Terima Kasih Sahabat

30 May 2012

811 : MIB 3...

insya'allah jika tiada apa-apa aral melintang malam ini, aku dan hubby nak gi menonton filem Men In Black 3 (MIB3)....maybe tontonan kami yang terakhir sebelum aku meletup bersalin tak lama lagi....huhu...


tidak tahu la bila pulak berkesempatan nak menonton wayang bila dah ada si kecil nati...cuti berpantang hampir 44 hari, pastu baby kan tak boleh nak kuar malam-malam lagi, takkan nak baby gi panggung wayang plak....pasni aku dan hubby kena cuti berpuasa menonton wayang huhu....

wat pertama kalinya akan menonton wayang di Alamanda Putrajaya...dah beli tiket ini sejak dari hari Ahad lepas lagi...punye la bersemangat nak menonton wayang kan...macam-macam aku ini....huhu...

hope apa yang dirancang akan menjadi insya'allah...

28 May 2012

810 : ikan bakar tanglin...

minggu lepas aku turun kl untuk gi medical check up....dah turun kl aku dan hubby gi makan ikan bakar tanglin di taman tasik perdana...lagipun dah lama tak gi terjah makan kat sini...


hubby amik ikan cencaru dan aku plak amik ikan kembung....air asam dia memang sedap la...

masa aku sampai tu baru pukul 12.30 tengahari tapi ramai yang dah serbu...nasib baik cepat sikit...almaklumla masa tu orang gomen dah gaji...semuanya nak makan sedap dan mahal-mahal sikit huhu...

809 : pengat, manisan terhebat...

sejak dua menjak ni, sejak nak meletup akhir-akhir mengandung ni, mulut ni asyik nak makan manisan je....pastu nak yang masak sendiri baru puas hati...coz kalu beli mesti tak rasa sama seperti yang dimasak...

perut tengah menegang pun aku sanggup mencari barang di pasar dan masak di dapur....asalkan tekak ni dapat dipenuhi...almaklumla takut baby meleleh air liur huhu....kesian plak kat baby plak nanti....


last week aku teringin nak makan pengat pisang....aku singgah beli pisang di Pasar Tani Putrajaya...nasib baik ada pisang abu....hari sabtu aku melaksanakan misi memasak pengat pisang...memang puas hati la huhu....



this week plak aku teringin nak makan pengat ubi kayu...siap search resipi macamane nak buat dan siap kol mak aku lagi...nak kepastian camne nak buat pengat ubi kayu coz tak penah buat....aku penah buat penjan ubi kayu....huhu....tapi takde rezki aku dan baby nak makan pengat ubi kayu untuk minggu ni.....puas aku mencari ubi kayu di pasar Presint 8 tapi takde huhu....almaklumla pasar tani takde coz tutup gara-gara Hari Belia Negara 2012....aku siap cari di Mydin Subang Jaya namun hampa juga huhu....

untuk tidak menghampakan diri, my hubby memujuk aku untuk buat pengat keledek....asalkan pengat katanye huhu...layan kan jelah...aku beli keledek oren dan memasaknya hari sabtu hari tu....alhamdulilah dah rasa pengat keledek....tapi tekak ni nak juga makan pengat ubi kayu....hope aku sempat la merasainya sebelum aku meletup huhu....insya'allah...

18 May 2012

808 : makin kurang...

aku tak tahu la kenapa aku ni makin kurang nak berblog...maybe pembawakan baby atau memang dah pemalas...atau takde idea langsung....atau banyak keja...Ya Alllah banyak ye alasan...tapi yang pastinye bila excited nak berblog masa tu la tengah bz....masa takde keja masa tu la takde idea....

aku pun tak tahu mengapa...makin lama makin kurang entry di blog kesayangan aku ini...rasa cemburu sangat bila orang lain bole update blog setiap hari...jelesnya...huhu...

macamane la nak dapat semangat berblog kembali ini yea....tapi yang pastinye aku suka bertweet...coz apa saje nak tulis secara spontan dari hati boleh je...maybe sebab tu aku kurang berblog kot...coz dah meluahkan perasaan di twitter...macam-macam alasan kan tapi itu la kenyataannya....

yang pastinye perut aku makin lama makin membesar dan masuk bulan Jun 2012 ni aku kena get ready bila-bila masa sahaja...hope semuanya berjalan dengan lancar dan dirahmati oleh Allah insya'allah...

11 May 2012

807 : karamel...

petang ahad lepas, aku yang terlebih rajin telah membuat sebuah seloyang karamel untuk kekawan di opis....2, 3 hari sebelum tu aku buat untuk aku dan my hubby makan....disebabkan kekawan kat opis tau yang aku masak karamel, mereka telah membuat permintaan...


alhamdulilah dapat juga aku tunaikan sebelum aku nak meletup bersalin....tapi aku terpaksa tukar resipi nye coz aku mencari susu jenama F&N takde....terpaksalah guna susu jenama cap teko...aku takut gak tak jadi....almaklumlah tak pernah buat pakai susu lain...huhu....

alhamdulilah hasilnya sama jugak...cuma aku ini tak bape suka manis, aku mengurangkan gula dan susunya....huhu....sorry ye cik oja coz mengubah resipi awak hehe....thanks oja atas resipi yang diberikan....pasni insya'allah saya akan simpan resipi tu elok2....setiap kali nak masak karamel confirm cari oja...teruk betul huhu...

10 May 2012

806 : Selamat Hari Ibu...

13 Mei 2012 iaitu hari Ahad adalah sambutan Hari Ibu 2012 peringkat Kebangsaan yang akan dilakukan di Johor....dengan tema 'ibu berkerjaya sentiasa di sisi'

alhamdulilah aku tak sangka akan berkesempatan juga menyambutan sambutan hari ibu ini walaupun aku 'bakal ibu' tidak lama lagi...rasa tidak percaya je yang aku akan dapat menyambutnya walaupun dalam keadaan pra...huhu...insya'allah tahun depan baru la aku berkesempatan menyambut betul-betul hari ibu...

walaupun sambutan pra hari ibu namun aku berasa puas apabila dapat berasa perasaan apabila janin kita bergerak di dalam rahim...alhamdulilah dapat juga aku berasa perasaan ini...perasaan kasih terhadap anak sendiri....

bila aku dapat rasa gerakan janin di dalam rahim untuk pertama kali iaitu pada minggu ke 23, aku tidak dapat nak bayangkan perasaan gembire dan terujanya...ada something yang bergerak di dalam perut kita....hanya Allah sahaja yang tahu perasaan ini...dapat juga aku berasa perasaan ini...

kini pergerakan baby makin lama makin lasak...bila aku tidak rasa gerakannya baby, aku plak jadi risau....risau jadi apa-apa terhadap baby....masa tu aku akan usap dan akan cuba bercakap-cakap dengan baby dalam perut...huhu...

memang benar la kata orang, perasaan menjadi seorang ibu akan kita rasa semenjak kita disahkan mengandung...hanya Allah saja yang mengetahui perasaan ini...pengalaman ini akan aku simpan sebagai kenangan yang paling indah di dalam hidup ku ini...aku tidak sangka aku akan berasa perasaan ini setelah 7 tahun berkawin...alhamdulilah walaupun agak lewat namun aku tetap juga berasanya...

Selamat Hari Ibu aku ucapkan kepada mak, kakak kembar ku dan kekawan yang bergelar sorang ibu....moga kalian bahagia bersama anak-anak tersayang....