Terima Kasih Sahabat

03 May 2010

502 : tanjung harapan...

tanpa plan dan perancangan, my hubby wat kerja gila plan ke tanjung harapan pelabuhan klang....masa tu jam 8.00 malam pada malam sabtu hari tu....katanye nak jalan-jalan malam minggu...pastu nak gi jauh2 dan nak makan ikan bakar....aku ini mengikut je la...

dengan hujan renyai-renyai, kami berdua pergi la menerjah tanjung harapan iaitu dengan satu harapan iaitu dapat makan ikan bakar....dah la dengan tak tahu jalan nak ke sana...just main ikut sigbboard je...nasib baik la signboard tu agak betul la boleh diharapkan....

dari highway DUKE, kami terjah ke highway HICOM dan daripada situ, kami mencari jalan ke pulau indah...coz kami tau pelabuhan klang tu sama je dengan pulau indah...padahal main ikut suka hati je...dah namanye keja giler , kalu sesat memang tak boleh nak buat apa....



sampai kat bandar koboi pelabuhan klang kami dah tak tahu nak menuju ke mana....kami pergi ke jeti pulau ketam....nak pergi bertanya arah pada orang kat sane....nasib baik la ada driver teksi kat situ...dan kami tanya ke mana arah nak ke tempat ikan bakar yang femes tu...dia jawab tanjung harapan ke???coz kitorang tanya tempat tu namanye muara...rupanye kat sini dipanggil tanjung harapan....

dari bandar tu ke tanjung harapan dalam masa 20 minit dah boleh sampai....memang tak nampak apa yang ada di sekitar tu coz gelap...dengan jalan yang berlopak-lopak dan lampu jalan takde...cuma di hidung kami terbau air laut masin....kami tahu sekitar jalan yang kami jalan tu adalah pesisir laut...

akhirnya sampai juga tanjung harapan....punye banyak ye kereta...tak tahu la macamne keadaan kat dalam restoran...memang confirm orang mesti ramai...kami sampai kat sane dalam kul 9.30 pm...gi tengok kat tempat makanan laut macam nak abis je...dengan meja takde nye....kami decide untuk makan kat tempat lain....

coz masa nak tanjung harapan tu kami berjumpa dengan satu tempat restoran makanan laut gak iaitu restoran De' Selat Seadfood..kami gi ke sana plak...memang ramai sungguh juga orang....kami terpaksa menunggu hampir 35 minit untuk dapatkan meja...kami tak nak pulang dengan perut kosong...target my hubby untuk makan ikan bakar....

alhamdulilah walaupun menunggu makanan hampir 45 minit, kami dapat juga makanan yang kami pesan walaupun banyak makanan yang telah habis....aku kecewa tak dapat makanan my favourite iaitu udang dan kerang....

kami order ikan pari bakar, sotong masak sweet sour, kangkung belacan dan nasi putih....walaupun ringkas namun memang fresh la rasa ikan pari dan sotong nye tu...susah nak dapat kat KL macam tu punye fresh....

ikan pari bakar dan air asam marvelous...

sotong masak sweet sour...

next time kami perlu merancang jika nak makan ke sana...kami akan pastikan akan sampai di tanjung harapan pada matahari terbenam....mesti romantik la menjamu selera dengan melihat matahari terbenam...belajar dari kesilapan pengalaman gitu...kena merancang jika nak ke mana-mana...

kami sampai rumah pada jam 12.30 tengah malam...memang jalan-jalan malam minggu yang best tapi agak memenatkan juga la...

3 comments:

Mr PenyuBiru said...

thanks tuk entri ni.
skang saya bleh masukkan dalam wishlist jalan² cari makan kami.hehe :D

risanur said...

mr penyubiru >> sharing is caring...kita sama2 tukar info tempat makan yea...

Kapten said...

teringin gak nak jalan2 macam tu
huhu