Terima Kasih Sahabat

24 April 2010

495 : MUET...



pagi tadi aku gi ambik MUET atau Malaysian University English Test....aku amik di sek.men.keb. desa tun hussein onn di setiawangsa....seramai 61 orang calon yang amik exam MUET ni....memang aku gi amik exam ini kerana paksa rela coz salah satu syarat untuk pengijazahan untuk degree aku...kalu tak jangan harap la aku nak gi amik segala mak nenek exam ni...

masa STPM dulu aku terlepas kerana MUET mula diperkenalkan pada tahun 2009...ingatkan boleh terlepas sampai bila-bila tapi ku sangka panas hingga ke petang rupanye hujan di tengahari...aku perlu amik gak coz aku yang gatal gi sambung study buat pa...diri sendiri kena la...lu pikir la sendiri...huhuhu....

memang aku tak study apa-apa pun untuk MUET ni coz dalam kepala hotak aku just gi je amik...almaklumla syarat pengijazahan dapat band 1 pun dah ok...that means kalu kita gi je amik semua exam tu confirm dah dapat band 1...punye teruk sungguh pemikiran aku tu...punye malas nak study...

kawan aku la yang bagi buku MUET ni soh aku study...thanks jie...aku hanya selak-selak sahaja buku yang diberi...yang aku tau MUET ni perlu amik 4 bahagian exam iaitu Reading Comprehension, Writing, Listening dan Speaking...

aku punye lawak la masa menjawab Reading Comprehension...sampai tertido-tido aku nak membaca karangan (passage) yang ada dalam buku soalan aku...ada 45 soalan dan perlu membaca 6 soalan karangan berbahasa inggeris...dahla BI nye high level language...masuk kat karangan yang ke 4 aku dah terlentok almaklumla selama ni kalu nak membaca suratkhabar BI memang boleh dikire dan seboleh2nya akan mengelakkan diri dari membacanye...itu la aku...

yang untuk section Writing plak ntah apa aku goreng dan merepek pun aku tak tahu la...ada 2 soalan untuk writing ni...satu kena jawab writing berdasarkan graph dan soalan kedua ni memang betul2 aku goreng sampai hangit kot...coz soalan dia memang best dan menarik...aku translate kan soalannye dlm BM 'emel, Facebook dan SMS adalah komunikasi eletronik pada masa kini. adakah kita perlu mengikut arus kemajuan ini, bincangka'....yang pastinye ntah apa aku melalut dalam buku jawapan tu tak tahula...berserah jelah...

last but no least adalah section Listening...punye kuatla speaker yag dipasang coz aku duduk di hadapan dan sebelah speaker tu...rase nak gugur jantung aku masa tu...memang susah untuk concentrate coz terlalu kuat....kire aku main buat jelah....nasib baiklah markah untuk section ini sedikit je..tak salah 20 mark...

untuk section Speaking plak aku akan kena pada 5 Mei ni...aku tak tahula apa yang aku nak cakapkan....aci tak kalau aku nak mendiamkan diri je....almaklumla aku ni ala-ala malu kucing nak bersuara...hehehe...

4 comments:

tunbegia said...

masa section speaking, malu malu kucing xpe, jangan sampai terkencing sudah, kehh ;-P

salamm,

Kapten said...

kekeke

aku x sanggup ambik MUET lg....
susah giler dr exam BI yg lain

miszsensei said...

tips utk muet ada kat blog sy.. good luck for your speaking... asal buka mulut je confirm dah dapat markah... serious!

risanur said...

tunbegia >> tu yg takut tu...kalu terkucil camne nak menjawab nanti...

kapten >> tau takpe...amik krn terpaksa...

miszsensei >> tq...akan cuba utk membuka mulut nati utk dptkan markah...