Terima Kasih Sahabat

28 February 2010

457 : keasyikan sungai gabai....


alhamdulilah rancangan aku dan my hubby nak ke sungai gabai petang tadi berjalan dengan lancar....walaupun kami bertolak dari rumah dalam pukul 2.30 petang kami sampai ke sungai gabai pukul 3.25 petang...


rase tak sabar nak jejak kan kaki ke dalam air sungai yang sejuk itu....rase macam air sungai tu melambai-lambai aku untuk masuk berendam....kami parking di luar saje coz punye banyak la kereta...yang pasti kat pintu masuk sudah dikenakan bayaran RM 1 seorang...nasib baikla bukan RM 2...tapi kire berbaloi la dikenakan bayaran coz macam-macam fasiliti yang disediakan seperti tandas, surau dan tempat makan...


my hubby pernah pergi sekali ke sungai gabai ini dalam 7 tahun lepas...aku yang pertama kali menjejak kaki ke sungai gabai yang terletak di hulu langat....sampai saje di sana aku dah teruja melihat air terjun yang pertama....my hubby ajak pergi naik atas coz dia kata lagi cantik....tapi apa kan daya kaki ini tak larat nak melangkah...punye besar la jarak anak tangga yang disediakan...memang mengah dan semput dibuatnye....banyak kali aku berhenti untuk menarik nafas...
sampai kat air terjun yang kedua, aku ajak my hubby berhenti kat situ saje....tak larat rasenya aku nak menaiki anak-anak tangga itu lagi...lagipun masa macam dah suntuk je...masa tu rasenya dah nak ampir pukul 4 petang...nasib baik la my hubby setuju, kalu tak memang confirm mengah aku naik tangga tu...
memang menarik sungguh sungai gabai ini....air terjun nya amat mengasyikkan mata yang memandang, menyamankan udara di sekeliling dan mendamaikan hati serta badan yang panas....rase bertuah sangat bila dapat menjejakkan kaki di sini...


tak sabarnye kaki ni nak melangkah ke dalam air sungai tu...rase hati membuak-buak melihat mereka yang mandi di bawah air terjun tersebut...mesti rase sejuk...aku tak sabar nak duduk di sana....

akhirnya aku dapat juga duduk di bawah air terjun tersebut...rase nyaman, sejuk dan menyegarkan...rase nak duduk di situ saje bila memikirkan cuaca yang panas pada masa ini...ramai jugak la yang berada di situ, dalam 4 family....


tidak dapat aku nak gambarkan betapa seronoknya aku dapat berendam dan mandi di bawah air terjun sungai gabai ini...rase teruja sangat...hanya Allah yang mengetahui...

hampir 45 minit kami mandi, my hubby ajak makan bekalan yang kami bawa....kami makan dengan penuh berselera...just nasi putih dan ayam masak merah yang aku masak....masa kami tengah makan tu, tiba-tiba je keadaan menjadi mendung...angin bertiup dengan kuat...rasenya hujan akan turun....aku ajak my hubby balik saje selepas makan....aku cadangkan tukar baju di bawah saje kat dalam tandas....

masa tukar baju, kilat dan petir sudah berbunyi...tapi aku lihat ramai lagi yang baru datang masa tu...dan orang yang berada di situ masih relak macam takde apa-apa yang berlaku....mase nak ke kereta hujan dah mula turun....

sepanjang perjalanan balik hujan turun dengan lebat...alhamdulilah aku bersyukur kerana Allah telah menurunkan hujan rahmatNya...tapi kami tersekat di dalam kesesakan hampir 30 minit...kesesakan dari hulu langat batu 15 hingga ke persimpangan kuala lumpur...sesak kerana lampu isyarat...macam kelakar je tapi kenyataan....ada 3 simpang di lampu isyarat tersebut....

aku dan my hubby selamat sampai ke rumah dalam pukul 6.30 petang...akan kami jejak lagi sungai gabai tersebut....masa tu kami akan pergi ke tingkat air terjun yang paling atas dan akan pergi awal lagi...insya'allah....

456 : panas oh panas....




skrg cuaca teramat panas sangat....dok dalam rumah macam terkuap je...almaklumla rumah hanya pasang kipas angin saje....sonoknye kalu kita dok dalam air cond setiap masa, tapi ada plak effectnye...confirm eletrik tinggi dan kulit kering...

seronoknye kalu kita dapat gi tempat yang sejuk...macam kat cameron highland atau sungai....

aku dan my hubby merancang nak ke air terjun sg. gabai tengahari ini....aku nak berendam di dalam sungai tu puas-puas....moga dapat la menyejukkan hati kepanasan di badan ini...insya'allah...

Ya Allah turunkanlah hujan rahmat Mu ke bumi yang amat fana ini....aku hanya memohon dan meminta namun Kau yang menurunkan segala rahmatMu...


kalu masa panas ini, pekena air sejuk memang amat menyamankan tekak...macam cendol, ABC, atau lai chee kang....tapi kalu minum banyak sangat plak confirm la sakit tekak atau batuk plak....kena la minum air suam bebanyak....

455 : misi berjaya...

alhamdulilah akhirnya misi aku berjaya...misi membawa kereta seorang diri tanpa ditemani oleh hubby tersayang....macam tak percaya je misi ini berjaya jugak walaupun perasaan di hati berdebar-debar hanya Allah yang mengetahui...

sejak kereta aku ditukar gear box nye ke auto memang aku dah tanamkan hasrat untuk membawa mak, adik beradik serta anak buah aku naik kereta yang dipandu oleh aku sendiri....namun kerana aku tidak mempunyai keyakinan diri, aku just simpankan aje hasrat di dalam hati...

namun semalam (27 feb 2010) hasrat aku telah tercapai walaupun mak aku tidak berkesempatan lagi...aku bawa adik beradik dan anak-anak buah aku naik kereta yang aku pandu....

misinya dari rumah aku (setiawangsa) aku memandu secara solo sendirian menuju ke gombak...dari gombak aku akan membawa family secara berkumpulan aku ke segambut...dan dari segambut pulang ke rumah aku kembali secara sendirian...rase macam tak percaya je aku boleh memandu sendirian....aku mendapat sokongan dan semangat dari my hubby yang berkeyakinan aku boleh lakukan...alhamdulilah...

pelbagai pengalaman yang aku dapat bila memandu secara sendirian...ye la selama ini bila aku memandu my hubby akan berada di sebelah untuk bertindak sebagai pemandu arah apa yang harus aku lakukan....bila memandu secara sendirian aku perlu memandu dan membuat tindakan secara sendirian...aku perlukan keyakinan yang kuat untuk membuat satu tindakan...

aku ingat lagi masa melalui jalan wangsa maju nak ke gombak....aku dari sebelah kanan nak ke sebelah kiri jalan, aku pandang cermin sisi dan belakang untuk memastikan tiada kereta semasa aku nak tukar laluan...setelah memastikan tiada kenderaan, aku bagi signal kiri dan terus membelok tapi aku terkejut tiba-tiba je muncul teksi dari sebelah kiri aku...nasib baiklah teksi tu jauh jugak jaraknya...nasib baik tak jadi apa-apa...tapi memang kejut la perut coz first time aku bawa tiba-tiba cam gitu...memang satu pengalaman baru bagi aku...lepas tu terus aku akan memastikan jarak yang jauh bila aku nak tukar laluan....

pengalaman lain yang aku tempuhi ialah menempuh jalan jem dari jalan taman wahyu hingga ke bulatan segambut....dengan lori, treller, bas, kereta dan motor yang banyak aku perlu melihat semua cermin yang ada...aku tak pernah memandu dalam keadaan sesak cam gitu....memang mencabar sungguh la...dengan keadaan kenderaan yang dekat antara satu sama lain, tiba-tiba je laluan sebelah yang aku lalu tu ditutup memang amat mencemaskan saat itu...tambahan lagi jalan tu memang dikenali sebagai jalan maut...akan ada aje kemalangan yang membabitkan kematian....akhirnya sampai gak la ke rumah mak aku di segambut....

setiap kali aku sampai destinasi aku akan menelefon my hubby....my hubby ucapkan tahniah kerana berjaya juga aku sampai...

masa balik dari segambut ke setiawangsa aku melalu DUKE...memang selalu aku lalui untuk pulang ke rumah namun yang berbezanya hari ini aku bawa secara solo....sampai juga aku akhirnya ke rumah...aku call mak untuk memberitahu yang aku dah selamat sampai...tu pesan dia sebelum aku pulang...risau agaknye anak dia balik sorang-sorang...

yang kelakarnya sampai rumah aku call my hubby untuk guide macamne nak parking....memang lawak je kalu orang melihatnya...ini la kelemahan kenapa aku tak confident untuk memandu sorang diri...aku takut bila nak reverse dan parking....aku masih keliru bagaimana keadaan stereng kereta yang harus aku lakukan...akan aku atasi kelemahan ini dengan membuat training....

pelbagai pengalaman yang aku dapat hasil daripada pemanduan solo aku...yang pastinye tanpa keyakinan dan penumpuan pemanduan memang takkan berhasil...aku akan cuba buat yang terbaik untuk mengatasi kelemahan aku...misi aku untuk membawa mak berjalan-jalan dengan aku memandu masih belum tercapai...insya'allah sedikit masa lagi akan tercapai impian aku itu.....akan aku tunggu masa itu dan akan aku ceta di dalam blog ini sebagai kenangan aku kemudian hari....

25 February 2010

454 :

rase seronok sangat, gembira dan macam tak caya je....
wat pertama kalinye aku memandu dr rumah ke opis...
wat pertama kalinye aku melalui highway AKLEH...
wat pertama kalinye memandu ke KL...
dan wat pertama kalinye aku memandu pagi-pagi buta ...

mesti orang fikir aku ini kongkang dan jakun sangat...
tapi aku nak berkongsi keseronokan dan kegembiraan aku...
rase betapa bangganya dapat memandu dari riumah ke pejabat...
aku tau orang lain mesti rase aku ini pelik....

my hubby soh aku berlatih membawa keta dari rumah ke pejabat...
dia nak aku biasakan jalan-jalan yang perlu aku lalui....
dia dah bagi aku panduan dan nasihat yang harus aku lakukan...

insya'allah akan aku cuba lakukan...
aku rase bangga sangat dapat memandu hari ini ke pejabat...
walaupun untuk seketika, rase tensen yang bersarang dalam fikiran ini hilang wat seketika...
tapi balik nati aku kena balik naik tren...coz my hubby dah bawa balik keta tu...

aku akan berusaha untuk memandu dengan bersungguh-sungguh...
untuk menjadi lebih cekap, berani dan berkeyakinan...
insya'allah....

23 February 2010

453 :

aku panas hati betul kalau ada orang yang tunjuk pandai depan boss tapi sebenarnya tak tahu langsung pa yang perlu dibuat...depan boss semua angguk boleh buat.....semuanye beres dalam masa yang ditetapkan...

tapi bila balik kat tempat, hantar emel pada anak buah soh buat...hampes!!!

p/s : pagi-pagi dah buat mood aku hannginnnn.....ini la nasib orang bawah (balaci katanya)....

21 February 2010

452 : tertunai hasrat di hati...


alhamdulilah....aku bersyukur kerana dapat menunaikan janji hasrat my hubby nak makan nasi lemak dan ayam goreng yang aku masak sendiri...my hubby dah request minggu lepas tapi tak sempat nak buat coz aku nak study untuk exam PTK...

malam tadi gi pasar malam untuk beli ayam dan peram ayam dengan rempah ratus untuk buat ayam goreng...pagi tadi lepas solat subuh terus aku masak nasi lemak....tapi tak berapa nak menarik dan sedap sangat coz aku tak pakai santan segar tapi santan kotak...my hubby kata kurang kick katanye dan kurang wangi... seronok aku melihat my hubby makan dengan penuh berselera....

aku bersyukur dapat masak makanan yang my hubby minta...almaklumla aku ini masak kekadang tu ikut mood dan kekadang tu atas request....aku pun tak tahu kenapa aku ni mempunyai sikap terlalu 'rajin' malas teramat...nasib baiklah my hubby ini jenis memahami isterinye punye sikap...alhamdulilah...thanks abang...tapi kalu my hubby atau sesapa request nak makan something insya'allah aku akan cuba tunaikan walaupun kekadang tu ambik masa untuk memasaknye...last week aku masak daging masak kicap lada hitam untuka adik lelaki aku...

aku masih takde semangat naik pergi kerja...mood aku masih kelabu asap....memang takde langsung nak keja...aku masih terbayang-bayang kejadian yang melanda aku last week....aku masih tak boleh nak menghadap big boss...dah la besok petang ada mesyuarat plak tu...dia yang jadi pengerusi....apa alasan aku nak melarikan diri dari mesyuarat tu yea???any suggestion????

19 February 2010

451 : thanks yang.....




semalam aku kan tensen sangat...dan my hubby tersayang telah membawa aku gi makan angin bersiar-siar di taman jelatek....katanye nak soh aku lupakan masalah yang aku hadapi dan nak release kan fikiran...lagipun dengan cuaca yang panas, bagus gan gi berjalan-jalan sambil menghirup udara segar...




lepas dah puas makan angin berjalan-jalan tu kami gi makan roti canai marvelous...yang istimewanya roti canai bukan mamak style tapi melayu style...my hubby yang tak suka makan roti canai belasah makan 2 keping...memang berbeza roti canai mamak dan melayu ni dari segi kuah dal nye dan kelembutan roti tu...kalu kat mamak style kalu sejuk mesti liat tapi melayu style masih lembut walaupun dah lama...tapi bukan senang nak cari roti canai melayu ni...yang tempat aku makan di setiawangsa...dia punye nasik kandar pun meletup...tempat pujaan my hubby kalau nak makan nasi kandar...

thanks abang kerana membawa saya gi jalan-jalan untuk mereleasekan fikiran ini....thanks kerana memahami masalah saya....

18 February 2010

450 : bingung....

aku tak tahu apa yang tertepu kat otak ni....
rase cam tak terluah apa yang tersumbat kat fikiran ni...
tapi yang pasti aku stress sesangat...

aku stress dengan exam PTK yang aku amik 2 hari ini...
aku tak boleh nak jawab exam pemahaman yang berbelit-belit jawapannya...
aku tak boleh nak bagi pendapat di dalam perbincangan kes...
aku tak boleh nak bagi jawapan yang tepat untuk soalan interview berkumpulan...
aku rase tensen sangat....

fikiran aku skrg ini rase dah tak boleh nak wat apa...
rase tersumbat, blur, tepu dan macam-macam aku rasa...
aku takut tak lulus dengan exam PTK ini...
aku tak sanggup nak amik kali ke 3...

Ya Allah aku mohon pada Mu...
hanya padaMu aku meminta segalanya...

aku takde mood nak datang kerja esok...
aku takde semangat nak menghadap bos...
aku takde perasaan nak buat kerja...
hati aku tak ikhlas nak pergi kerja...

macam-macam yang aku rase sekarang ini...
rase nak marah, menjerit dan meluahkan pa yang aku rasa....
tapi tak tahu ke mana...
adakah aku patut jumpa pakar psikologi...
untuk meredakan masalah suasana keja yang aku hadapi ini....

Ya Allah bantu dan tolong hamba Mu
ini...

17 February 2010

449 : hari mendebarkan...

hari ini dan esok iaitu 17 dan 18 Februari 2010 adalah hari yang mendebar dan menyeramkan aku....

hari ini aku akan menghadapi exam PTK untuk kali kedua dengan sylabus yang baru....dulu ambik PTK hanya sehari sahaja, tapi dengan sylabus baru ini kena pergi 2hari....hari ini hari soalan objektif 40 soalan pemahaman dan esoknye plak perbincangan kumpulan dan temuduga secara berkumpulan....aku hanya perlu menduduki satu je exam iaitu zaman dulu dipanggil Umum Generik mengikut sylabus baru...moga aku dapat menjawabnnya dengan hati yang tenang....

dan hari ini juga result keputusan semester aku akan keluar juga....moga aku akan berjaya memperolehi kejayaan, insya'allah....

memang hari yang mendebarkan, menyeramkan dan menakutkan.....

16 February 2010

448 : keriangan anak buah...



aku dan my hubby hanya menghabiskan cuti tahun baru cina di rumah sahaja...tak ke mana-mana coz tak tahu nak ke mana...lagipun maybe eko no money kot...kenalah berbelanja cara berhemah gitu....

aku dan my hubby banyak menghabiskan masa kami di rumah dan melayan anak-anak buah yang datang ke umah MIL.....malam ahad hari tu disebabkan cuaca yang panas dan buntu tak tau nak ke mana, my hubby suggest nak bawa semua anak buah kami ke taman permainan di jelatek...sambil nak rase angin malam gitu....lagipun dah kepanasan dan kehangatan bila dok kat umah...punye seronok la anak buah yang bertiga tu iaitu yahaya, irfan dan hakimah...


masa kami sampai tu hanya ada kami saje....tak lama lepas tu makin lama makin ramai plak keluarga yang datang bawa anak masing2....mungkin kebuntuan seperti kami tidak tahu nak ke mana nak kehangatan di rumah...lagipun keesokan harinye masih cuti lagi....

punye seronok la anak-anak buah bermain dan berlari bebas di taman tu...aku dan kakak ipar plak dok berborak....my hubby melayan karenah anak-anak buah bermain....hampir 2 jam kami berada di taman tu...puas la anak-anak buah kami bermain....

12 February 2010

447 : terasa hati...

aku tidak tahu di mana lagi aku nak mengadu tentang rasa di dalam hati ini....aku dah terasa hati tentang benda ni dah lama namun kejadian petang tadi memang membuatkan hati aku terasa sangat sehingga menitik air mata kerana terlalu sedih...memang sedih sangat aku rasa kan...mungkin orang lain kata aku ini terlalu sensitif namun hanya aku dan beberapa orang kekawan di pejabat sahaja yang merasai perasaan tersebut...

semenjak bos baru ini masuk ke dalam bahagian kementerian kami, memang kedatangannya agak mengejutkan kami yang dah lama dengan struktur pentadbiran bos lama...agak mengambil masa juga la untuk kami membiasakan diri dengan struktur pentadbiran baru...kami cuba sikit demi sikit untuk memahami walaupun mengambil masa...apa yang aku dan mungkin kekawan aku nampak yang big boss ni tidak memandang kami yang di dalam kumpulan sokongan....yang dipandang hanya la kumpulan pengurusan dan profesional (PNP)...kami ingatkan hanya untuk sementara waktu namun dah hampir 6 bulan aku rasa makin lama makin ketara...

kami yang berada di kumpulan sokongan terasa seperti tunggul mati je....kami ada atau tidak seperti tiada apa...kami tahu la kami ni hanya menyemak di mata nye sahaja dan tidak penting langsung dalam kerjayanya....dah la nama aku ni asyik selalu sangat salah sebut dan kekadang tu langsung lupa....

dalam mesyuarat bahagian baru-baru ini, yang pastinye kami yang berada di kumpulan sokongan hanya menyemak menjadi tunggul kayu sahaja....segala pandangan dan cadangan kami ini tidak didengar langsung....nak memandang kami pun rasenya hanya sebelah mata saje....cadangan dan pandangan hanya dari kumpulan PNP saje....agaknya kehadiran kumpulan sokongan ini hanya untuk mencukupkan syarat mesyuarat bahagian saje kot....

kejadian petang ini memang amat aku terasa hati dan sedih sangat....aku rasa macam tak berguna langsung dalam mesyuarat tu walaupun aku tahu proses perjalanan projek tu dari mula penubuhan, pelancaran dan hingga sekarang....nama yang disebut di bibir untuk melakukan keja hanya 2 orang dr PNP sahaja...mereka la yang penting sangat dalam projek ini....rase kewujudan aku ini melukut di tepi gantang....aku memang terasa sangat coz pelantikan teknikal untuk projek ini hanya 2 nama sahaja yang disebut...nama aku dan member aku sorang lagi tidak disebut langsung...that means aku dan kawan aku ini secara automatiknya tidak terbabit langsung la dengan projek ini...tapi aku confirm 2 orang PNP ini akan minta tolong dari aku dan kawan aku ini...entahla aku pun tak tahu apa kedudukan aku dan kawan aku ini...

aku yang terasa hati sesangat ini, kuar dari bilik mesyuarat tu dan terus mengadu kat kawan aku yang sama kumpulan sokongan...aku menangis di hadapan dia, memang aku sedih sangat....fikiran aku stress sangat....apa la nasib aku dan kekawan aku yang berada di kumpulan sokongan ini...

Ya Allah berikan aku kekuatan dan ketabahan untuk menghadapi semua dugaan ini....

aku tulis n3 ni bukan untuk memohon simpati namun aku ingin meluahkan apa yang aku rasa dalam hati ini...jiwa aku terseksa dan fikiran aku stress sangat...tak tahu nak meluahkan pada sapa...hanya pada blog dan kekawan yang sudi membaca blog aku ini untuk mendapatkan semangat kembali....

11 February 2010

446 :

aku tensen betul la dengan orang yang tahu mengarah kerja tapi sebenarnya dia tak tu macam pun nak wat keja tu....pastu menilai aku masa cukup tahun kata aku ini tak pandai nak berkomunikasi, tak tau nak bekerjasama, takde komitmen, tak pandai programming, tak kreatif, tak innovatif, tak bagi idea...segala yang negatif semuanya nampak la...tapi bila nak arah buat kerja semuanya suruh aku juga yang buat...tu yang aku jadi rase geram sesangat...

memang aku tak tahan dah nak simpan dalam hati....tak larat nak pendam dalam hati sorang-sorang, aku perlu juga meluahkan apa yang aku rase sekarang...kalu tak aku juga yang makan ati dan sakit ati....nak cakap apa cakap pasal aku cakapla, baik aku cakap kat blog aku sendiri daripada orang tu dapat tau daripada ceta orang...dah bertahun aku makan hati...masa wat keja nampak aku tapi bila cukur tahun masa menilai semua tak dapat apa yang aku buat sepanjang tahun

10 February 2010

445 :

memang benar kata orang pasal 'DUIT' orang sanggup membunuh, sanggup bergaduh walaupun adik beradik...ini plak kekawan yang kita jumpa seharian di pejabat, sekolah atau kolej....memang sah kita tidak mahu tau apa masalah kewangan kekawan kita tu kan....coz kita sendiri dah ada masalah kewangan kita sendiri buat apa kita nak fikir masalah duit orang lain....

namun memang payah kita sebagai manusia hidup kat dunia ini kalu mementingkan diri sendiri....kita perlu sesuai kan diri dengan keadaan sekeliling walaupun kekadang kita rasa malas nak faham...biarlah kita dengan hidup kita, namun sehingga bila kita nak hidup dengan cara kita tanpa bercampur dengan masyarakat sekeliling....that why Allah mencipta manusia ni dengan pelbagai ragam, sikap dan sifat manusia.....kita perlu ada sikap bertolak ansur, saling memahami dan bantu membantu walaupun kita tak boleh nak absorb masuk dalam keadaan sekeliling....

entah apa la yang aku merapu pagi-pagi buta ini kan...apa yang pasti aku perlu memunasabahkan diri ini agar menjadi seorang insan yang tidak pentingkan diri sendiri, bertolak ansur dan saling memahami perangai manusia lain di sekeliling....insya'allah...

09 February 2010

444 : latihan kebakaran..

bomba yang baru tiba...

bomba yang telah tiba dan mereka yg menyelamatkan diri...

mereka yang berkumpul di bawah jejantas...


bilik mesyuarat jam 10 pagi tadi, tiba-tiba kami telah dikejutkan dengan satu deringan yang panjang....bunyi loceng yang amat melemahkan jiwa dan badan serta fizikal....dengan paksa rela kami semua yang berada di bangunan sime darby perlu berkejar-kejar bergerak dengan pantas untuk menyelamatkan diri....loceng kebakaran sudah berbunyi...

kami yang berada di aras 4 perlu menyelamatkan bebudak taska sime darby yang berada di aras 1...kononnye nak gi mengambil dan menyelamatkan bebudak tersebut...namun hampa kerana kekawan yang berada di aras 3 iaitu Unit Lembaga Kaunselor dan Bahagian Pembangunan sudah bergerak pantas dan cepat menyelamatkan bebudak tersebut...alhamudilah selamat gitu dalam membawa bebudak tersebut...terima kasih kepada kekawan yang telah menolong kami yang berada di aras 4....terselamat untuk kali ke 2...kali pertama hari tu, kebetulan taska ditutup kerana sakit kaki dan mulut dan kali ini plak ada bahagian yang lebih cepat daripada kami....

aku sempat la mengambil aksi orang berjalan, berkumpul dan aksi kekawan opis aku semasa latihan kebakaran tu....yang pastinye ramai yang jalan berlenggang daripada berjalan laju...almaklumla nak kena menyeberang jejantas maut nak ke sekolah di seberang jalan....aku rase kalu ada api la betul2 confirm ramai yang dah rentung terbakar...yelah jalan berlenggang dan ramai plak yang menunggu di bawah jambatan, kononnye taknak menyeberang jejantas tu....tapi semuanya kena memanjat jejantas tu jugak...
pose menarik dari kekawan di padang sekolah...bomba yang sedang beri taklimat....

latihan kebakaran ni mengambil masa dalam 45 minit dan bomba telah memberi komen bahawa latihan kebakaran ini berjaya...kire berbaloi-baloi la menyeberang jejantas maut tu...

08 February 2010

443 : akhirnya...

akhirnya, kini pasti nyanyi macam lagu Anita Sarawak aku dah dah buat keputusan yang penting dalam hidup macam hidup dan mati la plak ....setelah aku puas berfikir berhari-hari, dah kire semua pro dan kontranya aku dah nekad untuk buat keputusan....



malam selepas sambutan annivesary aku dan hubby, aku mengajak my hubby ke carefour semula untuk melihat handphone yang menjadi impian hidup aku my wishing list ...macam kelakar je masa tu...lagi 10 minit nak tutup kedai handphone tu nak tutup...memang aku sengaja aku gi lewat coz takut keputusan berubah tak nak beli lagi...bila dah negotiate harga dan berpuas hati, aku mengambil keputusan untuk membelinye....


alhamdulilah akhirnya apa yang aku idamkan selama ini aku telah perolehi juga...setelah aku keliru either nak ambil sama ada Nokia E71 atau E72...terima kasih pada kekawan yang telah memberi cadangan dan setelah aku membuat solat istikrah seperti yang dicadang oleh ah fatt aku telah mengambil handphone Nokia E72....memang mahal sikit daripada Nokia E71 namun teknologi terkini yang membuatkan aku mengambilnya....banyak sungguh function di dalam handphone...antaranya GPS kalu sesat ada petunjuk arah , camera 5.0 megapixel, ada wifi bestnye boleh selalu surf tenet dan macam2 lagi...aku masih belum abis explore lagi.....memang berbaloi-baloi la....


alhamdulilah semoga keputusan aku untuk membeli handphone ni akan membawa kebaikan pada aku...semoga aku dapat pelbagai manfaat daripada handphone ni....

moga keputusan yang aku ambik ini adalah yang terbaik dalam hidup aku....

07 February 2010

442 : sambutan annivesary...

trademark pict di Bangi Kopitiam... "The Lost of Heritage Muhibbah"...

my hubby yg tersayang....


aku dan hubby menyambut pergi makan-makan sempena annivesary kami yang ke 5....kami gi makna di Bangi Kopitiam yang baru buka di cawangan Setiawangsa...takdelah makan di tempat yang special tapi cukuplah kami makan-makan tempat baru dan membawa kenangan sampai bila-bila...

ini adalah first time kami gi makan di Bangi Kopitiam walaupun dah banyak kali cubaan nak menyinggah makan tapi selalunye tak berjaya...ini kerana kami tak tau nak makan apa kat situ....tapi sempena hari special kami mengagahkan diri masuk gak ke Bangi Kopitiam tu...

first expression kami kat Bangi Kopitiam ni suasana tempat makan yang damai, segar dengan bunyi muzik yang best la...lagi satu dekorasinye menggambarkan 1 Malaysia gitu...makanan dan minumannye semua nye nampak sedap sangat...



yang bestnye tengok menu kat bangi kopitiam ni coz dia ada kod, beserta gambar dan siap ada menu mana yang menjadi pilihan ramai....my hubby pilih air Plum Ambra Juice (air kedondong) dan Asam Laksa....aku plak memilih Ice Blended White Coffee dan Mee udang serta Roti Kuaci (menu baru)...

yang kelakarnya nampak sangatla aku dan hubby ni tak penah masuk Bangi Kopitiam coz sepatutnya kita kena catitkan sendiri apa yang kita nak makan berpandukan menu yang diberikan...yang kami plak bila tengok menu terus panggil pelayan...patutla pelayan tu macam blur je...kami order macam biasa la....masa tengah menunggu order tu, baru aku perasaan semua orang tulis sendiri kat kertas menu yang tersedia di atas meja...baru la aku perasaan yang kat atas meja masing-masing ada pensel dan menu pesanan...tapi tak boleh salah kan kami coz atas meja kami takde pensel tak nak mengaku tu padahal memang sah tak penah masuk ...


makanan dan minuman nye memang sedap dan marvelous la...harga yang dikenakan aku rasa ok la berbanding dengan kopitiam yang lain...agak berbaloi la dengan makanan dan harga makananya...lagi satu yang best kat sini boleh jadi tempat lepak coz ada wifi dan muzik yang disediakan....

kenangan kami di Bangi Kopitiam untuk sambutan 5th annivesary memang tidak akan aku lupakan, insya'allah....

06 February 2010

441 : hepi besday ella...


selamat ulangtahun untuk adik aku yang paling manja bongsu dalam keluarga aku...semoga panjang umur, dimurahkan rezki dan semoga ceria selamanya...

dah berusia 19 tahun namun sikap manja nye mengalahkan anak buah aku...semua permintaannye perlu ditunaikan kalu tidak confirm merajuk...kalu nak apa2 dia just order aje dari aku, abang dan kakak second last dia...itu la ragam dan karenah adik bongsu yang perlu aku layan...

sehingga skunk aku masih tak tahu nak belikan dia pa...aku minta dia belanja makan kfc...tak tahu la dapat ke tak...aku takut aku yang kena belanja dia plak...coz selalunye cam gitu....

05 February 2010

440 : hepi annivesary...

setelah bergelar sebagai suami dan isteri pada 5 Februari 2005


alhamdulilah aku dan hubby memanjat syukur kepada Allah yang memanjangkan usia perkahwinan kami yang mencecah usia ke 5 tahun hari ini...pelbagai onak duri dan ranjau beracun yang kami berdua menempuhinya bersama...

5 tahun adalah satu masa yang macam amat singkat namun kalu ikut jumlah hari 1,825 hari aku telah bergelar seorang isteri iaitu tepat pada jam 11.57 pagi pada 05 Februari 2005 yang lalu....

pelbagai pengalaman pahit manis yang aku lalui untuk menjadi seorang yang mithali dan solehah....aku perlu menempuhinya dengan hati yang penuh kesabaran dan ketabahan...walaupun kekadang itu tergugat dan rasa aku ingin menyerah kalah...aku mengaku yang aku bukan seorang isteri yang sempurna terutamanye dalam memberi zuriat pada suami ku....yang itu memang aku mengaku yang aku masih belum mampu untuk menjadi seorang ibu kepada anak-anak aku sendiri....

aku perlu lebih kuat, tabah dan sabar dalam menempuh ranjau perkahwinan yang makin lama makin mencabar....aku takut aku tersungkur, tidak sempat nak bangun dan terus mengaku kalah...namun aku cuba berusaha untuk menjadi seorang isteri seperti yang dikehendaki oleh suami ku, insya'allah...kita hanya merancang dan Allah menentukan segalanya...


semasa hari persandingan pada 6 Februari 2005

rase sedih sangat coz sepatutnya kami meraikan hari ulangtahun perkahwinan kami di Cameron Highland namun ada perkara yang tidak dapat dielakkan terpaksa berhoney moon di rumah sahaja...semoga percutian yang dirancang akan menjadi kenyataan...insya'allah...

selamat ulangtahun perkahwinan yang ke 5...saya sayang abang....moga perkahwinan kita kekal untuk selamanya walaupun tiada rezki untuk perolehi zuriat lagi....

03 February 2010

439 : trauma

aku masih lagi mengigil, terbayang2 wajah lelaki tua tu....seumpama macam tengah tido saje...aku berharap sangat lelaki tua itu tiada apa-apa yang berlaku...

pagi tadi aku gan hubby kuar macam biasa nak ke tempat keja...dalam kul 6.20 pagi...lalu kat jalan setiawangsa...sampai kat persimpangan jelatek, dari jauh aku nampak sebuah bas berhenti sebelah kiri jalan, keta2 semuanya dari kanan bagi signal nak ke kiri....nampak macam sebuah keta rosak...aku cakap kat hubby takkan keta rosak kat tengah2 traffic light kot....

bila aku lalu je kat sebelah keta gen 2 berwarna hitam, aku nampak kat depan cermin kereta tu macam retak dan bersepah2 barang macam baru pas accident....aku tengok masa tu semua orang dah mula nak berhenti....aku rasa kemalangan tu macam baru sangat berlaku...

sedang aku tengok keadaan keta tu, aku nampak sekujur badan lelaki tua di hadapan bawah kereta tersebut...tak bergerak2 macam tengah tido je...terus aku cakap gan hubby 'orang tua la yang accident, tak bergerak2 langsung badan dia'....

my hubby memang tak boleh nak berhenti coz kami mengejar masa, my hubby nak masuk keja kul 7 am...perlu menghantar aku kat jalan raja laut....tapi masa tu aku dah nampak sorang anggota polis wanita sudah berada kat situ, maybe dari pondok polis dato keramat yang berhampiran....

sehingga kini aku masih terbayangkan wajah lelaku tua itu....dan ketika ini juga aku berharap yang bapa aku selamat dalam perjalanan pergi dan pulang dia untuk ke tempat kerja...bapa ku memang akan menggunakan motor walau ke mana saje....

aku rase keta gen 2 tu laju dari setiwangsa dan motor tu nak masuk simpang ke jalan jelatek...dan bertembung di tengah2 traffic light tu...dan apa lagi kalu keta dan motor tak sempat nak brek, memang sah-sah lelaki tua tu melambung naik atas kereta tu dan jatuh ke bawah....

aku berharap sangat yang lelaki tua tu selamat...insya'allah dan keluarganya dah tau pasal kemalangan tersebut.....

sehingga skrg aku masih terbayang wajah lelaki tua tu dan masih mengigil....

01 February 2010

438 : hepi besday sue...

sue yang berbaju berwarna biru...

selamat hari lahir aku ucapkan pada adik kedua bongsu aku pada hari ini yang ke 23...setiap tahun dia bagi cuti umum pada mereka yang tinggal di wilayah persekutuan kuala lumpur, putrajaya dan labuan...dia bangga sungguh coz lahir pada cuti umum...dalam family hanya dia yang lahir masa cuti umum...tu yang berlagak sangat tu...

semoga dipanjangkan usia, dimurahkan rezki, menjadi anak yang solehah, gembire dalam hidup dan mencapai impian yang dicitakan insya'allah....