Terima Kasih Sahabat

18 October 2012

833 : susu ibu yang terbaik...

alhamdulilah sejak baby Nur Insyirah sehingga ke hari ini aku masih menyusukan anak aku dengan susu ibu (SI) walaupun kekadang tu ada gak hisap susu formula...tu pun sebab nak ajar Nur Insyirah apa itu susu formula...takut tiba-tiba SI aku merundum dengan teruk atau aku tak dapat nak sediakan stok SI yang cukup....

tapi sejak dari aku mengandung aku memang nak menyusukan anak aku dengan SI...aku banyak surf internet dan tanya kekawan yang ada pengalaman breastfeed...aku nak Nur Insyirah mendapat haknya sebagai seorang anak....aku mahu anak aku minum SI sehingga dia mahukan...yang pasti aku nak Nur Insyirah minum SI sekurang-kurangnya 6 bulan...

aku sanggup wat berkorban asalkan SI aku banyak untuk aku berikan kepada anak aku....aku nak Nur Insyirah membesar dengan sihat dan mempunyai antibodi yang kuat....aku nak anak aku jauh dari pelbagai penyakit dan yang pasti aku nak Nur Insyirah sentiasa rapat dan mesra dengan aku insya'allah...

aku sanggup makan apa sahaja makanan untuk meningkatkan produksi SI aku....apa sahaja yang aku baca dan dengar akan aku cuba...supplement shaklee, habatus sauda, lobak putih, halba, kurma, susu, badam dan yang akan aku pastikan setiap hari aku akan minum air kosong lebih dari 3 liter....dan berdoa setiap masa kepada Allah agar dipermudahkan untuk menyusukan anak aku seperti yang telah disyariatkan...dan aku perlu buat regular pumping....tapi kekadang tu bila hujung minggu terbabas ke laut gak huhu....

stok SI yang aku dapat...

aku tahu produksi SI aku tak macam orang lain...kekadang aku cemburu bila baca kat forum orang lain sekali pam bole dapat 8-10 oz...tapi aku sekali pam hanya dapat 3-4oz sahaja...itu pun aku dah bersyukur teramat-amat pada Allah kerana memberikan rezki pada anak Nur Insyirah...aku perlu pastikan setiap hari aku perlukan dapatkan stok dalam 18 oz...coz Nur Insyirah minum sekali 3 oz sejak nak masuk 3 bulan lebih ini....

aku tidak punya stok untuk disimpan...apa yang aku perah hari ini akan digunakan untuk esok...that why aku sanggup berulang alik dari KL-Putrajaya-KL setiap hari agar anak aku dapat minum SI setiap hari...aku takut je tiba2 aku perlu pergi kursus ke tempat yang jauh...kalu aku boleh tolak aku akan tolak dalam masa terdekat ini...bukan sengaja tapi ada sebabnya....tapi yang pasti aku nak tengok anak aku setiap hari walaupun aku sampai rumah mak aku dah jauh malam...

set pam yang aku beli...

apa yang pasti setiap hari aku akan masuk forum berkaitan susu ibu...aku akan menambahkan segala ilmu dan pengalaman ibu-ibu yang lain untuk aku gunakan....dari aku tak tahu apa-apa sekarang ini aku dah tahu apa itu power pumping, tandem pumping, tandem nursing dan macam-macam ilmu berkaitan susu ibu ini....aku akan cuba praktikkan apa yang diajar agar produksi SI aku meningkat...

aku memang bersemangat nak beri SI ini pada anak aku setelah aku mendapat semangat dan dorongan yang tidak terhingga dari my hubby...hubby yang sanggup berkorban dan berpenat lelah untuk hantar aku balik ke rumah mak untuk hantar stok SI setiap hari...hubby yang selalu tanya berapa oz setiap kali lepas aku pam...hubby juga yang akan beri aku semangat bila aku stress dan ketika mood aku tiba-tiba moody...aku juga bersemangat apabila mak aku sendiri menggalakkan aku bagi SI pada Nur Insyirah...coz adik-adik aku semuanya minum SI...aku je yang tak dapat minum SI sepenuhnya kerana kembar huhu...takde rezki hanya sempat sebulan saje...thanks to my hubby dan mak...

Ya Allah permudahkan agar aku dapat memberi Nur Insyirah SI seperti yang telah disyariatkan olehNya...aku memohon stok SI aku bertambah dari sehari ke sehari....aku juga berharap agar aku tidak stress walaupun banyak kerja yang harus dihadapi....

alhamdulilah hari ini wat pertama kalinya aku pam pagi tadi, aku dapat 5oz...aku cukup gembire sesangat walaupun bagi orang lain itu adalah biasa je...hope produksi SI aku akan terus meningkat dari sehari ke sehari insya'allah...aku hanya mampu merancang dan Allah menentukan segalanya...

16 October 2012

832 : lena yang panjang...

sepanjang aku bergelar sorang ibu hampir 4 bulan ini, saat yang paling aku suka lihat baby Nur Insyirah ketika dia senang tidur....masa tu aku lihat Nur Insyirah akan tidur dengan lena dan tenang saje....

kekadang tu aku boleh nampak reaksi di mukanya menangis, jebik, senyum dan macam-macam rupa...ntah apa yang dimimpikan ketika itu....

Nur Insyirah ini sebelah siang akan tidur paling lama pun dalam 1 jam setengah.....dan paling sekejap dalam 30 minit sahaja...semenjak dah pandai tidur berbuai ni lagi la....asyik nak berbuai saje...tapi bila dengan aku, selalunya aku akan tidur kannya di bawah je...malas nak masukkan buai hehe....seboleh-bolehnya tidak mahu ajar dia sangat dalam buai....kang payah plak nak tinggal kat nurseri...sekarang ini boleh la coz dok umah mak aku....

sebelah malam Nur Insyirah akan tidur dengan lena sangat...akan bangun bila nak menyusu...alhamdulilah Nur Insyirah tidak meragam ketika waktu malam...ibunya pun tidur dengan lena sekali....sabar jelah kan...kekadang tu aku dan Nur Insyirah akan lena sesangat sampai Nur Insyirah lambat bangun menyusu...selalunya akan bangun menyusu setiap 2 jam...tapi bila dah penat berjalan waktu siangnya atau waktu hari sejuk Nur Insyirah akan boleh lena sampai 3 jam tanpa menyusu....sabar jelah anak ibu ni...

aku suka amik gambar Nur Insyirah ketika tidur...walaupun tak elok dan ditegur banyak kali oleh mak aku, yang pasti aku ini agak degil...aku nak jadikan kenangan bila Nur Insyirah dah besar nati...

masa umur 2 hari di hospital

masa umur 8 hari di hospital gak...

masa umur 20 hari...

masa berumur 70 hari...dah dok dalam stroller dan gi taman...

masa berumur 77 hari..ketika di rumah opah keramat...

masa umur 80 hari..mengamuk nak tidur dlm buai...tapi takde buai tu yg tidur dlm carseat...


tapi sejak Nur Insyirah dah botak ini, aku takde gambar dia tidor...nak kena amik pict ini...hehe...misi akan dilakukan ketika hujung minggu ini...

Nur Insyirah tidur selena-lenanya apabila kenyang hisap SI...hati aku puas dan gembire bila lihat anak aku tidur dengan lena kekenyangan....yang pasti aku tidak percaya yang Nur Insyirah akan berumur 4 bulan lagi seminggu sahaja lagi..sekejap je rasanya....



04 October 2012

831 : Putrajaya - KL - Putrajaya...

demi anak tersayang Nur Insyirah, aku dan hubby berulang alik dari Putrajaya - KL - Putrajaya sejak dari hari Isnin lepas....

Nur Insyirah dijaga oleh mak aku di segambut kerana kesukaran mencari pengasuh di Putrajaya ini dan dalam yang sama aku dan hubby kerisauan nak antar ke pengasuh coz kecik lagi huhu....almaklumla hampir 7 tahun menanti cahaya mata, kami nak yang terbaik untuk Nur Insyirah....

sayang anak ibu...Nur Insyirah senyum kegirangan...

lagipun sekarang ini aku masih BF Nur Insyirah...seboleh-bolehnya jika diizinkan Allah aku ingin BF Nur Insyirah sehingga umur 2 tahun....itu adalah impian aku dan hubby....hope Allah merahmati apa yang kami rancang untuk anak kami....kebetulan plak stok SI aku tak berapa nak ada...tu yg aku perlu hantar stok SI pada mak aku untuk kegunaan keesokkannya....hope bertambahla SI aku ini...nak kena wat pumping hujung minggu ini...

lepas solat maghrib aku akan bertolak balik ke KL untuk melihat Nur Insyirah....dan jam 5 pagi keesokkannya akan kembali ke Putrajaya untuk gi bekerja....itu la rutin kami mulai minggu ini...kebetulan plak hubby takde buat OT...tapi jadual next week tak tahu la macamane plak...maybe akan selang seli jika stok SI dah banyak dan kalu hubby balik lambat...akan difikirkan cara-caranya....semoga kami kuat dan bertenaga demi menjaga anak kami yang seorang ini....insya'allah....

yang pastinya bila kat tempat kerja aku akan merindui Nur Insyirah....rasa tak sabar sangat nak balik ke KL untuk berjumpa dan nak gomol dia...aku tak dapat bayangkan kalu tak jumpa dia....setakat paling lama tak jumpa pun dalam masa 17 jam...itu pun aku dah kemaruk dan akan menangis huhu...gambar dan video la pengubat rindu huhu....naluri seorang ibu tidak akan mahu berpisah dengan anaknya walaupun sukar macamana pun....ibu tetap mahu berjumpa dengan anaknya....

01 October 2012

830 : 34th....


 alhamdulilah semalam 30 September 2012, sudah 34 tahun aku lahir ke dunia ini.....sedar tak sedar je aku dah 34 tahun...macam tak caya je tapi itu yang pasti...memang tak boleh nak lari mana-mana pun haha....masa akan tetap berjalan dan meninggalkan kita....

yang pastinya tiada sambutan apa-apa pun untuk besday...maybe dah tua...lagi pun dah ada anak ni kot...hanya wish dari husband dan kawan-kawan...tima kasih husband dan kawan-kawan...

semalam teringin nak makan kek secret recipe tapi tak kesampaian....kerana tidak terkejar masa kerana ada hal penting yang perlu dilakukan dan kebetulan Nur Insyirah plak moodnya tak berapa nak baik....asyik merengek je...macam tahu-tahu sahaja yang ibunya nak tinggalkan dia di KL bersama opah nya huhu...rindunya ibu dengan Nur Insyirah....

hanya sempat beli big apple...dan yang pasti aku dapat makan almond donut...sedap tapi yang pasti nak gak makan kek....ada sesapa yang nak belanja ke???

moga aku akan dipanjangkan usia untuk aku mendidik dan membesarkan anak aku Nur Insyirah, dimurahkan rezki dan sentiasa dirahmati oleh Allah....moga aku kuat untuk menempuh segala dugaan dari Allah...insya'allah....