Terima Kasih Sahabat

31 May 2010

524 : Lee Fah Mee...

aku ada sorang kawan kat opis ni berasal dari Sarawak....mmg sarawakian pure la...sbb dia suka sangat makanan yang berasal dari negeri dia sendiri...dia akan bawa balik makanan dari sarawak ke semenanjung....katanye kat kl takde dan susah nak cari....dia sanggup bawa balik kicap dari sarawak...dan aku plak minta dia belikan kicap tu untuk aku rasa...apa la yg special sgt kicap tu...padahal kat kl ni macam2 kicap yang ada di pasaran....lidah dah biasa dengan makanan dari sane....

baru-baru ini plak, dia minta abang dia poskan megi dari sarawak...nama bagi tu lee fah mee....yang lawaknya, abang dia kirimkan megi untuk adik tercinta sampai 2 kotak besar punye!!!punyelah nak soh adik dia soh makan megi setiap hari....kelakar betul...

 
kawan aku ini pun offer kat aku untuk rasa megi dari sarawak ini...aku bawa balik satu bungkus perasa kari....
 

semalam aku makan la lee fah mee ni....memang lain rasenya dengan megi yang selalu aku makan...apa yang aku rasa, megi dia agak kenyal dan perisa kari dia bukan kari biasa tapi kari jawa...ntah kat mane jawanye pun aku tak tahu padahal dari sarawak...

apa-apa pun aku nak ucapkan terima kasih pada anika kerana memberi aku rasa megi lee fah mee ni...pas ni kalau ada apa-apa makanan dari sarawak boleh la bagi akak rasa lagi...hehehe...

29 May 2010

523 : selamat pengantin baru...

29 Mei 2010....

aku nak ucapkan Selamat Pengantin Bru pada pasangan pengantin baru iaitu Mohd Khairi dan Nur Aishah dan pada Hazlina dan Hasrul....semoga kalian akan menjadi seorang suami dan isteri yang bertanggungjawab dan solehah serta mithali...

hari ini memang aku berjalan jauh dengan kawan aku kak ct meriam serta anak-anaknya....perjalanan yang jauh penat jugala....aku menghadiri 2 kenduri kawan sekelas aku yang berkawin dalam satu hari yang sama....satu di Bidor, Perak dan satu lagi di Jalan Klang Lama, KL...

kami nak pergi kedua-dua kenduri ini kerana khairi adalah rakan sekumpulan kami sejak dari semester satu lagi...dan hazlina plak adalah rakan kami sebelah menyebelah....memang rapat antara satu sama lain...tak pergi macam rasa tak best la plak...

kami bertolak dari KL pukul 9.15 pagi dari kuala lumpur menuju ke Bidor Perak untuk menghadiri perkahwinan Hazlina dan Hasrul...kami sampai di Bidor pukul 11 pagi....sesat darat jugak la coz aku ni lemah sikit kalu membaca peta...itu la kelemahan aku....nasib baik tercepat sedar...kalu tak kesian kak ct nak memandu lagi jauh...


yang kami tak sangka kami dapat melihat sessi pernikahan ijab dan kabul hazlina dan hasrul...mereka bernikah di surau, belakang rumah pengantin perempuan je...memang rezki kami kot...degar hanya sekali lafaz hazlina sah bergelar isteri pada hasrul...semoga hubungan kalian akan berkekalan....jangan nak cemburu2 plak lepas ni....

setelah selesai pernikahan, kami menjamu selera dengan makanan yang disediakan...memang sedap la terutama ayam goreng dan rendang daging...kat sini makanan disediakan secara gotong royong...masih erat lagi sifat kejiranan yang suka menolong....kalu kat kl memang takdelah....


pukul 12 tengahri kami bergerak pulang dari bidor ke jalan klang lama untuk menghadiri perkawinan Khairi dan Aishah....kami sampai di kenduri dalam pukul 2.15 petang....masa tu pasangan pengantin sedang berada di meja beradap....kenduri yang kami hadiri di sini adalah sebelah perempuan..kalu sebelah lelaki di besut terengganu...jauh la plak kalu nak ke sana....memang meriah perkahwinan di sini...almaklumla anak perempuan tunggal....di sini semuanye warna maroon...memang meriah sungguh la....

apa lagi kami makan lagi untuk kali kedua....kat sini hanya kami saje yang kami kenal coz majoritinye adalah sedara mara dan kawan2 pengantin sebelah perempuan...yang kawan2 kami masih belum sampai...coz mereka lambat bertolak dari bidor...
selepas makam, kami pergi bergambar dengan pengantin...masa ini la aku mengusik si khairi....bila nak masuk kelas??....bila nak hantar esemen???...coz minggu depan adalah minggu hantar semua projek...dan aku plak perlu compile mengumpul maklumat untuk dicetak sebelum dihantar...khairi kata hari isnin dah masuk kelas....memang berbeza sungguh muka khairi...coz aku kenal khairi ni dari zaman diploma lagi iaitu dari AIM Batu pahat...seorang yang sempoi je...tapi hari ini memang nampak lain sungguh...seri seorang pengantin kot....


aku sampai rumah dalam kul 4.30 petang....terima kasih kak ct kerana sudi mengajak aku pergi...kalu tak memang confirm la aku dok terperuk kat rumah la hari ini...malam ni aku kena pulun untuk menyiapkan assignment...dah puas berjalan seharian makan nasi kenduri....


27 May 2010

522 : kata professional...

aku kekadang tak faham dengan orang sekeliling ini....terutama di pejabat....kata nak jadi sorang yang professional perlu pandai berkomunikasi antara satu sama lain...jangan main hentam orang kat belakang atau di dalam mesyuarat....better bercakap 'face to face' untuk mengatasi masalah yang timbul especially dalam hal kerja....

aku mengakui aku bukanla seorang manusia yang sempurna....namun bila orang dah kata kita perlu profesional dalam hal kerja, jangan libatkan emosi atau apa sahaja persengketaan even tak penah bercakap antara satu sama lain, aku akan cuba bersikap sebagai sorang professional....

aku akan berkomunikasi dengan orang yang terlibat yang sememangnya tak mahu bercakap dengan aku untuk mengatasi masalah yang timbul agar semua kerja yang diarahkan berjalan dengan lancar...aku akan bersikap profesional dan akan bertanya jika aku tidak faham...

tapi yang buat aku tak faham tu, kenapa orang tu dia perlu tanya kat orang lain kawan aku tanya adakah masalah yang dihadapi sudah selesai ke belum...kenapa tak tanya aku directly je...kenapa perlu buat aku macam tak pernah wujud...kenapa perlu tanya orang lain???kata profesional dan pandai berkomunikasi...pelik bin ajaib...aku pun malas juga nak bercakap dengan orang tu dia jika tiada hal yang penting...tapi aku tak guna plak orang tengah untuk mengutarakan masalah aku....aku sedar diri yang aku ini tak pandai berkomunikasi tapi aku juga ada perasaan....

yang aku tak gemar suka sangat tu kalu diri tu mengaku yang dia yang paling baik antara yang terbaik...kononnye kalu dia takde bertukar kat dalam organisasi tu confirm semua kerja tak boleh berjalan....kononnye semua kerja dia tahu la dan orang lain akan rasa kehilangan sesangat la kalu dia takde....ada aku kisah....

entahla macam-macam perangai manusia ni...kata kita perlu bersikap profesional...kenapa cakap je tapi tak pernah nak praktikkan...aku rasa better buktikan yang kita ni betul-betul sorang yang profesional even kau benci tak suka dengan orang tu....jangan ingat orang lain suka sangat dengan perangai kau tu....aku mengaku yang diri aku juga bukan sorang yang profesional dan sempurna sangat....tapi kalu dah kerja perlu la ada teamwork kan...

dunia!!!dunia!!!macam-macam karenah manusia di muka bumi ini....

p/s : meluahkan perasaan yang tengah panas, hangat dan membara dalam hati ini....

26 May 2010

521 : cameron highlands II...


sepanjang aku berada di Cameron Highlands selama 3 hari 2 malam aku telah diduga oleh Allah dengan kesihatan yang kurang memuaskan...aku telah mendapat selsema, batuk dan sakit tekak yang amat teruk....ditambah plak dengan cuaca yang sememangnye sejuk...namun aku bersyukur bengkel masih berjalan dengan lancar...alhamdulilah...mencapai objektif bengkel yang hendak dicapai....

cameron highlands yang diselabungi kabus waktu pagi...

hari kedua aku berada di sana, pagi-pagi lagi bumi cameron highlands telah disirami hujan pagi....kabus yang amat tebal dan cuaca yang amat dingin sekali dirasakan....kami bersarapan sambil menghirup udara segar cameron...amat sukar untuk mendapat cuaca sebegini di kuala lumpur...kecuali la kuala lumpur dilimpahi air hujan 3 hari 3 malam....

jadual bengkel memang amat padat dengan brainstorming dan pembentangan....aku plak sebagai urusetia memang perlu mengurusetia bengkel ini berjalan dengan lancar...perlu memastikan semua peserta selesa dengan penginapan dan pelbagai lagi....nasib baik aku mendapat sorang event sales manager yang amat peramah dan memahami situasi kami...thanks sarah kerana banyak membantu operasi bengkel kami berjalan dengan lancar...walaupun sarah ini baru je bertugas di equtorial baru seminggu namun dia tetap melayan kami tanpa kekok....aku berpuas hati dengan cara layanannya....

urusetia dan our big boss...

petang plak ada acara riadah iaitu acara yang dinati-natikan oleh semua peserta...setelah seharian bertungkus lumus memerah kepala hotak, kami urusetia telah menyediakan satu trip pendek ke strawberry park dan pasar malam brinchang....


tapi yang tak bestnye kat strawberry park ini kami tak boleh nak masuk untuk melihat dan memetik sendiri buah strawberry tu....kecewa sungguh...owner strawberry park tu kata kami dah tak buka pada orang ramai kerana pokok strawberry amat sensitif dengan bau minyak wangi dan asap rokok...memang hampes la....nak wat camne kan...ambik pict pun hanya di depan farm tu je lah....

bergambar bersama sarah dan jie...

kat pasar malam plak, aku gigih mencari pokok cili yang mak aku pesan....mak aku nak sangat pokok cili butang dan pokok bunga orkid...berkeliling mencari pokok cili butang mak aku tu...yang banyak ada lah pokok cili padi la....bila aku tanya penjual katanya takde pokok cili butang....tapi aku nekad juga nak mencari bagi tidak mengecewakan mak aku...aku akan mencari nya sampai dapat kerana ada masih sehari lagi....

malam, aku punye selesema makin teruk....aku dah telan ubat panadol soluble tapi masih tak jalan juga....dah la makin malam makin sejuk...nasib baik la ada sorang boss yang begitu prihatin telah memberi aku 2 biji ubat selesema yang amat kuat...dia soh aku makan lepas abis bengkel....coz memang akan tido punye...

pas bengkel ada acara berkaroeke namun aku tidak dapat nak menyertainye...aku memang dah flat dan tak larat sangat...aku nak sangat baring ketika itu dan rehat sepuasnye lepas makan ubat....

aku rehat dan tido selepas menelan ubat....cuaca malam makin lama makin sejuk dan mendinginkan...kalu ada my hubby kan best...boleh memanaskan suasana tapi mu hubby jauh berada di kuala lumpur....huhuhu....

24 May 2010

520 : dugaan II...

memang Allah benar-benar ingin menguji dan menduga aku ketika ini...namun aku menerimanye dengan pasrah dan redha...Allah ingin melihat sejauh mana ketabahan dan kesabaran aku menempuhinya....

bulan ini sahaja aku telah diduga dengan pelbagai penyakit...baru je minggu lepas diserang aku kena sakit tengkuk yang tidak boleh bergerak....MC 2 hari dan diberi sejarum suntikan...

hari ini plak aku diserang selsema, batuk, sakit tekak dan sakit kepala yang teramat sangat...MC sehari lagi....

bulan ini aku memang kaki MC je lah di pejabat...pecah rekod kerja aku selama ini...selalunye paling banyak MC sebulan pun 2 hari ini dah 3 hari....nak wat camne bukan sakit yang aku minta....

p/s : dah la banyak esemen aku nak kena buat...aku dah tak tau nak fikir camne nak menyiapkannye...yang pasti kena siap on the time...adohai bila nak siap segalanye ni....dugaan oh dugaan....Allah menyayangi aku...

21 May 2010

519 : cameron highlands...

skrg ini aku berlintas langsung live dari tempat yang paling tinggi di semenanjung Malaysia...aku berada di Cameroh Highlands Pahang Darul Makmur...

aku akan berada di sini selama 3 hari 2 malam....aku perlu menjadi urusetia Bengkel Talian Nur KPWKM di sini....

perjalanan yang cukup mengerunkan dan menyeramkan semasa naik ke bukit ini....dengan gaung yang paling dalam aku lihat...tapi yang best rasa nyaman dan segar apabila menghirup udara segar di sini....udara yang dah lama tak aku rasa kan di kuala lumpur, yang penuh kehangatan, kepanasan dan kebahangan....

aku naik bas dari kuala lumpur pada jam 10.45 pagi dan singgah makan tengahari di RNR Tapah dan meneruskan perjalanan melalui Simpang Pulai....sampai di Hotel Equatorial Cameron Highlands pukul 3.30pm....alhamdulilah kami selamat sampai walaupun perjalanan yang amat mencabar....

setelah selesai menyelesaikan bilik untuk peserta, kami naik bilik, rehat sekejap dan solat...pastu kami berjalan ke Kean Farm tempat yang paling terkenal dengan jualan sayur-sayuran, buah-buahan, strawberi, dan pelbagai cenderamata....apa yang aku beli adalah teh dan jagung rebus coz nak survey barangan lain dulu...kalu beli sayur dan strawberi confirm baliknye hari ahad....survey dulu pa yang patut....

aku sedang selsema ni...makin lama hidung aku makin takde bau, tekak makin sakit dan kering je...dah la duduk tempat ala-ala sejuk gitu...hope aku boleh survive untuk menempuh dugaan dari Allah...semoga bengkel yang aku handle ini akan berjalan dengan lancar....

20 May 2010

518 : hasilnye...

inila hasilnye setelah aku mengodek hampir 3 jam....
dengan MC yang telah diberikan oleh doktor aku telah menyempurnakan menghabiskan cuti aku ini dengan mengodek, mengubahsuai dan memadan suaikan blog kesayangan aku ini...

ntah apa yang aku godek kat background template, color, tulisan, susun atur gadjet dan ini la hasilnye....berpinau juga biji mata melihat color-color yang banyak....tapi excited nak melihat hasilnye aku gagahkan juga walaupun tengkuk aku ini dah sememangnye cam robot....

asalnye nak buat esemen yang melambak-lambak tapi aku gi godek blog aku ini....layan kan jelah....

517 : dugaan...

minggu ini aku dah my hubby diduga....
diduga oleh Allah...
namun kami pasrah dan redha menerimanye...
setiap kali Allah menduga umatNya, Dia mahu kita sentiasa mengingatiNya...
kekadang kita sebagai manusia alpa dan leka....

skrg berada di rumah kerana dapat MC 2 hari...seronok dapat cuti sakit, tapi nak menanggung sakitnya la yang tak larat....moga aku tabah dan sabar menghadapinye...insya'allah...


16 May 2010

516 : 5 tahun sudah....

16 Mei 2005...
satu tarikh yang aku akan ingat selagi aku bergelar seorang pekerja...
tarikh ini adalah tarikh aku melaporkan diri sebagai pekerja...
tarikh aku bergelar sebagai seorang penjawat awam...

setelah sekian lama aku menganggur selepas habis pengajian....hampir 2 tahun aku menganggur tanpa kerja sehingga aku dah kecewa untuk memperolehi kerja dengan menggunakan diploma aku...aku hanya bekerja biasa-biasa saje...sebagai kerani operasi di sebuah syarikat kawalan sekuriti...

memang Allah telah mentakdirkan aku untuk memperolehi kerja sebagai penjawat awam ini...walaupun aku kehilangan keguguran baby aku berusia 8 minggu, namun Allah telah memberikan rezki aku di tempat lain...

mak aku kata 'takde rezki nak dapat baby, namun Allah memberi rezki untuk masa depan aku'...alhamdulilah....

masih aku ingat lagi kenangan 5 tahun lepas, aku menerima surat tawaran bekerja semasa aku berada di wad gyne HKL....masa tu hampir 3 minggu aku menjadi pesakit setia di HKL...hanya Allah saja yang tahu perasaan aku ketika itu....aku sedih sangat apabila kandungan aku disahkan gugur namun Allah memberi berita gembira kepada aku, my hubby dan family aku...

aku bersyukur kepada Mu Ya Allah....Kau telah mengatur segalanye pada aku....

sudah lima tahun aku menabur bakti di sektor awam...moga aku akan bekerja dengan bersungguh-sungguh walaupun pelbagai tekanan yang akan aku hadapi....moga Allah akan memberikan rezki halal kepada aku untuk aku membalas jasa pada kedua ibu bapa aku dan kepada aku....insya'allah...moga Allah akan memberkati dan merahmati segala rezki yang aku perolehi ini...

15 May 2010

515 : panasnye...

Ya Allah, panas sungguh cuaca hari ini...rasa berbahang sangat walaupun berada di dalam bilik beraircond...

rase tak larat sangat nak buat apa...rasa letih sesangat dengan cuaca begini...

seharian aku berada di luar rumah kerana ada perjumpaan kumpulan untuk menyiapkan esemen yang melambak2....rase cam nak terbakar je kulit ni...bila aku kata panasnye hari ini....kawan aku boleh jawab 'ni panas di dunia, kalu kat akhirat tak tahu la camne nanti nak menghadapinye'....gerun sungguh aku mendengar dan membayangkannye....

ingatkan lari masuk supermarket, sejuk tapi lagi berpeluh-peluh adalah...coz aircond tak boleh nak tampung dengan cuaca yang amat panas sangat hari ini...

aku rase cuaca hari ni boleh mencecah 38 celcius....dok dalam rumah pun rasa panas dan berbahang sesangat....kipas memang berpusing tahap maksima...angin yang dipusingkan pun aku rasa panas je...dah bergelen-gelen air yang aku minum sehinggakan tak larat nak ke tandas dah....huhuhu....

aku tak larat nak buat apa dah...dah la esemen yang melambak nak kena hantar...ada 2 exam untuk minggu ini masih belum study....kepala dah tak boleh nak fikir, badan yang letih kepanasan....nak tido pun takde mood dengan kepanasan yang melampau ini...

Ya Allah turunkan la hujanMu di bumi yang fana ini agar segalanye rasa sejuk...hanya padaMu aku memohon dan meminta....

14 May 2010

514 : piala thomas...

kecewanya apabila Malaysia kalah separuh akhir di tangan musuh tradisi iaitu China...

3 - 0...

takde rezki Malaysia untuk menjulang Piala Thomas walaupun bermain di tanahair sendiri....semua rakyat Malaysia perlu la menerima kekalahan yang telah ditakdirkan untuk kita semua...

bertambah lagi la usia Piala Thomas Malaysia tak dapat nak julang....kita semua kena terima segala apa yang sudah ditakdirkan untuk kita semua....

13 May 2010

513 : beku...

aku dengki sungguh dengan blogger-blogger yang mempunyai pelbagai idea untuk ditulis...

skrg ini aku nak sangat menulis namun aku kebuntuan untuk menulis apa....banyak ceta dalam kehidupan seharian aku namun maybe aku tak tahu apa yang harus aku tulis...mungkin aku ada limitation dalam menulis agaknye.....ntahla atau aku tak tahu nak menulis apa agaknye...aku tak reti nak mengarang panjang2 kot....

nak tulis pasal kekawan tak tau nak ceta apa...nak ceta pasal family aku dah lama tak berkumpul dengan my family....nak ceta pasal keja yang pastinye aku tak mahu banyak sangat komen pasal keja aku...almaklumla keja tak glamer kan...lagipun aku tidak mahu dicop terlalu banyak sangat mengeluh tentang keja yang menjadi sumber rezki aku...kawan-kawan opis aku ramai yang membaca blog aku ini...aku tidak mahu menjadi konspirasi berita hangat di opis...nak ceta pasal study aku yang pastinye amat membosankan...tapi yang pastinye aku tak sabar nak abis....semangat untuk gi study dah makin luntur gitu....

aku nak update setiap hari blog aku namun aku tidak mampu jika tiada idea...ke mana la pergi menghilang segala idea aku...seperti di bawa angin lalu...

aku jadi buntu dan beku...nak menulis namun tiada idea...

12 May 2010

512 : thanks nasaz...

last week jumaat sepulangnye dari mesyuarat yang amat membosankan aku terkejut beruk ada something kat atas meja aku...ada sampul surat coklat dan yang pastinye bukan surat dari cop jata negara berkepala rimau....terus celik je mata aku melihat sampul surat yang special ni...coz aku memang jarang untuk mendapat apa-apa surat kecuali surat rasmi...

dengan tanpa menunggu lama dan rakusnye aku mengoyak sampul surat tersebut...rasa tak sabar sangat coz memang sah-sah tertulis nama aku...bukan nama orang lain...bukan senang nak dapat surat kan...

ada gift special dalam sampul surat ini...commey sangat...aku dapat kipas berbentuk katak...buku alamat yang tertulis nama aku...dan ada nota kecik dari empunye tuan yang memberi gift ini....

aku terima daripada gift special ni daripada nasazliena....yang aku tau memang nasaz ni memang peminat katak...that why aku aku dapat kipas yang special dan comey ni berbentuk katak hijau....

thanks nasaz dengan pemberian ni....semoga persahabatan maya kita akan kekal untuk selamanye...insya'allah...

10 May 2010

511 : dah tua agaknye...

aku pun tak tahu kenapa pagi ini aku terlupa sesangat benda yang amat penting dalam hidup aku...ntah apa yang aku fikirkan...punye banyak sangat maklumat kot dalam fikiran aku ini....almaklumla hari ini dan esok aku akan menghadapi exam mid term...that why yang aku terlupa langsung....



tak pun aku dah tua kot....benda yang setiap masa akan berada di sisi aku kecuali waktu tido sahaja aku ignore kannya...



ntahla dah nasib aku untuk hari ini....aku kena hidup hari ini tanpa kehadiran teman kesayangan aku iaitu my spek mata....aku dah terlupa sesangat untuk memakainye hari ini...



dan yang pastinye skrg ini kepala aku dah weng-weng coz aku terlalu fokuskan mata ini untuk melihat jauh....nak balik rumah untuk pergi mengambilnye aku rasa macam mustahil je...coz aku kena naik star lrt, putra lrt dan bas untuk sampai ke rumah dan jika nak kembali ke opis pun sama gak...aku rasa cam tak berbaloi dan tak larat....tapi kepala aku ini dah tak mampu nak bertahan dah walaupun baru 4 jam tidak memakai spek....



macamne la aku nak menghadapi hari ni yea...dengan malam ni ada exam lagi...balik atau tidak???tolong!!!

p/s : update terkini...

aku dah dapat kembali my spek mata....my hubby tersayang bersusah payah menghantar pada wife nye yang pelupa sesangat...siap pesan lagi, jangan lupa lagi yea....

thanks yang....kerana sudi menghantar dan bersusah payah untuk menghantarnye....

09 May 2010

510 : pensil...

aku baru je selesai menonton ceta pensil yang ditayangkan di TV3...aku penah dengar ceta ini pernah dimainkan di panggung wayang dalam sekitar tahun 2008 tapi tayangan nye tak lama...aku pun tak tau disebabkan apa...tapi setahu aku ceta ini banyak menang anugerah....

aku lihat jalan ceta ini penuh dengan cerita sebenar yang berlaku di sekeliling kita....pengarah ceta dan pelakon utamanya adalah M.Subash....tak salah aku dia juga kot yang menerbit dan menulis ceta ini....semuanye dia nak buat....

jalan ceta nye sorang lelaki yang bernama badrul yang cacat fizikal kerana demam panas dan dibela oleh emak tiri yang dilakonkan oleh Maimom Talib...dia selalu dipukul oleh mak tirinye jika ada wat salah dan jika tidak memberi duit....namun badrul ini mempunyai sorang nenek lakonan Ruminah Sidek yang amat menyayanginye....

badrul ini mempunyai bakat dalam melukis....barang yang paling berharga dalam hidup dia adalah pensil....that why aku rasa ceta ini dinamakan pensil...walaupun OKU namun badrul suka membuat orang sekelilingnye gembire terutama neneknya...yang nak menjadi seorang penari semasa zaman mudanya namun tidak tercapai...badrul telah membuat sebuah pentas untuk neneknye menari....OKU pun pandai nak tunaikan impian orang...

dalam ceta ini juga ada lakonan Jalil hamid yang telah didera, dirogol dan diliwat oleh bapanye sendiri daripada...dan menghadapi trauma hingga ke tua...dan diselitkan juga mereka yang suka mengambil kesempatan ke atas orang lain iaitu lakonan Khatijah Tan...yang suka mengambil kesempatan ke atas badrul dan suka mencuri duit...

semuanye yang dilakonkan di dalam ceta ini adalah kisah sebenar masyarakat yang sedang berlaku sekarang....

namun pengakhiran ceta ini kurang menarik sikit kerana badrul telah dihalau oleh mak tirinye untuk mengikut datuk yang mabuk...neneknye suruh badrul pergi ke kuala lumpur untuk menjadi seorang pelukis yang berjaya walaupun OKU....maybe akan ada pensil 2 kot yelah kejayaan badrul pada masa akan datang....

08 May 2010

509 : selamat hari ibu...

9 mei 2010...

aku nak wishkan selamat hari ibu kepada mak aku iaitu Sa'ayah Mat Jamin, mak mertua ku Normawati Desa dan kakak kembarku iaitu Sarina Sabri...semoga pengorbanan mereka sebagai seorang ibu kepada anak-anak mereka akan terbalas...

dan aku juga nak mengucapkan selamat hari ibu kepada kawan-kawan ku yang telah bergelar seorang ibu...

aku juga la yang belum bergelar seorang ibu walaupun dah menjadi seorang isteri 5 tahun...belum ada rezki...huhuhu...sedih bila difikirkan namun ketentuan dr Allah aku tidak boleh menolaknya...aku perlu menerima dengan penuh redha dan pasrah...belum ada rezki katanye...

mesti best kan bila ada anak pastu dapat wish dari suami, kekawan dan sesapa sahaja...mungkin aku akan berasa saat itu namun tidak tahu bile...aku perlu menunggu dengan penuh kesabaran...

selamat hari ibu pada mak ku...setiap pengorbanan mu aku tidak dapat membalasnye dengan apa pun...aku hanya mampu buat apa yang aku mampu sahaja...aku berharap sangat mak akan sentiasa sihat, ceria, senyum selalu, bahagia untuk selamanye...aku tidak sanggup melihat mak dalam kesedihan...aku tidak mahu melihat mak berduka lara...

impian aku adalah untuk membahagiakan mak dan bapa ku selagi nyawa ku dikandung badan...insya'allah...

07 May 2010

508 : apa dia???

apa la yang aku nak belikan untuk mak aku sempena hari ibu ni...buntu dan no idea la...

nak beli kain, baru je beli bulan lepas...nak beli handbeg baru je beli 2 minggu lepas....aku ini suka beli barang untuk mak aku tak kire masa...asal aku nampak berkenan di mata je atau aku gi shopping mana2 aku akan teringatkan mak aku dulu...that why skrg ini aku kebuntuan idea...

ada yang aku beli kek dan wish je kat mak aku nati...coz aku tak tahu nak beli apa....

aku nak mak aku bahagia hingga ke akhir nyawa nya...aku nak mak aku tersenyum sehingga bile-bila...aku tak mo mengecewakan hati mak aku...aku tak mahu melihat mak aku menitiskan air mata kerana aku....

selagi mak ada di sisi, aku mahu membalas segala jasa yang beliau....aku tidak mahu menjadi anak yang tidak mengenang budi dan melupakan segala pengorbanan yang mak aku lakukan untuk kami semua...

aku sayangkan mak aku selamanye hingga ke hujung nyawa....

06 May 2010

507 : adoi sakitnye...

aku tak tahu la kenapa sakit sangat...adohai rase tak selesa sangat nak buat kerja, nak memandu, nak buat apa pun rase cam tak selesa je...

rase sengal, lenguh, tak selesa, dan sukar untuk aku gambarkan sakitnye camne...dah 2 hari aku alami sakit dari tenguk hingga ke bawah tulang belakang ni...

semalam aku tak rasa sangat coz aku cuti dok kat umah...tapi hari ini dok kat opis bertambah sakit sesangat...rase lenguh....maybe kat opis ni aircond nye terlalu sejuk membeku...rase nak buat kerja ala-ala malas je...padahal memang aku malas pun...boleh tak jadikan alasan nak minta MC untuk esok...dapat ke???

tadi aku baru je telan panadol extend...dah rase macam orang tu plak bila telan pandol extend ni coz hanya orang yang sakit urat saraf je yang akan makan...aku dah tak larat sangat...terpaksa gak menelannya...coz malam ni aku kelas...lagi satu aku rase dah tak larat nak rasa sakit...

adohai lenguhnye...macamne nak ilangkan ni...tak selesanye....

506 : hepi besday...

hari ini adalah besday adik lelaki bongsu aku iaitu Mohamad Najib...
berusia 27 tahun...




aku nak wish moga dia dipanjangkan umur, dimurahkan rezki dan moga bahagia selamanye...moga segala yang diimpikan boleh berjaya...insya'allah...

05 May 2010

505 : lega...

alhamdulilah akhirnya penyeksaan exam MUET telah selamat aku lalui...aku tak tahu apa yang aku merepek untuk modul speaking tadi...yang pastinye soalan nye agak mudah namun kita nak elebrate ayat dalam english bukan sesuatu yang senang...kalu dalam Bahasa Melayu memang confirm tak cukup 10 minit untuk perbincangan...tapi disebabkan kekangan dalam english, asyik bercakap fakta yang sama sahaja....lawak pun ada...sampai examiner tu tanya takde contoh lain ke...aku rasa tak sampai 10 minit pun untuk perbincangan kumpulan...

aku juga sudah selesai membayar saman MPAJ yang aku kena 2 minggu lepas...nasib baikla aku hanya perlu bayar RM20 je...lagipun aku bayar kurang daripada 14 hari bekerja...aku tak mau ada rekod buruk semasa nak menghidupkan renew roadtax nati...that why aku sanggup terjah kaunter bayaran MPAJ di Taman Melawati tengahari tadi...lagipun aku kan seorang rakyat Malaysia yang mematuhi undang-undang...hahaha...angkat bakul sendiri....

hari ini aku bercuti kerja namun malam ni ada kelas...rase tiba2 macam malas nak gi kelas...tapi kalu ponteng kelas nati, confirm susah nak faham tentang subjek UML....nak pergi ke tak nak yea....aku ni bukan la kaki ponteng...student berjaya katanya...hehe...sekali lagi angkat bakul sendiri...bape banyak bakul aku nak masuk daaa!!!...

esemen dan projek kumpulan punye berlambak-lambak ni....kalu esemen individual tu masih mampu nak buat tapi yang melibatkan kumpulan agak sukar untuk membuatnye...almaklumla nak mengumpulkan kesemua ahli kumpulan bukannye senang....tambahan plak next week aku ada 2 paper untuk mid term exam...aku pun tak tahu yang mana satu nak membaca....

makin lama makin mencabar...semoga aku kuat untuk menghadapi segala kesulitan dan dugaan dalam study ini...moga urusan aku dipermudahkan...insya'allah...moga aku dapat mengenggam ijazah yang aku impikan....

04 May 2010

504 : MUET speaking...

aku tak tahu la pa yang aku nak mengarut untuk MUET exam esok...

aku harap aku dapat lakukan yang terbaik untuk MUET iaitu modul speaking esok...insya'allah...moga aku dipermudahkan untuk mendapat idea dan mudah untuk berbicara di dalam english....

aku tak tahu nak cari tips apa untuk prepare esok...blur dan beku....

503 : nikmatnye...

memang amat nikmat jika dapat makan makanan yang menjadi kegemaran ramai....iaitu aiskrim....

hujung minggu lepas, 2 hari berturut-turut aku menjamu selera dengan makan aiskrim....aku memang amat jarang makan aiskrim ni...terutama kalau aiskrim cekelat...

tak tahu kenapa aku buang tebiat 2 hari berturut-turut aku makan aiskrim...selalunya aku ni nak makan jan-jan ni memang agak payah sangat...bila aku betul-betul teringin baru aku makan...kalu tak teringin jangan harap aku nak beli...kalu beli pun my hubby yang akan mengabiskannye....

hari sabtu aku telah membeli aiskrim double dutch di giant...makan ramai-ramai bersama family....memang sonok makan ramai-ramai...terutama makan berebut-rebut...padahal banyak je aiskrim tu tapi aku suka menyakat anak-anak buah aku...orang kata makanan ini pengikat silaturahim antara keluarga....aku suka sangat makan beramai-ramai coz rasakan ada kemesraan dan masa makan juga tempat kami adik beradik berkumpul setelah masing-masing ada keluarga sendiri....semenjak dah besar-besar ni, kami agak jarang berjumpa dan berkumpul bersama-sama adik beradik dan family...bila ada peluang aku tidak akan melepaskan peluang tersebut...


hari ahad nye plak my hubby plak belanja aku makan aiskrim vianetta perisa blackforest....aiskrim ini aku hanya makan berdua je dengan my hubby...memang nikmat sungguh la...


03 May 2010

502 : tanjung harapan...

tanpa plan dan perancangan, my hubby wat kerja gila plan ke tanjung harapan pelabuhan klang....masa tu jam 8.00 malam pada malam sabtu hari tu....katanye nak jalan-jalan malam minggu...pastu nak gi jauh2 dan nak makan ikan bakar....aku ini mengikut je la...

dengan hujan renyai-renyai, kami berdua pergi la menerjah tanjung harapan iaitu dengan satu harapan iaitu dapat makan ikan bakar....dah la dengan tak tahu jalan nak ke sana...just main ikut sigbboard je...nasib baik la signboard tu agak betul la boleh diharapkan....

dari highway DUKE, kami terjah ke highway HICOM dan daripada situ, kami mencari jalan ke pulau indah...coz kami tau pelabuhan klang tu sama je dengan pulau indah...padahal main ikut suka hati je...dah namanye keja giler , kalu sesat memang tak boleh nak buat apa....



sampai kat bandar koboi pelabuhan klang kami dah tak tahu nak menuju ke mana....kami pergi ke jeti pulau ketam....nak pergi bertanya arah pada orang kat sane....nasib baik la ada driver teksi kat situ...dan kami tanya ke mana arah nak ke tempat ikan bakar yang femes tu...dia jawab tanjung harapan ke???coz kitorang tanya tempat tu namanye muara...rupanye kat sini dipanggil tanjung harapan....

dari bandar tu ke tanjung harapan dalam masa 20 minit dah boleh sampai....memang tak nampak apa yang ada di sekitar tu coz gelap...dengan jalan yang berlopak-lopak dan lampu jalan takde...cuma di hidung kami terbau air laut masin....kami tahu sekitar jalan yang kami jalan tu adalah pesisir laut...

akhirnya sampai juga tanjung harapan....punye banyak ye kereta...tak tahu la macamne keadaan kat dalam restoran...memang confirm orang mesti ramai...kami sampai kat sane dalam kul 9.30 pm...gi tengok kat tempat makanan laut macam nak abis je...dengan meja takde nye....kami decide untuk makan kat tempat lain....

coz masa nak tanjung harapan tu kami berjumpa dengan satu tempat restoran makanan laut gak iaitu restoran De' Selat Seadfood..kami gi ke sana plak...memang ramai sungguh juga orang....kami terpaksa menunggu hampir 35 minit untuk dapatkan meja...kami tak nak pulang dengan perut kosong...target my hubby untuk makan ikan bakar....

alhamdulilah walaupun menunggu makanan hampir 45 minit, kami dapat juga makanan yang kami pesan walaupun banyak makanan yang telah habis....aku kecewa tak dapat makanan my favourite iaitu udang dan kerang....

kami order ikan pari bakar, sotong masak sweet sour, kangkung belacan dan nasi putih....walaupun ringkas namun memang fresh la rasa ikan pari dan sotong nye tu...susah nak dapat kat KL macam tu punye fresh....

ikan pari bakar dan air asam marvelous...

sotong masak sweet sour...

next time kami perlu merancang jika nak makan ke sana...kami akan pastikan akan sampai di tanjung harapan pada matahari terbenam....mesti romantik la menjamu selera dengan melihat matahari terbenam...belajar dari kesilapan pengalaman gitu...kena merancang jika nak ke mana-mana...

kami sampai rumah pada jam 12.30 tengah malam...memang jalan-jalan malam minggu yang best tapi agak memenatkan juga la...

01 May 2010

501 : iron man 2...

malam tadi aku dan my hubby gi menonton wayang free di KLCC...tayangan bermula jam 9 malam....dengan dibekalkan 2 caramel pop corn dan air mineral memang layan la menonton iron man 2 ni...

aku kagum dengan kecanggihan IT yang digunakan...hanya dengan petikan jari segalanye boleh dilakukan...penggunaan komputer dan ICT memang amat meluaskan digunakan dalam ceta ini...aku tak bayangkan kalu aku ada komputer serta robot yang dapat menyiapkan keja seumpama kita bekerja dengan sebuah kumpulan....rase best je coz kita bagi je arahan pada robot tu dan dia siapkan...tak payah kita nak makan hati dengan orang yang pelbagai ragam dan sikap yang kita perlu tahu...kalu di saat kita tak boleh nak bekerja dengan satu team better kita bekerja dengan robot....

aku tak mahu ceta atau ulas panjang-panjang ceta ni coz aku memang bukan pengulas yang baik...yang aku tahu tujuan ceta ini tony yang ada podium tak salah aku jantung tu perlu mencari formula baru untuk mengantikan podium baru agar dia akan menjadi kuat dan dapat mempertahankan negara...dan satu lagi ada orang yang nak balas dendam terhadap tony sekeluarga iaitu ivan...dia la yang mencipta dron...peperangan aksi yang menarik antara iron man dan dron...

yang aku kelakarnye dan tak logiknye ceta iron man 2 ni baru je abis perang dan letupan yang dasyat, kawasan sekitar tu cam biasa je, kereta lalu lalang tanpa ada apa-apa yang berlaku...masa tu hero dan heroin sedang buat aksi menarik di atas bumbung....

apa-apa pun jalan cetanye agak menarik dengan penggunaan IT yang canggih...perlawanan aksi antara iron man dan dron yang menarik...aku suggest pada kawan2 yang nak menonton wayang ini, sila la tempah tiket...tapi pendapat kita masing-masing...aku kata best tapi mungkin ada yang kata tak best....terpulang...selamat menonton...