Terima Kasih Sahabat

31 January 2011

651 : Khurafat lagi...

tanpa plan dan tanpa apa-apa perancangan pun, sekali lagi filem Khurafat diterjah sekali lagi malam tadi....tak sangka betul boleh menonton filem ini untuk kali kedua...


gara-garanya 2 orang adik perempuan aku nak sangat menonton ceta ini....dan ditambah plak my hubby yang sememangnya nak tengok kali ke2...my hubby tak puas menonton kali pertama hari rabu lepas....katanya filem ini pendek sangat....padahal jalan ceta dan sound nye best...

aku layan kan jelah asalkan aku tak kuar duit...huhu...kami menonton berempat di Brem Mall, Kepong...baru first time aku dan my hubby menonton di sini...tayangan jam 9.30 malam...punye ramailah manusia kat dalam panggung ni...


tapi aku tak suka sangat ada segelintir penonton yang menganggu orang lain kerana kebisingan diorang...tak tenteram orang lain nak menonton...tak dapat feel gitu....bila ada scene hantu yang kuar je, diorang dah memekak....sakit ati betul...tahula korang lelaki...masuk wayang just nak fun je...tapi perlu la hormat orang lain yang kat dalam panggung tu juga...orang lain pun bayar tiket gak...walaupun aku dah menonton kali ke 2, tapi takde lah aku menceritakan kat mana scene hantu tu kuar kat adik2 aku...better diorang tengok sendiri kan...

lagi satu yang aku tak suka karenah manusia yang pelbagai ragam ini, suka kuar masuk panggung...sekejap kuar, pastu masuk, pastu kuar balik, pastu masuk balik...siap panggil kawan dia plak tu...adui memang bersabar sungguh la dibuatnya...takde feel langsung...dah la kau tu berdiri kat depan aku kan....kita yang kat belakang ni kena tengok punggung badan dia plak...bukan sekali tapi banyak kali....aku tak tahu la apa kena dengan mereka ni...tak reti nak hormat orang lain....

tapi yang pastinye aku menonton kali ke 2 ni membuatkan aku berani untuk membuka mata masa hantu muncul...tak macam kali pertama menonton hari tu....setiap kali antu kuar setiap kali tu aku tutup mata....marah my hubby....kali ini my hubby siap pesan jangan tutup mata...baru la feel tengok ceta seram...huhu...

apa-apa pun thanks aku nak ucapkan pada su adik aku yang belanja tiket wayang ni...seharian hujan semalam dari pagi hinggalah ke tengah malam...aku ingat just dok kat umah bergulung dalam comforter...rupa-rupanya ada plan baik punye...orang belanja plak tu...memang tak dilepaskan peluang...

30 January 2011

650 : hujan...

sepanjang hari ini hujan turun dari pagi hingga kini (jam 11.30 pagi ketika ini)...rasa nyaman, sejuk membuatkan nak dok dalam comforter je...ketika ni lah mata akan rasa nak terkatup je...tapi perut rasa lapar...hahaha...

hujan membuatkan aku dan orang lain rasa malas nak keluar ke mana-mana....rasa nak dok kat umah je...bergolek-golek mesra dengan hubby tersayang...memang beristrehat sungguh la hari ini...

hujan makin lama makin lebat je aku dengar...bukan makin kurang...apa nak masak yea hari ni....tetiba nak masak pun malas...hahaha...alasan semata-mata....boleh tak abang tak payah masak hari ni???macam la aku ni selalu masak...padahal masak pun seminggu sekali...nasib baik la my hubby memahami situasi aku...thanks abang...

hujan membuatkan kita nak buat apa pun akan rase terbantut disebabkan kemalasan dan kesangapan yang dialami...

28 January 2011

649 : sayonara...

setiap pertemuan akan pasti ada perpisahan...lumrah alam dalam kehidupan manusia...begitu juga yang berlaku di dalam pejabat aku iaitu BPM KPWKM...

saban bulan dan tahun akan ada je yang keluar dari BPM untuk bertukar/berpindah kerana kenaikan pangkat atau berpindah rumah....sepanjang aku bekerja dari tahun 2005 hingga kini akan ada je muka-muka baru di BPM dan aku akan kehilangan kekawan yang bertukar/berpindah....

pelbagai pengalaman manis dan pahit yang aku tempuhi bersama-sama mereka sama ada di dalam kerja atau persahabatan....

farewell party untuk cik dolly...

kenapa apabila orang tu tiada di depan mata kita baru kita nak kenang???namun bila mereka ada di hadapan kita, kita akan buat tak tahu je kewujudan mereka...memang manusia ini ego dengan perangai dan tingkah laku memasing....bila dah hilang dari pandangan baru la segala kebaikan keburukan orang tu akan dipuji atau dikenang...tapi masa ada di hadapan kita memasing buat lupa diri...aku akui aku sendiri bersikap begitu...huhu...biasalah lumrah manusia....belakang kita rindu-rinduan namun depan kita pandang sebelah mata pun tak mau....

farewell party untuk en. zuki...

aku tak tahu la bape lama lagi aku akan berada di BPM KPWKM ini...maybe bila-bila masa juga aku akan pergi mengundurkan diri dari sini...

farewell party untuk kak izi dan sue...

 
farewell party Pn. Azlina (big boss)...

kebiasaannye di BPM, jika seseorang pegawai/kakitangan yang akan berpindah keluar kami akan buat farewell party untuk meraikan jasa-jasa mereka sepanjang berkhidmat di BPM...kami juga akan memberi mereka cenderamata sebagai kenang-kenangan gitu....

farewell party untuk harozal...di laketown Bukit Merah (special sikit)


sepanjang aku bertugas di sini dari 2005 hingga sekarang ramai juga keluar dari BPM iaitu antaranya :
  • Nor Afzan
  • Nor Rasyidah
  • Mohd Fadzli
  • Cik Dolly
  • Cik Nyemah
  • En. Zuki
  • Nura
  • Fadilla
  • Pn. Huraizah
  • Siti Khadijah
  • Suhaila
  • Kak Ruziah
  • Pn. Azlina Yassin (big boss)
  • En. Azlan Ahmad 
  • Nurul Izzah
  • Harozal 
  • En. Shukor
  • Pn. Musnita
pelbagai kenangan dan memori antara aku dan mereka...yang pastinye walaupun mereka berpindah, namun perhubungan kami masih berterusan...kami selalu gak bertegur sapa di FB, chat, call atau sms....kenangan bersama kalian tidak akan aku lupakan....maybe satu hari nati kita akan buat reunion sesama dan mengimbau kembali kenangan2 yang lalu...insya'allah...

27 January 2011

648 : Khurafat...

malam tadi aku dan my hubby akhirnya pergi juga menonton filem Khurafat di Galaxy Ampang...tayangan jam 9 malam...agak ramai juga la yang menonton...maybe semua orang nak tengok betapa gempaqnya bestnye ceta yang diarahkan oleh Syamsul Yusof...

ini baru first time aku dan my hubby menonton wayang filem arahan Syamsul Yusof...selalunye ceta Syamsul Yusof ini aku akan tengok kat DVD atau di TV je....tak tahu la kenapa tergerak hati nak menonton filem ini...maybe coz ramai yang komen tentang kehebatan ceta ini atau sebab dah kutipan dah mencecah RM 5 juta....

apa-apa yang pastinye ceta ini boleh dikategorikan yang terbaik antara cerita seram Melayu yang lain...ini adalah pandangan aku dan my hubby...dengan sound bunyi yang kuat....dan ceta ini kita perlu berfikir untuk mengetahui siapa yang melakukan perkara khurafat ini...coz segala telahan dan ramalan yang kita buat semasa awalan ceta tu semuanya salah....kesian kat perempuan Anna tu (lakonan Sabrina Ali) yang kena tuduh dengan aku..hehehe...biasalah kan kita tengok ceta kan kita dah buat ramalan awal sapa yang jahat...

filem yang penuh dengan kejutan dan ditambah dengan sound bunyi yang kuat....memang layan la...yang pastinye setiap kali hantu nak muncul je confirm aku dah tutup mata...hehehe....tak nak terbayang punya pasal...coz kita boleh jangka bila masa hantu tu nak muncul kan diri...yang pastinya aku tak suka hantu yang muncul merangkak kuar dari tangga...bagi aku itu sesuatu yang menyeramkan....

my hubby memang suka sangat dengan ceta ini...memang best dia kata...tapi dia komen kenapa pendek sangat ceta ini...tak salah aku filem ini hanya 1 jam 20 minit....baru je nak seronok menonton waktu klimaks tiba-tiba je dah abis...aku kata nak wat camne dah sampai situ je penulis dia wat ceta....

yang pastinye memang ceta ini filem yang bagus untuk ditonton walaupun pendek....untuk mereka yang mengandung dan sakit jantung memang tak sesuai menonton filem ini...boleh sakit jantung la masa tu...lain plak jadinye...

26 January 2011

647 : ikan pari bakar...

semalam aku, ika dan jie telah pergi menerjah kafeteria MARA untuk makan tengahari...

aku tingin sangat nak makan ikan pari bakar....punye ramai la manusia yang beratur nak makan ikan bakar...disebabkan tingin sangat nak makan pari bakar aku sanggup tunggu ikan pari tu siap dibakar...kakak kedai tu offer ikan kembung pun aku sanggup tunggu huhu...


ikar pari bakar adalah antara makanan favourite aku dan my hubby...selalunye kalu kami tingin kami akan makan di Kg Bahru, Jalan Bellamy atau di Tang Ling...kalau aku dan my hubby rajin, kami akan bakar sendiri...lagi puas ati...tak pun mak aku selalu gak buat makan-makan ikan bakar ni...memang dah jadi favourite kami sekeluarga...sehati sejiwa gitu...

alhamdulilah....

646 : Selamat Hari Lahir...

ucapan istimewa hari lahir yang ke 9 untuk anak buah aku yang tersayang Muhamad Hafizuddin Al Zahari yang menyambut hari lahir nya pada hari ini ..

moga menjadi anak yang soleh dan mendengar kata mak dan ayah....jangan asyik nak main game je, kena study betul2 untuk menjadi contoh kepada adik-adik....



rase baru je aku mendodoikan hafiz ni tidur 9 tahun yang lalu...tidak sangka begitu cepat sungguh masa berlalu pergi....masa membuatkan aku menjadi lebih tua dan matang...

25 January 2011

645 : Apa itu blog??

aku diberi tugasan oleh big boss aku....aku perlu membuat presentation dan mengajar SUB di Kementerian aku mengenai blog...

benda yang paling mengerunkan aku...walaupun aku ada pengalaman dalam menulis dan ada blog sendiri, tapi aku tak pernah ada pengalaman untuk mengajar sesapa pun...adui!!!dugaan untuk aku...aku rasa tidak berpijak di bumi yang nyata....aku takut tak tercapai je hasrat aku ini...mampu ke aku nak melakukannya....

alasan kenapa aku perlu melakukannya kerana aku ada blog...dan ada pengalaman menulis blog...alasan yang amat munasabah...aku tulis blog untuk diri aku sendiri...maybe my boss nampak keistimewaan aku ni kot tapi ianya mengerunkan aku...huhuhu...

aku mencari info tentang blog di pak google la...memang banyak info....aku kena banyak study tentang blog walaupun aku dah ada blog untuk tahun ke 4...bukan senang nak memahamkan mereka yang agak celik IT tentang New Media 2.0 ini...

Ya Allah semoga aku dapat melakukan yang terbaik...insya'allah....

22 January 2011

644 : masak lemak cili padi..

hari ini aku terlebih rajin sangat coz memasak plak hari ini...gara-gara mengidam nak makan masak lemak cili padi...tapi aku tak nak masak lemak cili padi ikan, nenas atau nangka....nak lain dari yang lain...demand tak hengat...hehehe....tekak ni mengidam mengalahkan orang mengandung...kalu mengandung tak tahu la camne...

tapi disebabkan semangat nak memasak itu membuak-buak, semalam masa di opis aku telah mencari menu masakan berasaskan masak lemak cili padi...nak lain dari yang lain kan tapi bahan yang mudah diperolehi di kedai...


aku masuk satu blog chef masakan ni...tak salah azli razali..selalunya dia ni menulis di dalam ruangan suratkhabar utusan malaysia setiap hari jumaat...aku pun masuk la blog dia ni...aku nampak ada resipi masak lemak cili padi cendawan tiram...nampak menyelerakan dan memenuhi tekak citarasa aku...

pagi-pagi tadi dengan bersemangat aku gi kedai untuk membeli bahan untuk memasak masak lemak cili padi cendawan tiram...masak dengan penuh bersemangat dan alhamdulilah masakan tu menjadi...huhuhu...sapa nak puji kalu bukan diri sendiri kan...

menu makan tengahari tadi adalah masak lemak cili padi cendawan tiram, ikan goreng selar, sambal belacan dan ulam kacang botol....ringkas dan mudah tapi sedap...menyelerakan lah...tangkap leleh gitu...

21 January 2011

643 :

nak cerita apa aktiviti apa yang aku dan my hubby buat semalam...kan cuti umum...tapi otak ni rasa beku, hilang daya nak bercerita dan tiba-tiba rase no mood...tak tau kenapa...tapi rasa cam nak marah some one...tak tahula sapa yang akan menjadi mangsa aku hari ni...

moga aku diberikan kekuatan dan kesabaran yang kuat...

nak gi window shopping masa tengahari nati..almaklumla niat tempohari tak jadi disebabkan ujan...tapi tak tahu nak ke mana coz poket pokai...huhuhu...nak tunggu minggu depan rasa cam lamanye...rase cam nak tengok kain di Jalan TAR...tadi jamu mata di blog...cantik sungguh la kain tu...rase cam nak beli skrg gak...huhuhu...tengok la camne nati...

18 January 2011

642 : jus buah naga...


pernah tak minum Jus Buah Naga atau dikenali Dragon ball Fruits...alah yang buahnya ada 2 warna...satu warna putih dan satu warna purple...aku memang minat makan buah ni...coz memudahkan pelawasan gitu...

kalu ikutkan makan buah ni memang tak rasa apa pun...tak rasa manis atau masam pun...aku lebih suka dragon fruit warna putih...kalu yang warna purple tu for sure melekat warnanya di bibir dan tangan...

masa gi makan hari tu, aku teringin nak rasa jus buah naga...coz warna purplenye cantik la plak...minum sebab warna yang cantik ye, bukan kerana kesedapannya...apa ntah aku ni...ada gak macamni punye orang....

apa yang aku rasa bila buah ni dijadikan jus agak rasa kureng la...maybe dia campurkan dengan susu...dah rasa macam karot susu plak...tapi boleh layan la...

aku lebih suka makan buah ni daripada dibuat jus...lain orang lain seleranya...

641 : Sambutan 10 Tahun KPWKM...


17 Januari 2001, 10 tahun yang lalu telah ditubuhkan Kementerian Pembangunan Wanita dan Keluarga yang telah ditukar nama daripada Kementerian Hal Ehwal Wanita...

pejam celik pejam celik, 17 Januari 2011 Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Wanita (KPWKM) telah menyambut 10 tahun kelahirannya....semalam telah diadakan sambutan 10 tahunnya di Dewan Merdeka PWTC dengan meriahnya...


sambutan yang berlangsung daripada jam 1.30 tengahari hingga 6.30 petang...yang paling meriah dengan kedatangan PM iaitu Dato'Sri Mohamad Najib Abd Razak untuk merasmikan sambutan pada jam 5.30 petang...


aku telah ditugaskan untuk menjaga booth KPWKM iaitu Talian Nur....dari jam 9 pagi aku dah terpacak berada di PWTC untuk setup booth...


aku tengok sambutan ini meriah lagi dengan kedatangan staf-staf yang telah bertukar dan berpindah...sungguh sporting sungguh mereka2 ini...walaupun dah bertukar/berpindah namun mereka sama-sama datang utk memeriahkan sambutan ini...rasa hilang rindu apabila dapat berjumpa dengan mereka ini...Pn. Azlina, Afzan, Kak Ju, Pn. Shila, Pn. Shifa, En. Razif, Pn Oja dan ramai lagi...

yang gempaq lagi sambutan ini dimeriahkan lagi dengan kehadiran 2 orang pengacara yang sensasi dan hebat...sapa lagi kalau bukan Sharifah Shahirah dan Nabil...cantik sungguhla shahirah tu...dan betapa lawak sungguh Nabil ni...pengacaraan mereka yang sporting membuatkan para penonton tidak kering gusi...


Anita Sarawak dan Hattan datang sebagai artis jemputan untuk memberi persembahan bagi Sambutan 10 tahun KPWKM...


memang meriah sungguh sambutan ini...tak sangka aku sendiri dah bertugas untuk tahun ke 6 untuk tahun ini...aku pun tak tahu bape lama aku akan berada di sini...banyak sungguh pengalaman dan kenangan yang aku perolehi...pengalaman dalam membuat kerja, membuat keputusan dan berjumpa orang....kenangan pahit dan manis dalam persahabatan membuatkan aku menjadi sorang yang dewasa...jika aku ditukar kan ke mana-mana akan ku bawa segala pengalaman dan kenangan ini....


16 January 2011

640 : Season Of The Witch...

malam tadi sabtu malam aku gi menonton wayang di wangsa walk mall...dah lama dah aku tak gi menonton wayang midnight gitu tengahmalam...selalunya aku menonton pada waktu petang...

ntah buang tabiat kenapa aku dan my hubby tiba2 je nak menonton wayang tengah malam...pukul 10.30 malam kuar dr rumah...yang kelakar nye kul 10 malam baru buat keputusan nak gi menonton...surf internet dan tengok tayangan kul bape...kuar dengan nekad je...kalu ada tiket rezki kami, kalu tak balik umah je lah...huhuhu...

sampai je kat kaunter tiket punye la ramai orang...masa tu majoriti kedai kat wangsa walk mall pun dah tutup....almaklumlah hampir 11 malam katanye...majoriti yang ada kat situ untuk menonton dan bermain boling...


alhamdulilah dapat gak tiket walaupun agak mahal...hehe...kalu nak tiket kat belah belakang kena beli couple seat...sorang RM 15...kalu tak dok la mendongak kat depan dengan tiket RM 13...perbezaan RM2 je, baik aku amik couple seat daripada sakit leher...

sementara nak menunggu wayang pukul 11.50 malam, aku dan my hubby gi melayan orang  main boling...best nengok diorang main...rasa gatal sangat nak baling bola tu...ntah bile la plak dapat main...ika, oja, dan timah bila kita nak turun padang ni???dah gian nak main ni...last main masa bulan Jun 2010 kat Brem Mall Kepong...nati kita set date ye kekawan...

jalan ceta yang menarik walaupun ia kisah pada abad kurun ke 14...lakonan Nicolas Cage (Behmen) dan arahan Dominic Sena...kalu ikut jalan ceta ni, ianya berkait rapat dengan Perang Salib dan ahli sihir...masa tu sapa yang melakukan ahli sihir akan dihukum bunuh...ceta ini mengisahkan kat satu tempat tu kena wabak atau sumpahan daripada ahli sihir....jika mereka mahu bebas daripada wabak tu, kena bawa sorang perempuan yang bernama anna untuk dijatuhkan hukuman...

aku ini tak pandai nak mengulas jalan ceta tu, tapi bagi aku jalan ceta ni menarik dan mendebarkan juga...kita nak tahu benar ke perempuan yang dituduh itu ahli sihir atau tidak...sila la menonton nye sendiri ye...

14 January 2011

639 : chicken chop...

alhamdulilah apa yang aku dan kekawan teringin makan iaitu chicken chop telah dapat digapai dimakan masa lunch time tadi...

walaupun hujan lebat kami bertiga sanggup merenangi meredah ujan dengan berpayung ke KWSP untuk jalan-jalan cari chicken chop...


dah lama kami tak makan chicken chop di sini...dulu sedap tapi hari ni rasenya agak kureng dan kecik berbanding yang dahulu...reganya pun dah naik...mungkin next time kalu nak gi makan kena fikir banyak kali gak la...

ingatkan pas makan tu nak gi menterapikan diri untuk menghilangkan stress malam tadi...tapi tidak kesampaian...hujan makin lebat....apalagi balik opis la...tapi yang peliknye sampai kat opis hujan dah berhenti...padahal jarak bangunan KWSP dengan bangunan Sime Darby bukanlah jauh mana pun...hanya satu tren sahaja memisahkan antara tempat kami tu...Allah punye kuasa...masa tu dah malas dah nak gi jalan-jalan...apalagi sampai opis kita zzzzz tidolah...perut dengan kenyang dan ditambah cuaca yang aman syahadu...

thanks ika dan jie kerana gi menemankan makan chicken chop...

638 :

aku rasa stress sesangat dari malam tadi....gara-gara tak dapat nak menjawab soalan exam semalam...

kuar dari hall exam, rasa sakit sangat kat tenguk ni...rasa tak boleh nak wat pe...sib baik my hubby amik aku...kalu aku drive confirm tak sampai umah...

yang aku tak boleh terima tu, ada orang kata soklan exam semalam senang...lagi bertambahla tensen aku...

adoi...nak gi terapi diri ni...nak gi menyopping kan diri masa lunch nati...maybe boleh hilang stress aku ini...ada sesapa kekawan yang nak join???

13 January 2011

637 : analisis & rekabentuk alkharwizmi...

aku berharap sesangat dan berdoa padaMu Ya Allah moga aku dipermudahkan untuk menjawab exam malam ni...

semoga aku dapat menjawab exam malam ni dengan penuh ketenangan....

killer paper untuk malam terakhir exam...

aku berserah segalanya padaMu Ya Allah...aku akan cuba buat yang terbaik...insya'allah...

** macam-macam algoritma (untuk subjek analisis & rekabentuk alkharwizmi) ada dalam otak ni...jangan aku keliru nak guna yang mana satu untuk jawab soklan nati...dengan pelbgai formula, gambarajah, nombor-nombor...berpinar biji mata nak mengingatkan....**

12 January 2011

636 : perkara wajib...

sejak ada account twiteer ni (baru hari ke 3) dah jadi macam perkara wajib plak nak log in masuk selain FB, blog kesayangan dan emel...

selalunya bila buka FB aku ni la paling jarang nak update status....aku tak bape gemar dan minat nak letak status aku...aku suka membaca status orang je...huhuhu...tapi aku tengok kat twitter ni lain plak...kalu tak update status macam tak best plak...aku kena belajar untuk selalu update status...memang lawak la...perkara baru bagi aku...

selalunya aku buat pa pun aku tak bg tau sesapa...biarlah rahsia gitu....tapi kat twitter ni kalu kita tak update status dah rasa macam kera sumbang plak...yelah semua following kita semuanye update status...ada yang setiap minit gitu...pa yang diorang nak buat, apa yang diorang terfikir, apa yang diorang rasa dan macam-macam lagi la...memang takde rahsia langsung la...

aku kena belajar segalanya untuk tidak berahsia...bole ke???aku tertanya pada diri sendiri...ntahla aku akan cuba....tapi aku akan cuba mengawal nye...kita perlu sedar kedudukan kita (yelah orang tak glamer) untuk keselamatan gitu..hehehe...

yang terkini aku adalah following aku seramai 33 orang dan follower seramai 12 orang yg terdiri daripada kekawan opis dan blogger...yang pastinye sapa yang minat gossip artis ni memang sesuai kalau ada twitter...coz majoriti artis2 kita ni ada akaun twitter mereka yang selalu berupdate gitu...aku ikut sorang je artis iaitu siti nurhaliza...hehe cam lawak je...akaun siti nurhaliza ni @siti_nur11....aku belum terbuka hati nak follow artis lain...tapi maybe akan ada juga hati nak ke sana..huhuhu...

11 January 2011

635 : 11 1 11

tarikh yang cantik juga hari ini... 11 1 11 ...namun tak tahu la apa yang special untuk aku hari ini....

kalu hari ni hari sabtu atau ahad ramai juga la yang amik tarikh ini untuk pertunangan dan pernikahan....macam sahabat baik aku...

tarikh yang cantik ni bukan untuk apa namun sekadar mudah untuk diingati dan nombor yang cantik kononnye...bukan no bertuah ye...khurafat namanye kalu kita percaya tentang nombor yang bertuah cam gitu....

moga hari ini akan menjadi hari yang ceria bagi ku walaupun aku agak stress dengan exam hari khamis ni...esok cuti lagi...

10 January 2011

634 : twitter, tweet & retweets...




twitter, tweet & retweets bukanla satu perkara baru untuk dunia maya sekarang ini...cuma aku sahaja yang baru sahaja dalam dunia twitter ni....

aku baru saje mengwujudkan satu akaun twitter atas desakan saranan big boss aku iaitu Pengurus BPM....kalu ikutkan beliau dah lama minta semua staffnya ada akaun twitter ni...cuma aku ini agak degil keras kepala....almaklumla tak larat aku nak mengexplore kan diri dengan pelbagai saluran media pada masa kini....nak maintain kan blog dan facebook pun kelam kabut...yang pastinye aku masih sayangkan blog aku....


jikalau ada kekawan yang sudi nak follower twitter aku sila-sila kan...aku akan follow kalian kembali....my akaun risa_nur...

banyak yang perlu aku belajar dengan twitter ini....banyak yang aku tak ketahui tentangnya...aku cuba untuk belajar sikit demi sikit demi big boss tersayang....huhuhu...

633 : tolong ingatkan aku...

akhirnya aku kembali ke pangkuan tempat kerja aku dan memulakan tugas di tahun baru 2011 setelah hampir 11 hari bercuti dari 31 Disember 2010 hingga 10 Januari 2011...

mak ai baru masuk keja untuk tahun baru ini...macam tak caya je dah 10 hari masuk tahun 2011 baru hari ini aku menjenguk kembali ke pejabat...rindunye nak guna pc dan rindu kat my cubicle...huhu...ya ke rindu!!!nasib baik la password pc masih ada dalam ingatan...hehehe...kalu tak memang confirm kena reset....macam-macam la aku ini nak merepek pepagi ini....biasalah mood cuti masih menguasai diri dan minda...

tolong ingatkan aku!!!!macam pernah ku dengar perkataan ini...tapi di mana yea???hehehe...sapa yang tak pernah perkataan ini angkat keyboard...memang sah la tak mengikuti perkembangan muzik semasa....hehehe...tajuk lagu juara AJL 25 yang diumumkan malam tadi milik Anna Rafali...

pas keputusan diumumkan aku terus log in FB..yelah nak baca dan lihat komen yang mengutuk memberangsangkan daripada penonton-penonton AJL...rata-ratanya semua macam tak percaya kemenangan lagu ini...

yang tak boleh bla tu, kawan aku hafiz terus bagi link youtube kat aku untuk video klip lagu ini...

memang aku akui, lagu tolong ingatkan aku ini memang first time aku dengar malam tadi masa AJL...dan yang kelakarnya masa Anna Rafali ini buat persembahan aku tak concentrate sangat dengan persembahannya...masa tu aku tengah wat assignment aku...masa tu otak aku telah disetkan yang lagu ini tak kan menang coz banyak lagi jaguh2 yang akan menang...

namun sangkaan ku ini meleset, bila lagu ini diumumkan sebagai juara AJL 25 aku terus tanya my hubby, best ke lagu ini....yang pastinya aku buka Youtube untuk lihat video klip...my first expression, aku tak faham apa yang Anna Rafali ni punye lirik....aku terpaksa buka plak youtube video klip yang ada lirik lagu ini...baru la aku faham apa yang dia nyanyi...memang lawak la....tak faham apa yang dia nyanyikan...adakah aku sorang je yang tak faham atau ada orang lain pun sama???

lagu yang sungguh puitis dan aku tak bape faham sangat apa yang lagu ini ingin sampaikan....yang aku boleh bagi komen, melodi dia sedapla...lain dari yang lain...maybe sebab keunikan lagu ini pada melodinya tu yang boleh menang..ntahla yang pastinye rezki Anna Rafali...

tolong ingatkan aku (Please remind me) tentang kerja yang harus aku lakukan setelah hampir 11 hari aku bercuti...hehehe...moga aku mendapat semangat nak wat kerja...

kerja 2 hari cuti 2 hari.....aku akan mula bercuti kembali pada Rabu dan Khamis ini untuk aku berperang menghadapi paper akhir pada Khamis ini...moga aku dapat melakukan yang terbaik untuk exam ini...insya'allah....

08 January 2011

632 : alhamdulilah..

alhamdulilah apa yang aku tingin makan semalam mee sup dengan begedil, aku dapat...kalu tak meleleh la air liuq...hehehe...

hari ini aku ada exam di bangi, alhamdulilah aku dapat menjawab nya dengan hati yang tenang....exam satu jam, tapi dalam masa 33 minit aku dah kuar dari dewan exam...bukan senang, tapi sebab soklan objektif....lagipun insya'allah aku dan kekawan dah wat prepare sebelum masuk exam hall...ada la 5 hingga 10 soklan yang agak mengelirukan...

yang kelakarnya sapa timbalan menteri pengajian tinggi pun tak tau....asyik dok tumpukan pada soalan umum tentang UKM, sampaikan sapa menteri dan timbalan menteri yg terlibat dengan Kementerian Pengajian Tinggi pun dah tak cari...huhuhu....

pas abis exam, aku terus balik menumpang kawan aku, dolrina...thanks dolrina dan aku nak ucapkan tima kasih gak pada kawan aku ejat kerana beri aku tumpang keta atoss ye ke ukm, bangi....cuma balik je aku tumpang ejat, coz aku tak larat nak wat esemen...kepala dah tepu dan beku....


sampai kl, perut dah kebulur aku minta my hubby belanja makan mcD....dah lama dah tak makan big Mac...thanks abang kerana belanja makan...pastu makan terus balik umah...dah tak larat nak gi jalan2...punye ramai la manusia di JJ Wangsa Maju, lagipun takde pa yang nak dibeli...masa tu rasa nak balik umah je...

07 January 2011

631 : teringin...

cuaca yang sejuk dan nyaman hari ini membuatkan selera aku lebih terbuka untuk makan mee sup...

kebetulan plak hari ni ada pasar malam kat jelatek...memang ada satu gerai yang jual sup yang marveles....lagi-lagi la membuatkan air liur aku meleleh untuk makan mee sup hari ini...hope kedai tu bukak la...kalu tak bukak meleleh la air liur aku ini (dah jadi cam baby plak, huhuhu)...

hubby aku balik jap lagi, nak gi terjah ke pasar malam...selain tu nak cari popia basah yang sedap...memang sedap la dia punye popia dan ditambah plak dengan sambal dia...susah nak jumpa kat tempat lain....

hope dapat la aku makan mee sup + begedil ayam dan ditambah dengan popia basah dan disertakan dengan nescafe O....

malam ni nak kena jadi burung antu lagi...esok petang ada paper...hope aku dapat menjawabnya dengan hati yang tenang dan dipermudahkan untuk segalanya...insya'allah...

06 January 2011

630 : hujan + sup panas...

alhamdulilah dari subuh tadi hingga petang ini, hujan masih turun di muka bumi kl ini...hujan yang diturunkan oleh penciptaNya untuk umat Nya....aku rasa musim tengkujuh akan bermula...coz tadi aku dengar berita dah banyak kawasan yang telah dinaiki air terutamanya di pantai timur....

kat KL hanya hujan sepanjang hari, kalu naik air pun sebab banjir kilat...namun bila hujan berterusan di negeri yang mengalami musim tengkujuh ni, mereka perlu membuat persediaan untuk berpindah...kat tv pun dah kuar iklan suruh sesapa yang terlibat dengan banjir perlu beri kerjasama untuk berpindah...aku tau takde sapa yang suka dok kat pusat pemindahan sementara...tak selesa...kalu aku sendiri pun suka dok kat umah sendiri lagi selesa....namun dugaan yang Allah berikan perlu kita terima dengan redha...

bila dah hujan, confirm sepanjang hari akan sejuk dan nyaman je...tak payah pasang aircond atau kipas angin, udara di sekeliling rasa sejuk...nak mandi pun rasa malas...tu yang mandi pagi di waktu petang...huhuhu....sejuk katanye...


masa sejuk-sejuk ni la tekak terasa nak makan masakan panas....disebabkan aku bercuti hari ini, aku telah merajinkan diri untuk memasak sup cendawan + sayur berperisa tomyam....sendiri masak sendiri la kena mengaku sedap....kalu tak sapa yang nak puji kan....lunch aku hari ini hanya makan sup cendawan ni...malam nanti baru makan nasi dengan hubby tercinta....aku masak sambal ikan cencaru dan goreng sayur bendi...semua lauk favourite my hubby...

sesekali masak ni memang best...dah muak makan kat kedai...dah 6 hari di tahun baru 2011, baru hari ni aku masuk dapur nak memasak...kesian kat my hubby dapat isteri yang pemalas....nak wat camne kan, minggu exam...alasan semata-mata padahal memang malas nak masak...huhuhu...layan kan jelah sikap aku ini kan...alhamdulilah aku dapat suami yang tak cerewet dengan makanan...apa sahaja yang aku masak dia akan makan...dan tak kisah juga either aku ni masak atau makan kat kedai...thanks abang kerana memahami diri ku ini...

05 January 2011

629 : Di Saat Aku Mencintaimu - Dadali...

first time aku dengar lagu ini daripada blog Lensa Hati....hati aku terus jatuh cinta dan tertarik dengan melodi dan iramanye...

rasa mendayu-dayu dan syahdu je aku mendengar lagu ini....memang sesuai sesangat ketika aku sedang dan bergelut dengan exam ini...takdelah aku stress sangat...huhuhu...bila aku nak restkan otak aku akan cari lagu ini...petikan piano dan gitar ye menarik hati aku...

lagu nyanyian kumpulan Dadali dari seberang....first time aku dengar kumpulan ini...memang tangkap leleh dan layan la bila kita hayati lagu ini bersama liriknya...mari la kita layan video klip kumpulan ini bersama liriknya....

Disaat Aku Mencintaimu - Dadali

Mengapa kau pergi, Mengapa kau pergi
Di saat aku mulai mencintaimu,
berharap engkau jadi kekasih hatiku,
Malah kau pergi jauh dari hidupku,

Menyendiri lagi, Menyendiri lagi,
Di saat kau tinggalkan diriku pergi,
Tak pernah ada yang menhiasi hariku,
Di saat aku terbangun dari tidurku,

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencintai dirimu,
Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta…….

Menyendiri lagi, Menyendiri lagi,
Di saat kau tinggalkan diriku pergi,
Tak pernah ada yang menhiasi hariku,
Di saat aku terbangun dari tidurku,

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencintai dirimu,
Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta…….

Semoga engkau kan mengerti, tentang perasaan ini
Maaf ku telah terbuai, akan indahnya cinta
Maaf sungguhku tak bisa, untuk kembali padamu
Maaf ku telah terbuai, akan indahnya cinta

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta,

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta,

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta


04 January 2011

628 : syukur padaMu....

alhamdulilah...aku sujud syukur padaMu kerana dugaan yang Kau berikan pada kami sekeluarga telah selesai juga akhirnya.....airmata kegembiraan mengalir di pipi ibu ku tadi...sebak kurasakan ketika itu....

alhamdulilah walaupun dugaan ini amat berat untuk ditanggung namun Kau telah berikan kekuatan dan ketabahan pada kami sekeluarga...Kau juga telah memberi petunjuk dan jalan yang harus kami ambil....

ketika dugaan ini menimpa, tiada saudara mara atau kekawan yang mengetahuinya dan datang membantu...hanya kami adik beradik dan anak beranak yang menyelesaikan segalanya dari awal hingga akhir....walaupun payah dan sukar, namun kami dapat melakukannya...memang benar kata orang, ikatan adik beradik tidak akan ke mana...masa kita susah adik beradik juga yang akan menolong di kala kita susah....kawan-kawan gembire memang ramai apabila kita tengah senang dan gembire....

dugaan ini telah membuatkan ikatan adik beradik antara kami semakin erat dan mesra...alhamdulilah...ada hikmah di sebalik kejadian....

aku bersyukur pada Mu Ya Allah....

semalam paper pertama aku telah selamat aku lalui....ada 3 paper lagi yang harus aku temui...moga aku dapat menjawabnya dengan tenang....hanya padaMu aku meminta agar aku diberikan kesihatan yang baik sepanjang aku untuk menghadapi exam ini...semoga segala apa yang aku baca akan masuk dalam fikiran dan dipermudahkan untuk memahami serta menghafal segala fakta....insya'allah....tahun akhir adalah tahun yang sungguh mencabar...semua killer subjek...memang membunuh la...tawakal dan berserah segalanya....

03 January 2011

627 : selamat hari lahir....


selamat hari lahir aku ucapkan kepada ayahku yang genap usianya 64 tahun ini...
aku doakan moga ayahku dipanjangkan usia, dimurahkan rezki dan mencapai kehidupan yang dirahmati oleh Allah...

moga aku dapat membalas jasa dan budi ayah ku ini sejak dari aku dilahirkan hingga kini...jasamu akan ku kenang sehingga bile-bile...

aku terlalu sayang pada mu ayah...

02 January 2011

626 : My Best Friend's Weeding....

seperti yang aku war-warkan dalam entry semalam, hari kedua untuk tahun baru 2011 ini aku akan menghadiri perkahwinan sahabat baik aku sejak dari zaman sekolah rendah lagi...aku menghadiri dengan hubby dan mak aku...


"Selamat pengantin baru Hanisah Nasron dan Mohd Zahid Idris...moga kalian akan kekal untuk selamanya...."
sama cantik sama padan...
hantaran pihak perempuan kepada lelaki...
 hantaran pihak lelaki kepada perempuan...

aku sendiri tidak sangka yang sahabat aku ini akhirnya menamatkan zaman bujangnye juga walaupun agak lambat daripada kami rakan-rakannye yang lain....masa aku terima sms jemputan kawin dia seperti aku tidak percaya je...almaklumla sahabat aku ini pernah bertunang dan putus kerana jodoh tak panjang...selepas tu aku tak dengar dah dia bercinta dengan sesapa pun...namun Allah telah menetapkan jodohnya, maka beliau tetap bernikah dengan pilihan hati pada 1 Januari 2011....

daripada aku terima kad kahwin nye aku memang tak sabar nak jumpa dan lihat dia bersanding....mesti dia cantik di singgahsana pelamin...


memang cantik sangat....memang totally berubah dari wajahnye yang asal...nampak seri pengantin nye...dengan kombinasi warna krim dan gold lagi menaikkan seri pengantinnya...

aku lihat yang paling seronok dengan perkahwinan ini tentulah mak dan ayahnya...almaklumla sahabat aku ini adalah anak sulung namun adik perempuan no. 2 telah melangkah bendul kakaknya....aku kenal semua adik beradik dan saudara mara sahabat aku ini...almaklumla bersahabat daripada usia 11 tahun sehingga kini...persahabatan yang hampir 2 dekad....aku harap sangat agar persahabatan antara kami tidak akan putus walaupun beliau dah bergelar seorang isteri...insya'allah...

01 January 2011

625 : 1 1 11

tarikh yang cantik, unik dan menarik untuk permulaan tahun 2011....tarikh yang tidak akan dikecapi sehingga bile-bile...hanya hari ini sahaja...namun tiada apa-apa yang menarik yang berlaku pada ku...

permulaan kehidupan di hari baru dan tahun baru seperti hari-hari biasa...tiada yang menarik dan tertarik....

cuma petang tadi aku dikejutkan dengan kematian pelakon terkenal iaitu Faizal Yusof....al fatihah untuk beliau dan semoga roh nya ditempatkan di kalangan mereka yang beriman...

dan tarikh hari ini juga amat bermakna pada sahabat baik aku iaitu Hanisah Nasron yang telah menjadi suri dan isteri selepas solat asar tadi...aku doakan sahabat aku ini akan kekal bahagia hingga ke akhir hayat....

insya'allah jika tiada apa-apa esok aku akan hadir majlis perkahwinannya...tidak sabar aku nak lihat sahabat aku ini bersanding di pelamin...