Terima Kasih Sahabat

26 April 2011

697 : pasembor + cendol...

aku tak tau nak update apa...beku sungguh idea ni...pale otak penuh dengan study dan keja..sampaikan aku jadi blank nak ceta pasal apa...yang pastinya aku tetap nak update walaupun simple...hehe..

sabtu lepas, pas balik dari kelas di bangi, aku dan my hubby gi terjah Warung Kak Zah Pasembor dan cendol di taman Setiawangsa...berdekatan dengan padang bola, taman permainan dan restoran ikan bakar Sekinchan...

dah lama dah aku nak makan pasembor dan cendol..tapi bile pergi je balik keja confirm dah habis...rasa geram sungguh-sungguh la...geram coz nak makan sangat...dan teruja bile sampai kat kedai tu, tapi hampa bila abis...kekadang aku ini jenis emo sikit...tak boleh terima kenyataan bila apa yang aku nak tidak dapat dipenuhi...hehe...nasib badan la kan...nak wat camne....


dari dalam keta di bangi lagi aku dah cakap kat hubby yang aku nak makan pasembor dan cendol...my hubby setuju aje coz dia nak sangat makan laksa penang kat situ...



alhamdulilah apa yang diimpikan dan yang ditunggu sekian lama, aku dapat gak....rojak pasembor dan cendol kacang merah yang superb dan marveles...cendol yang terasa manis dan berlemak...ditambak rojak pasembor yang sedap....gabungan yang mantap dan hebat...huhu...

20 April 2011

696 : kuih muih tradisional...

hari ini aku nak ceta pasal makanan atau kuih muih yang aku suka makan...kuih muih yang aku rasa agak tradisional dan agak susah nak membuatnya...

kuih muih tradisonal ni memang sedap sangat...tapi setahu aku susah nak membuatnya...leceh dan amik masa jugak walaupun kekadang tu ramuan yang digunakan tu just simple je...tu memang sesuai untuk aku yang jarang masuk dapur...

antara kuih tradisional yang aku gemar makan dan aku akan cari sampai dapat (kalu masa ni aku terlalu mengidam nak makan)...aku akan berusaha untuk mencarinya walaupun segala rintangan dan dugaan perlu aku tempuhi...dah macam orang bercinta plak padahal kuih je kan...tapi kalu dah tekak tu nak makan, nak buat camne kan...aku tak boleh bayangkan kalu aku peknen...skrang ini pun dah cam gini..huhu...


sapa pernah tengok kuih ni...pulut inti...memang sedap sangat dimakan...kuih yang simple tapi agak renyah nak membuatnya...(ayat orang pemalas)...aku suka makan kuih ni tapi kalu makan banyak meranan badan la...coz pulut kan angin...


sapa pernah tengok kuih ni...aku panggil kuih dagai...tapi tak tak taula kalu kat tempat lain dipanggil kuih lain...aku baru je belajar makan kuih ni...rase baru tahun ni aku belajar makan...tu pun aku jumpa kat pasar malam jelatek...aku nak cuba je..bila rasa tu terus jatuh cinta u...

yang pastinye skrg ni kalu gi pasar malam, aku akan mencari kuih dagai ni...kat pasar malam tu hanya satu tempat je yang jual...kuih yang diperbuat dari tepung pulut, disalut dengan kelapa dan gula...pastu dibakar dengan satu acuan istimewa kalau tak salah aku...aku tak tau camne cara buatnya tapi yang pastinya memang sedap...

aku sanggup gi pasar malam setiap minggu kerana nak cari kuih ni..padahal dulu aku la yang paling pemalas nak berjalan ke pasar malam...aku ingat lagi pernah aku pergi pasar malam kuih tu abis..masa tu pukul 8 malam...rasa keciwa sangat...minggu depannya, aku gi awal masa tu gerai yang jual tu baru je nak letak barang-barangnya...punye keterujaan nak makan kuih tu sanggup turun awal ke pasar malam kerana takut keciwa lagi...huhu...

tu adalah antara makanan kegemaran yang aku suka...ada makanan lain gak...nati aku update ye...rasa nak makan kuih dagai tu la..tapi pasar malam lambat lagi..huhu...

18 April 2011

695 : my wishing list...

hari Jumaat lepas aku dah meroyan dah bagitau kat dalam blog kesayangan aku ini yang aku nak ke PC Fair untuk membeli my wishing list...barang yang dah lama aku idamkan...

alhamdulilah petang Jumaat lepas, aku gi terjah PC Fair bersama my hubby tersayang...punye lah gabra takut ujan di waktu petang, namun cuaca ok petang tu...cuma agak mendung dan menakutkan juga kalu ujan turun dengan secara tiba-tiba..skrang ini cuaca memang tak boleh nak percaya dah...cuaca panas terik pun tiba-tiba boleh turun ujan dengan serta merta...

yang pastinya kalu gi PC Fair ni kita perlu tawaf melalui semua tempat pameran walaupun tempat yang kita nak pergi tu dekat je...disebabkan kena keliling semua tempat pameran, perjalanan pun jadi lambat coz orang yang terlalu ramai...aku nak gi Ground Floor kat booth 5...nak tempuh ke booth 5 tu kena menempuh semua tempat..layan kan jelah...

sampai kat tempat yang dituju akhirnya, setelah berhempas pulas badan ni terhimpit dengan orang...jenuh juga la..huhu...dari satu booth ke satu booth aku mencari aku punye wishing list...puas aku mencari namun tidak bertemu dengan brand yang aku nak sesangat tu...aku pusing 3 kali untuk tidak terlepas pandang...sehinggakan aku pergi ke kaunter informasi PIKOM untuk tanya brand yang aku nak tu...takde rupanya..patutlah aku tawaf 3 kali tak jumpa...

hairan sungguh dibuatnya..kenapa external hardisk brand transcend takde di tempat punye besar ni..aku terlepas pandang atau memang takde rezki aku nak brand tu...

rasa frust sangat...brand lain punye la berlambak dengan pelbagai tawaran harga yang memacam....aku nak je ajak my hubby balik dan beli kat lowyat...tapi my hubby soh jugak beli kat situ..pilih je brand lain...


 
nasib baik la sebelum aku gi PC Fair aku dah survey dulu jenama lain yang ada di pasaran dan terkini lagi...apa lagi aku sambar brand samsung...hope brand yang aku beli ini oklah..insya'allah....


 
ada 3 warna iaitu hitam, putih dan biru...aku amik warna hitam coz nak nampak elegan gitu...haha..layan kan jelah...yang pastinye di PC Fair ni semua external hard disk yang dijual semuanya storan 500GB, 1 Tera dan bertera-tera...

my hubby tanya tera tu apa...sapa lah yang bagi nama tera tu kan...sedap je dan sesuai...aku gelakkan je...dan layan kan jelah...aku tak tahu la pasni nama apa selepas tera...

alhamdulilah aku sambar beli 500 GB jenis samsung walaupun tanpa rela...moga apa yang nak back up akan berhasil dan tersimpan dengan selamat...

16 April 2011

694 : hepi annivesary



13 tahun kami bersama...
bermula dengan berkawan,
selepas itu bergelar sebagai seorang kekasih hampir 5 tahun,
2 tahun menjalin ikatan pertunangan
dan sudah 6 menjadi sepasang suami isteri...

tanggal 16 April setiap tahun akan aku ingati sebagai kenangan terindah...
kenangan yang tidak akan aku lupakan...
sepanjang hidup aku...
di kala dilamar menjadi sebagai seorang kekasih...
bahagia rasanya apabila ada insan yang sudi menyayangi dan disayangi...

rasa sekejap sahaja sudah 13 tahun kami bersama...
sebagai kawan, tunang dan kini suami isteri...
pelbagai saat-saat getir yang kami melalui,
pelbagai dugaan pahit manis yang kami tempuhi,
pelbagai asam garam dan menjadi pengalaman dalam kehidupan...

semoga hubungan antara kami akan kekal untuk selamanya...
segala apa yang dirancang hanya Allah menentukan segalanya...

hepi annivesary sayang...

15 April 2011

693 : PC Fair KL 2011

Sumber : google

hari yang ditunggu untuk menghabiskan duit gi ke PC Fair KL bermula hari ini hingga Ahad (15 - 17 April 2011) di KLCC...

aku nak terjah dengan my hubby pas balik keja ni...hope tak hujan la petang ini...aku siap wat temujanji dengan my hubby nak ke PC Fair ni..coz hari sabtu dan ahad dah fully book dengan jadual-jadual yang agak padat...hanya ada hari ni la...hope apa yang dirancang akan menjadi...insya'allah...








Sumber : google

antara wishing list yang aku nak beli petang ini adalah external hard disk...satu barang je nak beli pun macam nak beli banyak sangat aku ni...nak wat camne baget yang ada hanya cukup-cukup makan...padahal boleh je beli kat lowyat tapi aku nak ke PC Fair gak...bole cuci-cuci mata gitu....


hope dapat la wishing list aku tu...

14 April 2011

692 : tidak tergapai II...

yang pastinye aku kepenatan, keletihan dan kelelahan....
otak jadi beku dan blur...
banyak kerja dan perkara yang nak dilakukan...
tapi tak tahu yang mana harus dimulakan dulu...

tiba-tiba apa yang diplan, hilang!!!
tak tau terbang ke mana...

yang pasti dan yang aku tahu...
banyak yang aku perlu lakukan...
untuk projek akhir dan kerja-kerja di pejabat...

Ya Allah berikan aku kekuatan dan semangat yang kuat...
untuk aku menghadapi dugaan ini...
semoga aku diberikan petunjuk dan hidayah Mu...
untuk membuat segala apa yang aku rancangkan berjalan dgn lancar...

yang pasti aku perlukan rehat sebentar...
untuk menghilangkan kelelahan ini...

13 April 2011

691 : tidak tergapai...

dah hampir seminggu aku tak update my blog kesayangan...rindunya nak berceta di sini namun kekangan masa...terpaksa curi masa sekejap utk update blog....

minggu lepas bz dengan training selama seminggu...hari isnin dan selasa pun training di Kelana Jaya...semuanya training berkaitan Portal Rasmi KPWKM yang baru dilancarkan...


aku dan team portal semua kebizian dengan Pra pelancaran portal ini...dengan nak update content terkini, nak mengajar staf masuk portal, dengan nak menjawab telefon yang bertalu-talu tanya tentang portal ini...rase semput dan mengah sekejap...huhu...nak wat camne dah keja katanya...

hope pra pelancaran portal ini akan berjalan dengan lancar dan mendapat feedback yang memberansangkan....hope keja-keja yang lain juga akan berjalan seperti biasa...kesian aku tengok keja aku yang lain terutamanya Talian Nur, KESKEB yang ditinggalkan untuk sementara waktu...tweet2 pun terpaksa ditolak tepi kejap utk memastikan portal berjalan dengan lancar...nak maintain 5 star gitu...huhu...

aku perlu fokus....dengan keja dan study...

08 April 2011

690 : Mantera Anjasmoro

Gara-gara menonton ceta Mantera Anjasmoro malam tadi, terus aku teruja nak tahu sapa penyanyi dan lagu untuk OST ni...apa lagi aku gunakan pakcik google untuk aku mengetahui tentang OST ni...
Tajuk lagu ini adalah Paluan Rindu mu nyanyian Idayu...aku tak tahula penyanyi ini yang mana satu...tapi aku suka plak bila mendengar lagu ini..tiba-tiba ada rasa seram gak..
masa tengah wat asemen aku layan lagu ini...sabar jelah...asemen ke mana, asyik melayan lagu ini sahaja...layan kan jelah...

----------------------------------------------------------------------------------------------
Paluan Rindu Mu (Idayu)
Cinta ini tak mampu ku kecapi
Tanpa mu di sisi
Dan berkurun semangatmu ku genggam
Sewangi kemboja
Tibanya waktu
Aku akan pulang
Ke pangkuan jiwa kau yang ku cinta
Awan berkabus bertaut jadi payung
Meneduhkan kehangatan
Gelora api rindu ini
Terpendam lama
Kau seru namaku
Paluan rindu
Dalam satu dalam gema
Irama paluan saktimu
Ku bangkit menyambutku
Kau kalungkan semangat baru
Tangisan kita menjadi permata
Tenanglah jiwa bersemadi selama-lamanya
Terpendam lama
Kau seru namaku
Paluan rindu
Dalam satu dalam gema
Irama paluan saktimu
Ku bangkit menyambutmu
Kau kalungkan semangat baru
Tangisan kita menjadi permata
Tenanglah jiwa bersemadi selama-lamanya






07 April 2011

689 : congrats...


hari isnin yang lalu my abang ipar telah bertunang dengan orang Banting...jangan pelik ye coz bertunang pada hari orang bekerja...coz pengantin perempuannya bakal kakak ipar tu hanya cuti hari isnin saje...terpaksala kami yang bekerja mengambil cuti untuk menghantar rombongan ke sana...


kami ke sana dengan 3 kereta...rombongan ini hanya kecil sahaja coz orang bekerja kan...kami membawa hantaran sebanyak 5 dulang dan dibalas dengan 7 dulang...pihak kami bertema dengan warna merah dan putih...


kami sampai di Banting jam hampir 2 petang...sesat barat gitu...almaklumla nak cari jalan haji idris tak jumpa-jumpa pun...yang kelakarnya jumpa plak abang sulung pada pihak perempuan di tengah jalan...memang rezki kami la...kalu tak jenuh la nak mencari lagi...

mak mertua aku menyarung cincin pd julie...

majlis pertunangan yang simple dan alhamdulilah berjalan dengan lancar...pernikahan akan diadakan sebelum puasa...lagi 3 bulan...hope akan berjalan seperti yang dirancangkan...insya'allah...

yang pastinye pulang dari Banting aku berkejar pula ke kelas jam 7 malam...hanya Allah saja yang tau kepenatan yang aku rasai..dengan cuaca yang amat panas masa tu...minum air bergelen pun masih terasa dahaga...

688 : hadiah hebat...

2 hari lepas aku gi ke HKL untuk menjalani rutin dalam kehidupan aku sebagai manusia yang berpenyakit...namun aku terima segala yang telah ditentukan oleh Allah kepada aku...

medical check up kali ini amik masa yang agak lama juga untuk aku bertemu doktor...coz banyak benda yang aku nak minta confirmation sebelum aku melakukan sesuatu dalam kehidupan aku...aku nak minta penerangan yang jelas...aku nak kepastian yang pasti sebelum aku mengambil keputusan...

alhamdulilah penyakit aku dah kembali kepada normal namun memerlukan pemerhatian yang lebih kerana simptom yang aku alami kini menjuruskan aku kepada tidak normal...ujian darah nampak normal namun apa yang aku rasai sekarang ini berbeza...doktor pun pelik...dan kepelikan ini telah membuatkan doktor memberikan aku ubat baru....

semasa aku di farmasi aku telah menerima kejutan yang membuatkan aku boleh tergelak sorang2 diri...aku telah menerima sebuah kotak hadiah hebat ubat...sampai sekarang aku tak boleh bagaimana ahli farmasi tu memberi mengangkat kotak ubat tu kepada aku...sebelum ini aku hanya melihat orang yang menerima bekalan ubat yang banyak...tapi aku tak sangka kali ini aku plak yang bernasib malang baik seperti itu juga...selalunya aku hanya menerima sepeket ubat untuk 3 bulan tapi kali ini ditambah dengan kotak yang hebat ini...

mati-mati aku ingatkan doktor tu akan beri aku sebotol saje ubat tu...yalah tak pernah tercapai oleh akal aku doktor akan bagi sedozen ubat sembelit diet...huhu...ada sesapa yang nak kan stok ubat aku tu aku boleh je bagi dengan secara percuma...

aku harap berkesanla ubat ini dengan aku dan aku serasi dengan ubat ini...insya'allah...aku tak tahulah either aku boleh abiskan ubat tu dalam masa 3 bulan...kita tengok sajelah...



03 April 2011

687 : nikmatnya...

di kala cuaca panas, apa yang sedap ialah kenikmatan makanan yang sejuk dan nyaman...kalu dapat berendam kat sungai pun layan gak....

lately ini di kl cuaca agak panas, namun tidak di tempat lain seperti di Perlis dan Sabah, banjir melanda di negeri tersebut...yang pasti aku masih bersyukur dengan nikmatnya yang diberi oleh Allah...



sedapnye kalu dapat makan aiskrim Mc Donalds...cornetto gitu...sapa nak belanja ye??huhu...