Terima Kasih Sahabat

03 March 2011

673 : detik cemas....

semalam memang aku diduga dengan begitu hebat dan dasyat sangat sepanjang aku bertugas di KPWKM selama hampir 6 tahun...

salah satu skop kerja aku di sini adalah mengemaskini laman web...seperti biasa aku nak update laman web (rajin katanye)...ada perubahan yang aku nak buat di main page...coz dah lama aku tak update data di main page ni...

masa aku masuk di CPanel aku dapat ada sign merah di disk usage...dah over limit...utk pengetahuan semua kami hosting web site ini...tapi aku masih bukak file yang aku nak update tu...bila dah wat updating tu, aku refresh kembali website...masa tu nampak putih je kat tengah2 page laman web tu...masa tu aku relax lagi...aku gi balik kat page coding dan save kembali...bila refresh masih lagi cam gitu...

aku dah mula panik masa tu..dah la line tenet slow plak tu...aku soh kawan aku buka web site utk tengok apa yang jadi...memang confirm page yang aku update tu kosong...warna putih je...detik mencemaskan sudah berputik bermula...aku dah mula mengelabah gile masa ni....


aku bukak kembali coding pages tu, kosong!!!apa yang aku update semuanya hilang...tu la menyebabkan page tu kosong...aku dah la tak wat back up sebelum tu..coz aku nak buat minor editing je bukan major update...

dah la yang ada di development server plak, back up setakat bulan 11 tahun lepas...dah la banyak perubahan yang telah diupdate selepas itu...lagi la aku cemas...

aku terus call vendor web hosting masa tu....aku tanya mereka kenapa aku update file, terus je file tu jadi kosong...pastu aku terangkan yang disk usage dah over limit....rupanye ada efek, kalu disk usage dah over limit memang akan ilang segala file yang dia kemaskini tu...dia kata dia akan restore page tu....tapi mungkin amik masa...aku dah mula risau...coz aku takut ramai yang akan komplen....vendor tu juga kata buat masa skrg dia akan tambah disk usage tu...

aku amik tindakan pantas, amik fail back up di dalam development server dan upload kembali...memang page di laman web tu dah ada kembali, namun banyak perubahan yang perlu aku lakukan....memang berpeluh la aku mengadap coding dan database hampir setengah hari....nasib baik la ada kawan aku marziah yang menolong...thanks jie...

memang penat sesangat la....hampir 4 jam aku kelam kabut dengan kawan aku ini....nak makan tengahari pun takde selera...coz petangnya ada meeting yang melibatkan IT plak tu...dan ada menyebut pasal laman web...aku takut la kalau ada orang yang komplen tak boleh view....

memang detik cemas semalam, memberikan pengajaran yang berharga bagi aku...sebelum buat apa-apa pastikan ada back up terkini walaupun nak buat minor update....aku akan ingat sampai bila-bila...aku takmo jadi cam gini lagi...memang berpeluh aku dibuatnya walaupun dok di tempat sejuk....

-- pagi tadi masa on the way nak ke opis aku lihat pelangi...dah lama tak lihat pelangi...cantik sungguh warna warni yang dipaparkan....sepanjang jalan tu aku melihatnya --

5 comments:

KM said...

Kesabaran risa berbalas...semua tu ujian Dia buat kita dalam kehidupan seharian.............

pB said...

sib baik

risanur said...

KM >> alhamdulilah...semua ujian datang drNya...

pB >> mmg nasib baik kak...kalu tak tau la camne...

Mr PenyuBiru said...

moral of the story, sentiasalah backup dulu sblm buat perubahan wpun kita yakin perubahan yg kita buat xde masalah. aku dah selalu terkena tapi seb baik sentiasa buat backup.

Blogger said...

Bluehost is definitely one of the best web-hosting company for any hosting services you might require.