Terima Kasih Sahabat

30 June 2010

539 : selesai jua...

alhamdulilah...akhirnya selesai jua final exam untuk semester 5...macam tak percaya je aku dah semester 5 (tahun 2 sudah)...walaupun pelbagai dugaan dan rintangan yang dihadapi ketika menjawab exam ini, aku berjaya jua menempuhinya....walaupun yang pasti result exam pasti akan turun menjunam...2 killer paper tu memang aku tidak menaruh harapan pun...asalkan lulus saje pun dah alhamdulilah...

semalam adalah hari melepaskan tensen....kononnye...padahal takde apa pun...

aku dan my hubby gi menonton wayang ceta Karate Kids...dah basi pun pasal ceta ini tapi semangat nak menonton ceta ni membuak-buak....masa baru ditayangkan hari tu, aku baru nak exam...that why my hubby ajak gi menonton pun aku malas nak gi...semangat nak study lagi banyak daripada nak menonton...

that why semalam aku mendapat cuti sakit rasmi dan aku telah melepaskan gian tensen dengan gi menonton ceta ini...

memang jalan ceta yang menarik...tak bosan langsung pun menonton ceta ini...rase nak tengok lagi je ceta ni...aku memang suka melihat lakonan Jackie Chan...memang tidak mengecewakan la lakonan dia selama ini dan termasuk ceta ini....cuma kali ini kita tengok Jackie Chan cam dah tua sangat je...selalunye dia akan berlakon sebagai hero tapi dalam ceta ini dia seperti sorang ayah mengajar anak dia berlatih karate...

Jaden Smith anak will smith ini pun pandai berlakon gak....ke mana tumpahnye kuah jika tidak ke nasi....memang dia mempunyai bakat sorang pelakon...memang bersungguh-sungguh cara dia belajar karate tu...not bad la...

pas dari nengok wayang aku dan my hubby gi makan kfc di wansa maju plak...my hubby tingin sangat makan ayam kfc...mengalahkan orang mengidam...layan kan je la daripada kempunan....

hari ini aku dah mula bekerja setelah hampir 2 minggu bercuti....hope aku lebih bersemangat nak buat kerja...insya'allah...

28 June 2010

538 : M.I.M.P.I...

sehingga kini aku masih dihantui oleh mimpi yang aku alami malam tadi...
aku bermimpi yang semua gigi aku gugur macam buah je jatuh kesemuanya...
yang aku tahu kalu mimpi tentang gigi, akan terjadi sesuatu yang tak elok akan berlaku....
ini yang menakutkan aku....seharian aku memikirkan pasal mimpi ni...aku ceta pada hubby, dia pun cam tak boleh nak jawab apa...

Ya Allah jauhkanlah aku dan family aku dari segala malapetaka yang buruk...moga aku tabah dan sabar menghadapi segala dugaan dari Mu...

bukan aku percaya sangat tentang mimpi ni, tapi berjaga-jaga...kekadang mimpi tu akan jadi kenyataan jugak...

24 June 2010

537 : bersorah je la...

alhamdulilah dah 2 paper untuk final exam dah lepas....dan alhamdulilah aku dapat menjawabnye dengan tenang...namun nak dapat A tu memang susah sikit kot...

ada 2 paper lagi yang amat menakutkan dan menyeramkan aku...coz 2 paper ni la yang aku tak faham dari awal aku belajar hingga sehingga skrg...dari minggu pertama hingga ke minggu 14....aku tak tahu la camne nak menjawab soalan ni nanti...

nak goreng pun payah jugak coz satunye programming dan kedua lecturer nye dari oversea...dari Jordan gitu...sah2 la kalau tulis bahasa Melayu sepatah haram pun dia tak tahu...jangan harap nak dapat markah kesian ok...

adohai memang masaklah nak menjawab paper UML dan Network Programming...kena bersorah je la....dah la langsung takde tips ldari lecturer ni...kedekut sungguh....ada ke patut kitorang tanya tips atau hints dia boleh jawab baca semua slide dan buat soalan dari slide yang dibaca....ada ke patut???layan kan je la...masing2 lecturer ada cara mereka tersendiri dalam mengajar...

22 June 2010

536 : akhirnya tewas juga...

tepat jam 10 malam pada tanggal 21 Jun 2010, setelah teguh berdiri selama 120 tahun, akhirnya tembok penjara pudu tewas juga kerana arus pembangunan di Kuala Lumpur....

Penjara Pudu yang berada di persimpangan jalan Pudu telah berada hampir 120 tahun dan telah ditutup sepenunya pada tahun 1996 kerana kepadatan banduan yang ada dan ketidaksesuaian penjara yang berada di tengah Kuala Lumpur....


aku masih ingat lagi semasa tahun 1997, aku berpeluang memasuki Penjara Pudu semasa Penjara Pudu dibuka sempena lawatan...aku berpeluang berasa macamne gementarnye berada di bilik hukuman gantung...hanya Allah saja yang mengerti perasaaan aku ketika itu....kami diarahkan duduk di bilik hukuman gantung tersebut dan mendengar visual yang dimainkan...seumpama kita plak yang nak menghadapi hukuman gantung tu...rasa insaf dan tidak mahu salah ketika itu bercampur baur...

aku juga berasa untuk melihat dan merasai duduk di dalam sel penjara yang kecik...berasa kehidupan sebagai seorang banduan di dalam penjara...pelbagai tempat yang dibuka untuk lawatan seperti tempat basuh kain, tempat mandi banduan dan macam-macam lagi...alhamdulilah aku berasa masuk dan menjejakkan kaki ke Penjara Pudu...

tak salah aku lawatan hanya dibuka dalam sekitar setahun dua saje...selepas itu Penjara Pudu ditutup dan hanya diguna pakai untuk tahanan sementara PATI...

sedih plak rasenya bila pengumuman Penjara Pudu akan diroboh dibuat oleh Kerajaan...coz ini adalah salah satu menomen penting sejarah Malaysia...namun arus pembanguna yang amat pesat dan ketidaksesuaiannye berada di situ...almaklumla betul2 berada di persimpangan jalan...tak salah aku, akan dibuat jalan bawah tanah setelah acara roboh selesai diadakan...

kenangan berada di Penjara Pudu selama sehari di sana akan menjadi kenangan bagi aku untuk seumur hidup...bukan senang nak berpeluang masuk ke penjara jika kita takde buat salah atau nak buat lawatan melawat banduan ke sana...

p/s : kalu nak tau lebih lanjut tentang sejarah Penjara Pudu boleh la layari website Jabatan Penjara Malaysia...

21 June 2010

535 : S.T.R.E.S.S



hari, minggu dan masa S.T.R.E.S.S. telah tiba...
nak elak kan diri pun dah tak tahu camne...
memang tak kan boleh lari, walaupun persiapan dah dilakukan cuba nak melarikan diri...

masa ini la pelbagai dugaan, aral dan rintangan akan ditempuhi...dan perlu kena tempuh gak walaupun tidak mahu...

minggu final exam sudah bermula hari ini dari 21 Jun hingga 28 Jun...aku akan bercuti dari kerja selama seminggu...cuti rehat dan termasuk cuti tanpa rekod....first exam aku akan bermula pada 22 Jun...nak prepare kan diri kononnye...

tapi bila dah buka Facebook, lupa segalanya...adoihai...memang tak boleh la nak lari dari tidak membuka FB...seperti dah gian dan ketagih....macam dah menghisap dadah plak...bahaya sungguh penangan FB ni...

moga aku akan berjaya menempuhi segala dugaan dan rintangan dalam minggu exam...moga aku dipermudahkan oleh Allah agar dapat menjawab semua soalan final ini dengan mudah walaupun ada subjek yang aku tak tahu sejak dari mula aku study minggu pertama lagi...moga hati aku tenang semasa menjawab exam nati...insya'allah...

20 June 2010

534 : hepi besday nisa...

selamat ulangtahun Qhairun Nisa yang ke 3 tahun...
moga dipanjangkan usia dan akan menjadi anak yang solehah kepada mak dan ayah....
moga akan menjadi sorang anak yang mendengar kata dan patuh pada semua suruhan Allah...

533 : selamat hari bapa...

selamat hari bapa aku ucapkan kepada ayahanda tercinta iaitu Sabri Soh Abdullah....

segala pengorbananmu untuk membesarkan aku dan adik beradik akan aku kenang sehingga ke akhir hayatku...

tanpa mu, aku tiada kan wujud di muka bumi ini....tiada kan ku dapat melihat segala apa yang berada di dunia yang penuh cabaran ini...

terima kasih atas segala pengorbanan mu kepada ku dan keluarga...jasamu akan ku kenang sehingga bila-bila...

selamat hari bapa juga ku ucapkan kepada ayah mertua ku iaitu Hassan Ismail...

18 June 2010

532 : langkah panjang gitu....

bila hari Jumaat mula la fikiran ni fikir macam-macam....hari Jumaat adalah hari yang best bila datang keja...tapi jadi tak best bila ada meeting yang perlu dihadiri...

bila hari Jumaat mula la terfikir nak ke mana tengahari nanti...langkah panjang je walaupun duit wang dalam wallet hampir kering....asalkan dapat berjalan2 dan mencuci mata...masa tu boleh je jalan kaki dari opis hingga ke Jln TAR....macam dekat je kan tapi masya'allah jauh juga bila berjalan tu...tapi selalunye balik ke opis, kami akan naik bas...

namun kekadang itu, bila hari insaf sampai, confirm hari Jumaat la adalah hari beristirehat yang paling panjang....selalunye kalu sorang kata insaf, confirm semua yang lain pun malas nak gi ke mana-mana...kalu hari insaf melanda confirm just gi makan pastu bermula aktiviti menidokan diri...huhuhu...

tengahari dah ada macam2 dlm kepala ni...nak gi PWTC untuk lihat produk barangan Malaysia....nak gi Avon untuk membeli brg atau nak gi ke Pertama Kompleks...banyaknye tempat aku nak terjah...aku takut sampai je pukul 12.15pm, aku gi makan pastu gi tido lagi best...coz aku nak berjaga malam ni untuk mulakan study aku final exam next week....bersemangat waja gitu...

16 June 2010

531 : sabun tahan ngantuk...

mengantuk tahap maksima....dah bole terlena di depan pc ni...cuma kepala je belum berdentum kat atas keyboard ni...

nak kata tengok bola, memang aku tak tengok pun....lately ni mata ni memang tak boleh nak tahan la...camne nak study untuk final exam ni...

aku nak try pakai sabun tahan ngatuk la...sabun mandi aqura...rasenya berkesan tak??ada tak kekawan yang pernah mencubanye...mahal giler sabun ni...20gram dah RM 10...kalu tak berkesan cam rugi la plak....kedekut sungguh aku ini kan....tapi nengok testimonial semuanye berkesan...memang sesuai untuk student cam aku ini...

nak cuba ke tak????

14 June 2010

530 : ntah :(

semangat nak kerja sememangnya dah lama menghilang...
entah ke mana aku tak tahu la...

makin hari makin menjunam hingga ke takat suhu 0...
menjunam ke laut dalam...

yang pastinye aku datang kerja untuk melaksanakan tanggungjawab yang diberikan agar rezki yang aku dapat cukup bulan berkat...insya'allah...

aku tak tahu la bila semangat nak bekerja ini akan timbul kembali....
aku rasa amat sukar, coz ennvironment memang tidak mengalakkan best sesangat pada masa ini...rasa kebosanan lagi banyak daripada yang best....

aku rasa aku jadi pelakon terhebat je kalu kat dalam opis ini...gembire di luar namun dalam hati hanya Allah mengetahui segalanya...yang pastinye aku menyampah nak dengar suara-suara yang menyakitkan hati aku....nampak sangat mamat dia menunjukkan dia tu baik sangat...kat depan orang semuanye dia tegur, tapi kat depan aku ini, buat macam aku ini tak wujud walaupun dok dalam satu team...memang lawak la...dunia, dunia!!!...aku kena terima la coz dah memang dia tak suka dan benci gan aku...ntah apa sebabnya hanya dia saje yang tahu....

tak sabarnya nak menghilangkan diri bercuti selama seminggu next week...moga selepas cuti yang lama itu, akan membuatkan semangat kerja itu akan datang membuak-buak....insya'allah...

p/s : lamanye nak tunggu hari Jumaat....

12 June 2010

529 : malas...

nak study, MALAS...
nak buat esemen, MALAS...
nak kuar jalan-jalan, MALAS...
nak buat apa pun, MALAS...


aku sendiri tidak tahu kenapa diri aku begitu malas sesangat...
padahal nak final exam next week...
nak kena hantar esemen after final exam...


semangat nak study, tiada...
semangat nak buat esemen, hilang ntah ke mana...


aku tidak tahu ke mana hilangnye semua semangat itu...
adakah aku terlalu letih..
adakah tak sihat puncanye...


aku selsema, batuk dan sakit tekak hampir 3 minggu...
aku lebih selesa berehat dan berbaring saje...
aku rasa cepat letih, penat dan lesu sekarang ini...


bila on pc nak buat esemen, tapi ke facebook...
bila nak study, masa tu la mata mengantuk sesangat...
bila nak kuar jalan3, tak tahu nak ke mana...


Ya Allah, kembalikan semangat kerajinan aku...
kembalikan semangat untuk study dan menyiapkan esemen...
moga aku tenang untuk menghadapi semua hari-hari yang mendatang ini...

09 June 2010

528 : dugaan oh dugaan....

aku tak suka dan benci disebabkan orang lain punye angkara namun aku yang jadi mangsa keadaan nye....macam peribahasa 'lembu punye susu sapi dapat nama'...kalu nama baik takpe ini nama yang burukkan aku...kononnye aku la punca segala sengketa dan angkara....konon aku ini la batu api untuk semua orang bergaduh...

aku juga tak suka orang yang suka cakap belakang tak gentlemen ...tiba-tiba je cari pasal dan sengketa aku tanpa sebab...aku lebih suka orang yang cakap berterus terang dan mengatakan aku salah daripada mendiamkan diri dan terus buat muka dengan aku....

aku akan mengaku salah jika benar kesalahan dan kesilapan itu datang dari aku....aku takkan terhengeh-hengeh nak pergi kat orang yang tak suka kat aku....aku lebih suka mendiamkan diri daripada nak terhengeh-hengeh macam gitu...aku ini bukan orang yang hidung tak mancung pipi tersorong-sorong....

baik aku duduk di dunia khayalan aku sendiri daripada memasuki dunia yang penuh kepura-puraan macam gini...

06 June 2010

527 : mana menghilangnya....

makin hari makin tak best bekerja dengan environment yang tak mesra alam ...
makin hari makin tak seronok nak datang kerja...bila nak pergi kerja je rasa tertekan sesangat....aku pun tak tahu kenapa ianya jadi begitu....

makin lama semangat bekerjasama makin pudar seumpama angin di bawa angin lalu....masing2 ingin memberontak namun tidak tahu ke mana mahu dilepaskan...masing2 memendam rasa....aku dan kekawan juga tidak tau apa puncanye....yang pasti masing2 ada kelemahan dan kesilapan sendiri...namun tiada sapa yang ingin mengaku....memasing ada ego tersendiri...

yang pastinye kerja makin lama makin bertambah dan banyak...jika tiada semangat kerjasama dan komitmen aku tak rasa semua projek berjalan dengan lancar dan baik....

aku sudah tak rasa kemesraan antara kami....aku akui yang aku tertekan dengan suasana kerja begini...aku rasa tak seronok, tak boleh nak bergurau seperti dahulu, seperti ada jurang antara kami semua...apa kah puncanye???...

adakah kita semua perlu bermunasabah diri dan selepas itu bermusyawarah bersama-sama untuk mencari punca masalah ini berlaku....

entahlah....takkan kita nak mendiamkan diri memasing pastu memberontak dalam diri memasing...sampai ke sudah tiada perdamaian antara kita...

aku mohon maaf pada semua kekawan yang terasa hati dengan diri ku...aku akui seorang manusia tidak lari dari membuat kesilapan...aku mohon kemaafan jika kekawan terasa dengan aku jika segala gurau senda aku selama ini kamu semua terasa...aku juga mohon jika n3 aku ini membuatkan kalian terasa hati...di sini tempat aku untuk meluahkan apa yang aku rasa selama ini....aku tidak tahu ke mana lagi untuk menghamburkan segala pa yang aku rasa....aku minta maaf jika kalian marah dengan n3 aku ini....

aku rindukan saat-saat kemesraan kita bersama....

05 June 2010

526 : suka, suka, suka sangat :)


suka sangat coz bulan ini tak payah bayar duit elektrik....
bulan lepas frust coz kerana 25 sen kami perlu bayar duit elektrik full....kedekut la plak...hahaha...

dah banyak kali kami dapat free...
tima kasih TNB dan Kerajaan...
tahun depan buat lagi yea untuk free...

alhamdulilah....
suka,suka, suka sangat bila dapat benda free...macam dapat hadiah plak...huhuhu...

02 June 2010

525 :

aku kepenatan sesangat untuk minggu ini...pelbagai kerja, training dan macam-macam kerja yang perlu dilakukan...tak terkejar dah untuk melakukannya...

tensen sesangat...penat sungguh...

nak rehat sepenuhnya selepas ni....