Terima Kasih Sahabat

29 November 2010

609: semuanye nak!!!!

bila time lapar ni semuanya nak makan...semuanye teringin...semuanye nampak sedap....adohai macamne la menurunkan kolestrol yang atas border ni....

semuanya yang aku nak makan ni semua makanan berminyak, bergoreng dan bercili....bukannya makanan yang berebus untuk mengurangkan kolestrol tapi menggalakan kolestrol adalah...

antara yang aku nak makan adalah...

sambal udang masakan sendiri...
tomyam...
 mee sup + begedil...
paprik buatan sendiri...
spageti udang masakan sendiri juga..

aku pun tahu la bila aku dapat masakan yang aku aku masak sendiri...dengan kesibukan study dan kerja aku tak tahu la bile masa nak masuk ke dapur lagi....kesian kat my hubby...sorry ye abang bukan sengaja....

27 November 2010

608 : Unstoppable...

aku dan my hubby baru balik menonton ceta Unstoppable yang dilakonkan oleh Denzel Washington dan Chris Pine...ceta ni dah ditayangkan pada 11 November hari tu....disebabkan kesibukan nak menonton ceta ni ditangguhkan sehingga hari ini...kat panggung wayang pun tak ramai sangat yg menonton almaklumla dah lama ditayangkan...

pada mulanya nak menonton ceta Harry Potter 7 tapi tayangan masih baru tu yang tukar ceta untuk menonton Unstoppable....

Unstoppable adalah satu kisah benar yang terjadi...kalu tak salah aku dalam tahun 2001...jalan ceta yang menarik dan banyak adegan suspen yang dilakonkan....

bagaimana 2 orang hero dalam ceta ni nak menghentikan keretapi laju yang dibawa tanpa pemandu...pastu membawa 39 gerabak yang mengandungi bahan api yang berbahaya....kita akan rasa cemas je bila adegan2 nak menghentikan keretapi ni berjalan....memang terhibur la...itu adalah pendapat aku tapi tak tahu la kalu orang lain plak....

yang pastinye tensen dan stress aku untuk hari ni rasa berkurangan sedikit....aku tak tahu la kenapa lately ni aku terlalu stress sesangat sehinggakan leher aku ni terasa tegang dan sakit nak berpusing....dah jadi kepala robot....hanya Allah saja yang tahu betapa sakitnya leher ni bila tidak boleh bergerak....moga sakit aku ni akan mula berkurangan sakitnya....insya'allah...

25 November 2010

607 : pizza time...

malam ni aku celebrate besday my hubby gi pizza hut...aku belanja my hubby makan pizza setelah sekian lama tak makan....


aku tengok topping pizza ni makin lama makin sikit je pastu rega makin naik...dulu masa mula2 makan pizza zaman bercinta dulu topping nye punye la melambak...makan punya layan je...skrg ni makan pun macam takde perasaan je....coz sedih nengok topping nye yang makin sikit....itu adalah alasan yang munasabah untuk aku jarang-jarang gi makan kat fast food ni...nak kena belajar masak pizza cam gini...tapi mampu kah aku...huhuhu....


alhamdulilah walaupun pizza yang aku dan hubby makan tu agak kurang dari topping nya aku bersyukur kerana aku masih berpeluang untuk menyambut dan celebrate my hubby besday...sambutan yang berserderhana....sambutan hanya antara kami berdua sahaha...entah bile la nak bertiga, berempat dan berseterusnya....huhuhu...

moga my hubby ceria selalu dan dimurahkan rezki hendaknya...insya'allah...

606 : selamat ulangtahun sayang....

25 November setiap tahun adalah tarikh yang bersejarah untuk suami aku yang tersayang...
tarikh beliau dilahirkan ke muka bumi Allah ini....

selamat ulangtahun sayang....
moga dipanjangkan usia, dimurahkan rezki dan moga bahagia ke akhir hayat....

moga segala apa yang diimpikan akan menjadi kenyataan....

moga kasih sayang antara kita akan kekal untuk selamanya....
dan senantiasa dirahmati serta diberkati oleh Allah....

24 November 2010

605 : sukar untuk dipercayai...

pagi tadi kat opis ada buat pemeriksaan kesihatan secara percuma untuk semua staf nye...aku yang tidak mahu melepaskan peluang untuk membuat pemeriksaan kesihatan ini telah berpose dari malam tadi...

pukul 9.30 pagi tadi aku telah pergi membuat pemeriksaan dengan hati yang bersemangat gitu...


first2 buat tekanan darah....yang aku tak percaya tu tekanan darah aku memang betul2 atas border iaitu 140....nurse tu pun terkejut....aku tak tahu la kenapa boleh jadi cam gini...nak kata aku stress adalah sikit2 tapi takkan la boleh atas border....

pastu aku gi timbang berat, ukur tinggi dan check BMI (indeks jisim badan)....yang kat sini best sikit coz berat aku dah turun sikit coz dulu hampir 60kg....skrg ni dah 56.2kg...target aku dalam 50kg...punye jauh ye lagi....ni yang berkobar-kobar nak beli ** ....tapi benda ** tu mahal sangat....aku kena fikir banyak kali kalu nak beli **....dan aku punye BMI normal....

tapi yang tak bestnya aku punye kolestrol betul-betul atas border juga...nak kena buat senaman tapi bila husband ajak gi joging macam-macam alasan yang aku bagi...sukar untuk meninggalkan katil kesayangan....macam ye nak mengurangkan kolestrol ini selain bersenam....

23 November 2010

604 : kejujuran dan kepercayaan...

" tiru dosa, mati terseksa "....

itu la ungkapan yang dilafazkan oleh lecturer aku malam tadi sebelum bermulanya exam mid term untuk subjek keusahawanaan dan teknologi maklumat....begitu mendalam maksud dan ertinye....

aku teramat terkejut apabila ungkapan itu dilafazkan....dan yang membuatkan aku teruja sesangat, lecturer tu boleh keluar meninggalkan kami di dalam kelas untuk menjawab exam dan beliau ke surau untuk solat...sepanjang aku bergelar student ini adalah pertama kali aku menghadapi exam sebegini....

sepenuh dan seluruh kepercayaan telah diberikan kepada kami seramai 34 orang untuk menjawab soalan exam tersebut....

sama ada anda ada seorang yang jujur dan ikhlas adalah terpulang di tangan anda sendiri....

dan ungkapan yang diucapkan sebelum beliau keluar untuk solat "Allah melihat segala apa yang berlaku"....

insya'allah aku tidak melanggar seluruh kepercayaan lecturer yang diberikan kepada aku...aku berserah segalaNya pada Allah....aku dah cuba yang terbaik dan termampu oleh aku....hanya Allah mengetahui segalaNya...aku akan terima keputusan exam tersebut dengan hati yang redha kerana aku dah lakukan yang terbaik....insya'allah....

dalam kehidupan ini, kepercayaan, kejujuran dan keikhlasan adalah sebahagian dalam kehidupan untuk kita menempuh segala kehidupan di alam fana ini...

20 November 2010

603 :

Ya Allah berikan aku ketenangan, kekuatan dan kesabaran yang teramat kuat....
aku terlalu tertekan saat ini...

hanya pada Mu aku memohon dan meminta....
berikan aku ketenangan....

19 November 2010

602 : cuti time...

raye aidil adha kali ini memang aku amik cuti gila sakan...aku akan mula bekerja hari selasa next week....

last aku bercuti hari raye aidilfitri yang lepas...badan dan otak aku dah penat nak bekerja...tak larat nak fikir dah...

aku bercuti ini pun nak siapkan segala assignment yang melambak-lambak dan nak mid term mulai next week....aku tak tahula dapat siapkan ke tidak semua assignment tu...

aku tak gi mana-mana pun cuti pun...just gi beraya kat umah mak dan umah mak mertua aku je...maybe hari ini rasenya nak ajak my hubby aku gi menonton wayang ceta harry potter kot...tu pun kalu mood nak menonton ada...

selamat bekerja pada semua kekawan yang bekerja...aku akan mula bekerja next week...aku nak rest otak ni daripada ceta pasal keja...cuma nak tumpukan untuk buat assignment...

moga apa yang aku plan menjadi...insya'allah...

16 November 2010

601 : selamat hari raya aidil adha...

menitis air mata ini di kala mendengar takbir yang sayu di tv...alhamdulilah dan bersyukur kerna kita masih sihat, aman dan damai untuk menyambut hari raya aidi adha untuk tahun ini....

walaupun ada beberapa negeri yang dilanda banjir dan sambutan hari raya korban kali ini mereka sambut dengan ala kadar sahaja...kesian aku melihat mereka membersihkan rumah mereka setelah dilanda banjir...aku doakan mereka akan tabah menghadapi dugaan ini....

aku nak ucapkan selamat hari raya aidil adha kepada semua kekawan....moga kalian bergembira dan bersyukur atas kenikmatan dan rahmat yang diberikan olehNya....

sesapa yang memandu pulang ke kampung, moga kalian selamat pergi dan pulang....

600 : Inspira...Inspirasi...


sapa yang tak kenal lagi kereta baru yang dikeluarkan oleh Proton Malaysia baru-baru ini...

inspira menjadi sumber inspirasi bagi semua mereka yang berminat kereta ini termasuk la my hubby...hari sabtu hari tu kami pergi melihat menjenguk ke showroom proton di setiawangsa....nak cuci mata katanya...


memang menarik dan tertarik gitu...tapi kat showroom ni hanya tunjuk warna putih...aku berkenaan yang warna merah tu....nampak elegan gitu....


my hubby yang melihat meneliti kereta inspira yang menawan hati...entah bile la agaknye dapat memandu naik inspira ini...hajat di hati nak beli namun mana la mampu kan....cuci mata saja boleh la...

** tak sangka dah 600 entry yang aku tulis di blog ini...entah apa la yang aku merepek kat sini namun bila aku membaca kembali entry2 yang lepas macam tak caye je...banyak kenangan manis dan pahit segalanya dalam kehidupan ini...

15 November 2010

599 : lepaskan segalanye....

aku jadi sakit panas ati kalu orang pandai-pandai mengaturkan perjalanan dan urusan hidup aku....

rasa terkongkong dan terpenjara saje...

lepaskan aku dari semua ini...

14 November 2010

597 : Mali's Corner...

malam Jumaat hari tu my hubby kepingin sesangat nak makan nasi lemak ayam di Mali's Corner di Taman Bunga Raya...tapi punye ramai ye orang dan takde parking langsung....aku pun tak tahu la apa yg special sungguh makan di sini....

disebabkan kepingin sangat, aku ajak my hubby gi lagi satu cawangan Mali's Corner yang terletak di Plantinum Walk Danau Kota...kat situ pun boleh tahan gak ramai orangnya namun masih ada parking...maybe disebabkan kat sini parkingnya berbayar, tu yang parkingnya masih ada lagi....kalu free memang takdelah my hubby dapat makan nasi lemak ayam diidamkan...

my hubby yang boring tengah beratur....

perut aku memang kenyang kerana makan soto....kalu tak memang aku akan order makanan kesukaan aku iaitu char kue tiaw.....my hubby terpaksa sanggup beratur hampir setengah jam untuk mendapatkan nasi lemak ayam...masa tengah beratur tu my hubby masih sempat berbalas sms dengan aku...maybe bosan beratur agaknya...

sepanjang aku menunggu my hubby aku melihat makin ramai orang yang datang untuk menjamu selera.....padahal ketika itu jam dah menunjukkan 12.15 tengah malam....yang kesian tu ada yang bawa baby tengah2 malam....layan kan jelah...

nasi lemak ayam Mali's Corner....

alhamdulilah akhirnya my hubby dapat juga makan nasi lemak ayam yang diidamkan....takde la kempunan yang berlaku nanti...


pas makan, apa lagi aku ajak my hubby gi pusing down town di danau kota...dah kebetulan sampai sini kan....macam-macam orang dan pelbagai barang yang dijual...aku hanya cuci mata saje...yang kelakar tu aku hanya sambar beli keychain phone atas nama aku....jadi la sebagai kenangan...huhuhu....

sampai ke rumah pada jam 2 pagi...punye la keletihan...dah la pagi sabtu tu aku ada kelas ganti dan pastu ada discussion dengan kekawan...punye lah kepenatan dibuatnya...nak wat camne kan layan kan jelah...

11 November 2010

596 : ulser mulut...

u all penah kena tak ulser mulut???aku selalu sangat kena...kalu nak dikatakan hampir setiap bulan aku akan kena...hanya Allah sahaja yang tau betapa sakit dan menderitanya bila kena ulser mulut ni...

yang pastinye nak makan, nak minum dan kadang-kadang nak bercakap pun sakit...hanya mereka yang selalu kena dan mengalaminya dapat berasakan sakitnya....my hubby dan mak aku sampaikan pelik kenapa aku selalu sangat dapat ulser ni...coz selalunya kalu aku dapat ulser ni akan mengambil masa nak baik...dalam 2 minggu la selalunya nak baik...

dalam masa 2 minggu ini la aku akan menanggung kesakitannya....aku cuba mencari punca dan faktor kenapa selalu sangat mendapat ulser mulut ini...aku cari info di pak google....banyak faktor penyebabnya....kat sini aku ada letakkan kenapa ianya terjadi dan petua untuk melegakan sakit ulser ini....

Latar belakang
Ulser mulut merupakan luka dalam mulut yang berwarna putih atau kuning yang dikelilingi oleh warna kemerahan dan menyakitkan.

Apakah yang menyebabkan ulser mulut?
Penyebab sebenar ulser mulut tidak diketahui. Ia mungkin terjadi disebabkan oleh :

* Stres
* Perubahan hormon
* Jangkitan (infeksi)
* Kekurangan zat makanan
* Alahan
* Radioterapi
* Kimoterapi
* kekurangan zat dalam makanan yang diambil
* penyakit-penyakit seperti SLE dan penyakit berkaitan dengan sistem penghadaman
* kecederaan yang berlaku di lapisan nipis mulut seperti tergigit, terkena makanan tajam, air yang terlalu panas dan sebagainya

Tanda-tanda ulser mulut termasuk :

* Rasa membakar dalam mulut
* Kesakitan
* Tidak selesa
* Hilang selera makan
* Demam
* Ketidakselesaan yang berpanjangan

Berapa lama ulser mulut akan sembuh?
Kesakitan biasanya akan berkurangan dalam tempoh 3-4 hari tetapi ulser akan mengambil masa selama 10-14 hari untuk sembuh.

Perhatian
Dapatkan pemeriksaan di klinik pergigian jika ulser berlanjutan selepas dua minggu untuk memastikan ia bukan lesi kanser dan pra-kanser.

Apa yang boleh anda lakukan?
Untuk melegakan rasa sakit, anda boleh mencuba petua-petua berikut :

* Gunakan bahan kumuran antiseptik
* Sapu gel atau krim penahan sakit
* Kekalkan kebersihan mulut yang baik
* Makan makanan lembut
* Elakkan makan makanan panas dan pedas serta makanan berempah
* Banyakkan minum air
* elakkan daripada tekanan perasaan dengan mengambil vitamin B kompleks dan atau Arcalion.
* ambil mineral zink dan zat besi.
* tambah pengambilan asid folik dan vitamin B 12.
* vitamin A dan D penting untuk kesihatan lapisan mulut.
* untuk meningkatkan sistem imune (daya tahan sakit), ambil lebih vitamin C, sayur-sayuran hijau dan buah-buahan.
* pengambilan probiotik seprti acidophilus (terdapat dalam bentuk kapsul, atau ambil yougurt) mungkin boleh membantu.

aku copy daripada Info Sihat dan beberapa link lain...credit pada mereka....

ada petua yang aku dapat daripada google iaitu :

* Cubit sekeping asam keping, sebesar jari kelingking, tekapkan di tempat ulser tersebut. Biarkan sekejap dalam 2-3 minit. Memang akan rasa pedih tetapi selepas kesakitan selama 3 minit, bahagian ulser tersebut akan terus baik. Cubalah , Insya Allah berkesan
* Sapukan getah daun tangan2 di tempat ulser

tapi selalunya kalu aku, selalu letak asam boi di tempat ulser ini...hanya Allah sahaja yang tahu betapa nikmatnye sakitnya....menitik la air mata ini...

aku sebenarnya risau juga adakah sebab penyakit atau ubat yang aku makan setiap hari untuk penyakit aku hadapi kini penyebab ulser mulut ini terjadi...yelah kalu berlarutan boleh jadi kanser tu...menyeramkan la...jauhkan aku daripada penyakit yang berbahaya ini...

hanya Allah sahaja yang tahu betapa seksa dan menderita nya bila dapat ulser mulut ini...hilang segala nikmat dunia ini....Ya Allah jauhkan la segera penyakit ulser mulut ini, tak sanggup rasenya nak menghadapinye lagi...

10 November 2010

595 : penjan....


aku tak tahu apa nama resipi ni kalu kat tempat lain...tapi kalau ikutkan nama yang mak aku bagitau nama resipi ni penjan...

penjan ni dibuat daripada ubi kayu rebus dan kita letak gula...memang sedap la...senang je nak buat dia...rebus ubi kayu tu hingga empuk pastu boh gula...dia akan rasa manis...boleh jadi pencuci mulut...


aku memang minat penjan ni kalu makan masa panas-panas....memang marveles dan terangkat la...

malam tadi aku terlebih rajin....bukan rajin apa pun...aku nampak 2 tongkol ubi kayu lebih aku beli hari tu...terus aku kupas kulitnye dan rebus...tak sampai 45 minit dah boleh dimakan...alhamdulilah...kalu nak buat kuih-kuih lain seperti bingka ubi memang aku tak pandai...aku hanya pandai masak makanan yang simple, mudah dan cepat....orang bz la katakan...hehehe...

09 November 2010

594 : megi kawwwww....


pernah tak makan megi segera dengan serunding....dengar macam pelik je kan...tapi pelik tapi benar sedap....

ini adalah resipi baru daripada kawan-kawan kat pejabat aku ini...masa diorang makan megi ini aku takde kat opis....bila diorang ceta rasa nak mencuba tu membuak-buak je...bukan sekali dua mereka berceta tapi banyak kali...itu yang membuatkan hati nak rasa betapa nikmat dan sedapnya makan megi dengan serunding tu...

aku ini bukanla suka sangat makan megi...tapi bila kawan-kawan dah memuji kata sedap membuatkan aku rasa nak makan...

aku mencubanya di rumah sebentar tadi...kebetulan plak my hubby dah makan nasi kandar kat kudu tadi...aku tak bape gemar sangat nasi kandar...my hubby je yang layan...that why aku nak layan megi malam ni...

memang sedap dan kawww la makan megi bersama serunding ni...rasa yang tak boleh nak gambarkan dengan perkataan...hanya lidah sahaja yang dapat merasai kenikmatan dan marvelesnye...hingga ke titisan terakhir aku menghirup kuah megi tu...huhuhu...

aku harap jangan lepas ni ada yang cari megi dan serunding untuk mencuba resipi ni...hehehe...

thanks ika, oja dan kak shidah yang memberi resipi baru di kala takde lauk...serunding ni secaraa automatik menjadi lauk pada megi tu...tak payah nak tambah telor ke atau apa2 pun...selamat mencuba....

08 November 2010

593 : rezki, alhamdulilah...

pagi ini di pejabat aku mendapat satu kiriman pos laju...rase teruja sesangat coz memang jarang sesangat nak dapat apa-apa bungkusan...almaklumla bukan orang popular orang nak bagi bungkusan...huhuhu...

aku nengok kat parcel tu datang nya dari setiu, terengganu...jauhnye kiriman ini...terima kasih bebanyak aku nak ucapkan pada ain yang sudi memberi aku hadiah ini...rezki aku agaknya....

ain ni ada buat contest dalam blog dia dalam bulan Mac 2010 hari tu...aku main masuk hentam aje....kalu ada rezki menang la kalu tak aku tak kisah coz bukan susah sangat pun contest je...just lengkapkan dialog antara dia dan hubby dia...lepas masuk contest tu, aku terus tak terjah blog dia kerana kesibukan yang amat melampau sesangat....


baru-baru ini ain hantar komen kat blog aku untuk minta alamat kerana nak kirim hadiah contest...aku antara pemenangnya...alhamdulilah rezki...thanks ain walaupun dah berkurun lama ain tetap nak kirim hadiah contest ni...

ain ni adalah seorang penulis yang memakai nama pena Nia Imrani (kalu tak salah aku la)...novel yang diberikan pada aku ini baru saje dilaunchkan pada Oktober 2010 hari tu...tahniah ain!!!kirenya aku antara yang terawal mendapat baca hasil penulisan beliau...jangan jeles ye siap ada tandatangan penulis lagi....

hadiah istimewa bagi ku...tak penah aku memenangi apa-apa hadiah sejak berblog ini...ini baru first time...sertai contest untuk suka-suka dan yang penting untuk mengeratkan silaturahim antara kekawan blog dan maya...thanks ain....gud luck for your next projek...

07 November 2010

592 : ubi kayu rebus...


aku tidak tahu kenapa la sejak akhir-akhir ni aku asyik teringin makanan yang pelik-pelik je....nak kata mengidam tak la plak...tapi aku nak makan benda yang jarang sangat aku makan...pelik nye lagi satu tu, aku nak masak sendiri walaupun aku tak penah masak masakan tu....

pagi semalam aku nak sangat makan ubi kayu rebus bersama kelapa dan sambal ikan bilis....aku bersyukur kerana apa yang aku nak makan dan masak mesti my hubby akan layan kehendak aku...aku harap my hubby tak bosan melayan karenah aku ini...


pergi beli ubi kayu di pasar chowkit...aku tak penah pilih ubi kayu sendiri...selalunya ada bantuan...yelah bukan senang nak cari ubi kayu yang empuk dan sedap dimakan...aku belasah dan berserah je la harap ubi kayu tu empuk...

aku rebus ubi kayu tu sambil dicicah dengan kelapa parut bergula, sambal ikan bilis garing dan kopi 'o' panas...memang layan...dan marveles...ubi yang empuk dan sedap sangat...alhamdulilah aku dapat juga makan apa yang aku idamkan...my hubby kata dah macam zaman jepun plak makan ubi kayu ini....dapat la rase macamne kesusahan orang zaman perang dan darurat mencari makanan....

aku tak tahu la pasni nak makan apa plak...minggu ni aku dapat tunaikan hasrat dihati untuk makan ikan masak stim dan ubi kayu rebus...next week ntah apa la aku mengidam plak...aku tak tahu la kenapa tekak dan selera aku ini lately ni makin pelik...camne la kalu betul2 mengidam yea???jeng, jeng, jeng...habislah my hubby nak melayan...huhuhu...

06 November 2010

591 : ikan masak stim..

alhamdulilah....dapat gak aku memasak ikan masak stim dan memakannye...setelah 2 minggu aku berangan untuk memasaknya...tapi disebabkan kesibukan yang melampau teramat tu yang nak masak tertangguh saje...

balik kelas malam khamis tu, aku bagi cadangan kat my hubby kata esoknye nak masak ikan masak stim....terus my hubby ajak gi beli barang masakan di NSK Selayang....

aku sampai di NSK tu dalam kul 11.30 malam...aku rase semua orang memandang kat aku...yelah dengan berbaju kurung pastu batik sutera plak tu...nampak sangat aku belum balik umah...masa aku timbang barang, ada kakak tu siap tegur kat aku lagi...belum balik umah lagi ke??aku just angguk dan senyum je je...rase segan la plak...tapi nak wat camne kan...layan kan jelah...

agak kehampaan sikit aku mencari ikan kerapu tapi tiada....aku terpaksa masak ikan bawal putih...ditambah kan plak dengan sayuran seperti cendawan, putik jagung, carrot dan tomato...

sebelum dimasukkan dalam kukusan...

banyak gak aku surf kat internet untuk mencari resipi ikan masak stim...macam-macam yang aku dapat tahu apa yang sedap untuk diletakkan di dalam masakan ini....
selepas siap dimasak...

siap untuk dimakan...

yang pastinye aku akan bubuh di dalam masakan ini dengan resipi aku sendiri..aku akan campak letak apa yang aku nak masukkan...asalkan ada rasa seperti yang aku nak dan jadi....

alhamdulilah berjaya juga aku memasak ikan masak stim ini....


02 November 2010

590 : mati kutu....

aku tak tahu la macamane aku nak menghadapi hari-hari di pejabat tanpa membaca blog kekawan...rase terputus segalanya...semuanya telah di block...soh wat keja sokmo tanpa ada hiburan walaupun untuk seketika...bertambah sengal aku rasakan....dan takde semangat nak buat kerja...hanya boleh buka emel saje...tu pun ada jugak emel yang tak boleh nak dibukak....

kalu facebook diblock aku jadi tak kisah tapi aku jadi mati kutu apabila blog aku sendiri tak boleh nak bukak....aku rasa macam hilang semangat dan segala-galanya....

yang aku tak puas hati tu, orang lain tak boleh segalanye...semua diblock tapi ada certain2 manusia kat pejabat ini ada authority lain plak...heran bin ajaib....tahula kuasa penentu untuk block atau nak surf mana-mana website ditangan dia....

Ya Allah berikan aku kesabaran yang teramat tinggi agar aku boleh menghadapi segala dugaan ini...moga aku dapat semangat untuk membuat kerja walaupun semangat tu dah makin hilang sikit demi sikit.......

rindunye kat blog aku sendiri....


01 November 2010

590 : sepetang di shah alam...


alhamdulilah....impian dan apa yang aku rancangkan menjadi jugak walaupun pelbagai dugaan yang berlaku...memang bukan mudah untuk mencapai apa yang kita nak dan impikan...tak boleh punye ayat...

impian dan plan aku nak ke fiesta buku alaf 21 pada hari sabtu lepas berjaya jugak....walaupun aku dan my hubby hampir-hampir kecewa kerana sesat barat kesesatan, namun semangat yang kuat dan tidak berputus asa, sampai jugalah kami ke fiesta tu walaupun sampai di sana lagi setengah jam nak tutup....


bila tiba di fiesta buku tu, aku rasa lost sangat....almaklum la aku dah lama tak membeli novel dan membaca novel...aku tak tahu sapa pengarang yang terkenal skrg dan novel mana yang latest dan best seller....giler punye lost...padahal dulu rasenya aku kenal la pengarang yang terkemuka...semenjak jadi student ni tiba-tiba jadi lost...nak wat camne sesuatu impian itu aku perlukan lakukan pengorbanan dalam kehidupan...

aku terpaksa bertanya dengan penjual di alaf 21 tu yang mana novel yang paling best dan pengarang yang bagus...nasib baiklah semuanya peramah2 dan memberi cadangan novel yang mana harus aku beli...aku beli 3 novel yang terkini dan terbagus...dan 3 buku ilmiah...setiap novel dan buku yang dijual ada 30% diskaun...

masa kami nak balik, skuad Suria FM datang menjengah ke fiesta buku tu...namun aku tak boleh nak join contest yang dijalankan coz aku memang jarang mendengar stesen radio tu....


aku dan my hubby bercadang nak gi makan ABC Frado di Food Court seksyen 2 Shah Alam...tapi sebelum tu aku dan my hubby solat Asar di Masjid Negeri Shah Alam...alhamdulilah dapat juga aku menjejak di masjid ni..walaupun dah banyak kali ke shah alam namun tidak pernah berpeluang ke sana...


selepas solat, aku pergi amik adik aku yang study di UiTM Shah Alam untuk join sekali makan di food court tu...alhamdulilah dapat gak makan ABC Frado yang marveles tu....

selepas tu aku ajak my hubby pergi ke pesta jualan gudang yang berlangsung di Stadium Melawati Shah Alam....dah sekali harung ke shah alam, aku terus la pergi jalan-jalan ke bandar shah alam...tapi takde apa yang menarik kat pesta jualan gudang tu...mungkin aku takde benda yang nak dibeli...

aku pulang ke KL jam 9 malam dan melepak menonton perlawanan bola antara N9 dan Kelantan di rumah mak aku...sambil makan serdak kuih raya yang masih ada dengan nescafe tarik...memang layan....

lepas tu, aku dan my hubby pergi meneruskan misi berjalan-jalan ke bazar uptown di danau kota...punyela ramai manusia kat sini...macam kan siang...padahal masa tu jam menunjukkan pukul 12.30 tengah malam...biasalah malam minggu pastu awal bulan plak tu...

aku dah tahu kat mana nak terjah beg tangan replica coach...memang cantik2 la....walaupun bukan original tapi dah tu je yang aku mampu, layan kan jelah...asalkan coach...huhuhu...tengokla camne next month aku nak ke uptown ni lagi...memang best la macam-macam ada....

memang aku seronok sangat berjalan-jalan sepetang di bandar Shah Alam dan uptown Danau Kota...dapat la aku membeli apa yang aku impikan...nati aku gi jalan-jalan lagi dengan hubby tersayang...tapi masa tu aku nak gi bercuti luar KL coz dah lama sangat tak gi bercuti...insya'allah masa cuti semester break nati...hope plan ini akan berjaya insya'allah...