Terima Kasih Sahabat

14 October 2011

762 : ada aku kisah???

manusia macam-macam perangai, macam-macam ragam dan macam-macam karenah...lagi ramai orang/manusia yang kita kenal lagi banyak la karenah, ragam dan karenah serta sikap yang kita tahu....dan dari situ juga kita akan belajar dan mendapat pengalaman bagaimana nak berinteraksi dengan mereka....

kita akan dapat lihat dan tahu bila masa mereka ini hepi, ceria, suka, bad mood dan segalanya....dan secara automatik juga kita akan belajar macamne cara nak berkomunikasi dengan mereka yang dalam keadaan demikian....bila kita nampak mereka ini heppy memang confirm kita akan boleh buat lawak tapi kalu mereka ni moody janganlah sesekali nak buat lawak bodoh...nati menambahkan parah yang sedia ada....kang tak sia2 kena hempuk plak kang haha...


aku akui, aku banyak belajar sikap dan karenah manusia ini di sekeliling aku terutamanya di persekitaran kerja...ada 25 orang staff dan confirm akan ada 25 orang ragam manusia yang perlu kita tahu....untuk menjaga hati kekawan kita perlu belajar sikap individu masing-masing agar kita memahami bila masa dia suka, sedih, bad mood dan apa sahaja ragam yang ada...yang pasti sikap aku adalah, aku sukar untuk rapat dengan sesorang yang baru dikenali...aku sukar untuk didekati dan dirapati...tapi bila dah rapat dan aku dah kenal sikap, ragam dan karenah orang baru itu, insya'allah aku akan bersikap terlebih ramah dan bila dapat satu kepala dan ngam dengan aku lagi best la...huhu...kalau orang yang baru 1st time jumpa aku confirm orang tu akan kata aku ini sombong...memang aku akui memang cam gitu la sikap aku...

tapi aku paling benci tak suka perangai orang, yang tiba-tiba je tarik muka dengan aku tanpa sebab....takde angin, takde ribut tiba2 je bila aku tegur dia wat tak tau je...buat aku ini macam patung cendana atau batang kayu kat situ atau aku dimalukan depan orang ramai...seboleh-bolehnya aku akan cuba mencari punca masalah kenapa dia bersiap cam gitu...aku akan tegur dia juga tapi kalu dia masih buat bodoh je memang confirm aku akan boikot terus...dah orang takmo bercakap dengan kita buat apa kita terhegeh-hegeh kan...buat macam hidung tak mancung pipi tersorong2...aku akan buat bodoh juga dan secara automatiknya aku takmo pandang atau masuk campur pasal orang yang takmo bercakap dengan aku tu...

yang pastinya lagi ramai orang yang kita kenal lagi banyak pengalaman yang kita dapat...dan kita akan tahu bila masa orang tu suka dengan kita dan menyampah dengan kita...macam-macam ada kan...huhu...tapi yang pastinya ada aku kisah bila kau takmo bercakap dengan aku pun...tak luak mana pun....dan aku tak rugi apa-apa pun kalau kau tak bercakap dengan aku kan....

2 comments:

Mr PenyuBiru said...

syukurlah..aku dikelilingi kawan-kawan lelaki yg tak moody.hehe

risanur said...

penyubiru >> bestla kalu dpt yg sekepala..kat sini lelaki yg lebih moody dr perempuan huhu