Terima Kasih Sahabat

26 April 2012

805 : makin berdebar...

56 hari lagi...makin hari makin mendebarkan....
tak tahu lagi awal yang dijangka atau lewat dari tarikh yang ditetapkan...
macam-macam perasaan yang aku rasa...
macam-macam benda yang aku fikirkan...
lagi nak elak dari fikir lagi banyak aku fikir...

moga aku dipermudahkan dalam menghadapi segalanya....
insya'allah...

24 April 2012

804 : bil pertama...

yang pastinye aku dah terima bil air pertama SYABAS untuk bulan pertama aku duduk di kuarters Putrajaya....yang pastinye bila aku terima bil air pertama ini membuatkan aku rasa nak mati terkejut pengsan saje...rasa macam tak percaya je tapi itu kenyataannya....

aku rasa kandungan aku pun jadi tegang dan strees bila melihat bil air ini....aku baru masuk kuarters ini tak sampai 3 minggu dan hanya duduk 2 orang saje....dan yang pastinye masa aku masuk rumah ini, aku tak buat pesta air cuci rumah pun...aku hanya lap saje....bukan pemalas tapi rumah ini tak kotor sangat....dan lagi satu aku tak larat haha...


selama aku duduk di rumah sewa sejak kawin 7 tahun lepas, aku tidak pernah menerima bil air lebih daripada RM 7 pun....ini pun nye lebih satu angka tapi dah beratus lebihnya....aku ingatkan mata aku yang salah tengok kat bil tu sebab penat balik kerja tapi dah memang sah-sah bil tu tercatat RM 157.05....aku terus call my hubby...rasa nak jerit je nak hilangkan stress masa tu...

aku siap gi tengok meter lagi...biar betul!!!aku call pihak SYABAS tapi tak berjawab lagi yang buat aku stress sesangat huhu....memang dugaan sungguh la....aku tak tahu la plak bape pulak bil elektrik yang bakal aku terima nati...menyeram dan menakutkan...

baru kejap ini aku baru buat report kat SYABAS....aku cerita la yang kami duduk berdua dan duduk di rumah tu tak sampai sebulan lagi....pihak SYABAS minta aku call syarikat maintenance coz takut kalu ada kebocoran paip dalaman....huhu....yang pastinya aku tetap kena bayar jugak la bil yang berharga RM 157.05...kalu macam gini la gaya nye aku sanggup berpindah balik ke KL...dan berulang alik saje dari sana...huhu....dugaan oh dugaan....dah la nak bersalin ni banyak pakai duit...huhu....

17 April 2012

803 : semak samun...

rumah yang baru kami pindah ni ada la sikit tanah sekangkang kera untuk bercucuk tanam...punye la bersemangat my hubby nak bercucuk tanam...yelah selalunya dok umah tergantung flat je..mana la ada tanah nak bercucuk tanam atau bercangkul bagai....

sebelum dicangkul...

hari kedua pindah rumah, my hubby punye bersemangat nak pergi mencari cangkul...coz nak terangkan kawasan belakang umah kami yang agak bersemak samun....takde lah tinggi mana pun lalang tu cuma sakit mata saje...biasalah orang bersemangat ini, kita ikutkan aje...lagipun tengah rajin nak berkebun ni jangan dilarang....kami pergi mencari cangkul kat Presint 15....beli tengahari petang tu jugak my hubby bercangkul kat belakang umah...punye bersemangat waja...lagipun dia kata nak mengeluarkan peluh yang dah lama terperap huhu....

selepas dicangkul...

alhamdulilah dengan semangat waja my hubby untuk bercangkul, belakang rumah kami dah clear dari semak samun....dan alhamdulilah juga my hubby dah menanam pokok daun pandan yang bakanya datang dari umah mak aku....setakat ini dah seminggu, hidup juga daun pandan tu....

pokok pertama my hubby tanam...

macam-macam yang my hubby nak bercucuk tanam...pokok cili la, pokok serai, bendi, terung....macam la tanah tu besar sangat huhu...aku sebagai isteri melayan kan je hobi baru my hubby ini....yelah insya'allah confirm akan mendatangkan hasil juga nati....yang bestnya sambil my hubby bercangkul bagai, aku plak amik angin petang di belakang umah....bersantai sambil berehat-rehat semasa cuti....memang nyaman je...huhu....

16 April 2012

802 : hepi annivesary...

 
 
14 tahun kami bersama...
bermula dengan berkawan,
selepas itu bergelar sebagai sepasang kekasih hampir 5 tahun,
2 tahun menjalin ikatan pertunangan
dan sudah 7 menjadi sepasang suami isteri
dan kini aku dan suami akan menjadi ayah dan ibu tidak lama lagi ...

tanggal 16 April setiap tahun akan aku ingati sebagai kenangan terindah...
kenangan yang tidak akan aku lupakan...
sepanjang hidup aku...
di kala dilamar menjadi sebagai seorang kekasih...
bahagia rasanya apabila ada insan yang sudi menyayangi dan disayangi...

rasa sekejap sahaja sudah 14 tahun kami bersama...
sebagai kawan, tunang, kini suami isteri dan bakal ibu dan ayah...
pelbagai saat-saat getir yang kami melalui,
pelbagai dugaan pahit manis yang kami tempuhi,
pelbagai asam garam dan menjadi pengalaman dalam kehidupan...

semoga hubungan antara kami akan kekal untuk selamanya...
segala apa yang dirancang hanya Allah menentukan segalanya...
 
'Selamat Hari Kekasih Sayang'...
'Hepi Annivesary'....

13 April 2012

801 : sudah selamat....

alhamdulilah sudah selamat sampai destinasi belayar setelah berhempas pulas hampir 2 minggu....8 April 2012 yang lalu, aku dan my hubby telah selamat berpindah dan bersiap sedia menjadi warga Putrajaya huhu....yang pastinya kepenatan dan kelelahan mengemas berpindah ni masih ada lagi walaupun 2 hari mengambil cuti....


yang pastinye kotak-kotak masih banyak yang belum dibuka untuk dikemas....aku hanya buka kotak yang penting dan perlu sahaja...dengan keadaan aku yang tak bape nak segar untuk mengemas....bongkok sikit dah sakit belakang, angkat barang sikit dah krem kaki huhu....nasib baik masa mengemas masukkan barang dalam kotak aku dah siap labelkan apa yang berada dalam kotak tu....senang nak mengemas huhu...


aku tak tahu la bape lama masa yang nak diambil untuk mengemas...ntah-ntah sampai dah abis berpantang pun masih belum abis mengemas...layan kan jelah...kena pandai-pandai la sorok barang yang tidak digunakan tu kan...huhu...

yang pasti aku akan merindui Kuala Lumpur...aku perlu mengambil masa untuk adapt dengan kawasan persekitaran yang baru ini....malam pertama di Putrajaya aku dah menangis kerinduan dengan suasana rumah di KL...nasib baikla ada hubby tersayang menenangkan hati yang lara ini....huhu...nak wat camnekan....kehidupan hampir 34 tahun di KL tiba-tiba berhijrah ke tempat baru...memang ambil masa la....

05 April 2012

800 : kapal nak belayar...

yang pastinye rumah aku memang tengah kelam kabut, bersepah dan seperti kapal nak belayar je....penuh dengan kotak, plastik hitam dan macam-macam barang lagi huhu...

kalu ikutkan hati memang dah tak larat nak mengemas dengan perut yang makin besar...dengan kekangan masa yang begitu terhad...sampai umah pun dah hampir maghrib...tapi sapa lagi yang harus diharapkan...sikit-sikit kena berkemas juga...

insya'allah kalu diikutkan perancangan kami akan berpindah ke Putrajaya hari ahad ini...rasa sayang sangat dengan rumah yang kami sewa ini...hampir 3 tahun setengah kami menetap di sini...pelbagai kenangan manis dan pahit yang kami lalui bersama....

aku tidak dapatkan bayangkan yang kami suami isteri akan menetap di luar kawasan Kuala Lumpur...coz kalu ikutkan aku tidak pernah tinggalkan KL sejak dari lahir lagi...cuma berhijrah ke Batu Pahat dalam masa 3 tahun saje...selepas itu kembali ke KL...

mesti rasa kekok dan pelik untuk membiasakan diri...almaklumla masa kat KL nak gi shopping complex, nak beli barang keperluan, nak makan bila-bila masa sahaja...tapi kalu kat Putrajaya ini aku dan suami for sure kena banyak explore...coz banyak tempat yang kami belum tahu tempat-tempat untuk beli barang, makanan...kalu kat KL ada je tempat beli barang yang bukak 24 jam...kalu kami buat kerja giler, kami akan keluar beli barang di NSK Selayang jam 2 pagi huhu...tapi kalu kat Putrajaya ini kalu nak wat keja giler confirm kena fikir banyak kali hehe...yela dah jauh dan confirm yang dekat2 kat sini takde tempat yang bukak 24 jam...

hope perpindahan yang kami rancang akan berjalan lancar insya'allah....hope my hubby akan kuat untuk mengangkat barang yang amat-amat berat coz takde sapa yang nak membantu kecuali 2 orang yang kami upah...huhu...

yang pasti dah penat mengemas nak pindah pasni nak mengemas kembali masuk di dalam almari huhu...yang pastinye yang tu memang aku akan keluarkan barang yang nak digunakan je...huhu...