Terima Kasih Sahabat

30 April 2010

500 : gembire kan hati...

macam tak percaya je ni adalah n3 aku yang ke 500...aku menulis di blogspot sejak dari tahun feb 2007...3 tahun aku bertapa di sini dan pelbagai kisah mengarut dan pengalaman pahit manis aku ceta kan di sini....

pelbagai ceta dan kisah tentang aku, my family serta kekawan yang aku ceta di sini....yang pahit,suka duka aku menempuh kehidupan sebagai seorang manusia di bumi Allah ini....

terima kasih kekawan yang membaca n3 aku yang merepek dan merapu selama ini...terima kasih juga aku ucapkan pada kawan aku yang sorang dan special ini coz setiap kali aku menulis untuk meluahkan perasaan ketidak puasaan hati confirm dia akan call aku untuk bertanya...thanks....

mood aku minggu ni adalah mood bulan gerhana....aku tak ceria dan tak gembire kerana geram dengan somebody....oleh itu aku nak letak pict gambar makanan sepanjang aku makan untuk minggu ini...memang takde kaitan pun dengan n3 ni tapi nak mengembirekan hati yang lara ini....
chicken chop KWSP....

nasi paprik seadfood keramat...

ice blended cappucino bangi kopitiam...

sandwich tuna bangi kopitiam...

memang benar kata orang dengan makan segala tensen dapat dilupakan seketika....mana la badan ni tak naik macam belon....bila tensen je makan...pastu makan makanan semua yang mengemukkan....adohai!!!!

28 April 2010

499 : perlukan motivasi...

mood aku hari ini memang aku akui agak sengal sikit...hati aku sakit sangat...mood aku jadi tak berapa betul sangat...n3 di bawah adalah n3 meluahkan perasaan...jika sesapa tidak mahu meneruskan pembacaan sila berhenti setakat ini...aku tidak memaksa....

gara-garanya aku tak boleh pandang muka somebody kat opis ni....even nak dengar suara pun aku rasa tak boleh....bukan aku sengaja tapi bila aku dengar je tekanan darah aku jadi tinggi...rase cam nak marah je...

aku tak tahu kenapa tiba-tiba je dia tak mo layan aku bercakap even aku bertanya pasal keja pun...tiba-tiba je bila aku tanya, dia boleh jawab tak tahu...tapi kalu orang lain tanya elok je dia jawab dan melayan orang tu punye soalan...depan-depan mata aku....bukan sekali atau 2 kali aku perasaan namun 3 kali....aku rasa lain macam je...maybe dia tak mo langsung bercakap dengan aku...baik aku pun buat tak tahu je...wat pa aku nak berperangai hidung tak mancung pipi tersorang-sorong....aku pun malas nak fikir dan layan perangai orang cam gini...

that why hari ini dari pagi hingga ke petang aku memakai headphone di telinga untuk mengelakkan lagi hati dan darah aku naik....aku dah puas beristifar namun masih tidak boleh menjauhi perasaan marah aku ini....

aku tahu diri aku ni bila marah dekat someone...aku mudah untuk didekati oleh semua orang namun jangan ajar aku jadi kurang ajar dengan orang ....sekali, 2 kali dan kali ketiga aku boleh bersabar...namun bila dah melampau, aku akan plak yang akan menunjukkan perasaan aku....

that why aku warning dengan kawan-kawan yang rapat dengan aku 'jangan ajar aku jadi kurang ajar'...confirm aku akan buat betul-betul...bukan aku nak tunjuk aku bagus...tapi kalu orang tu memang buat tak tahu je bila kita bercakap dengan dia baik aku pun buat perangai sama...buat apa aku nak terhegeh-hegeh nak bercakap dengan dia padahal dia nak pandang muka aku pun tak nak....

kalu kawan-kawan aku memang takde mood nak bercakap dengan aku lebih better berterus terang daripada aku wat perangai....bukan nak mengugut tapi bila keadaan dah makin teruk baik aku mengundur diri...aku malas nak melayan perangai orang yang sengal dan ikut suka ati dia je nak melayan kita atau tak...aku bukan cam gitu....aku jenis berkawan yang akan setia dan mudah untuk menghulurkan bantuan jika kekawan memerlukan angkat bakul sendiri la plak ...

buat masa sekarang ini aku perlukan motivasi diri aku sendiri....aku perlukan kekuatan untuk menempuh segala rintangan dan dugaan dalam hidup ini...

27 April 2010

498 : alhamdulilah, selesai juga....

alhamdulilah akhirnya segalanye selesai juga...dapat juga aku mengabiskan pembayaran sebelum genap aku bekerja 5 tahun pada Mei nanti...



status berhutang aku dengan MARA sudah selesai juga....aku dah selesaikan pembayaran hutang pinjaman pelajaran semasa Diploma dengan MARA....lepas satu beban hutang yang selama ini membelenggu yang aku bayar setiap bulan...alhamdulilah....lepas ni aku perlu dibelenggu dengan hutang JPA plak bagi pinjaman pembayaran ijazah aku plak....tapi itu bila selesai aku abis study...mungkin tahun 2012 kot...yang pastinye confirm potong gaji punye...adohai....



next month boleh la aku menyimpan duit di tabung haji dengan duit yang selama ini aku membayar utang pinjaman MARA...aku nak simpan duit dan nak ke Mekah....tak sabarnye aku hendak sujud betul-betul di hadapan Kaabah itu....seperti kaabah melambai-lambai pada aku di sini....



terima kasih MARA kerana telah mempercayai memberikan aku pinjaman pelajaran MARA dan yang pastinye nama aku confirm tidak ada dalam senarai hitam peminjam....senang anak-anak aku nak meminjam untuk pelajarannya nanti...insya'allah...hidup perlu ada perancangan dan matlamat...

497 : soto berlada versi 2...



aku memang ada buat n3 tentang kedai soto berlada kepunyaan anak ruminah sidek atau mak mah...tapi aku tak sangka ada orang yang menerjah masuk ke dalam blog aku...

aku rase ramai sungguh yang mencari tentang kedai soto berlada ni semenjak masuk rancangan jalan-jalan cari makan...

untuk pengetahun semua, aku dah terjah kedai ini 2 kali selang sehari gitu...memang sedap la....kali kedua aku datang makan masa tu pada 22 April yang lepas jam 10.10 malam...masa tu kedai tu memang ramai sungguh orang...

yang pastinye 2 kali aku datang makan kat kedai ni 2 kali juga aku duduk di hadapan..meja semuanya full...masa tu hanya ada bihun soto dan bihun jawa saje...lain-lain menu semuanya dah abis....rezki my hubby agaknye coz lepas tu semuanya dah abis...

aku dok kat hadapan kedai, aku nampak kereta dan motor yang berhenti parking untuk ke kedai ini...ada yang sanggup berjalan kaki jauh untuk sampai ke kedai ini coz keta dah penuh parking di hadapan kedai ni...

masa aku dok makan tu, aku dengar pekerja kedai tu kata semuanya dah abis...aku tengok muka diorang dalam serba salah coz masa tu baru jam 10.20 malam....

aku lihat pekerja kedai terpaksa memberitahu mereka yang masuk kat kedai tu...semuanya dah abis....aku tengok muka masing2 semuanya kecewa dan sedih...dan ada yang aku dengar dan mengeluh 'kitorang datang dari jauh ni, sesat, bila dah sampai abis plak'....kesiannye aku tengok...yang paling aku kesian ramai plak ibu2 mengandung yang datang untuk berasa makan di sini...nak wat camne kan dah takde rezki...

kebetulan masa aku tengah lepak kat situ, aku dengar taukeh kedai tu (anak mak mah) berceta dengan kawan dia, pukul 6 petang dah ramai yang beratur dan panjang plak tu...aku dengar lagi tauke kedai tu tengah mencari pekerja coz terlalu ramai sangat orang...aku rase dia nak masak lebih untuk tidak mengecewakan pelanggannye...bagus la kalu cam gitu...

itu la dia penangan sesuatu kedai makan yang telah diterjah oleh jalan-jalan cari makan...semua orang akan datang mencari, mencuba walaupun berapa jauh pun...asalkan berbaloi-baloi....

semua orang sekarang ini pentingkan kualiti bukan kuantiti...kalu sedap makanan tu, jauh macam mane pun orang akan datang terjah...

25 April 2010

496 : bujang katanye...

tiba-tiba je tajuk n3 kali ni lain dari yang jangan marah my hubby ...tak salah untuk mengaku bujang untuk sekali sekala coz dalam hati tetap tahu tanggungjawab sebagai seorang isteri....

kenapa aku mengaku bujang untuk n3 ni???kerana aku telah pergi melepaskan berjalan-jalan selepas abis exam MUET semalam...aku nak gi lepaskan tensen...tapi takdelah teruk sangat pun exam dia tapi aku dah planning dengan kekawan aku untuk bermain bowling...aku pergi bersama dengan fatimah, oja dan anika...mereka ini pun mengaku bujang juga padahal sorang saje yang benar2 bujang....yang 2 orang tu mengaku bujang anak 2 dan sorang katanye...huhu...jgn marah kekawan gurau saje...

kami telah plan untuk main bowling di brem mall, kepong....dan ini kali ke dua aku nak gi main bowling...kali pertama semasa raya 2 tahun lepas...aku rasa takut gak nak main takut jadi 'ratu longkang'....tapi nak mencuba dan saje2 untuk bermain, aku main belasah je...

kami pergi satu kereta je...fatimah yang bawa kereta dia telah mengambil aku di rumah, ambil ika di lrt putra dan oja di rumah juga...sampai di brem mall masing-masing sudah kebulur...tapi tak banyak fast food yang ada di shopping complex ini...yang ada hanya merry brown...layan kan jelah coz masing2 dah lapar dan terpaksa rela gitu...

duta untuk merry brown...

aku pesan nasi goreng dan ayam goreng pedas....aku rase ini kot kali terakhr aku mencuba merry brown ni...dahlah servis yang diberikan hampes...boleh aku berdiri di hadapan kaunter, cashier tu tanya kat kawan dia, betul2 di hadapan aku "kakak ini dah amik order ke"...sah-sahlah aku belum amik order, buat apa aku berdiri macam patung kat depan kau ini...memang rasa nak hilang sabar dah...pastu supervisor dia ala-ala tak mesra alam gitu....coz dia marah-marah, jerit-jerit semua pekerja-pekerja dia depan-depan customer...macam takde adab je...kesian aku tengok pekerja dia menahan malu....macam-macam manusia...

ada gaya tak sebagai pemain profesional...



selesai makan kami terus ke pusat bowling...punye ramai la manusia...kena menunggu hampir 25 minit coz ada satu group tu ada buat tournment...ika telah 'membookingkan' 2 game....punye berderau la jantung aku...dah lupa nak pegang boleh camne...siap minta ika yang ajar...'tunjuk ajar ku sifu'...hahaha...

papan markah game 1...

papan markah ke 2...terror tak??hehehe....

game pertama balingan pertama memang masuk longkang la...memang malu gitu...aku main baling je asalkan main....tapi bila bola tu kena kat pin rase cam best je...game pertama aku hanya dapat 56 pin je...tapi untuk game ke 2 aku dapat juara gitu...macam tak caya je...yang tak boleh blah tu 2 kali strike lagi...tapi target nak dapat 100 pin tak dapat...hanya dapat 98 pin je....yang pastinye aku dan kekawan puas dan bersemangat nak datang lagi untuk bermain....

kenangan kita bersama 24 april 2010 di brem mall, kepong...

nanti kita akan kumpul lagi kekawan lain yang nak join kita ok...mesti meriah dan menarik kan....

24 April 2010

495 : MUET...



pagi tadi aku gi ambik MUET atau Malaysian University English Test....aku amik di sek.men.keb. desa tun hussein onn di setiawangsa....seramai 61 orang calon yang amik exam MUET ni....memang aku gi amik exam ini kerana paksa rela coz salah satu syarat untuk pengijazahan untuk degree aku...kalu tak jangan harap la aku nak gi amik segala mak nenek exam ni...

masa STPM dulu aku terlepas kerana MUET mula diperkenalkan pada tahun 2009...ingatkan boleh terlepas sampai bila-bila tapi ku sangka panas hingga ke petang rupanye hujan di tengahari...aku perlu amik gak coz aku yang gatal gi sambung study buat pa...diri sendiri kena la...lu pikir la sendiri...huhuhu....

memang aku tak study apa-apa pun untuk MUET ni coz dalam kepala hotak aku just gi je amik...almaklumla syarat pengijazahan dapat band 1 pun dah ok...that means kalu kita gi je amik semua exam tu confirm dah dapat band 1...punye teruk sungguh pemikiran aku tu...punye malas nak study...

kawan aku la yang bagi buku MUET ni soh aku study...thanks jie...aku hanya selak-selak sahaja buku yang diberi...yang aku tau MUET ni perlu amik 4 bahagian exam iaitu Reading Comprehension, Writing, Listening dan Speaking...

aku punye lawak la masa menjawab Reading Comprehension...sampai tertido-tido aku nak membaca karangan (passage) yang ada dalam buku soalan aku...ada 45 soalan dan perlu membaca 6 soalan karangan berbahasa inggeris...dahla BI nye high level language...masuk kat karangan yang ke 4 aku dah terlentok almaklumla selama ni kalu nak membaca suratkhabar BI memang boleh dikire dan seboleh2nya akan mengelakkan diri dari membacanye...itu la aku...

yang untuk section Writing plak ntah apa aku goreng dan merepek pun aku tak tahu la...ada 2 soalan untuk writing ni...satu kena jawab writing berdasarkan graph dan soalan kedua ni memang betul2 aku goreng sampai hangit kot...coz soalan dia memang best dan menarik...aku translate kan soalannye dlm BM 'emel, Facebook dan SMS adalah komunikasi eletronik pada masa kini. adakah kita perlu mengikut arus kemajuan ini, bincangka'....yang pastinye ntah apa aku melalut dalam buku jawapan tu tak tahula...berserah jelah...

last but no least adalah section Listening...punye kuatla speaker yag dipasang coz aku duduk di hadapan dan sebelah speaker tu...rase nak gugur jantung aku masa tu...memang susah untuk concentrate coz terlalu kuat....kire aku main buat jelah....nasib baiklah markah untuk section ini sedikit je..tak salah 20 mark...

untuk section Speaking plak aku akan kena pada 5 Mei ni...aku tak tahula apa yang aku nak cakapkan....aci tak kalau aku nak mendiamkan diri je....almaklumla aku ni ala-ala malu kucing nak bersuara...hehehe...

23 April 2010

494 : baik punye projek...

n3 semalam aku ada mengatakan aku nak buat baik punye projek....nak tau apa projek aku tu.....apa lagi kalu bukan shopping time...tak penah dibuat seumur hidup aku, aku sanggup amik cuti untuk gi shopping...memang buat rekod peribadi...ada 2 rekod peribadi yang aku buat semalam....

punyelah ramai manusia kan...

aku memang dah rancang untuk bercuti semata-mata untuk bershopping.....macam lawak je tapi itu kenyataannya....dah lama aku tak gi shopping di JCard Jaya Jusco....semenjak aku mula study....bila aku dapat je sms mengatakan akan ada JCard terus aku apply cuti dan kebetulan skrg ni aku semester break...memang peluang....coz kalu study memang confirm aku tak kan memotong kelas...almaklumla pelajar contoh katanye....hahaha...angkat bakul sendiri....memang betul aku akui. aku ponteng hanya 2 kali je sepanjang 2 tahun belajar ni...iaitu semasa kematian arwah tok bulan mac lepas dan sekali memang aku malas sangat nak datang kelas...

aku bergerak dari rumah pukul 8.45 am dan parking keta di LRT Putra...punye bersemangat waja untuk ke Jaya Juso Wangsa Maju tu....aku sampai dalam sekitar 9.15 pagi...punye sesaknye jalan dan banyak nye keta...aku ingatkan aku la paling awal sampai tapi ada lagi yang awal....bila sampai di JJ punye ramai la manusia yang berada di dalam JJ tu...Ya Allah macam kan barang kat situ semuanye free....


apa lagi aku pun gi la sama menyertai mereka2 itu...hehehe....semua department aku gi...tempat pertama yang aku terjah semestinya seluur jeans...coz memang aku dah ada target untuk beli jeans aku dan my hubby....aku ni kan memang kedekut....aku nak gak cari yang murah...puas aku pusing satu ladies department....alih2 dapat gak jenis ladies like. pastu misi aku mencari handbeg....

antara barangan yang aku sambar....

pastu aku gi mencari baju anak2 buah dan barangan my hubby...memang punye ramai la manusia...semuanye ada agenda dan tangan masing2 penuh dengan dengan barangan...kesian aku melihat anak2 kecil coz asyik ditarik diheret oleh mak dan ayah masing2....ada yang merengek dan menangis maybe dah rimas dengan macam2 orang....ntahlah nak wat camne kan...kena la melayan....

rekod peribadi kedua yang aku buat semalam adalah aku telah disaman untuk pertama kali sepanjang aku membawa kereta....daripada MPAJ...gara-gara meletakkan kereta di tempat salah....memang dah nasib agaknye...dahla bayaran nye boleh tahan...lepas la sehelai suar jeans dan satu handbeg....rase terkilan dan menyesal sangat...nak wat camne kena la redha jugak...

saman yang aku kena semalam...
terus aku call my hubby minta belas kasihan...aku minta my hubby yang bayarkan saman aku tu....yelah masa aku nak letak kereta kat situ, aku call tanye dia boleh ke letak kereta kat sini...dia kata boleh....nampak sangat aku tak mengaku salah huhuhu....dah kena nak buat camne....

22 April 2010

493 : soto berlada...

malam tadi aku dan hubby gi terjah makan di kedai yang masuk rancangan tv dalam jalan-jalan cari makan ahad lepas....yang serina redzuan jadi pengacara nye...kedai makan Soto Berlada...

kalu tak salah aku kedai makan ini katanya milik anak pelakon ruminah sidek atau mak mah....kedai ini terletak di jalan jelatek, memang dekat la dengan umah aku....that why aku dan my hubby nak gi mencuba...

selalunye kalau lalu di kedai ini takdelah seramai semalam....aku memang dah jangka akan ramai orang akan datang untuk mencuba makanan di sini....almaklumla dah masuk tv katanye....aku dan my hubby hanya naik motor je takut takde parking...kedainya terletak di tepi jalan....

sampai di sana memang ramai dan kena menunggu meja untuk makan....aku kena tunggu dalam 5 minit gak...siap dok kat depan meja orang tu bagi dia blah cepat-cepat...jahat jugak aku ini...bukan sengaja buat cam gitu, kalu tak orang tu nak dok berborak macam tak nampak orang yang beratur untuk makan...nak lepak balik umah la....

aku order mee jawa, my hubby soto berlada dan jus mangga....seperti yang serena order...kena sama kan, kalu tak kita tak tahu sedap ke tak....

memang marvelous dan sedap la makanan dia....memang susah nak cari mee jawa yang rase cam gitu....aku rase soto, ada rasa rempah ratus dan kuahnye pekat dari biasa...ermmmmmm....memang kena datang lagi...

aku tak boleh nak snap pict coz my hubby dah warning....almaklumla orang ramai pastu aku duduk di hadapan kaunter penyediaan makanan....lain kali jelah aku akan snap pict tu....

sesapa yang nak gi makan, memang tak menyesal la...sedap dan harganya boleh tahan la...harga mampu bagi semua orang...

p/s : hari ini aku bercuti, ada projek yang aku nak buat....kalu dah selesai projek tu, nanti aku update lagi...

21 April 2010

492 : drama sebabak...

tarikh : 21 april 2010
masa : 12.30 pm
tempat kejadian : food court, maju junction
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
aku memang kemaluan malu teramat sesangat tengahari tadi...rasa nak menyorok dan lari saje dari tempat kejadian tersebut...ataupun kalu boleh pada masa itu, terus nak jadi invisble terus....hanya Allah saja yang tahu keadaan aku masa tu....malu, terkejut, tergamam dan segalanye berkeceramuk dalam hati....

lunch tadi aku dan adik aku gi makan di food court maju junction....nak makan sizzling noodles....aku pergi la beratur untuk memesan order dan aku soh adik aku pergi beli air....

sementara menunggu 2 sizzling noodles di masak aku amik cili padi kicap dan letak di atas meja...bila dah siap satu aku nak angkat tapi ntah macam mane aku terangkat 2 talam sekaligus tangan sebelah kiri dan sebelah kanan plak meangkat satu talam....terus jadi senget dan dalam masa tak sampai sesaat dan ditambah dengan clusmy kelam kabut aku masa tu, terus la terjatuh pinggan sizzling tu....dan dalam masa yang sama aku telah trtumpahkan satu mangkuk kicap cili padi yang penuh dengan kicap....abis kuah kicap kakak kedai tu....aku dah jadi tak tahu nak buat pa dah masa tu.....yang pasti kaki ku telah terkena sizzling noodles tersebut....dahla panas berasap....nasib baik la kaki ku ini kuat...hahaha....

kakak kedai tu mesti bengang giler coz aku dah menumpahkan satu mangkuk kicap tapi nasib baik aku tak tumpahkan satu mangkuk sambal belacan...confirm bertambah bengangla kakak tu coz nak kena menumbuk lagi sambal tu....

yang kedua bengang adalah mamat dan minah cleaner kat situ...bertambah kerja la kan coz nak mencuci bekas sizzling tu dan kicap yang tumpah...dan perlu mengelap semua talam2 yang berada kat situ coz kuah kicap tu tumpah atas talam2 yang banyak di situ....aku tengok mamat dan minah cleaner tu pandang aku dengan penuh perasaan geram je...sambil2 menunjuk2 ke arah aku...

aku tak tahu la camne aku boleh jadi kelam kabut cam gitu....aku rasa aku jadi badut pelakon drama sebabak tengahari tadi...aku tak tahu mana nak letak muka aku ini...nasib baiklah ketika itu orang yang datang membeli makanan masih belum ramai coz baru kul 12.30pm....kalu pukul 1.00pm memang confirm lagi malu besar la....

adik aku pun terkejut bila sampai kat tempat aku tu....yang pasti muka aku pucat lesi dan rasa bersalah sangat pada kakak kedai tu...yelah telah menumpahkan kuah kicap dia...tapi akak kedai tu tak charge pun kerugian dia...alhamdulilah...maybe sebab aku ini regular customer kat situ...dah dia juga hanya charger untuk 2 pinggan sizzling noodle je....mungkin salah kire kot coz aku dah buat kelam kabut di situ....

macam-macam la aku ini....memang malu sesungguhnye...

20 April 2010

491 : clash of titans....

sapa yang dah nengok ceta ni???apa pendapat kalian tentang ceta ni??mengarut, merepek atau seronok??

hari sabtu malam my hubby telah mengajak aku gi menonton filem ini...my hubby call aku masa tu aku masih di event gatsby lagi...katanye malam ni kita gi nonton....katanye ceta clash of titans...aku penah la dengar ceta ni tak amik port sangat coz aku ni susah sikit nak tau perkembangan semasa filem yang ada di pasaran...maybe aku tak bape minat menonton kot...

kalu ikutkan penat memang tak larat dah nak menonton malam tu...yelah dari jam 10 pagi hingga jam 6 petang aku berkampung di BTS...namun kerana sayang aku ikutkan jela...aku takut aku tertido je dalam panggung je...

balik dr BTS aku terus surf tenet untuk melihat cinema dan waktu tayangan...my hubby kata best kalu nengok 3D tapi yang tayangan 3D semuanye dah fully book...

akhirnya aku dan hubby wat keputusan untuk melihat di tempat kesukaan kami....di Galaxy Ampang jam 8.45 malam....bertolak dari rumah lepas solat maghrib dan terus memecut laju ke sana....seperti biasa bila melalui MRR2 memang sukar untuk diramalkan....trafik agak perlahan...dalam hati sempat ke tidak???

memang rezki kami agaknye, kami sampai di Galaxy Ampang pada jam 8.30pm dan tiket untuk Clash of Titans masih ada....3 row dari hadapan...kire ok la daripada menongak sakit tengkuk....

jalan cetanya memang agak mengarut bagi kita yang beragama Islam....bole menonton untuk menimba pengetahuan tentang sinemografi zaman Greek, sejarah epik 3 dewa tapi dalma ceta ni ditonjolkan 2 dewa utama iaitu hardes dan zeus...kalu tak salah aku la zeus tu diibaratkan Tuhan yang manusia sembah selalu dan hades tu seumpama syaitan yang dok kat dalam neraka...

teraju utama utama hero iaitu Perseus iaitu anak separuh dewa dan manusia...anak dewa Zeus katanye...namun Perseus tak penah mengaku yang dia ni ada dewa tapi mengaku dia manusia kerana di jaga oleh bapa dan mak angkat....

dewa hades plak nak balas dendam pada Zeus kerana meletakkan dia di neraka...Perseus plak telah cuba untuk menyelamatkan negara Argos daripada dimusnahkan oleh hardes...pelbagai dugaan yang perseus perlu lalui untuk menyelamatkan negara Argos ni....

memang nampak mengarut coz ada macam2 benda macam kraken (dajal kot) anak hades kononnye dan perlu berlawan dengan Perseus dengan menggunakan menusa...jika tengok mata menusa ni confirm jadi batu...ceta selanjutnya pepandai la kalian menontonnye sendiri jika berminat untuk mengetahuinya...

aku tak pandai nak bagi analisis tentang filem tapi aku hanya berceta pasal pendapat aku sahaja tentang filem ini....jangan marah yea kalau sesapa kata ceta ini best....

19 April 2010

491 : macam-macam manusia....

aku memang dalam kegeraman dan tertekan sesangat....
kita tanya elok-elok boleh dia jawab nak tak nak je...
tapi bila orang lain tanya elok je dia jawab...
apahal ntah dengan manusia cam gini...
memang makan hati berulam jantung....


aku tanya untuk kepastian...
bukan sengaja nak buat tak tahu....
aku tahu la kau tu pandai sesangat...
tapi jangan la kedekut apa yang ada....


aku ini ada hati dan perasaan...
dah la aku dah cover keja yang patut kau buat...
aku tak kisah pun...
aku buat dengan seikhlas hati....
aku tahu kau sibuk...
tapi orang lain pun ada juga keja yang perlu dibuat...


macam-macam manusia disekeliling kita ni...
yang perlu aku faham dan tahu...
perangai dan sikap...
bila masa boleh ditanya...
bila masa boleh ditegur...
bila masa dia datang period...
bila masa dia bergaduh dengan awek atau balak...
bila masa mood dia ok...
bila masa sesuai untuk bergurau...


aku tak tahulah...
kalu sememangnye dia masalah dengan aku...
better bagi tahu kat aku...
pa masalah antara kau dan aku...
jangan ada simpan dendam dalam hati...
nati merana dan merosak jiwa....
aku memang tak boleh bekerjasama dengan manusia cam gini...


Ya Allah berikan aku kesabaran yang kuat...
untuk menghadapi semua manusia cam gini...
jauhkan aku daripada segala kekeruhan...
agar semuanya kembali macam biasa...
walaupun aku sememangnya makin hati....

18 April 2010

490 : kenangan di Gatsby Deodorant Street Fair...

tarikh : 17 April 2010 (Sabtu)
tempat : Berjaya Times Square
perkara : Gatsby Deodorant Street Fair
--------------------------------------------------------------------
alhamdulilah akhirnya perancangan 17 April telah diredhai oleh Allah...

aku dan adik aku suraya pergi juga ke Gatsby Deodorant Street Fair yang diadakan di Berjaya Times Square anjuran nuffnang dan Gatsby...punye ramai la blogger yang berkumpul di sini dan telah tercatat dalam rekod Malaysia seramai 518 orang blogger yang berada di event ini...aku rase bangga coz aku adalah salah seorang nye...almaklumla aku kan tak penah menyertai mana2 event yang melibatkan blogger setelah berkecimpung hampir 4 tahun...
pengumpulan blogger2...

lama sungguh nak kena beratur untuk register coz kena mengikut nama blog kita...masa ini punye ramai la blogger yang ada di Malaysia (kalu tak salah aku, majoritinye datang dari lembah klang)...kami diberi sebuah beg yang mengandungi t-shirt merah dan perlu menukarnya untuk memasuki dalam event ini...
selepas itu semua blogger perlu berkumpul untuk mengambil gambar untuk dimasukkan di dalam rekod Malaysia katanye...pastu ada pelancaran yang dibuat oleh nuffnang dan penyerahan sijil rekod Malaysia...dan selepas itu semuanye boleh main permainan yang disediakan....


di sini juga aku telah berjumpa dengan blogger yang selama ini di alam maya dan melihat muka-muka mereka ni di blog masing-masing...



blogger pertama yang aku jumpa luffy...

blogger pertama yang aku jumpa di sini iaitu kapten luffy...aku sms masa aku tengah register dan dia terus kol aku...pas abis register aku kol dia untuk berkenalan berjumpa sapa la gerangan kapten luffy ni...tinggi juga mamat ni rupanye...luffy datang bersama kawan dia tak salah faizul...thanks luffy kerana sudi berjumpa dengan akak di sini...luffy blogger pertama yang aku...memang dalam sejarah la...

jard yang concentrate utk mengangkat deodorant...

blogger kedua yang aku tegur jumpa adalah jard...aku tegur dia masa tengah pengumpulan blogger untuk menangkap gambar untuk dimasukkan dalam rekod Malaysia...jard nampak blur je masa aku tegur dia coz dia kehilangan kekawan dia...sorry jard menganggu konsentrasi jard dengan kekawan...

blogger sumi....

blogger ketiga yang aku jumpa ada sumi...memang dari awal lagi aku nak tegur sumi ni tapi aku takut salah...tapi aku tegur juga akhirnya...selama ini aku just respond dan komen dalam FB dan blog dia juga...tak sangka kita jumpa di sini juga akhirnya....



macam pemain profesional...

adik aku dapat kumpul 4 kiub merah...

aku dan adik aku main permainan yang dianjurkan di event ini...pelbagai permainan yang ada antaranya slam dunk, color bowl, golf, can smash, boling kelapa dan macam-macam lagi...setiap kali permainan yang dimainkan akan diberikan kupon untuk redem hadiah gatsby....yang paling teruja adik aku la coz semua permainan dia nak main termasuk la memanjat tower gatsby...bersungguh-sungguh dia memanjat dan akhirnya sampai juga ke puncak...baru puas ati katanye...



akhirnya sampai ke puncak...

sebahagian kupon yang kami menang...

aku telah memenangi 102 point dan telah meredem semua barangan gatsby yang ada di sini...aku dengar penerangan dari gadis2 gatsby di sini katanye deodorant tu untuk unisex...tapi majoriti barangan gatsby ni untuk lelaki...aku redem dan akan beri pada hubby dan adik2 lelaki ku...



sebahagian barang yang aku bawa balik...

kami menunggu hingga ke akhir event namun rezki tiada untuk lucky draw...walaupun tak menang dalam lucky draw tu namun aku seronok, gembire dan teruja dengan pertemuan dengan blogger2 ini...semuanya sporting2 belaka, seperti tiada sempadan antara kami walaupun tidak pernah mengenali sebelum ini...

moga masa-masa lain akan ada pengumpulan untuk blogger2 ini lagi dan silaturahim antara kita tidak akan putus insya'allah...

16 April 2010

489 : teamwork...

di dalam sesebuah organsisasi atau kerja berkumpulan apa yang penting adalah kerjasama....bukan ikut kepala masing-masing dalam menentukan apa sahaja keputusan...

jika keputusan tidak dicapai dengan persetujuan ahli kumpulan ianya akan menyukarkan kerjasama antara ahli dan ketidakpuasaan hati akan muncul....ianya akan menyukarkan lagi keadaan dan mengeruhkan suasana....


hak bersuara individu perlu didengar agar segala masalah dapat diatasi dengan sepenuhnya terutama dalam memberikan pendapat tentang kumpulan...kita tidak boleh menidakkan atau mengodem pendapat dan kata-kata individu tersebut....

namun manusia memasing ada hak dan pendapat...terpulang pada individu untuk menerima keputusan dan fikiran itu...

488 : 12th annivesary...

16 April adalah satu tarikh keramat kenangan yang meninggalkan memori dan pengalaman pada aku dan my hubby seumur hidup...



16 April adalah tarikh penyatuan jiwa cinta antara kami...iaitu tarikh kekasih ku my hubby melamar aku sebagai kekasih hatinye...




aku tak dapat lupakan perasaan aku ketika itu walaupun sudah 12 tahun sudah berlalu....sungguh indah saat itu bila dikenang dan diingatkan...rasa nak tergelak, tersenyum sorang-sorang pun ada bila mengimbaunya pada waktu kini...



rase tak percaya saje ketika itu baru berusia 20 tahun sudah tau nak bercinta...gatal sungguh aku masa tu...padahal baru saje habis exam STPM...dah jodoh agaknye....dan alhamdulilah jodoh kami kekal sehingga ke hari ini dan mungkin untuk selamanye jika diizinkan Allah....insya'allah...



terima kasih kekasih ku my hubby kerana menyayangi dan mengasihi aku sehingga kini...pelbagai rintangan dan dugaan yang kita lalui sepanjang zaman kita bercinta selama 5 tahun, bertunang 2 tahun dan berumah tangga sehingga kini selama 5 tahun....macam-macam dugaan yang kita tempuhi bersama....moga kita akan tabah dan sabar menghadapi segalanye hingga ke hujung akhir nyawa....



insya'allah kasih sayang ku hanya untuk mu....

15 April 2010

487 : tak sabarnye...

aku baru je baca emel daripada nuffnang untuk menghadiri Gatsby Deodorant Street Fair pada sabtu ini di Berjaya Times Square....aku begitu excited dan teruja sangat untuk menghadirinye...moga perjalanan aku untuk ke sana akan berjalan dengan lancar...

lagi satu yang membuat aku rase teruja sangat coz aku tak pernah menghadiri mana-mana function atau event dari nuffnang...tu yang aku nak sangat pergi...lagi satu aku nak sangat bertemu dengan blogger2 yang berada di Malaysia ini...

dengar katanya festival ini akan membuat rekod Malaysia untuk mengumpulkan blogger teramai gitu...

ini antara isi kandungan emel daripada nuffnang yang aku dapat :

We're really looking forward to the Gatsby Deodorant Street Fair this Saturday (17 April), and we hope you're excited about it too! There are a few things that we'd like to highlight:

1. Please take note that it is compulsory for all attendees of the Street Fair to come with socks and shoes, as not doing so would exclude you from being able to play some of the exciting games available at the Street Fair.

2. Also, do bear in mind that the Street Fair is not an event catered to small children, therefore if you're bringing your children along, please keep your children close to you at all times in order to prevent any mishaps from occuring.

3. As per our previous email, all bloggers are required to register themselves upon arrival. There will be 10 registration counters there to expedite the registration process, and the registration list will be sorted in alphabetical order according to your blog URL. Therefore, different counters will be designated for certain alphabets, for example - bloggers with URLs that start with the letters A-C register at Counter 1, bloggers with URLs starting with the letters D-F register at Counter 2, and so on.

4. In case you haven't heard, we're also aiming to set a record in the Malaysia Book of Records for the 'Largest Gathering of Bloggers' during the Street Fair! As such, please do be punctual as we wouldn't want you to miss out on being part of this record-breaking attempt :) Again, the details of the event are as below:

Date: 17 April 2010
Time: 10 am - 5 pm
Venue: Front foyer, Ground floor, Berjaya Times Square

moga aku akan dapat pergi ke sana dengan izin Allah....insya'allah...

ada ke sesapa blogger yang nak bertemu aku??perasaannye padahal takde sesapa pun yang nak jumpa aku...yang pastinye semua blogger Malaysia, kita akan bertemu di sane...di sane...di sane....

14 April 2010

486 : twister time...

2 malam sudah aku dan my hubby tak tahu nak makan pa....nak makan nasi dah muak...nak makan kat kedai yang seluar kami makan tu dah jemu...nampak sangatla aku ni jarang memasak di rumah...

memang aku akui aku jarang masak semasa hari bekerja...kecuali hari sabtu dan ahad...tu pun kekadang kemalasan tahap melampau melanda memang tak masak juga...kesian kat my hubby yang selalu kena makan luar kat kedai...nak wat camne kan...aku abis kelas pun dah pukul 10 malam...memang confirm kepenatan dan keletihan...


malam tu aku dah buntu tak tahu nak makan aku bagi suggestion kat my hubby untuk makan twister...my hubby terus setuju...katanye bagus gak coz kalu makan nasi nati gemuk...katanya twister tu lengkap dengan semua karbohidrat, protein dan salad...macam2 la my hubby tu...

twister time sambil melayan ceta criminal mind di 8TV...memang layan la...alhamdulilah...

12 April 2010

485 : biru...

hari ini aku memakai serba biru....
semoga hari ini membawa keceriaan dan kesegaran untuk aku memulakan kehidupan...setelah beberapa lama aku dirundung kedukaan dan kesedihan...

aku ingin mulakan hari ini dengan semangat dan senyuman...aku ingin melupakan segala cerita-cerita yang menyakitkan hati...aku ingin mengembirakan hati walaupun hanya Allah sahaja yang mengetahui apa yang tersirat di dalam nurani ku ini...

"u can do it risanur"....insya'allah....

11 April 2010

484 : macam-macam ada...

hari tu masa aku bawa mak aku gi beli kain di carrefour, pelbagai jenis kain yang ada....ciffon, cotton, dan macam-macam lagi la...



tengah pusing-pusing tengok kain tu, nak cari baju raye katanye punye lama lagi nak raye aku dan adik-adik terjumpa dengan kain kat bawah ni...ada juga kain macam gini yea...kain ni jenis kain cotton tau...



selalunye aku penah jumpa kain bentuk dan corak kartun je cam tom and jerry, mickey mouse dan terkini ben 10....



kali ini aku jumpa kain jenis kain cotton tapi berbentuk buah...ada buah epal hijau dan merah, buah labu dan macam-macam lagi...warna-warna nye memang ceria la...bukan murah plak kain ni semeter tau...aku tak tau la sapa yang akan beli kain cam gini yea...

10 April 2010

483 : rezki jangan ditolak...

petang semalam buat pertama kalinye aku makan di Secret Recipe...selalunye just makan kek nye sahaja...rezki jangan ditolak katanye....

dari pagi hingga petang mesyuarat di TTDI sehingga kan waktu lunch hour pun masih berada di dalam bilik mesyuarat...dah la hari jumaat waktu lunch hour nye lama hampir 2 jam 30 minit...semua yang diplan semuanya jadi hampes...nak gi shopping semuanye musnah...

tensen sebenarnya dok dalam bilik mesyuarat lama2...yela setiap hari asyik mesyuarat perkarayang sama...pastu kena fikir segala implikasi pro dan kontra yang perlu diambil untuk projek besar punye....yang akan dilancarkan tidak lama lagi oleh Kementerian aku bekerja ni...saya yang menurut perintah katanya....kena la juga berkorban segalanya walaupun dalam paksa rela...

namun kire berbaloi la setelah mengorbankan masa lunch dengan mesyuarat...dok terperuk dalam bilik mesyuarat hampir 6 jam...otak dah tepu dah letih...kami dijamu makan di secret recipe...

aku yang first time makan di SR ni memang blur untuk memilih menu yang nak makan...aku ni ala kekampungan katanye...nak memilih makanan yang aku tak pernah makan memang mengelirukan...semuanye nampak menarik dan sedap...

thanks joweana kerana memberi suggestion makanan yang aku nak makan...akhirnya aku memilih spageti bolognese dan ice lemon tea...dan aku rase sedikit kek durian durian...memang sedap jugak kek durian durian ni tapi tekak aku ni agak kureng sikit kalu durian...

memang rase kek durian durian ni rase sedap untuk sesapa yang suka makan durian...dengan bau yang menarik perhatian...

alhamdulilah berasa juga aku makan di restoran secret resipe ni...nanti aku nak my hubby gi makan plak...coz aku dah tau makanan apa yang sedap dan tak kan jadi jakun bila makan di sini lagi....

dalam masa terdekat ni aku nak ajak my hubby gi makan kek di SR ni...dalam pukul 3-6 petang setiap weekday tak salah aku ada baut promosi kek dan secawan teh/kopi harganya tak sampai RM 7....boleh la aku nak gi makan kek di sana..