untuk tahun 2010....insya'allah....pengalaman yang aku perolehi akan ku gunakan tahun hadapan
....

27 December 2009

kenangan yang terindah....


Aku rasa semalam ramai yang menonton tayangan filem Titanic di TV2… ramai jugak yang keliru untuk memilih drama Melayu di TV3 bertajuk Nizam Kambing lakonan Pierre Andre atau Titanic…aku juga dalam dilemma memilih untuk menonton…yang pastinye aku tengok kedua2 ceta tapi aku lebih menumpukan sepenuh ceta di TV3…bila dah abis drama melayu tu barula aku menonton ceta Titanic tu coz dah banyak kali aku menengok ceta ni sehingga dah hafal jalan cetanya….bila iklan di TV3 aku pusing TV2 sampailah abis ceta melayu tu….

filem Titanic adalah filem yang banyak kenangan bagi aku dan my husband….aku masih ingat lagi ceta ini ditayangkan sekitar tahun 1998…memang hot dan hangat sangat ceta ini…masa tu semua orang nak mencari loket biru Titanic tu….memang cantik sangat….

Tahun 1998 adalah tahun yang amat bermakna bagi aku dan my hubby…ini adalah tahun yang banyak memberi makna dan kenangan manis antara kami….tahun menemukan cinta kami berdua, menyatukan cinta kami berdua sehingga sekarang….

Filem Titanic ini adalah filem pertama yang aku dan my hubby tonton setelah bergelar pasangan kekasih setelah termeterinya percintaan kami pada 16 April 1998….rase nak sangat kembali pada tarikh dan tahun tersebut…namun adalah amat mustahil sekali….kenangan tersebut hanya akan terimbas di fikiran aku ini…aku akan tersenyum sendirian mengingatkan kenangan manis tersebut….

Aku masih ingat aku menonton filem terhangat di pasaran ini di panggung wayang Pertama Kompleks KL skrg ni panggung wayang tu dah tutup pun ....masa tu tayangan filem ni dah nak hampir habis dah tayangannya....namun rezki kami berdua, kami menonton kalu tak salah lagi 2 hari nak abis tayangan filem ini….tak salah aku masa tu tinggal tayangan tambahan saje….panggung wayang semuanya dah abis ditayangkan cuma di sini sahaja yang ada….

Percintaan antara Jack dan Rose dalam ceta tersebut sungguh romantik sangat…namun yang kesiannya percintaan mereka tidak selamanya hanya sebentar cuma….masa tu aku terfikir adakah percintaan kami akan berpanjangan atau hanya sementara sahaja seperti dalam ceta tersebut….

alhamdulilah percintaan kami telah berlangsung hampir 5 tahun, pertunangan selama 2 tahun dan di alam rumah tangga perkahwinan sudah hampir 5 tahun….aku sudah bersama my hubby hamper 12 tahun rase macam sekejap sahaja tapi dah begitu lama rupanya….pelbagai dugaan, rintangan dan dugaan yang telah kami lalui sehingga sekarang…..aku penah ada pengalaman putus cinta dengan my hubby ketika tu…namun jodoh kami kuat agaknya, kami masih bersama sehingga sekarang….aku bersyukur pada Mu Ya Allah kerana menemukan kami dan memanjangkan jodoh kami berdua sehingga skrg dan untuk selamanya insya’allah….

That why aku terlalu suka sangat ceta Titanic ni termasuk semua lagu filem tersebut terutamanya My Heart Will Go On nyanyian Celion Dion….aku ingat lagi masa tu my hubby siap hadiah kan kaset OST filem tu….masa tu zaman kaset lagi mana ada mp3 macam sekarang….namun aku ralat sangat coz kaset aku tu dah hilang sbb bagi kawan pinjam dan tak dipulangkan….aku rindu sangat dengan kaset tu coz ianya adalah sebahagian daripada kenangan kami berdua….

Aku berharap sangat moga percintaan dan perkahwinan kami berdua akan kekal untuk selamanya jika diizinkan oleh Mu Ya Allah….kami hanya memohon, merancang segalanya namun semua ditentukan....

26 December 2009

retreat BPM part III...


hari ke-2 retreat bermula pada jam 6.45 pagi dengan senam robik dan pokan co2 di tepi pantai....nyamannye angin di waktu pagi...sukar untuk mendapat pengalaman berada di waktu dinihari (waktu masih subuh) di tepi pantai...hanya Allah sahaja yang tau cantiknya ciptaan Allah....kami telah menyenamkan diri dan menari poco2....memang berpeluh dan bersemangat kami melakukannya...pastu kami minum pagi....

perbincangan retreat bermula pukul 8.30 pagi dengan membentangkan post mortem projek yang tidak berjaya pada tahun 2009 dan disusuli perbincangan projek tahun 2010...penat juga memerah otak sebenarnya....tapi nak buat camne kan kena juga melakukannya....

petang pukul 5 petang aktiviti kami disambung dengan perlawanan bola tampar dan telematch....kumpulan aku iaitu kumpulan 2 menang juara keseluruhan bola tampar...padahal aku sendiri pun tak pegang pun bola tampar...dah rezki nak wat camne kan....


pastu kami pergi main telematch yang disediakan oleh pihak resort iaitu 4 jenis telematch antaranya lari dari guni, die dace, bom balloon dan drunken monkey...memang macam2 gelagat yang kami buat untuk memenangi setiap satu telematch tu...masa tu rase release tensen sangat...lupa seketika tentang tensen keja di opis....yang paling tak ingat ada lebihan belon berisi air, boleh bebudak lelaki ini pergi ambil dan baling kami yang masa tu kat tepi pantai...memang kelam kabut la nak melarikan diri kan....aku takut gak kena baling masa tu coz aku sedang pegang kamera....kena selamatkan kamera dulu...

malam tu masih sambung lagi perbincangan dan berakhir pada jam 10.30 malam....aku, oja, ika dan gee pergi ke pantai untuk menikmati angin pantai di waktu malam....almaklumla malam terakhir di desaru....memang rasa keletihan sangat dengan seharian punye aktiviti....tapi meninggalkan kenangan yang sukar dilupakan....

esok paginya kami telah membentangkan projek2 yang akan dilakukan pada tahun 2010 sehingga jam 1 tengahari....kami makan tengahri dan pukul 2.00 petang check out kerana pastu kami akan ke ladang buah...

yang kelakarnya kami semua menyangkakan akan makan semua buah di ladang tu tapi menghampakan...kami diajar semua pokok dan tanaman yg berada di ladang tu...kami hanya dibekalkan sebekas seorang buah untuk dimakan dalam bas...memang kelakarla...ingatkan kami akan makan beramai2 buah-buahan di bawah pokok yang rendang....berangan ajelah...rupanya makan dalam bas ye....

kami sampai kat kl pada jam 10.30 malam....satu perjalanan yang amat panjang kami tempuhi...alhamdulilah kami pulang ke kl dengan selamat...

24 December 2009

retreat BPM part II...



hari yang dinantikan telah tiba2...ikut perancangan kami semua akan bertolak dari KL pukul 9 pagi....tapi memang sahlah janji melayu katanya...batang idung bas sampai pun pukul 9.30 pagi....

kami semua bertolak pukul 10.00 pagi...perjalanan yang akan mengambil masa 6 jam...memang perjalanan yang sangat jauh...tapi disebabkan dah lama tak pergi bercuti dan berjalan jauh 6 jam tu rase macam sekejap je...padahal penat gak la dalam bas tu....yang pastinya kami selamat sampai ke Desaru dalam pukul 4.30 petang...

kami disambut dengan cuaca yang ceria, cerah, desiran angin yang menyamankan, dan deruan ombak yang menyegarkan....deruan ombak tersebut seperti tidak sabar mengamit kedatangan kami....

Pantai Desaru kami (staf BPM KPWKM) telah sampai ke sisimu....kami akan bersamamu selama 3 hari 2 malam...

first expression aku pada Desaru ni pantainya yang cantik, luas tapi ombaknya terlalu kuat...coz musim tengkujuh agaknya...aku memang sukakan suasana pantai yang mendamaikan...hampir setahun aku tidak bertemu pantai untuk aku meluahkan apa yang aku rase di dalam hati ini....aku bersyukur kerana dapat melihat keindahan pantai, desiran angin yang mendamaikan...

petang bila semua dah check in masing2 kami pergi tengok keindahan pantai di waktu petang....aktiviti pertama mestilah bergambar di pantai desaru ini sebagai kenangan...pelbagai aksi yang kawan2 aku ini buat...masing2 ada cara tersendiri untuk mengabdikan kenangan di sini....pastu mereka beramai2 telah terjun kolam coz air laut pasang tinggi...dan ada tanda amaran bendera merah....tak boleh mandi coz ombak terlalu tinggi....



kesian kat kawan2 perempuan aku coz tak bole nak terjun kolam...mereka perlu pakai swimming suit...tak boleh terjun dengan track suit...kesian kat ika, rokiah, kak shidah...nak wat camne kan...kita tengok je la diorang mandi yea....

pukul 8.30 malam aktiviti pertama kami dimulakan....datang retreat ni bukannya untuk bercuti je tapi kena wat kerja....kami perlu membuat pembentangan untuk projek tahun 2009 dan pelan projek untuk tahun 2010....puas gak la kami brainstorm...memang penatla malam tu coz dengan perjalanan yang jauh dan malam tu abis kul 11.00 malam....


tapi bila balik bilik bukannya kami tido tapi kami layan ceta Papadom....

sambungan part III
....

retreat BPM part I...


yang pastinye n3 yang aku nak tulis adalah ceta yang dah basi hampir 2 minggu berlalu...namun aku dah berjanji nak berceta di blog kesayangan aku ini sebagai kenangan aku dan pada kekawan opis aku yang lain kalu ada kekawan opis yang membaca la...perasan kan aku ni ada orang yang baca...

retreat BPM 2009 ini kami buat di Desaru, Johor...rasenya plan last minute...preparation hanya dalam masa sebulan je...plan pertama kami nak gi ke pulau langkawi sbb utama nak gi shopping tapi hampa semua hotel dah penuh...pastu cari di Pulau Pinang, Melaka dan last choice Johor Bahru....

yang masaknye aku dan kekawan iaitu oja, pn.noraini dan kak limah mencari dan menelefon semua hotel yang bersesuaian...coz kami berempat di tugaskan di dalam ajk penginapan....satu pengalaman yang menarik dan membebankan di dalam ajk penginapan ni...daripada mula ditugaskan sehingga akhir retreat masih belum selesai lagi tugas kami....

aku yang dapat tempat di Desaru ni....aku dah give up menelefon semua hotel dan chalet yang ada tapi semuanya penuh coz cuti sekolah...aku boleh call hotel kat desaru ni dan nak tanya hotel mana lagi yang berada di sana...coz aku dah buntu nak cari di mana cari dalam laman web semuanya dah fully book....nasib baiklah customer service hotel tu bagi satu hotel baru...nama hotel tersebut adalah Lotus Hotel...aku terus cari pak google dan dapatla no phone yang aku cari tu...

alhamdulilah masih ada kekosongan dan wakil hotel tu akan berjumpa aku untuk beri penerangan...memang rezki kami agaknya....petang tu jugak en.sid tu datang...masih ada kekosongan dengan tarikh yang kami nak pergi tu....pada plannya kami akan pergi pada 18-20 Dis tapi ditukar pada 11-13 Dis 2009...kalu pergi pada 18hb tu memang confirm aku tak pergi coz nak exam...memang rezki aku kot coz last retreat di Cherating aku tak pergi pun...

sambungan.....Desaru tunggu ketibaan kami....

pasrah segalanye...

hanya Allah sahaja yang mengetahui betapa tensen giler nye aku menjawab 2 killer paper yang baru aku tempuhi minggu ini....aku memang tidak menyangka sebegini soalan nye....aku memang terkejut, tergamam dan tak boleh nak kata apa bile tengok soalan compiler dan etika tersebut... rasa nak menjerit, menangis, segala2nye ada di dalam kepala aku ini....aku hampa sesangat....

aku dah cuba buat yang termampu....apa yang aku harap sekarang ini hanya la lulus utk paper2 ini...aku tidak minta untuk mendapat lebih dari tu usah berangan la ...aku takut sangat pointer aku jatuh memang sah2 jatuh dan drop....

aku hanya mampu berserah, pasrah dan melihat terus ke hadapan...aku tidak boleh rasa down sangat coz aku ada satu killer paper 2 minggu lagi...aku perlu buat persediaan awal....aku juga perlu menyiapkan diri untuk presentation projek kumpulan selepas exam ini...aku takut juga nak present sistem ini di hadapan penyelia...almaklumla takut di reject dan confirm bertambah jatuh lagi la pointer aku semester ini...

Ya Allah kuatkan semangat aku ini...aku perlu kuat untuk menghadapi segala dugaan, persoalan, dan rintangan yang mendatang dalam mengejar cita2 ku ini...aku tidak boleh mudah putus asa, kecewa dan berdukacita...aku perlu bangun dari jatuh terduduk berulang kali....aku perlu bersemangat waja....

(adakah aku mampu untuk menghadapi sebarang kegagalan : persoalan yg berlegar di kepala ku ketika ini)

18 December 2009

dugaan dan kesibukan....


sudah hampir seminggu aku pulang dari desaru untuk retreat BPM...namun aku tidak berkesempatan untuk berceta ttg retreat BPM tu...aku rase aku terlalu sibuk sangat dengan kerja, assignment dan exam yang bakal aku hadapi next week....

insya'allah akan aku ceta pasal retreat ke desaru tu walaupun lambat...aku perlu wat mana yang lebih penting....aku perlu menyiapkan diri untuk exam next week...satu apa pun aku tak prepare lagi...dah la 2 paper berturut-turut dalam seminggu...pastu last paper next year...

aku rasa semester ini la semester yang amat berat mencabar sangat...dengan nak siapkan projek kumpulan, subjek yang aku kurang faham aku takut tak boleh nak jawab je masa exam nanti dan dengan kerja2 kat office semua nya nak ad-hoc...semuanya nak disiapkan cepat...rase nya tak cukup masa 8 jam kat opis tu...balik umah terus letih tido...memang confirm la tak study alasan padahal malas nak bukak buku sbb bila buka buku confirm ngatuk tapi bila buka facebook muka buku relax je berjam2 depan pc...

aku mula bercuti dari 18 dis hingga 27 dis untuk menghadapi exam...moga aku akan diterangkan hati untuk membaca buku dan moga aku berjaya dengan exam ini walaupun pelbagai dugaan yang aku hadapi...insya'allah...hanya padaMU aku memohon agar kuat menghadapi segala dugaan....
salam tahun baru 1431hijrah aku ucapkan pada semua kekawan...semoga kedatangan baru ini akan memberi semangat baru pada aku...insya'allah....

11 December 2009

retreat BPM....

skunk ini aku melaporkan dalam perjalanan ke desaru untuk retreat BPM selama 3 hari 2 malam....pergi ke sana bukan untuk bercuti tapi untuk buat perancangan tahun hadapan....

tahun lepas ke cherating aku tidak dapat pergi kerana nak exam....tahun ni aku berpeluang untuk pergi coz exam aku next week.....

moga perjalanan aku dan kekawan di rahmati oleh Mu Ya Allah...semoga berjalan dengan lancar....insya'allah...

08 December 2009

saat yang aku rindukan....

kekadang aku rindu saat sebelum aku belum bergelar seorang student...aku rindu untuk menonton rancangan tv yang aku minat....aku mengaku yang aku jarang menonton tv tapi aku suka ceta/drama yang berkisarkan penyiasatan, polis, kekeluargaan, ala-ala mistik, pembacaan pemikiran...

aku rindu untuk menonton ceta bones, CSI miami, New York, Las vegas , ghost whisper, NCIS, criminal mind, smallville, supernatural dan beberapa ceta yang aku dah lupa...cemua ceta ini adalah bersiri dan aku mengikutinya daripada season pertama lagi...

namun setelah aku mengambil keputusan untuk sambung study, maka aktiviti aku dah banyak ketinggalan semua ceta-ceta kesayangan aku ini....aku hanya boleh menonton semua ceta ni di TV3, 8TV dan NTV7 almaklumla aku mana la ada ASTRO....aku tak berminat nak menonton sangat tv, tu yang aku tak amik ASTRO boleh tak jadi alasan padahal kedekut kot

semalam aku takde kelas dan aku tak sangka akan berpeluang untuk menonton ceta NCIS Season IV dan Criminal Minds Season VI....dah banyak pelakon yang bertukar dan ceta yang aku ketinggalan....almaklumla kelas aku setiap hari dan akan sampai di rumah pukul 11 malam...memang confirm aku takkan menonton tv kerana dah keletihan dan semua ceta yang aku minat ni pun dah abis ditayangkan...

memang benarlah saat yang kita idamkan agak sukar kita perolehi jika kita dah ambik keputusan dalam kehidupan kita...dalam kehidupan memang perlukan pengorbanan...mungkin aku tidak berkesempatan untuk mengecapi lagi saat-saat untuk menonton seperti dahulu, insya'allah aku akan dapat apa yang aku impikan dan cita-citakan untuk masa hadapan....pengorbanan untuk aku berjihad demi masa depan dan family...insya'allah....

07 December 2009

hanya Allah mengetahuinya...

aku terasa sedih sangat...aku terasa diri aku terlalu bodoh lemah sangat...aku tahu kekurangan diri aku...aku sedar sapa diri aku....aku rasa diri aku ini tidak wujud di kalangan mereka....aku ini tak pakar dalam sesuatu bidang pun...aku rasa diri aku kecik sangat di mata orang yang 'berpangkat besar' ini....

lately ini aku rasa tertekan sangat....buat macamne bagus pun masih orang lain yang dia nampak...skrg ini aku hanya mendiamkan diri sahaja...buat apa aku nak menonjolkan diri jika memang diri ini tidak diperlukan...buat apa aku nak menyibukkan diri jika benar aku tidak berbakat dan tidak berkebolehan dalam bidang tu....

aku tidak mahu memberontak...baik aku diam sahaja asalkan semua kerja yang diarahkan aku lakukan...aku malas nak ambik tahu kalu hal-hal yang tidak berkaitan dengan aku...baik aku mendiamkan diri daripada menonjolkan diri yang sememangnya orang tidak pernah perasan pun kehadiran aku ini....panggilan nama aku pun tidak pernah betul buat apa aku nak menyibukkan diri...

aku lebih suka mengambil sikap low profile dan sikap mendiamkan diri....malas nak memeningkan kepala hotak ini yang sememangnya pelbagai lagi masalah yang harus aku fikir....baik aku selesaikan masalah yang selama ini aku tanggung....buat apa aku nak peningkan kepala ini....aku nak berfikiran positif dan sentiasa gembire, ceria , tersenyum di mata orang walaupun di hati ini hanya Allah saja yang mengetahuinya...

Ya Allah berikan aku kekuatan, semangat, kesabaran dan ketabahan untuk menghadapi segala dugaan yang kau berikan kepada ku ini....aku tidak mahu tertekan dan sakit kepala....aku nak hepi sahaja....

-- tak sangka ini adalah entry aku yang ke 400 untuk blog kesayangan aku ini...tahniah dan syabas...tak sangka apa yang aku tulis dan merepek di blog ini sehinggakan sudah 400 entry...alhamdulilah...segala isi hati aku tercatit di dalamnya walaupun bukan keseluruhannya --

05 December 2009

kesibukan....

tadi aku semak status aku di nuffnang...makin lama makin menurun statistik aku di nuffnang...sehinggakan status bintang aku dah jadi satu je daripada 4 bintang..makin lama makin menurun...

aku sign in kat nuffnang tu punye saje suka2 je...aku mengaku lately ini aku jarang menulis di blog ini coz terlalu sibuk sangat dengan keja dan study sehinggakan aku takde masa nak menulis....padahal ceta yang aku nak buat entry memang banyak tapi tak berkesempatan nak ceta je...aku perlu dulu kan keja dan study aku...

tapi aku bersyukur aku dah ada broadband aku sendiri sekarang ini...aku berharap aku akan boleh la membuat entry di blog kesayangan aku ini bila ada masa terluang...insya'allah....itu pun aku kena selesaikan dulu assignment yang berlambak-lambak tu dahulu...coz tujuan utama aku perlukan broadband ni untuk aku mencari maklumat bagi study aku...almaklumla kat opis tak berkesempatan nak surf dengan kesibukan kerja yang banyak...

sekarang ini aku perlu pandai membahagikan masa....memang aku akui sejak kebelakangan ini terlalu banyak sangat keja di opis dengan meeting, kerja yang perlu respond segera...kekadang aku rasa macam masa tu terlalu cepat berlalu...sekejap je dah pukul 5 petang...masa tu aku dah nak berkejar ke kelas plak...kekadang tu aku rase mengah dan penat...tapi aku tak boleh cepat mengeluh...aku perlu kuat semangat...

hanya padaMu aku memohon agar aku dikuatkan semangat dalam menghadapi semua tanggungjawab yang telah diberikan kepada aku...moga aku dapat membuat segalanye dengan masa yang telah ditetapkan...insya'allah....

aku akan cuba untuk menulis entry di blog aku ini walaupun hanya sebaris....