Terima Kasih Sahabat

31 July 2011

732 : Salam Ramadhan 1432...

Bulan Ramadhan Al Mubarak datang kembali menjengah umat Islam...
kerinduan selama setahun memunculkan diri kembali...

semoga aku dipermudahkan untuk melakukan amalan berpuasa untuk tahun ini...
moga aku ada dapat melakukan amal ibadat dengan penuh yakin...
moga amal ibadat aku diredhai oleh Allah..insya'allah...

Selamat datang bulan Ramadhan yang penuh keberkatan ini...
semoga kekawan meyambut bulan Ramadhan ini dengan penuh kesyukuran dan kenikmatan...
moga kita sama-sama diberkati dan dirahmati olehNya...insya'allah...

22 July 2011

731 : buah-buahan tempatan

sudah bermula musim buah-buahan tempatan dan bermula juga la musim berpenyakit....demam, batuk, sakit tekak dan selsema...

macam-macam buah ada kat pasar atau di mana-mana sahaja...rambutan, durian, langsat, duku, manggis, mangga, rambutan semuanya ada lah...sampai tertulis dan tercapai akal untuk memikirkan betapa banyaknye buah-buahan tempatan di Malaysia...bersyukur sangat-sangat coz semuanya ada...cuma duit saja perlu ada bila nak membelinya...no talk no fruits...haha...


aku pun mengambil yang ada ini untuk berasa buah-buahan yang berada di pasaran sekarang...rugi kalu tidak berasanya....lagipun orang takde dusun kena la membeli di pasar je kan....

aku ingat lagi masa aku study di Batu Pahat, aku pernah ikut kawan aku balik kampungnya di Pontian...masa tu kebetulan musim buah...aku punya la jakun sebab tak pernah masuk dusun buah...rasa macam teruja sangat....selalunya main beli je kat pasar...ini betul-betul berada di dusun buah...main petik je terus masuk mulut makan....masa tu aku gi dusun buah doyan, manggis, rambutan....first time aku dapat tengok orang petik buah manggis macamne...punya jakun kongkang  sungguh aku masa tu....orang takde kampung pastu dusun pun tak pernah masuk huhu...memang pelik tapi ini adalah benar-benar nyata...aku tak pernah pun masuk dusun buah-buahan...itu la pengalaman pertama aku...ada ke sapa-sapa yang nak ajak aku gi dusun buah-buahan lagi???hehe...


hari tu my hubby beli durian....dia kata dia beli coz ramai sangat yang beli...dia terus teruja untuk membelinya...lagipun dah lama dia tak makan doyan...my hubby ni kirenya antara spesis yang hantu suka makan doyan...kalu dapat kat aku memang sah la my hubby ni tak berpeluang nak beli doyan tu...coz aku ini tak bape gemar sangat...almaklum la buah doyan ni kan panas...paling banyak yang aku  makan pun 3 ulas...kalu lebih for sure aku rasa badan aku kepanasan...aku rasa dah hampir 3 tahun aku tak makan doyan sebelum my hubby membelinya malam hari tu...huhu...kesian kat my hubby buah kesukaan dia...tambah bile aku tak gemar dia pun tak membelinya....

Isnin yang lalu aku beli buah cikgu ciku...dah lama dah tak makan buah ni...memang sedap sungguh buah ciku kalu dapat yang manis...huhu...tak boleh nak gambarkan betapa sedapnya...tapi susah gak nak dapat buah ciku ini...

Malaysia bumi yang bertuah kerana banyak buah-buahan tempatan yang sedap-sedap....alhamdulilah dan bersyukur sesangat berada di bumi Malaysia...huhuhu...

21 July 2011

730 : fast food saje...

dari minggu lepas hingga ke minggu ini perut aku ini asyik menerima makanan western food sahaja...bukan nak berlagak tapi memang secara tidak sengaja...haha...yang pastinye semua makanan yang aku makan ni semuanya hasil orang belanja makan...hehe...rezki jangan ditolak kan...makan aje bila orang dah beri....

last week my hubby aku belanja makan Mc Donald dan KFC gitu...balik je dari keja dia terus ajak gi makan MC Donald....huhu...lagipun bukan selalu gi makan fast food (ye ye je bukan selalu, macam statement tak bape nak betul je)....apa lagi orang nak belanja kan jangan ditolak rezki itu....

di MC Donald aku makan my faveret burger iaitu Big mac....aku pun tak tau kenapa aku suka sangat makan Big mac....aku suka timun jeruk nye tu...my hubby plak makan Double Cheese Burger....itu ceta malam selasa....


untuk malam Khamis plak my hubby buat surprise sekali lagi dengan membeli KFC plak...huhu....kali ini my hubby bawa balik ke rumah iaitu Ole Pocket Full....alhamdulilah....kalau tiap-tiap hari asyik makan fast food badan pun boleh naik dengan segera saja kan....haha...


semalam plak aku punye big boss belanja makan pizza hit plak...sempena besday dia... kitorang anak buah telah memaksa big boss kami ini belanja makan kerana besday dia last week dan kerana kenaikan gaji dia...nakal jahat sungguh kitorang ni memaksa boss belanja makan...yang kelakar tu kitorang bagi hint kat emel tentang kupon pizza hut...tak sangka big boss faham....huhu...kejam tak dapat anak buah macam kitorang hehe....thanks en. fauzi...selamat ulangtahun kelahiran dan moga mendapat rezki yang lebih-lebih lagi....boleh la belanja kami lagi...hehe...

lagi seminggu je lagi nak makan siangkan....pasni nak masuk bulan pose dah (macam la pas bulan pose tak boleh makan lagi kan)...yang pastinye tekak aku lately ni asyik nak makan mentekedarah je...macam-macam plak tu...huhu....macam-macam nak...sabar jelah....hope apa yg aku nak makan akan dapat diperolehi...dah macam orang mengidam plak..haha...

19 July 2011

729 : pengorbanan yang tidak terhingga...


alhamdulilah segalanya sudah selesai dan berakhir setelah banyak pengorbanan yang telah dilakukan...pengorbanan yang berbaloi untuk masa hadapan...insya'allah....


banyak pengorbanan yang telah dilakukan oleh aku serta ahli family aku serta kawan-kawan....antara secara langsung atau tidak langsung....yang pastinya aku sendiri seperti tidak sangka kehidupan aku seorang pelajar eksekutif sudah berakhir jua akhirnya pada 15 Julai 2011 lalu....masa yang diambil selama 2 tahun setengah....masa mula-mula study dulu rasa boleh ke aku nak abiskan pengajian ini...tapi bila dah abis rasa macam betul ke dah 2 tahun setengah....hanya Allah saja yang mengetahui perit getir dan dugaan yang perlu aku hadapi segalanya....


dugaan dari semua segi....mental, emosi, fizikal dan nurani....yang pasti fizikal adalah dengan tidak cukup tidor, letih untuk menyiapkan assigment, projek dan exam...dari segi mental dan emosi plak, pelbagai dugaan yang harus aku tempuhi....dugaan yang amat dasyat daripada kekawan dan alam sekeliling...adakalanya aku rasa dah give up sangat....aku masih ingat lagi, dugaan emosi yang paling hebat aku terima masa sem 7 yang lalu....rasa dah give up sangat dengan perangai manusia yang perlu aku layan...semua perasaan kekawan aku perlu jaga sehingga perasaan aku sendiri takde sapa yang peduli...nasib baik aku mempunyai suami yang memahami masalah aku ketika itu...hanya Allah saja yang tahu segalanya....
untuk semester akhir ni plak, dugaan nya adalah projek akhir dan subjek untuk semester akhir ini maha teramat sukar....aku hanya mohon agar subjek yang aku amik untuk semester ini lulus pun dah alhamdulilah...betul orang kata lagi nak abis lagi banyak dugaan nya...


aku ingin membuat dedikasi jutaan terima kasih (rasa cam dalam anugerah plak) ini terutamanya istimewa untuk :
  • my hubby tersayang
yang terlalu banyak sangat pengorbanan yang dilakukan terhadap aku, memahami ketika aku sedang stress, menemani ketika aku menyiapkan assigment  exam dan projek...menghantar dan mengambil aku setiap malam dari kelas..dan berkorban apa sahaja untuk aku berjaya...jasamu tidak akan aku kulupa sehingga bile.-bile...hanya abang yang memahami isi hati ini...thanks a lot...insya'allah pas ni kita cuba sebaik mungkin untuk mendapatkan apa yg kita perlu kan pulak ye...iaitu cahaya mata...kita perlu berusaha bersungguh-sungguh tanpa jemu...huhu...
  • my family (mak, bapak dan adik beradik)
aku juga ucapkan terima kasih tidak terhingga kepada my family yang mendoakan agar aku berjaya untuk menghabiskan study ini...setiap kali nak exam aku akan telefon mak aku untuk mendapat restu dan doa dari mak aku...itu yang amalkan dari zaman aku bersekolah sehingga dah berkawin...restu seorang ibu kan bukan senang nak diperolehi...mak juga memahami aku apabila berminggu2 tidak datang ke rumahnya kerana kesibukan menyiapakan assigment atau sedang menghadapi exam...tima kasih mak kerana memahami anak mu ini.. 

  • mak dan abah mertua
aku ingin mengucapkan terima kasih kerana mengambil berat ketika aku dalam study dan kerana memasak kan untuk suami aku ketika aku dalam kesibukan teramat sangat..
  • kekawan seperjuangan
tima kasih kepada semua kekawan yang banyak membantu dalam study, assignment dan projek...especially aku nak ucapkan terima kasih kepada study group aku dari sem 1 hingga akhir iaitu kak ct meriam, khairi, ejat, pidut, ina dan kak ila...jasa u all akan ku kenang sehingga bile…tak sabar nye nak grad bersama-sama nati...
  • kekawan opis
tima kasih kepada semua kekawan opis yang memahami ketika aku sibuk menyiapkan assigment...tima kasih jugak sokongan moral yang diberikan selama ini...

kini kehidupan aku sudah jadi seperti dahulu...kekadang aku rasa begitu pelik dan sunyi sangat terutamanya ketika waktu malam...yelah dulu aku akan pulang ke rumah pada 10 malam ke atas...kini aku akan berada di rumah jam 6 petang...tiba-tiba je aku rasa lama ye dok kat umah walaupun semua kerja umah aku buat....yang pastinye aktiviti waktu malam aku sekarang menonton tv dan surfing internet....huhu...sehingga aku tak tahu apa yang aku nak surf apa lagi...

hope aku dapat adapt kembali suasana ini..lagipun bulan pose tak lama lagi...dapat la aku beramal ibadat setelah beberapa tahun ini dengan kesibukan yang maha melampau...huhu...insya'allah...

14 July 2011

728 : berdebar...

esok adalah hari penentuannya...hari menentukan sama ada system aku diterima atau tidak...berdebar dan mendebarkan...esok juga adalah hari terakhir aku sebagai seorang student setelah hampir 3 tahun aku memegangnya...student eksekutif bukan student jarak jauh...ada beza antara student eksekutif atau jarak jauh...kelas aku selepas waktu keja dan jarak jauh plak kelasnya setahu aku hujung minggu....

hope aku boleh buat dan mampu untuk membuat presentation tersebut...punye la berdebar sehingga dah 2 malam aku tido tak lena...gara-garanya aku bermimpi yang system aku rosak last minute....yang bestnya mimpi tu siap boleh sambung-sambung lagi (ada part2)....menyeramkannya!!!huhu...

aku rasa malam ni pun aku tak tido la...rasa berdebar sesangat-sangat...kalu exam tu kita jawab kertas soalan je...ni kita kena present sorang2 dan akan kena soal jawab dengan pemeriksa plak tu...hope aku tak dapat la pemeriksa yang cerewet dan banyak soal...aku takut aku gementar dan berdebar semacam membuatkan aku tak boleh nak jawab soalan yang ditanya...

hope aku tenang menghadapi hari esok...moga aku dapat membuat presentation yang terbaik...moga system aku tidak akan menjadi seperti mimpi yang aku alami...moga aku dipermudahkan Allah dalam segala urusan untuk besok...insya'allah...dan yang pastinye moga aku ada suara untuk bercakap...nak kena jaga pemakanan la hari ni...coz tekak dah rasa perit dan hidung dah mula nak bersin je....takutnya...

12 July 2011

727 : jerebu datang lagi...

dah 2 hari nak kuar gi keja tengok pemandangan macam nak hujan pun ada, mendung pun ada, rasa gelap je...padahal jam dah menunjukkan pukul 710 pagi....confrim2 dah habis waktu syuruk dan matahari pun dah patut menjenguk muncul....

bila bernafas rasa tak sedap je...rasa tersumbat dan nafas rasa cam semput...yang lagi satu pengudaraan macam bau something terbakar je....yang pastinye jerebu sudah kembali datang lagi melanda Kuala Lumpur...

baru kejap tadi gi bank, memang sah-sah la jerebu....coz nampak mendung pastu udara tak sedap....aku tak suka jerebu....coz membuatkan nafas rasa sesak je...kesian kat mereka yang ada asma dan lelah....kita yang normal ni pun rasa cam nak bernafas susah, lagi susah bagi mereka yang berpenyakit....

yang paling aku geram masa jerebu, ramai lagi yang membakar sampah...terutama di kawasan perumahan aku...ntah apa yang dibakar ntah la...nak bakar nyamuk aku rasa ada je kes demam denggi kat kawasan setiawangsa tu....setiap minggu aku dengar orang akan datang fogging...memang tabiat orang suka membakar ni susah la...lagi ditegur dan dinasihat lagi membakar...aku memang sakit hati betul coz abis baju yang aku basuh bau asap...punye la nak wangi kan baju aku sanggup boh downy tu....tapi bila asap dah naik satu umah bau downy pun hilang...sabar jelah...

Sumber : Wikipedia.....

Jerebu merupakan fenomena atmosfera yang berlaku apabila debu, asap dan zarah pencemaran lain mengaburi kejelasan langit.Fenomena ini biasanya terjadi jika zarah, debu dan asap berkumpul pada hari yang kering. Zarah-zarah kecil ini berkumpul di paras rendah atmosfera dan akan mengaburi pandangan dan mungkin menyebabkan masalah pernafasan. Jerebu tebal juga dikenali sebagai asbut.

Antara sumber utama jerebu ialah kebakaran hutan, kebakaran gambut, pembakaran terbuka serta asap perindustrian dan kenderaan.

Antara gejala akibat pendedahan kepada jerebu ialah:

* Iritasi kerongkong dan batuk-batuk
* Kesukaran bernafas atau hidung tersumbat
* Iritasi di mata serta mata yang merah
* Kulit terasa gatal

Antara perkara yang boleh dilakukan untuk mengelak masalah-masalah di atas ialah:

* Jangan keluar rumah serta tutup semua pintu dan tingkap
* Pakai topeng muka yang mempunyai penuras jika terpaksa keluar
* Kurangkan pengunaan kenderaan terutama motosikal
* Sentiasa basuh bahagian yang terdedah; mandi
* Selalu minum air
* Sediakan ubat jika anda mempunyai penyakit pernafasan

Oleh itu, jangan la nak kuar umah di waktu jerebu ini....dok umah dan terperap je la...huhu...

08 July 2011

726 : blogger berwajah baru...

satu pembaharuan yang dibuat oleh blogger...tiba-tiba jadi perak jakun sekejap...huhu...tapi memang cantik je blogger yang berwajah baru ini...tiba-tiba rasa semangat nak update blog jadi lebih-lebih plak...hehe....

kita saksikan either aku jadi bertambah rajin atau bertambah malas nak update...hehe...

07 July 2011

725 : bersawang...

lamanya aku tak update blog kesayangan aku ini....kesian kat blog aku ini...bukan sengaja namun terpaksa huhu...

aku terlalu kesibukan dengan exam, thesis projek akhir dan presentation...

yang pasti exam dah abis pada 4 julai 2011 hari tu...itu adalah paper terakhir aku sebagai student...selepas ini takde exam yang perlu aku lalui sebagai student kecuali nak amik further study lagi la...

exam kali ini exam yang paling susah sangat bagi aku...tak pernah aku hantar kertas kosong tapi kali ini terpecah rekod...huhu...memang buang markah cam gitu saje...bukan sengaja tinggalkan tapi memang tak tahu nak tulis pa...otak jadi blur dan hang...yang aku mohon pada Allah sekarang aku lulus pun dah cukup...huhu...tak larat nak repeat...

sekarang ini aku sedang menyiapkan deraf projek akhir...berulang kali minggu ini aku perlu jumpa penyelia di UKM...untuk mendapat kelulusan sama ada boleh present atau tidak....alhamdulilah aku dah dapat tandatangan dari penyelia dan aku boleh present next week....hope aku dapat la present dengan jayanya...insya'allah....

tugas aku sebagai student akan berakhir pada 15 Julai 2011 setelah berakhirnya presentation...aku tak tahu la macamne kehidupan aku nati....huhu...dah takde kelas waktu malam, dah takde study group, dah takde nak study dan wat esemen...yang pasti aku akan rindu zaman study aku ini...huhu...hope aku boleh menjalani kehidupan selepas ni dengan lebih tenang dan tidak terkejar2 lagi seperti sekarang....boleh la aku buat aku punye hobi dan apa yang terhalang selama ini...

01 July 2011

724 : selsema 0h selsema...

semalam balik je dari medan pertempuran exam malam tadi, aku terus ke HKL untuk ambik rawatan selsema, sakit tekak dan batuk yang aku alami...


sumber : google

aku takut bertambah teruk sakit aku ini coz ada satu lagi exam yang perlu aku hadapi next week dan minggu berikutnya presentation projek akhir...lepas tu aku akan merdeka dari kehidupan sebagai seorang student....

ramai juga yang berada di HKL semalam...majoritinya aku lihat ramai yang kena selsema dan batuk...yang kesiannye aku tengok pada bebudak yang usia umur setahun...semuanye melepek je dekat mak masing-masing...semuanya tak aktif langsung....

bila jumpa Dr. aku kata yang aku sakit selsema, sakit tekak, batuk dan ulser mulut...tujuan utama aku yelah nak dapatkan ubat selsema...rasa sakit kepala yang teramat sangat tu yang membuatkan aku tak tahan...

bila dah settle gi amik ubat di farmasi...masa dah dapat ubat baru aku perasan yang Dr. tu bagi aku ubat selsema...nak patah balik ke bilik Dr. memang dah malas la kan...aku berserah je lah....

pagi ini, rupanya selsema aku makin teruk sangat.....asyik bersin dan kepala rasa weng-weng gitu...tak selesa nya hidung ini bila dok dalam aircond...rasa nak baring je...kalu mcm ini gayanye aku kena gi beli ubat selsema di farmasi la...kalu tak memang sah-sah aku tak boleh nak study alasan semata-mata ....

Ya Allah moga aku akan sihat seperti sediakala....