Terima Kasih Sahabat

30 July 2010

551 : treatment...

keletihan dan kepenatan yang teramat sangat....minggu yang teramat sibuk sesangat...sehinggakan aku rasa kan minggu ini berlalu dengan amat perlahan....tak sabar aku nak tunggu hari Jumaat...

coz hari Jumaat la hari yang kurang sikit sibuk dan hari yang takde kelas...akhirnya hari Jumaat sampai juga...

alhamdulilah aku dapat selesaikan kerja yang diberikan pada aku dengan sempurna...insya'allah....

tengahari tadi juga aku pergi menyoping kan diri...window shopping adalah treament yang berkesan di kala stress....

aku harap hujung minggu ini aku dapat menyiapkan esemen....dan moga aku dapat mencari source untuk dijadikan sumber rujukan....insya'allah...

26 July 2010

550 : ikan bakar menangis...

alhamdulilah...hasrat niat aku untuk belanja ahli keluarga aku makan-makan dapat jua ditunaikan pada hari sabtu lepas....ini adalah sempena rezki aku peroleh APC anugerah perkhidmatan cemerlang tahun ini...rezki Allah berikan pada ku, aku juga ingin berkongsi dengan ahli keluarga aku yang lain...

 kami beramai-ramai makan seafood bakar gitu...ikan pari, jenahak, kerapu, sotong dan udang bakar gitu...dan kerabu pucuk paku + taugeh dan kacang botol...ditambah plak air asam dan kicap cuka yang marveles...memang terangkat gitu...


yang bakar semua makanan tu sapa lagi kalu husband aku...yang mak aku plak pakar memasang kan api...coz kitorang ini kalu la nak mulakan api confirm makan nye bukan tengahari tapi tengahmalam...huhuhu...aku memang respek la mak aku nyalakan api dalam masa 5 minit je...orang lama gitu...memang pakar la kan....


semua yang makan seafood tu semuanye menangis coz air asam nye pedas giler meletup...adik dan kakak aku yang membuatnye....dah jadi ikan bakar menangis la....

syukur pada Mu Ya Allah...moga rezki aku akan bertambah untuk masa akan datang...insya'allah....

23 July 2010

549 : transformasi gitu...

dulu aku kisah jika ada kekawan yg tiba-tiba tak bercakap dengan aku...sedaya upaya aku akan cuba untuk menjernihkan keadaan untuk kebaikan bersama...akan memohon maaf jika aku bersalah....

tapi sekarang jika ada kekawan yang tiba-tiba tak mahu atau buat perangai tak mo bertegur sapa dengan aku, aku malas nak kisah dan layan....buat apa aku nak terhengeh-hengeh nak merayu dan melutut pada dia jika sememangnya bukan salah aku...

aku ingin menjadi manusia yang ala-ala keras kepala dan malas nak amik kisah dengan orang lain...coz orang lain pun tak penah kisah dengan perasaan kita....

adakah teruk sangat perubahan transformasi diri yang aku lakukan ini???tapi ini adalah untuk kebaikan diri aku sendiri daripada tekanan dan stress yang terlalu menekan...

18 July 2010

548 : bahaya di mana sahaja...


aku dapat video ni dari kawan aku adah di facebook....
tergamam aku melihat video ni dengan my hubby...
macam-macam cara dan rupa orang nak kena kemalangan...
tak kira pemandu, penumpang atau pejalan kaki...
masing-masing ada risiko tersendiri high risk....

kalu kita memandu dengan selamat pun tapi orang lain memandu tak betul sama juga kita akan terkena juga...

jika kita tengok video ni sampai abis memang la agak mengerikan...aku beberapa kali melihatnye untuk memahamkan apa yang berlaku...yang paling aku kesian pakwe dan makwe tu...pakwenya mati dan aweknya kudung kaki kerana kesalahan orang lain...

jika tak sanggup nak tengok jangan la menengok...dengan background lagu daripada evenasse My Immortal memang kena je dengan video ini...

kalu lihat dari video ni ada yang diambil dari rakaman cctv dan ada juga yang iklan...

harap semua nye menjaga keselamatan diri semasa memandu dan yang berjalan kaki juga harus meningkatkan keselamatan diri sendiri...bahaya tidak kira masa dan tempat...

17 July 2010

547 : ubah selera...

hari-hari makan nasi memang memuakkan....
hari aku tukar masakan...
tengahari tadi makan laksa penang di rumah mak mertua aku...


petang plak aku terlebih rajin masak mee goreng...
lagipun dah lama tak masak mee goreng...
kesian kat kawan-kawan opis aku especially oja...
nak sangat makan mee goreng yang aku masak...

maaf yea oja tidak berkesempatan...
insya'allah ada rezki tak ke mana...


special mee goreng petang ni aku boh lada hitam...
baru terangkat gitu...


kalu malam nanti lapar aku rasa cam nak makan roti cicah air je...
takmo makan nasi sehari gitu...
hope berkurangan la berat badan aku yang sememangnya berat ini...

16 July 2010

546 : sebentar cuma...

Jika Allah ingin mengambil kebahagiaan yang kita akan ada, bila-bila masa sahaja Dia akan menariknya....
sekelip mata sahaja kita akan kehilangannya...
namun untuk mencari kebahagiaan bukan mudah seperti yang disangka....
perlukan kesabaran, kesabaran dan ketabahan yang amat tinggi....

14 July 2010

545 : dan segalanya....

alhamdulilah....hanya itu yang mampu aku katakan....
Allah telah menentukan segalanya....

aku bersyukur padaMu Ya Allah atas segala hikmah dan rahmat yang telah Kau berikan....

12 July 2010

544: irdina irleesya..

koleksi anak buah aku yang paling latest gitu...
irdina irleesya irsham...dilahirkan pada 28 Jun 2010 yang lalu dengan kaedah ceaser seberat 3.3kg...

baru semalam aku berkesempatan untuk gi melawatnye setelah pulang dari menghantar adik aku ke shah alam....

ada lesung pipit gitu...dengan pipi yang macam kuih pau gebu dan bulat...geram aku melihatnye....rambutnye yang lebat....bulu kening yang dah nampak walaupun baru 14 hari lahir ke dunia...

aku lihat my hubby excited sangat nak ada baby....kecian aku lihat my hubby yang begitu kepinginkan anak sendiri...rasa sebak di dadanye bila dia kata dengan anak buahnye yang pertama 'nak pinjam adik irleesya bawa balik boleh, sbb pak lang takde baby'....tersentuh rasa hati....rasa nak nangis ketika itu...

aku tahu perasaan my hubby yang kepinginkan seorang baby....aku tahu my hubby yang kesunyian yang hampir 6 tahun tiada suara tangisan bayi di rumah aku....

Ya Allah kuatkan semangat kami berdua...semoga kami akan memperolehi zuriat kami sendiri Ya Allah...hanya padaMu kami meminta dan memohon...

543 : Fredo ABC

semalam aku, mak dan my hubby gi hantar adik aku ke asrama UITM Shah Alam...alhamdulilah dapat juga asrama setelah merayu tak hengat nak masuk asrama/kolej ini...seminggu adik aku ini berulang alik dari Gombak ke Shah Alam...memang Allah akan membantu hambanya, setelah penat bersusah payah merayu dan memohon akhirnya dapat di Kolej Melati...

aku ditugaskan untuk hantar dia ke sana...memang dah rutin aku dan my hubby untuk hantar dan amik dia je...dah tanggungjawab kan...kalu tak dengan sapa adik aku nak minta tolong kecuali dengan adik beradik...susah sekarang nanti senang kemudian...lepas ni nak claim semuanye setelah dia bekerja...


sebelum masuk ke kolej Melati tu, adik aku kata ada ABC sedap di Food Court seksyen 2....apa lagi aku terus soh my hubby terjah ke sana...lagi pun dah lama tak makan ABC...adik aku kata ABC dia special dan lain dari yang lain....

apalagi layan Fredo Special ACB la petang semalam...padahal masa tu hujan tapi nak makan punye pasal, sejuk pun sejuk la...bukan senang nak datang ke Shah Alam...

08 July 2010

542 : madam lim kitchen's...

dah 2 kali aku gi terjah dan makan di restoran madam lim kitchen's ni...restoran ni berada di jusco setiawangsa....restoran ini ala-ala masakan chinese, baba nyonya dan malay style...yang pastinye halal la...



aku memang tak pernah makan di sini...tengok dari luar cam mahal je...rase cam tak layak je nak makan kat sini...tapi my hubby dah pernah cuba dengan kawan dia di sini...that why hari tu dia mengajak aku mencuba makan di sini plak...harganye boleh tahan dan harga mampu untuk semua orang....



dah rasa cam dalam rancangan jalan-jalan mencari makan...



my hubby suggest aku makan paprik daging...katanye sedap dan menarik gitu...tapi aku mencuba makanan lain coz tak best plak kalu mencuba makanan yang sama...kalu pilih makanan lain kita bole rasa dan cuba yang lain kan...bergeliga tak otak aku...



masa pertama kali makan akau mencuba nasi goreng ala siam gitu...yang buat aku tertarik adalah udangnye...memang sedap coz aku rasa nasi ini digoreng dengan paste tomyam...



kali kedua plak aku mencuba tomyam seafoodnye plak...memang terangkat giler...cukup masam, masin dan rasenya...selalunye kalu kita makan tomyam mesti bersepah2 serai, daun limau purut dan macam2 lain...tapi tomyam kat sini aku rase dia mesin semuanye jadi paste....bila kita makan kita akan rase semua serai, halia, daun limau purut, bawang dan macam-macam lagi la...memang power la tomyam nye....

paprik nye plak aku rasa lain dari lain...macam dia masak menggunakan rempah spesel....coz tak macam paprik di restoran tomyam yang lain...tak boleh nak terangkan la rasenya kecuali cuba sendiri...


nasi goreng siam...rm 5.90
tomyam seafood yang terangkat...rm 6.90
paprik daging...rm 6.90
ice lemon tea...rm 2.00


rase tak menyesal la nak makan kat sini...boleh la menjadi salah satu restoran faveret kami berdua....

07 July 2010

541 : ada ketikanye...

ada ketikanya aku perlukan waktu untuk bersendirian...
ada ketikanya aku perlukan masa berseorangan...


ada kalanye aku perlu mementingkan diri aku sendiri...
ada kalanye aku perlu jua menjaga perasaan dan hati ku...
tiada sesapa yang nak jaga hati dan perasaan kecuali diri kita sendiri...
aku dah puas buat hati aku terdera dan terluka begitu saje....
tanpa aku menjaganye selama ini...
aku hanya membiarkan tanpa diubati...


aku sudah cukup menderita dengan persekitaran...
aku sudah cukup mual dengan tingkahlaku insan sekeliling...
aku sudah cukup imun dengan pandangan sinis...


aku perlu bangun dari semua ini...
aku perlu sedar diri jika orang tidak suka dengan aku...
aku perlu menilai sapa diri ku ini di mata orang lain...
aku perlu bersikap adil pada diri ku sendiri...

04 July 2010

540 : sambutan besday...

baru-baru ini kami sefamily menyambut besday 2 orang anak buah aku yang dilahirkan pada bulan Jun yang lalu...hari lahir Qhairun nisa pada 20 Jun dan Muhamad Al-Hakim pada 28 Jun...
yang aku tak boleh blah tu si nisa siap minta aku yang beli kek besday dia...dia tak nak orang lain belikan...sabar jela dengan anak buah aku sorang ni...nasib baik la anak buah sorang perempuan..bak kata adik2 aku, cucu berlian katanye....


yang si abang nye plak, nak juga kek harijadi...mak aku nak masakkan pulut kuning tapi dia takmo...kata si hakim dia nak kek macam harijadi nisa...kali ini yang jadi mangsa membeli kek nya adalah mak andak...adik second bongsu...



layan kan je la karenah anak2 buah aku ini...makin besar makin kaletah dan macam2 karenah...