Terima Kasih Sahabat

27 April 2010

497 : soto berlada versi 2...



aku memang ada buat n3 tentang kedai soto berlada kepunyaan anak ruminah sidek atau mak mah...tapi aku tak sangka ada orang yang menerjah masuk ke dalam blog aku...

aku rase ramai sungguh yang mencari tentang kedai soto berlada ni semenjak masuk rancangan jalan-jalan cari makan...

untuk pengetahun semua, aku dah terjah kedai ini 2 kali selang sehari gitu...memang sedap la....kali kedua aku datang makan masa tu pada 22 April yang lepas jam 10.10 malam...masa tu kedai tu memang ramai sungguh orang...

yang pastinye 2 kali aku datang makan kat kedai ni 2 kali juga aku duduk di hadapan..meja semuanya full...masa tu hanya ada bihun soto dan bihun jawa saje...lain-lain menu semuanya dah abis....rezki my hubby agaknye coz lepas tu semuanya dah abis...

aku dok kat hadapan kedai, aku nampak kereta dan motor yang berhenti parking untuk ke kedai ini...ada yang sanggup berjalan kaki jauh untuk sampai ke kedai ini coz keta dah penuh parking di hadapan kedai ni...

masa aku dok makan tu, aku dengar pekerja kedai tu kata semuanya dah abis...aku tengok muka diorang dalam serba salah coz masa tu baru jam 10.20 malam....

aku lihat pekerja kedai terpaksa memberitahu mereka yang masuk kat kedai tu...semuanya dah abis....aku tengok muka masing2 semuanya kecewa dan sedih...dan ada yang aku dengar dan mengeluh 'kitorang datang dari jauh ni, sesat, bila dah sampai abis plak'....kesiannye aku tengok...yang paling aku kesian ramai plak ibu2 mengandung yang datang untuk berasa makan di sini...nak wat camne kan dah takde rezki...

kebetulan masa aku tengah lepak kat situ, aku dengar taukeh kedai tu (anak mak mah) berceta dengan kawan dia, pukul 6 petang dah ramai yang beratur dan panjang plak tu...aku dengar lagi tauke kedai tu tengah mencari pekerja coz terlalu ramai sangat orang...aku rase dia nak masak lebih untuk tidak mengecewakan pelanggannye...bagus la kalu cam gitu...

itu la dia penangan sesuatu kedai makan yang telah diterjah oleh jalan-jalan cari makan...semua orang akan datang mencari, mencuba walaupun berapa jauh pun...asalkan berbaloi-baloi....

semua orang sekarang ini pentingkan kualiti bukan kuantiti...kalu sedap makanan tu, jauh macam mane pun orang akan datang terjah...

3 comments:

Kapten said...

promosi kat TV3 memang berkesan yer

Jalan2 cari makan tu free jer kan promosi dia? ker kena bayar?

Entri Terbaru:
Pecah Kaca Pecah Gelas, Sudah Baca Harap Balas

Katak Ijau said...

hurmmm...mcm sedap jer baca soto berlada nih...
buat aku rase terliur juge nak mencari makan di situ..

btw, jgjlan sini..
salam kenal.. :)

risanur said...

kapten >> mmg berkesan promosi yg dilakukan...tapi tak taula perlu bayar atau tak yg pasti masa diorang buat rakaman confirm makan free punye...
luffy nak promote apa kat Tv3???

Katak ijau >> salam kenal...
mmg sedap la makan kat sini...puas ati la...