Terima Kasih Sahabat

30 December 2011

775 : hari terakhir...

sekejap sahaja rasanya berada di tahun 2011 ini....pejam celik pejam celik dah sampai penghujung Disember....lagi 2 hari tamat juga la 2011 ini....macam tak percaya je...rasa baru je rasa bulan Januari...alih-alih dah masuk Disember...

yang pastinye macam-macam yang aku lalui sepanjanhg tahun 2011 ini...ada kenangan manis, pahit dan segalanya....ada suka dan duka....

alhamdulilah apa yang aku impikan untuk tahun ini, berjaya juga aku gapaikan....ada juga yang tidak dapat aku buat....insya'allah masih banyak yang harus dilakukan untuk berjaya dalam kehidupan...bukan semuanya dapat kita lakukan dalam satu masa kan...

yang pastinye akhir tahun ini aku telah berhijrah tempat keja dari KL ke Putrajaya....itu yang pasti...nak ke tak nak kena juga gagah ke Putrajaya....memang la best coz semua serba baru tapi yang tak bestnya bila kena berulang setiap hari dari KL-Putrajaya huhu...rela dalam paksa katanya...selagi aku boleh bertahan insya'allah...

hari ini hari terakhir bekerja untuk tahun 2011...alhamdulilah dan insya'allah semua kerja yang dipertanggungjawabkan kepada aku, aku dapat melaksanakannya walaupun kekadang tu memberontak juga...bukan sengaja nak memberontak tapi kegeraman punye pasal...keja orang lain tapi aku yang kena buat tu yang tak puas ati...padahal gaji dia lebih tinggi je dari aku huhu...itu la lumrah kehidupan....kena lakukan juga agar semua projek/kerja yang diberikan dapat dilakukan dengan sempurna... "Saya Yang Menurut Perintah" ...aku bersyukur dengan keja ini lah aku dapat menabur jasa bakti aku kepada ibu dan ayah serta family....biasalah manusia ini kekadang mengeluh tak kire masa dan tempat...tak pernah rasa cukup huhu....

aku pelik je dengan diri aku ini, bila tahun baru ada je azam baru nak buat...tapi hangat-hangat tahi ayam...mula-mula je bersemangat tapi pastu hampa haha....bila aku nak berubah pun tak tahu la...namun yang pastinya aku akan cuba menjadi anak, isteri, kakak, menantu, bakal ibu , kawan yang terbaik bagi keluarga dan kekawan aku....aku mahu orang-orang yang sayang akan bahagia dan gembire bersama dengan aku...aku tidak mahu mereka rasa berduka dan lara...hehe...dah macam ayat orang bercinta plak hehe...jiwang la plak...

27 December 2011

774 : paling sikit...

tahun 2011 dah hampir nak menutup tirai nya...tahun ni la tahun aku update blog yang paling sikit padahal banyak je cerita yang nak dihebohkan diceritakan...namun disebabkan kekangan masa dan kesibukan yang amat melampau ditambah plak dengan kemalasan tahap gaban tidak boleh nak buat apa dah la

aku masih ingat lagi antara azam aku tahun 2011 ini adalah rajin2 kan diri untuk mengupdate blog...sudahnya hampa..oleh itu untuk tahun 2012 ni tak boleh nak berazam utk update blog lagi...aku akan update ikut sekadar mampu sahaja...huhu...lagi satu nak mengurangkan rasa bersalah pada diri sendiri kerana tidak dapat melakukan azam yang dibuat...haha...nak menutup kesalahan sendiri memang cam gitu la...

next entry aku nak update apa yang aku dapat capai untuk tahun 2011...insya'allah kalau masa mengizinkan sebelum menjejak tahun 2012....aku hanya mampu merancang namun Allah yang menentukannya...

21 December 2011

773 :

pagi-pagi lagi mood tak berapa nak betul stabil...
rasa nak marah ada, rasa nak nangis ada, macam-macam perasaan bercampur baur... 
yang pastinye aku geram sangat...
tapi rasa tak terluah untuk meluahkannya...
coz kalu aku luahkan confirm airmata ini akan bercucuran mengalir...
oleh itu pendam kan sajelah...

20 December 2011

772 : berpindah akhirnya...

akhirnya KPWKM berpindah juga di Putrajaya yang terletak di No 55, Persiaran Perdana, Presint 4...juah nun jauh yang hampir berada di PICC...di Presint 4 ini juga terletak KKLW, Kementerian Penerangan dan KPKT....

minggu ini minggu ke 2 di bangunan baru...yang pastinye aku masih tidak dapat membiasakan diri dengan persekitaran baru ini....otak aku masih blur dengan Putrajaya ini...yang aku tau pagi aku masuk opis dan petang balik ke KL...memang takde hati nak ronda-ronda di Putrajaya coz takde transport nak gi mana kecuali bas nadi putra...lagi satu pindah dalam paksa cam gini la...rasa tak sabar je nak balik umah huhu...

bangunan baru akan mempunyai 'satu bau' yang kurang menyenangkan hidung dan menyukarkan pernafasan...rasa lemas, rimas dan sesak nafas semuanya ada....macam-macam bau ada....habuk, bau cat, syelek....rasa pening dan pitam je bile menjejakkan kaki ke pejabat baru ini...nasib baik la ada view yang cantik yang menyenangkan mata...huhu...kalu tak memang confirm rasa terperangkap lagi la...aku berada di aras 28 dan mempunyai pemandangan yang cantik....kekadang tu bole nampak cruise putrajaya mengelilingi tasik....hilang la rasa stress sekejap...

aku masih tidak dapat membiasakan diri dengan persekitaran pejabat baru ini...huhu...maybe perlu mengambil masa kot...namun akan cuba membiasakan diri...

14 December 2011

771 : minggu terakhir di Kuala Lumpur...

last week adalah minggu terakhir aku bekerja di Kuala Lumpur...yang hampir 7 tahun aku bekerja di Kuala Lumpur semenjak menjawat jawatan di dalam Kerajaan...dulu masa sebelum pindah memang aku takmo fikir langsung nak ke Putrajaya...namun masanya akan tiba jua...huhu....

yang pastinya aku berada di Kompleks Kerajaan Jalan Dato' Onn hampir 2 tahun setengah sebelum berpindah ke bangunan Wisma Sime Darby hampir 4 tahun setengah....

akhirnya tiba juga hari-hari terakhir di Kuala Lumpur...perasaan nak berpindah ke Putrajaya memang la takde huhu...macam kalu bole tukar masa nak dok juga di KL...tak dapat bayangkan bagaimana nak berulang alik ke KL-Putrajaya...pukul bape sampai umah...pukul bape nak kuar dari umah..a'ah tak dapat bayangkan camne...


aku mula berkemas barang-barang sejak dari Isnin...kami diberi kebebasan untuk tidak berpakaian rasmi kerana nak mengemas katanya...aku pula ditugaskan untuk AJK Tagging atau labeling...semua barang-barang yang hendak dibawa ke Putrajaya perlu ditagging kecuali barang-barang personal...dan kena pastikan di aras mana untuk diletakkan barang-barang tersebut...almaklumla bahagian kami ni agak special sikit coz ada 2 aras...huhu...orang lain satu aras je...ini disebabkan pusat data sahaja sudah setengah bahagian di satu aras...layan kan jelah...


kotak personal aku ada 5 kotak termasuk 2 kotak komputer...nasib baik la sebelum ini dah buat 5S that means takdelah banyak sangat barang yang hendak dibawa ke ofis baru...mana-mana dokumen dah lebih 5 tahun memang aku loyong akan buang kan je...malas nak fikir haha...nasib baikla my hubby tolong membantu untuk berpindah masa weekend hari tu...thanks abang...



di saat-saat akhir nak berpindah, iaitu hari Khamis dan Jumaat aku perlu menyiapkan dokumen untuk Mesyuarat JPICT...nasib baiklah barang-barang aku dah berkemas cuma PC sahaja yang belum masuk dalam kotak...mesyuarat last meeting ini memang agak menyakitkan...almaklumla semua barang-barang yang nak digunakan untuk buat dokumentasi semuanya dah masuk dalam kotak..memang dugaan sungguhla dibuatnya...huhu..nak wat camne kan kena lah juga coz SYMP....

hari terakhir di Kuala Lumpur, aku pulang jam 7 malam...rasa sedih sangat tinggalkan pejabat lama...banyak kenangan manis, pahit, masam dan serba serbinya berada di pejabat lama...kat tempat duduk aku la kawan-kawan opis akan berkumpul untuk membaca suratkhabar, makan-makan sambil bergosip...tapi bila kat tempat baru dah takde la tmpt kami melepak sambil bergosip huhu...kenangan dan memori adalah sesuatu yang sukar untuk dilupakan....

07 December 2011

770 : perpindahan....

dah agak bersawang blog aku ini tidak berupadate...kesiannya tapi nak buat camne tuan blog sekarang sedang kesibukan dan dalam mood perpindahan pejabat ke putrajaya...

rasa tak cukup tangan dengan proses perpindahan ini...ditambah plak dengan nak menyiapkan kerja-kerja semasa dan pengemaskinian LNPT plak...huhu...dengan talian internet yang agak kebengongan kerana pusat data sudah berpindah ke putrajaya...

hope bila dah berpindah ke putrajaya semua sistem yang aku jaga akan berjalan dengan lancar tanpa perlu konfigurasi huhu....hanya mampu berdoa sahaja namun masa yang menentukan segalanya...

yang pasti Isnin depan 12 Disember 2011 kami semua di BPM sudah berada di putrajaya...dah la berada di hujung putrajaya...confirm dengan cafe yang belum buka dan segala kemudahan yang tidak tahu camne lagi...coz kami bahagian pertama yang pindah ke sini dulu...bahagian/unit lain akan menyusul kemudian...huhu...

hope semuanya berjalan dengan lancar...hanya mampu berdoa sahaja namun Allah menentukan segalanya...

25 November 2011

769 : Slmt Ulangtahun Sayang...

aku nak ucapkan Selamat Ulangtahun Kelahiran ke 33 kepada suami yang tersayang pada hari ini..moga beliau dipanjangkan usia, dimurahkan rezki dan ceria-ceria selalu...

moga kasih sayang antara kami juga akan berkekalan untuk selamanya...insya'allah...

24 November 2011

768 : dugaan dariNya..

dah lama sungguh aku tak update blog kesayangan aku ini...bukan takde ceta tapi tak tau nak ceta apa...aku dilanda demam selsema dan batuk hampir 4 bulan sudah...sejak kebelakangan ini kesihatan aku bertambah teruk dan jatuh merundum...bila malam je confirm collapse...

kat opis plak, aku akan kelemasan dan sukar untuk bernafas kerana aircond yang teramat sejuk...bila malam aku akan demam...ubat dah puas makan tapi tak tahu la penyakit apa yang aku dapat ni...next week aku nak ke pakar hidung, tekak dan telinga...hope aku akan dapat ubat yang power dan serta merta la selsema dan batuk aku ini akan baik...dah lama aku tidak menghirup udara yang segar tanpa rasa hidung yang tersumbat...rindu sungguh...namun dugaan dari Allah aku tetap menerimanya dengan redha...

17 November 2011

767 : nasi kerabu KWSP...

alhamdulilah akhirnya dapat juga makan nasi kerabu KWSP....kenapa dipanggil KWSP coz kedai tu dibuka berhampiran dengan KWSP HQ di Jalan Raja Laut...sapa tak kenal nasi kerabu kak wan....memang marveles dan sedap...huhu..

walaupun aku ni orang jati Kuala Lumpur aku masih makan makanan tradisi dari negeri2 lain...kalu makanan tu sedap memang confirm aku gi terjah dan cari sampai dapat....


setelah sekian lama tak makan nasi kerabu KWSP ini, aku telah mengajak my hubby gi mencarinya pagi tadi...aku dan my hubby orang pertama yang sampai...masa tu kedai baru je nak bukak...punye teruja nak makan, siap boleh jadi peserta pelanggan pertama...siap boleh dok kat tepi kedai tu tengok kakak tu mengatur makanan-makanan yang ada...masa tu bau nye dah mengancam huhu...masa tu rasa tak sabar ye nak makan....kecur air liur....

kalu dah pindah putrajaya nati, camne la nak gi cari dan terjah nasi kerabu ini lagi...kena ambik cuti la kot...coz kedai ini dibuka masa opis hour je....yang pasti nasi kerabu ini lain daripada tempat lain...walaupun makanan orang pantai timur tapi tak la rasa manis sangat...ditambah plak solok lada yang mengancam abis...huhu...ditambah dengan hirisan daging bakar yang lembut....

bukan nasi kerabu saja yang ada tapi nasi dagang dan nasi berlauk juga ada...kalu datang dalam pukul 7.30 pagi, kena beratur la tunggu giliran...huhu...mengalahkan nasi kandar line clear haha...

09 November 2011

766 : juadah aidil adha..

alhamdulilah, hari raya aidil adha telah 3 hari berlalu dan disambut dengan penuh sederhana oleh umat Islam di seluruh dunia...alhamdulilah juga kerana Malaysia masih menyambutnya dalam keadaan aman dan damai tidak seperti di negara yang bergolak seperti Afganistan...

lontong...

aidil adha ni aku dan suami seperti biasa menyambutnya di Kuala Lumpur...orang dah takde kampung kan kena la sedar diri..huhu....pada malam raya, aku dan suami balik umah mak aku di Segamat Segambut Kuala Lumpur...rasa la juga suasana balik kampung coz dari umah aku ke rumah mak lalu highway iaitu Duke...cuma tak jem macam highway lain...dalam masa 15 jam minit aku dah sampai umah mak...hehe...orang lain tersangkut dalam jem...aku juga yang selesa sampai huhu....
rendang kerang...
 ketupat palas...

sate goreng...

pagi raya pelbagai juadah raya yang disediakan oleh mak aku....semuanya memenuhi anak tekak selera anak-anaknya....ada ketupat palas, nasi impit, lontong, sate goreng, rendang kerang, kuah kacang dan rendang ayam...semuanya nak makan..huhu...rezki katanya...yang pasti pas makan melepak depan tv dengan family....memang best dan heaven giler la coz bukan senang dapat berkumpul dengan adik beradik....

lepas solat Zuhur, aku dan suami pulang kembali ke rumah kami di Keramat dan beraya pula di umah mak mertua aku...makan rendang daging minang bersama ketupat palas...memang asyik makan je la...sampai naik kembung perut asyik makan je...yang pasti malam tu bila terlalu banyak makan, aku batuk sampai muntah tak hengat huhu...dugaan sungguh...tu la nak kata makan tak baca bismillah mustahil...dugaan...

03 November 2011

765 : be positif...

tiba-tiba aku rasa tersisih...aku pun pelik kenapa lately ni aku cepat terasa...

thinking positive...jangan emosional sangat...maybe ada sebab mengapa hal ini terjadi...sesuatu yang berlaku itu ada hikmahnya...jangan cepat melenting...jangan cepat terasa hati...nati lagi cepat tua plak huhu...banyak-banyakkan beristifar dan berzikir...berfikiran positif...kosongkan minda dengan diisi dengan perkara-perkara yang berfaedah...

u can do it!!!!chaiyok!!chaiyok!!!

01 November 2011

764 : banyak no 1...

1 November 2011 atau 01.11.2011 atau 11111 (5 angka 1)...tarikh untuk hari ini...tarikh yang banyak no 1...hari tu masa Januari pun cantik gak pada 1 Januari 2011 atau 1111 (4 angka 1)...pun banyak gak no 1...

lagi satu tarikh yang orang akan ingat dan buat kenangan especially untuk hari pernikahan 11 November 2011 atau 11.11.11 (6 kali angka 1)...huhu...aku rasa ramai yang akan abadikan tarikh ini sebagai tarikh pernikahan huhu..bukan senang nak dapat tarikh cam gitu kan...hanya pada tarikh itu saje...

lagi satu tarikh keramat yang ramai natikan adalah 20 November 2011 atau 20.11.2011...memang cantik la tarikh nye tu...dan confirm jugak ramai yang akan bernikah pada tarikh tu...jatuh plak hari ahad...memang cantik sungguh la...ada juga kawan aku yang akan melangsungkan perkahwinannya pada tarikh tersebut iaitu ejat...hope tarikh yang dipilih akan kekal untuk selamanya...insya'allah...

bulan november ni banyak tarikh-tarikh yang cantik dan sesuai untuk dijadikan sebagai kenangan...huhu...

tiba-tiba aku teringat tarikh pernikahan aku yang dianggap agak cantik juga la...sendiri mengaku kan...tarikh pernikahan aku pada 5 Februari 2005 atau 05022005 atau 050205...gabungan angka 2 dan 5 hehe...

25 October 2011

763 : bangunan baru KPWKM..


bangunan KPWKM yang berbentuk corak songket...
signage yang telah dipasang...
 Insya'allah akhir tahun ini, Kementerian aku iaitu KPWKM akan berpindah ke bangunan baru di Putrajaya yang terletak di hujung dunia presint 4..berhampiran dengan PICC...


berjiran dgn KKLW, KPKT dan Kem. Penerangan...
semalam kami sepakat beramai-ramai telah gi melawat tapak bangunan dan pejabat baru di Putrajaya tu...yang pasti perasaan adalah excited...almaklumla bangunan KPWKM yang paling tinggi di Putrajaya itu iaitu 38 tingkat...opis untuk Bahagian Pengurusan Maklumat (BPM) terletak di aras 27 dan 28...mak ai tingginya...confirm gayat....yang aku terfikir camnela kalu ada latihan kebakaran nati...mencungap nak turun dari tingkat 28...huhu...kat Wisma Sime Darby baru tingkat 4 je...macam la dok lama kat sana...berangan lebih je aku ini....haha 

pemandangan dari aras 27
yang pasti pemandangan dari aras 27 memang cantik....menghadap PICC dan tasik gitu...kalu rasa dah tensen tu dipersilakan boleh je terjun...confirm hancur dan bersepai takde nyawa la....

bilik mesyuarat BPM...


cubicle yg bakal dihuni..
 bangunan KPWKM ni akan bersama dengan jabatan di bawah KPWKM sekali iaitu JKM, JPW dan YKN...tu yang banyak tingkat tu...tingkat tertinggi adalah bilik Menteri...mak ai tinggi sungguh la...kat sini macam-macam fasiliti yang ada seperti taska, cafe, gymnasium dan Dewan Perdana Nur iaitu dewan yang ala-ala bilik ballroom di hotel...memang besar sungguh la....semasa lawatan tak semua tempat yang boleh dilewati...almaklmumla baru 90% siap dan masih lum dapat CF lagi...aircond pun masih tiada...lawatan semalam memang dalam kepanasan la...huhu...tapi layan kan jela kan...


mereka yg terlibat dlm lawatan tapak...

14 October 2011

762 : ada aku kisah???

manusia macam-macam perangai, macam-macam ragam dan macam-macam karenah...lagi ramai orang/manusia yang kita kenal lagi banyak la karenah, ragam dan karenah serta sikap yang kita tahu....dan dari situ juga kita akan belajar dan mendapat pengalaman bagaimana nak berinteraksi dengan mereka....

kita akan dapat lihat dan tahu bila masa mereka ini hepi, ceria, suka, bad mood dan segalanya....dan secara automatik juga kita akan belajar macamne cara nak berkomunikasi dengan mereka yang dalam keadaan demikian....bila kita nampak mereka ini heppy memang confirm kita akan boleh buat lawak tapi kalu mereka ni moody janganlah sesekali nak buat lawak bodoh...nati menambahkan parah yang sedia ada....kang tak sia2 kena hempuk plak kang haha...


aku akui, aku banyak belajar sikap dan karenah manusia ini di sekeliling aku terutamanya di persekitaran kerja...ada 25 orang staff dan confirm akan ada 25 orang ragam manusia yang perlu kita tahu....untuk menjaga hati kekawan kita perlu belajar sikap individu masing-masing agar kita memahami bila masa dia suka, sedih, bad mood dan apa sahaja ragam yang ada...yang pasti sikap aku adalah, aku sukar untuk rapat dengan sesorang yang baru dikenali...aku sukar untuk didekati dan dirapati...tapi bila dah rapat dan aku dah kenal sikap, ragam dan karenah orang baru itu, insya'allah aku akan bersikap terlebih ramah dan bila dapat satu kepala dan ngam dengan aku lagi best la...huhu...kalau orang yang baru 1st time jumpa aku confirm orang tu akan kata aku ini sombong...memang aku akui memang cam gitu la sikap aku...

tapi aku paling benci tak suka perangai orang, yang tiba-tiba je tarik muka dengan aku tanpa sebab....takde angin, takde ribut tiba2 je bila aku tegur dia wat tak tau je...buat aku ini macam patung cendana atau batang kayu kat situ atau aku dimalukan depan orang ramai...seboleh-bolehnya aku akan cuba mencari punca masalah kenapa dia bersiap cam gitu...aku akan tegur dia juga tapi kalu dia masih buat bodoh je memang confirm aku akan boikot terus...dah orang takmo bercakap dengan kita buat apa kita terhegeh-hegeh kan...buat macam hidung tak mancung pipi tersorong2...aku akan buat bodoh juga dan secara automatiknya aku takmo pandang atau masuk campur pasal orang yang takmo bercakap dengan aku tu...

yang pastinya lagi ramai orang yang kita kenal lagi banyak pengalaman yang kita dapat...dan kita akan tahu bila masa orang tu suka dengan kita dan menyampah dengan kita...macam-macam ada kan...huhu...tapi yang pastinya ada aku kisah bila kau takmo bercakap dengan aku pun...tak luak mana pun....dan aku tak rugi apa-apa pun kalau kau tak bercakap dengan aku kan....

10 October 2011

761 : Filem Al Hijab...

malam Sabtu lepas, aku dan my hubby gi menonton filem Al Hijab di Wangsa Walk Mall....ramai sungguh yang menonton filem tersebut....hampir penuh panggung wayang tersebut...nasib baik la my hubby dah gi beli tiket siap2 dapatla dok seat kat belakang sikit...kalu tak mau sakit leher menontonnya...dan aku takmo tengok ceta seram depan2...rase cam hantu tu muncul betul2 kat depan mata haha...


kat bawah ini ada copy paste je sinopsis jalan ceta filem ini...kredit pada sumber blog ammar...tiba2 aku tak pandai nak review filem plak huhu...

yang pastinya filem ini bagi aku agak seram...coz aku tak suka hantu yang datang merangkak huhu..nasib baiklah aku sempat tutup mata masa tu haha...dan lagi satu kita tak jangka bila masa hantu tu akan muncul...bila kita rasa hantu tu muncul, hantu tak muncul tapi bila kita rasa takde hantu, tiba-tiba je hantu tu muncul...masa tu la bergema satu panggung dengan jeritan majoritinya perempuan huhu....memang patutla ada amaran untuk pesakit jantung...memang tak sesuai untuk mereka yang ada sakit jantung...maunya pengsan masa tu huhu....

SINOPSIS FILEM AL-HIJAB

Rafael merupakan seorang pelakon yang tidak mempercayai kewujudan hantu. Suatu hari dia ditawarkan watak utama untuk membintangi sebuah filem seram. Dia yang terkejut dengan tawaran tersebut sangat teruja dan berusaha untuk menjiwai peranannya sebaik mungkin. Malangnya Rafael tidak berjaya memperolehi perasaan takut yang dapat memuaskan hatinya. Puas dia berkunjung ke tempat-tempat yang dikatakan berhantu tetapi tidak pernah melihat kelibat makhluk itu. Teman wanita Rafael, Qiss yang pelik dengan Rafael itu mengadu perkara tersebut kepada ibunya. Ibu Qiss kemudiannya memberitahu Rafael mengenai apa itu hijab. Rafael berpeluang untuk melihat makhlus halus jika hijabnya dibuka.

Namun, hanya orang tertentu saja mampu membuka hijab tersebut. Rafael yang semakin buntu mencari seseorang yang boleh membuka hijabnya akhirnya menerima mesej aneh yang mengarahkan dia untuk pergi ke suatu tempat. Hanya di tempat tersebut hijabnya akan dapat dibuka. Sejurus sampai di tempat yang dikatakan, Rafael disambut oleh seorang makcik tua bersama anak perempuannya. Rafael hairan bagaimana makcik tua itu mengetahui hajatnya untuk membuka hijabnya. Rafael dibawa ke suatu tempat di ceruk hutan. Di situ makcik tua tersebut mula membuka hijab Rafael. Dari pandangan yang kabur, perlahan demi perlahan akhirnya Rafael dapat melihat sesuatu yang menggerunkan.

Dia berasa cukup gembira berbaur takut. Rafael meminta masa sehari untuk dia menggunakan ‘kelebihan’ yang ada pada dirinya itu untuk tujuan menjiwai watak lakonannya. Pulang kembali ke rumahnya, Rafael tidak menyedari ada ‘sesuatu’ turut menumpangnya pulang. Mula berasa tidak selesa, Rafael cuba untuk tidur namun gagal. Ada saja benda yang seperti mengganggunya. Setelah hampir 24 jam hijabnya dibuka, Rafael kembali ke rumah makcik tua tersebut untuk menutup kembali hijabnya. Berjayakah hijab Rafael ditutup semula atau dia terpaksa meneruskan hidupnya dengan ‘anugerah’ itu?

oleh itu, sesapa yang meminati filem seram, sila la ke panggung untuk menonton ye...yang pasti anda akan dapat membuat kesimpulan jalan filem mana yang best antara Khurafat dan Al Hijab...aku dah buat analisis aku sendiri tapi biarlah aku simpan dulu analisis ini...nati tak gempak plak kan hehe....selamat menonton ye...

09 October 2011

760 : 9 10 11...

Tarikh yang menarik untuk hari ni...aku rasa ramai yg bernikah dan bersanding hari ni memandangkan tarikh yang cantik sebagai kenangan...

Tambahan plak cuaca hari ni juga cerah dan cantik setelah hampir seminggu bermendung bila menjelang waktu tengahari hingga ke petang...ramai yg amik kesempatan pergi membuat aktiviti spt berkelah dengan keluarga tersayang...

Aku juga buat aktiviti untuk membelai tubuh badan aku dengan pergi spa...memang best la apabila tubuh badan kita dibuat facial, sauna, scrub dan body message...rase relax je masa buat tu walaupun baru 1st time membuatnye...

Rasa teruja dan berdebar2 masa nak buat segalanye...coz tak penah wat benda2 tu semua...
Yang pastinye lepas wat segalanya badan rasa ringan, sedap dan selesa...rasa nak buat lagi je huhuhu..

07 October 2011

759 : karamel yg marveles...

sepatutnya n3 ni sepatutnya ditulis last week tapi disebabkan kesibukan melampau terpaksalah ceta ni diperap dahulu selama seminggu....dah basi pun takpe asalkan aku menulis sebagai kenangan bagi aku...

last week Khamis, balik daripada keja aku begitu bersemangat dan teruja nak memasak karamel...aku pun tak tahu kenapa..yang pasti hati aku membuak-buak nak membuatnye...teringin nak makan satu dan kedua aku nak jamu kekawan opis untuk besday aku...nak beli kek macam mahal sangat hehe...bukan kedekut tapi better jamu kekawan masakan yang kita masak....lagi puas hati...hehe..alasan tak boleh bla kan haha....

yang kelakar tu sebelum aku balik dari keja, aku ada tweet yang mengatakan aku ada baik punye projek malam ni...apa lagi ramai la yang membalasnya coz diorang kata projek malam Jumaat katanya...sabar ajelah huhu...


alhamdulilah berjaya juga aku membuat karamel setelah hampir setahun tak membuatnya...yang kelakar tu siap BBM member tanya resipi untuk confirmation..haha..nampak sangat selalu masak kan sampai kena BBM member...thanks oja atas resipi yang marveles tu...berjaya gak membuatnya..

last week juga masa hari Jumaat tu adik perempuan aku accident dengan bas metro di jalan ipoh...lagi buat aku kelam kabut...nak potong karamel tu masa tengahri semuanya lari plan...coz aku pergi tengok adik aku yang dah melalak kat tepi jalan coz trauma dengan eksiden tu...bila dah settle masalah eksiden adik aku tu, petang baru la plan memotong karamel itu berjaya...masa tu makan pun kelam kabut coz sedang siapkan dokumen untuk mesyuarat hari Isnin....makan sambil berdiri gitu...alhamdulilah hajat di hati untuk jamu kekawan berjaya..bukan setakat kekawan sekali dengan big boss aku offer...nasib baiklah dapat respond kata sedap dari semua...kalu tak sedap memang confirm rasa malas nak buat sudah ada haha...

05 October 2011

758 : yahoo!! 5K sudah...

macam tak percaya je...aku dah tweet 5000 sejak dari 10 Januari 2011...baru 10 bulan je...ntah apa yang aku merapu pun aku tahu...tapi yang pasti masa mula-mula nak tweet aku jadi blur dan no idea apa la yang aku nak tweet nati...yang pasti aku ada akaun tweet ni secara paksa rela kebetulan...gara-garanya my big boss soh explore apa itu twitter...

tak dapat aku bayangkan aku punye explore apa itu Twitter di pak guggle dan blog2 yang memaparkan info pasal tweet...coz gara-gara nak kena mengajar pengawai-pengawai yang berada di pejabat ni...dah la baru masa itu...nasib baik la ada kawan yang membantu menerangkan apa itu twitter...bila dah tau dan dah ada follower rasa keseronokan tweet tu dah muncul...

follower aku majoriti kekawan di pejabat dan apa saja yang aku tweet confirm diorang akan tahu....termasukla my big boss...apa saje yang aku buat, kat mane aku akan tweet...alhamdulilah dengan berkat tweet ni jugalah aku dapat sebuah blackberry yang dibekalkan oleh pejabat...thanks pada en. fauzi yang telah memberi kepercayaan kepada aku untuk memakai blackberry padahal aku tak layak langsung pun untuk memakainya....namun aku buktikan pada my boss yang aku akan tweet dan explore apa itu twitter...aku tahu ada yang dengki tak puas hati aku dapat blackberry ni...aku terima sebagai tanggungjawab yang telah diberikan pada aku...alhamdulilah...

skop kerja aku sekarang di pejabat salah satunya adalah memantau twitter oleh bahagian dan agensi..aku perlu membuat laporan ini setiap hari dan perlu mengemel kepada semua moderator bahagian/agensi, SUB, KSU dan Menteri...insya'allah aku akan buat selagi aku termampu walaupun aku dengar ada yang tidak puas hati dengan pemantauan ini...tapi nak buat camne kan...dah salah satu keja yang telah dipertanggungjawabkan kepada aku...aku juga dipantau oleh big boss, dan KSU jika tidak buat laporan ini...

yang pasti banyak pengalaman yang aku perolehi daripada tweet ni...aku rasa seronok sangat bila tweet...dan yang best dari twitter ini aku dapat berkenalan dengan kekawan lain di alam maya...sehinggakan aku pernah berjumpa dengan seorang follower twitter...macam tak percaya je...coz selama ini just tweet2 di Twitter land...tapi bila dah bersua muka aku dah menambah koleksi kawan dan mengeratkan silaturahim...dari sorang kawan aku kenal kekawan twitter yang lain...yang pasti aku seronok je menyampuk bila kawan2 tweet hantar status mereka...aku akan bg respond apa yang mereka buat atau apa yg mereka tensionkan...

yang bestnya bila aku stress aku akan tweet dan kita akan dapat respond dr kawan2 tweet...bila kita dah dapat sokongan dan semangat, insya'allah stress atau masalah yg kita hadapi akan berkurangan....

itu adalah serba sedikit pengalaman aku bertweet...yang pasti akan akan terus bertweet sehinggalah ada teknologi baru yang menarik hehe....

757 : serba salah...

serba salah, serba tak kena...yang pasti tempat aku nak merempan meroyan pasal apa-apa pun dah jadi tak private di kalangan kekawan pejabat...kat twitter, kat facebook dan kat blog...tapi dah tau nak meroyan kat mane kan...coz kalu aku tak meroyan aku juga yang rasa sakit hati, sakit jiwa, sakit segala-galanya jika tidak lepaskan...

biarlah orang nak kata apa, yang pasti hati aku tak sakit dan jiwa aku tak parah...

kerja adalah satu tanggungjawab yang telah diberikan oleh orang atas yang perlu kita lakukan dengan hati yang ikhlas dan penuh berdedikasi...insya'allah setakat ini jika kerja yang diberikan oleh big boss aku akan melaksanakannya dengan komited, teliti dan penuh bertanggungjawab...aku akan lakukan sebaik mungkin agar kerja kita sempurna di mata boss....

tapi yang buat aku sakit hati, ada orang yang tolong nak mengajar aku cara camne nak buat kerja padahal boss tak kisah pernah pertikai pun keja yang aku buat tu...boss aku ok je coz sebelum aku hantar emel pada sesapa aku akan minta pengesahan dan berbincang dahulu dengan beliau jika ada masalah...bukannya aku terus buat keja tanpa pengawasan boss aku...Insya'allah setakat ini aku tak penah membelakangkan boss aku...aku akan pastikan semua keja yang aku lakukan akan mendapat pengesahan daripada boss...

dah rasa lega sikit apabila dapat meluahkan rasa sakit hati di dalam hati dan nurani ni...maaf ye kekawan jika ada yang terasa dengan n3 ini...bukan nak sakitkan hati sesapa cuma nak meluahkan apa yg ada dlm hati ini...kalu tak confirm dapat sakit darah tinggi dan sakit jantung huhu...

02 October 2011

756 : Allah Yaa Nur - Opick

yang pasti puas aku mencari lagu Opick ini yang dimainkan semasa cerita Cerekarama di TV3 pada Sabtu lepas....cerita Surah Al-Fatihah lakonan Nasha Aziz dan Nasir Bilal Khan...sampai aku dok meroyan la dalam twitter sesapa yang tau tajuk lagu ini...huhu...

yang pastinya aku memang peminat lagu-lagu Opick ini...memang jatuh hati ketika kali pertama mendengarnya...aku dah tahu lagu nyanyian Opick...suara yang mendayu, lirik yang membuai rasa dan mengusik jiwa....kali pertama aku mendengar nyanyian Opick ini semasa ceita Bella iaitu lagu Bila Waktu Telah Berakhir...aku tengok majoriti cerita-cerita Melayu di Malaysia ni banyak memasang lagu Opick sebagai lagu latar cerita tu...memang sesuai je dengan jalan cerita itu....

aku sanggup mempengaruhi my hubby untuk meminati lagu-lagu Opick...hehe giler kejam kan....tapi memang aku berjaya mempengaruhinya coz my hubby minat lagu Opick yang bertajuk Nyanyian Sepi...majoriti lagu Opick ini memang sedap dan giler best la...bila ada je lagu yang digunakan dalam cerita Melayu aku akan pastinye mencari lagu tu di Pak Google...

malam ini aku berusaha untuk mencari lagu dalam cerita Surah Al-Fatihah ini...nasib baik la ada Youtube...aku cuba teka lagu mana dan akhirnya berhasil....aku tahu juga tajuk lagu tersebut iaitu Allah Yaa Nur...apa lagi aku download la lagu tu dan mencari lirik lagu tu...aku suka mendengar lagu dengan menghayati lirik sekali baru ada aura meresap di dalam jiwa...haha...tapi begitu la aku untuk menghayati sesuatu lagu tu...bila aku dah dapat sesuatu lagu baru tu memang confirm aku akan pasang je lagu tu di opis atau di rumah...kekadang tu aku pakai sebagai ring tone handphone haha...itu la aku punye sikap...

sesapa yang nak dengar lagu tu aku ada letak link youtube dan lirik lagu tu...cuba dengar lagu tu memang best giler la...

-------------------------------------------------------------------------------

Lirik lagu Allah Yaa Nur - Opick

Dalam hitam kelam malam
Dalam sepi rindu pada-Mu
Ya Allah Ya Allah

Suara rintih dalam dada
Dahaganya hati tanpa-Mu
Ya Allah Ya Allah

Karena jiwa yang meronta
Hampa segala tanpa cahaya-Mu

Ya Allah Ya Rohman
Ya Allah Ya Rohim
Subhanallah wabihamdihi
Subhanallahil adzim...2x

Dalam lelah dalam resah
Dalam bimbang hilang arahku
Dzikrullah Dzikrullah

Karena jiwa yang meronta
Hampa segala tanpa cahaya-Mu

Allah Ya Nurul 'aini
Allah Ya Nurul Mukminin
Allah Ya Nurul 'Adzim
Allah Allah Ya Nur


30 September 2011

755 : Selamat Hari Lahir Sayang...


33 tahun yang lalu seorang ibu telah selamat melahirkan sepasang kembar perempuan sulung pada jam 11.57 pagi di Hospital bersalin Kuala Lumpur dengan menggunakan kaedah vacuum....walaupun ibu tersebut pengsan tidak sedarkan diri selepas kelahiran tersebut, namun kelahiran tersebut disambut dengan air mata gembire kerana kelahiran anak yang dinantikan selama ini....

aku bersyukur pada Mu Ya Allah aku dan kembar ku, masih bernyawa sehingga ke tarikh keramat lahir hari ni...aku sujud syukur pada Mu kerana masih diberi peluang untuk bernafas dan mengharungi kehidupan ini dengan penuh semangat, Insya'allah....

Selamat hari lahir untuk aku dan kembar aku iaitu Sarina...moga kita akan dipanjangkan usia, dimurahkan rezki dan ceria sepanjang hidup ini...moga kita akan dapat membalas segala jasa kedua ibu bapa kita yang telah banyak berkorban untuk membesarkan kita sehingga kini...dan moga segala apa yang kita idamkan dan inginkan akan dipenuhi oleh Allah insya'allah...

 Selamat Hari Lahir untuk diri ku ini sendiri...moga aku akan dapat memperolehi seorang cahaya mata yang amat aku dan suami aku inginkan selama ini...moga aku dapat mengembirakan suami aku yang telah banyak berkorban untuk diri ku ini...moga rumahtangga kami akan bahagia untuk selamanya...moga kasih sayang kami akan kekal hingga ke hujung nyawa insya'allah :)

29 September 2011

754 : kebekuan idea...

nak menulis namun tiada idea yang hendak dibebelkan...tapi rasa nak menulis dan berceta...tapi otak tak boleh nak fikir apa yang hendak ditulis...aku jeles tengok kekawan yang selalu dan hampir setiap hari update blog...ada je idea dan cerita yang hendak ditulis...huhu....jeles sangat2....

moga esok2 aku akan dapat idea untuk menulis walaupun satu entry haha...hope malam ni dapat mimpi yang indah2 untuk aku coretkan esok...hehe...gila punye paksa otak nak menulis...haha...

26 September 2011

753 : akhirrnya...

 alhamdulilah akhirnya tarikh keramat yang dinantikan selama ini telah tiba....tanggal 24 september 2011, jam 5.05 petang aku telah selamat dianugerahkan Ijazah Sarjana Muda Teknologi Maklumat dengan Kepujian (Sains Komputer)...



setelah hampir 2 tahun setengah usaha aku untuk mengenggam segulung ijazah telah berhasil....aku menitis air mata gembire semasa di dalam Istiadat Konvokesyen ke 39 UKM...aku tidak sangka pengorbanan yang telah banyak aku lakukan telah berjaya aku raih....rasa tidak percaya pun ada jugak....namun ianya telah menjadi kenyataan....alhamdulilah hanya pada Mu Ya Allah aku sujud syukur pada Mu...

aku berasa puas kerana ketika umur aku 33 tahun aku telah mendapat segulung ijazah yang menjadi impian aku selama ini...walaupun terlambat dari orang lain namun yang pastinya aku puas...kerana hasil usaha aku selama ini telah berjaya...segala onak duri, jerih perih aku telah melaluinye dengan hati yang tabah dan sabar serta semangat yang tinggi...



aku ingin mengucapkan terima kasih yang tidak terhingga kepada suami tersayang yang telah banyak berkorban untuk aku selama ini...suami yang telah banyak beri aku semangat ketika aku stress dan down bila aku dapat keputusan periksa yang kurang memuaskan...suami aku yang banyak memahami saat aku bergelar seorang pelajar dan merangkap sebagai isteri serta pekerja....dia memahami ketika aku kepenatan dan keletihan kerana perlu menyiapkan segala assignment dan projek akhir aku...dia juga la yang akan menemankan aku study ketika aku menghadapi peperiksaan...dia yang telah banyak berkorban dan memahami aku selama ini...thanks abang kerana memberi sokongan padu dan berkorban segalanya untuk aku hingga aku mendapat segulung ijazah....



terima kasih juga aku ingin mengucapkan pada family aku terutama mak tersayang...menitis air mata aku ketika mak mengucapkan ucapan tahniah dan memeluk aku setelah habis konvo...doa dan restu mak yang tidak tidak terhingga kepada aku...doa mak sentiasa mengiringi aku sepanjang aku study...aku akan telefon mak setiap aku nak periksa agar mendoakan kejayaan aku....tima kasih mak....





terima kasih juga aku nak ucapkan kepada kekawan study aku terutamanya kak siti meriam, ejat, khairi dan pidut...mereka ini la kumpulan study aku dari semester 1 hingga semester akhir....segala assigment, projek kumpulan dan study masa exam kami akan melakukan bersama-sama....aku bersyukur kerana mendapat kawan-kawan yang satu kepala dan memahami antara satu sama lain...memasing tahu tanggungjawab yang perlu dilakukan jika ada tugas yang perlu dilakukan...tima kasih semua...akhirnya dapat juga kita konvo bersama-sama walaupun ada juga yang dah give up separuh jalan...namun semangat yang kuat kita berjaya akhirnya...

dan terima kasih juga kepada tenaga pengajar aku selama ini...tanpa mereka, aku tidak akan berjaya...tima kasih diucapkan kepada Dr. Yaz, Dr. Zalinda, Pn. Noor, Dr. Juzai, Dr. Mad Jan, En. Zamri, Mr. Hamza, Dr. Juana, Dr. Suhaila, Dr. Masri, Dr. Elan, Pn. Rozilah, Dr. Malek, Dr. Patel, Pn. Hanani, Pn. Syarifah, Dr. Zawiyah, Ustaz Hasnan, En. Nazri dan beberapa orang pensyarah yang dah aku lupa nama nye...tanpa kalian kejayaan aku ini tidak bermakna...

aku bersyukur kepada Mu Ya Allah kerana telah mengatur langkah hidup ku ini...aku hanya merancang dan Kau yang menentukan segalanya berjalan dengan lancar....setelah berusaha dan berdoa akhirnya aku berjaya memiliki segulung ijazah yang menjadi citi-cita dan impian aku selama ini...alhamdulilah...

23 September 2011

752 : falling in love..

malam-malam yang syahdu ni kita layan lagu Dato' Siti Nurhaliza la Falling In Love gitu...menarik je lagu ini...ceria je mendengarnye...
-----------------------------------------------------------------------
Falling In Love - Dato' Siti Nurhaliza
Once in a lifetime…
And your sweep took off your feet
And everything I’ve touched dissolve itself before my eyes
You’re taking me higher when I hear you speak to me
This is so familiar but I’m caught up in this fantasy,


*Now I can’t seem to find myself
Oh, I can’t seem to give up my mind
Oh, I keep falling I’m falling and I can’t stop falling
I’m falling in love with you
When I look into your eyes
I see your love that comforts me
Every now when I go to sleep
I wait to see you in my dream you’re taking me higher when I hear you speak to me
I’m trying to tell you that I will never won’t to let you go


*Now I can’t seem to find myself
Oh, I can’t seem to give up my mind
Oh, I keep falling I’m falling and I can’t stop falling
I’m falling in love with you
Over and over again because I’ll let my mind
You give me something in you to believe in
Come to take me away…


*Now I can’t seem to find myself
Oh, I can’t seem to give up my mind
Oh, I keep falling I’m falling and I can’t stop falling
I’m falling in love with you

21 September 2011

751 : macam tak caye je...

insya'allah jika takde aral melintang aku akan mencapai impian dan cita-cita aku pada hari Sabtu ni...setelah sekian lama (2 tahun setengah) berhempas pulas akhirnya aku akan memperolehi segulung ijazah sarjana muda...pelbagai onak duri yang aku tempoh sebagai pelajar dan pekerja...bukan sesuatu yang mudah untuk memperolehinye....


jutaan tima kasih pada my hubby, family dan kekawan yang memahami dan berkorban kepada aku selama ni...mereka yang telah banyak mengetahui suka duka aku bergelar sorang pelajar jarak jauh...

alhamdulilah, aku bersyukur padaMu Ya Allah....

750 : jamu makan...

alhamdulilah hasrat aku dan my hubby utk wat makan-makan untuk family berjaya jugak...bukan open house tapi just utk makan-makan bersama keluarga aku dan keluarga my hubby...mengeratkan silaturahim katanye...insya'allah....aku buat makan-makan ni pada hari Ahad yang lepas...


aku memang plan nak jamu our family dengan masakan sendiri...masakan yang simple tapi kenyang...aku masak mi kari dan puding jagung kastard...semuanya aku masak sendiri...walaupun tak sedap tapi aku puas ati hilang mak, mak mertua, adik beradik dan anak buah makan dengan penuh semangat...


terima kasih diucapkan kepada keluarga aku dan keluarga my hubby yang sudi datang ke teratak buruk kami tu...insya'allah jika ada rezki kami akan jamu kekawan plak...tapi tak tahu la bila...insya'allah...yang bestnye my twin plak baru je abis pantang...kirenya my twin tu beraya sekali la...baru la dapat makan apa yg hendak dimakan...huhu

20 September 2011

749 : tiket free...

alhamdulilah last week aku dapat emel dari Nuffnang utk dapat tiket free TGV sempena besday aku bulan September...ni baru first time aku dapat tiket free dari Nuffnang sejak aku join Nuffnang ni...thanks Nuffnang...

selalunya aku just baca blogger lain yang dapat tiket free untuk review filem2 baru yang akan ditayangkan...dalam hati dan fikiran terfikir gak, macamne diorang boleh dapat ye...huhu..tak sangka kali ini aku berpeluang untuk dapat 4 tiket free menonton di TGV...

oleh itu pada malam Hari Malaysia yang lalu aku dan my hubby pergi menerjah TGV Wangsa Walk Mall di Wangsa Maju...aku ajak hubby tengok ceta Fright Knight tapi my hubby sibuk nak tengok ceta Apollo 18...ikut kan jelah coz katanya cerita ni berdasarkan kisah benar...huhu

yang pastinya ceta Apollo 18 ni memang hampes dot com la...first expression masa masuk panggung tu memang bole kire orang yang ada dalam panggung....padahal yang beratur beli tiket kat luar punyelah ramai...huhu...my hubby kata "ceta pasal batu-batuan bodoh"....hahaha...memang lawak la my hubby ni coz dia yang teruja nak tengok ceta ni pastu dia boleh kata cam gitu...nasib baiklah tiket free kalu beli memang rasa tak berbaloi langsung...huhu

ada 2 tiket lagi dan yang pasti pilihan ceta di tangan aku kali ni...aku nak tengok ceta yang best2 sempena besday aku huhu...

14 September 2011

748 : kerja gile...

pagi semalam ntah kenapa kat aku ntah....jadi tak betul sikit haha...aku buat kerja gila haha...

macam biasa aku bukak emel dan baca emel2 yang ntah apa2 ntah...hehe...pastu aku surf plak website Milk A Deal...nak tengok tawaran apa yang best dan menarik...aku suka masuk website ni...tapi tak pernah wat apa2 deal pun...just tengok je...tapi aku dah jadi ahli MilkADeal...

aku tertarik dengan satu tawaran iaitu rawatan Spa...pastu dekat plak dengan kawasan perumahan aku...harga pun boleh tahan....aku terus jadi tertarik hati dan berminat sesangat nak gi spa ni....tambahan plak badan pun dah sakit2 ni nak minta dibelai...haha..sesekali nak diurut dan dibelai mesra kan....


wat pertama kalinye aku buat transaksi online untuk milk a deal dan bayaran secara online...aku mengaku yang aku ini agak prak sikit....bila nak buat transaksi duit secara online aku akan fikir banyak kali...aku takut duit akan hilang di tengah jalan...padahal aku ini orang IT tapi ada mind macam tu kan...memang lawak...tapi kali ini aku nak buat gak....kalu transaksi ni tak berjaya pun, duit hilang pun kurang dari RM50...sampai macam tu sekali aku fikir....yang kelakar nye tu siap call bank dan Milk A Deal untuk tanya camne nak buat transaksi tu...haha....memang dasar prak betul la aku ini...

setelah berusaha dengan bersungguh-sungguh akhirnya transaksi aku berjaya macam buat kerja berat ...aku berjaya membeli tawaran dengan RM39 (bernilai RM373) untuk Rawatan Menegang Kulit Wajah + Sauna + Skrub Badan + Spa Kaki di The Royal Malaysian Traditional Spa, 2 Lokasi [Diskaun 90%]....dengan RM 39 je akan dapat buat rawatan tegang kulit wajah, sauna, urut badan, skrub badan dan spa kaki selama 135 minit di Royal Malaysia Spa....sapa nak bagi kan...

kalu sesapa yang berminat boleh di link ni masih ada 3 hari lagi untuk beli tawaran ni....ada tempoh 3 bulan nak gi iaitu bermula dari 20 sept hingga 20 Disember 2011...rase tak sabar plak nak pergi...teruja sangat hahaha...

12 September 2011

747 : open house...

sabtu dan ahad hari tu yang pastinye aku dan hubby tak lekat de kat umah...pergi berjalan raye dan menghadiri open house...

hari sabtu jam 2 petang kami bertolak ke rumah Suhaila dan Redza yang terletak di Taman Jasmin Kajang...yang pastinye nak ke rumah pasangan ini, kami berdua sesat barat di dalam kawasan perumahan Taman Jasmin tu...semata-mata nak mencari Jalan Jasmin 17...huhu...hanya Allah saja yang tahu betapa sukarnye mencari jalan jasmin 17 ni...banyak orang yang kami tanya gak la...nasib baik la masa pencarian jalan tu hujan dah berhenti huhu..kalu tak lagi masak la....akhirnya setelah hampir 35 minit mencarinya, memang dah rezki kami jumpa juga la Jalan Jasmin 17 tu...

alhamdulilah kami dijamu dengan nasi ayam dan sate...perut pun memang sedang lapar kerana mencari jalan nak sampai ke rumah tu...thanks Su dan Redza kerana menjemput kami...

hari ahadnya pula dapat jemputan menghadiri Majlis Akikah Nur Alya Sofia dan sekali dengan sambutan hari raya dan kemasukan rumah baru daripada Musnita dan Faizal di Sungai Merab Kajang....yang pastinye kedua-dua jemputan open house ni semuanya area Kajang sane....dan semestinya nak ke rumah Ita ni juga sesat...ada peta tapi petanya salah....kami plak berkonvoi 2 keta dengan oja, nizam dan ika....petanya agak mengelirukan dan menyesatkan kami hehe...padahal buta baca peta....

baby afif (anak oja) dan baby alya (anak ita) yg lena tido...kembar selang 2 minggu..

apa yang pasti kami sampai juga ke Casa Mekar 3....iaitu kawasan perumahan baru dibuka...memang cantiklah rekaan rumah nye di sini...tapi aku tak mampu dan layak utk miliki rumah ni...berangan ajelah huhuhu...




kami yang sedang menjamu selera...


bergambar kenangan di bilik...tempat bergambar strategik sungguh...huhu..



di sini kami dijamu makan dengan daging kambing bakar (aqiqah), nasi makanan tengahari, kek dan kuih muih....yang pastinye best coz dapat berjumpa dengan kawan-kawan seopis di sini...boraknye mengalahkan kat rumah sendiri...memang tak malu sungguhla kami ni...hehe...yelah dapat jumpa kekawan, masing2 excited nak berceta hehe...thanks diucapkan pada Ita dan faizal atas jemputan...

kedua-dua hari tersebut, kami terperangkap dalam kesesakan semasa pulang ke rumah...pergi nye satu rumah je tapi perjalanan nye makan masa satu hari kerana kesesakan yang melampau teruk selepas tol sungai besi dan MRR2....nak wat camne kan...kenalah banyak bersabar...huhu...

10 September 2011

746 : lara M.Nasir...

pagi ini aku bangun nak pasang tv utk tengok nasi lemak kopi o..memang layan la ceta ni...tambahan plak pagi2 cuaca redup dan hujan plak tu...

dalam pukul 10 pagi tu aku tukar channel ke tv2...nak nengok ceta Melayu gitu...almaklumla orang takde astro kan..kena tengok channel apa yang ada disediakan la...aku tengok ada ceta bertajuk Biasan...lakonan maria farida...yang buat aku tertarik ceta ni adalah lagu background tu...dah lama sangat aku tak dengar lagu ini iaitu Lara nyanyian M.Nasir...aku memang suka lagu ni...begitu puitis liriknya...sehinggakan aku penah gak buat satu puisi bertajuk lara gara-gara terlalu minat dengan lagu ini...huhu...

apa lagi aku buka komputer dan surf tentang lagu ni...dengar lagu kat ni kat Youtube dan cari lirik nye...huhu...memang best dan mengimbau kenangan masa dolu-dolu...haha....

kalu nak tahu lagu ini camne, layan la lagu ini dan layan sekali dengan liriknye...

------------------------------------------------------------------------------------------------------------LARA - M.Nasir

Segunung hiasan cair mengalir
Deras menghala ke laut
Seungu langitku
Di ranjau impian
Menggamitkan gelora

Bila jejari yang berlari-lari
Di sutera selembut bisikan
Semesra irama dakapan asmara
Layarkan pelangi perasaan

Lara di kamar rindu
Haruman mawarku
Lara menyabur jiwa
Dambakan sentuhan
Jejari penawarmu
Yang mujarab
Oh! kasih







06 September 2011

745 : lontong


raye ni aku masih belum berkesempatan nak makan lontong...lidah dan tekak ni betul-betul teringin nak makan lontong...aku nak mak aku punye lontong...memilih kan...huhu...nak wat camne masakan mak juga yang sedap...

kat kedai memang banyak je jual tapi semuanya hampes dot com....semuanya tak sama macam yang mak aku buat...huhu...

aku nak bodek mak aku ni...nak soh mak aku masak lontong...maybe hujung minggu ni kot....dah telan air liuq ni...huhu...hope dapat la makan apa yang aku idamkan huhuhu...

05 September 2011

744 : mee goreng segera...

Hari ni aku mula berpose....alhamdulilah....

Dalam kepala hotak aku memang malas nak masak...huhu memang dasar pemalas kan...aku nak beli je nasi goreng kat kedai makan berhampiran umah aku...namun apa yg diplan tak jadi...kedai makan tu tutup hahaha padan muka aku...takde plak kedai yg jual kuih muih huhu...

Apalagi gi kedai runcit beli bahan buat mee goreng...nak masak nasi tu sempat tapi takut lauk je yg tak sempat nak masak coz masa tu dah pukul 6 pm...sampai je umah apa lagi proses memasak mee goreng bermula...

Alhamdulilah dalam masa 45 minit siap semuanya...dan rezki aku nak berbuka pose dengan my hubby...my hubby pulang dari kerja before maghrib...lagi bersemangatla nak makan coz ada peneman makan huhu...

743 : memori hari raya....

Salam Syawal dan selamat memulakan kerja hari ni...rasa malas nak datang kerja memang dah ada sejak dari semalam...almaklumla dah seminggu bercuti sakan raya, kemalasan itu sudah ada hehehe...namun semangat nak menjalankan tugas, gagahkan juga diri ini walaupun tanpa rela....haha....

alhamdulilah sambutan raya kali ini di sambut dengan cara bersederhana seperti tahun-tahun dulu juga....ada baju raya, kuih raya bagi aku dah cukup lengkap raya aku bersama my hubby...yang pastinye dapat bersalaman dan bermaafan bersama hubby dan keluarga tersayang itu yang amat penting bagi aku....

tema aku tahun ini (ada tema la plak haha), bukan tema la tapi just baju sedondon dengan my hubby yang pastinya adalah warna hijau pucuk pisang....alhamdulilah sejak tahun pertama lagi aku dan my hubby akan pakai warna sedondon di pagi raya....bukan dirancang tapi sengaja je atau kekadang tu secara kebetulan....lagipun kami berdua je belum ada rezki untuk dapat anak huhu....

pagi raya pertama beraya di umah sendiri dahulu...dah siap sarapan, solat raya dan bermaafan baru la gi umah mak mertua yang jauhnya sekangkang kera je...dalam 7 tapak dari umah aku dah sampai dah umah mak mertua...hehe...tak payah nak naik keta bagai...haha....selepas makan dan bersalaman, kami bergerak balik kampung ke Segambut iaitu umah mak aku plak...itu dikira jauh gak la dan balik kampung gak coz nak kena naik keta....nak wat camne kan dah kedua-dua keluarga di Kuala Lumpur....kekadang tu rasa jeles gak orang yang ada kampung....aku nak sangat rasa pengalaman balik kampung sebelum raya namun tidak berkesempatan lagi...

petang raya nye plak aku dan my family pergi beraya ke rumah pak sulung di Gombak dan mak lang di Rawang....yang pastinye semua sedara mara aku ada di sekitar Kuala Lumpur dan Kuala Selangor saje...kalu ikutkan jalan sehari pun dah boleh habis.....mak sedara dan pak sedara tak ramai la katakan....huhu...

raya kedua aku, my hubby dan family mertua bertolak balik ke Taiping dan Semanggol untuk berhari raya di sana....perjalanan pergi dan balik yang pastinye tersekat juga la dalam kesesakan di Terowong Menora dan Changkat Jering....aku ingatkan balik raya kedua dah tak ramai orang balik kampung, rupanya tidak boleh buat ramalan sebegitu ye....

raya ketiga plak, gi beraya sekitar Taiping dan ke Bukit Mertajam, Penang untuk menghadiri kenduri kawin adik kakak ipar...konsep perkahwinan tu kirenya cam open house raya....makanan yang dihidangkan pun ala-ala raya....nasi beriani, laksa dan sate....memang sedap dan meriah...

dari Penang kami pulang ke Kuala Lumpur malam itu juga....bertolak dari Penang pukul 10.00 malam dan sampai di Kuala Lumpur pukul 5 pagi kerana kesesakan yang teramat sangat....aku dan my hubby wat pass baton pertukaran driver bila mengantuk....huhu...yang pastinye keletihan teramat sangat....

yang pastinya raya ini aku sempat gi umah mak sedara dan pak sedara belah family aku dan family mertua....alhamdulilah....dapat berziarah dan bermaafan antara satu sama lain....itu yang penting...

31 August 2011

742 : Selamat Hari Raya...

Selamat Hari Raya Aidilfitri...
Maaf Zahir dan Batin...

Berhati-hati di jalanraya semasa pulang ke kampung...
ingat insan yang tersayang...

Salam Aidilfitri...
moga ceria dan gembire di hari mulia...

25 August 2011

741 : Wanita Penjalin Perpaduan...

Selamat Menyambut Hari Wanita kepada mereka yang bergelar wanita di Malaysia pada hari ini....

sambutan Hari Wanita akan disambut di Dewan Merdeka, PWTC hari ini pada jam 11 pagi...akan dirasmikan oleh YAB Perdana Menteri...

sesapa yang berkelapangan sila-sila la ke PWTC...aku tolong promosikan ye...

Tema Hari Wanita 2011 "Wanita Penjalin Perpaduan"....