Terima Kasih Sahabat

06 June 2011

712 : sungai gabai....

tanpa perancangan tanpa plan, tiba-tiba dapat panggilan dr my twin ajak gi picnik di Sungai Kemensah kat belakang Zoo Negara...sungai yang paling berhampiran di Kuala Lumpur ini...my twin nak bawa anak-anak dia bermandi manda sempena cuti sekolah ini...

perancangan jumpa di Zoo Negara pada jam 1.00 petang....namun amat menghampakan kami coz air kat situ dah keruh dan tempat piknik kat situ dah penuh ditempah...huhu...kesian plak kat anak-anak buah aku tu...hari tu plan nak ke Sungai Gabai terbatal kerana hujan lebat....

my hubby dan BIL bagi cadangan terus ke Sungai Gabai je...coz hari tu tak jadi lagi pun kat sane air dia masih cantik dan jernih....aku kerisauan je kalau gi tapi menghampakan takut cuaca tiba-tiba je berubah...my hubby kata jom je la pergi untuk mencuba nasib....

dengan konvo 3 kereta kami nekad ke Sungai Gabai Hulu Langat....hampir 1 jam lebih punya perjalanan baru la sampai ke sana...anak-anak buah aku masing-masing tak sabar nak sampai tempat tu...siap kata kenapa jauh sangat tak sampai2...hehe..bebudak punye penangan...

sepanjang perjalanan ke sana, kami melalui Batu 14 Hulu Langat tempat kejadian berlakunya tanah runtuh pada 21 Mei yang lalu..tapi tak la lalu ke tempat kejadian, cuma lalu la Felcra Semungkis tu dan lalu la jugak kawasan Lembah Azween tempat penempatan sementara tu....baru aku perasan Sungai Lui...tajuk lagu femes Aizat tu...padahal aku pernah je lalu nak ke sungai gabai ni dulu tapi tak pernah perasan pun nama Sungai Lui...tapi bile lagu tu femes baru la perasan nama Sungai Lui tu...huhu...


kami sampai di Sungai Gabai jam 2.45 petang...punye seksa la nak dapat parking....tapi rezki menyebelahi kami dengan berkat kesabaran dapat jugak la parking...


apa lagi bila tikar sudah dibentang, masih-masing sudah kebulur kelaparan setelah melalui perjalanan yang jauh...yang anak-anak buah aku plak tak sabar nak terjun sungai...diorang takmo makan, katanya kenyang...sabar jelah....


anak-anak buah aku mandi macam tak pernah jumpa air...badan mengigil, mengeletar dan bibir dah tukar jadi biru pun takmo naik...diorang fikir yang air sungai tu akan hilang bila diorang naik makan..huhu...

sampai satu tahap, masa diorang dah kesejukan dan kelaparan, diaorang naik jugak makan....makan laju-laju dan tak sabar nak turun balik ke sungai...sabar jelah...nasib baiklah cuaca elok dan cerah semasa kami berada di sini...alhamdulilah...

puas pujuk anak-anak buah ajak balik...semua takmo naik termasuk la si nisa....seronok sungguh diorang main air...bukan anak buah je takmo naik, adik dan my hubby pun masih tak puas mandi...hehe..

jam 4.45 petang kami berangkat pulang...insya'allah kami akan datang lagi...yang pasti, pasni anak-anak buah aku akan tuntut untuk ke sini lagi...memang benar kata orang kalau perancangan tidak dirancang selalunya menjadi...kalu dirancang macam-macam halangan yang akan muncul...

6 comments:

Ayuraza said...

sungai gabai..besnyer..tapi since berita yang 3beradik lemas kat ulu bendul tu jadi macam takut giler nak pegi sungai2 ni...padahal dulu..gabai..conkak..jadi tempat feberet la kat area kl ni..hehe

Kakzakie said...

Cantik dan air pun nampak bersih itu yg memebaut masing-masing lupa makan dan sayang nak tinggal...

Aimi dan Pakcik Hashim said...

mandi sungai sejam lebih ja mana puas

risanur said...

ayuraza >> masa tengok air kat sungai tu terus lupa pasal kejadian tu..hehe...tapi bila ingat seram juga..

kakzakie >> mmg lupa nak makan pun bila tengok air sungai yg mengalir cam gitu...huhu...

aimi >> kalu ikutkan mmg tak puas tapi nak wat camne, sampai pun dah petang...plan last minute cam tu la..lain kali kena pergi lagi...mandi sepuas2nya...

kueh bakar said...

ha ah..
plan kadang tak jadi
spontan plan jadik plak

Faaein Talip Roy said...

first time dengar nama sungai itu..

lamanya tak mandi sungai.. tapi kalo pi pun.. dok sibuk perhatikan alam ajelah. hehehe..