Terima Kasih Sahabat

26 November 2012

838 : Jom Terokai Perak :)

yang pasti ini cerita 3 minggu lepas....baru minggu ini berkesempatan nak bercerita...bukan nak promote pun tapi just untuk kenangan sendiri dan family...

yang pasti kami telah menerokai Teluk Intan...bukannya menjelajah atau terokai satu negeri Perak pun....just gunakan trade mark 'Jom Terokai Perak' sempena Tahun Melawat Perak 2012....

sebenarnya tiada apa-apa tujuan pun ke sana...just nak jalan-jalan tempat membesarnya mak aku di sana....mak aku lahir di Bagan Dato dan membesar di Teluk Intan dan Selekoh....bila berumur 7 tahun telah berhijrah ke Kuala Lumpur sehingga la sekarang....

dan lagi satu tujuan utamanya nak makan sate Teluk Intan....selalunya kalu mak aku balik kenduri ke Teluk Intan atau Bagan Dato akan singgah beli sate Teluk Intan ini...dah lama tak rasa sate ni...hampir 3 tahun rasanya...tu yang kami adik beradik kerinduan...

kami pergi berkonvoi 2 kereta....pergi dan balik ikut jalan lama....sengaja nak travel ikut jalan kampung....masa lalu di jalan-jalan kampung ni, semua pokok durian dan rambutan tengah berbuah ranum...sepanjang jalan antara tanjung malim dan bidor ramai sungguh yang menjual durian...


pa lagi, kami yang ala-ala pelancong dari luar negara, telah singgah di satu kedai jual durian dan makan kat situ juga....memang dah macam pelancong je...huhu..takkan nak bawa gi bandar Teluk Intan...mau berbau satu keta dan pengsan plak kerana gara-gara gas durian....yang pasti puas la kami makan....


bila dah abis makan durian, tujuan utama ke bandar Teluk Intan diteruskan....kami sampai di bandar Teluk Intan pukul 2.15 petang....kami check in hotel budget yang telah ditempah iaitu Anson Hotel berhampiran dengan The Store....yang pasti hotel ini full house...maybe ramai yangbalik bercuti kenduri ke Teluk Intan...


solat dan rehat sebentar, pastu kami ramai-ramai telah pergi makan tengahari di medan selera berhampiran dengan Menara Condong Teluk Intan....yang pasti makan kat situ agak kurang memuaskan hati...kata medan selera, kita sebagai pelanggan bole je order dari mana kedai yang kita suka kalu di KL...tapi di Teluk Intan kalu dok kat deret kedai tu kena order kat kedai tu, kecuali makanan yang kita nak tu abis, baru la owner kedai tu order kat kedai orang lain...macam-macam hal orang berniaga ni...ada jugak rules macam tu huhu...macam-macam...


pastu kami berjalan ke pasar minggu yang baru nak buka....aku memborong kuih kat pasar minggu tu....masih muarah iaitu 3 ketul RM 1 lagi...kami makan di muara sungai perak dengan hujan renyai-renyai...bila dah hujan ni aktiviti nak berjalan pun agak sukar....kalu ikutkan hati nak balik ke hotel, nasib baik la hujan dah berhenti...bukan pa bukan senang bawa baby Nur Insyirah ini...takut terkena hujan je....



kami telah pergi ke Menara Condong untuk menerokai apa yang ada di sana...ikut sejarah menara ini dah diwujudkan hampir 100 tahun yang lalu...dulu ianya bangunan tertinggi di bandar Teluk Intan dan telah menempatkan tangki air untuk digunakan oleh bomba jika ada kebakaran yang berlaku...namun apabila ada eksiden yang berlaku, tangki air tu telah mencodongkan menara tersebut kerana bebanan berat yang terlebih sudah...sekarang menara tu telah menjadi menara jam sahaja...tak salah aku setiap 15 minit mesti akan berbunyi jam kat situ....


yang pasti kami kecewa kerana tujuan kami untuk makan sate tidak kesampaian...takde rezki kami semua...kedai sate tu tutup sebab menerima tempahan yang banyak....nak wat camne kan, kami makan juga sate Teluk Intan di medan selera menara condong tu tapi kesedapannye tak sama....yang pasti malam minggu di Teluk Intan tu meriah sebab ada pasar malam....malam tu kami tiur dengan nyenyak sekali coz kepenatan berjalan seharian...sian kat baby Nur Insyirah kepenatan dan keletihan ke hulu ke hilir sehinggakan tertido ketika kami tengah makan sate...sian anak ibu.....


kalu ikut perancangan adik-adik dan mak aku akan meneruskan perjalanan ke Lumut pada keesokkan hari ye tapi tidak jadi...kerana cuaca yang hujan mereka telah membatalkan nye dan pulang ke Kuala Lumpur bersama kami....


kami pulang ke KL pun ikut jalan lama...kali ini ikut jalan Sungai Besar-Sekinchan-Tanjong Karang-Kuala Selangor-KL...ingatkan nak berhenti shopping kat pekan Sungai Besar tapi terlepas sudah...malas nak patah balik, kami terus je mencari kedai makan untuk makan tengahari....


siap singgah bergambar di sawah padi di Tanjong Karang lagi...nampak sangatla kami ini pelancong...kesian kat adik bongsu aku coz baru 1st time tengok pokok padi depan padi...huhu...nak wat camne kan anak orang bandar...haha....selama ini dok asyik tengok dalam tv dan gambar je kan...


kami singgah makan di Tanjong Karang....tapi masa tu dah pukul 2.30 petang, makanan tengahari pun dah banyak abis...makan saje apa yang ada...perut dah lapar kan....sepanjang jalan tu memang banyak kedai makan, tapi kebanyakkan ye kedai makan seafood yang akan dibuka jam 6 petang ke atas....sabar jela kan....aku mencari Mee Udang Banjir tapi jumpa setelah dah makan di Tanjong Karang...memang sakit ati la tapi nak wat camne takde rezki huhu....

aku sampai di Putrajaya jam 6.20 petang dan mak aku sampai di Kuala Lumpur jam 5.30 petang....kami berpisah di lebuhraya LATAR...itu la percutian yang tak bape dirancang selama 2 hari semalam...alhamdulilah Nur Insyirah tak meragam sangat sepanjang jalan...huhu....nati boleh la planning gi bercuti lagi....insya'allah...

20 November 2012

837 : aksi meniarap...

alhamdulilah, Nur Insyirah dah pandai meniarap dari umur 3 bulan setengah hari tu...tapi masa nak mula meniarap, Nur Insyirah jarang-jarang nak buat....pemalas kata opahnya huhu...


tapi sejak dah masuk 4 bulan ini, asyik meniarap je...pantang Nur Insyirah jaga confirm dia akan buat keja meniarap ni...dengan pelbagai aksi yang akan dibuatnya....sambil menghisap jari dan masa tu jugala mulutnya akan bising bercakap....kekadang tu sambil meniarap tu sambil tengok tv....mengalahkan orang besar anak ibu ni...


sekarang ini, bila meniarap Nur Insyirah akan reverse ke belakang sambil mengangkat bontot dan lutut...semuanya Nur Insyirah nak buat....tak sabar nak merangkak plak kot....mak aku kata, kalu Nur Insyirah dah pandai ke depan, habis satu rumah dia akan tawaf....bersedia saje la....dan masa tu, tangan dia pun dah pandai mengutip...makin hari makin cerdik anak ibu ni...alhamdulilah....

rasa sekejap je Nur Insyirah dah besar...macam tak percaya tapi itu la kenyataannye....

836 : penangan durian crepe...

lately ni kat blog, FB atau twitter ada saja yang menyebut pasal bantal durian atau durian crepe...sehinggakan aku yang tak bape gemar kan durian pun teruja untuk merasai bagaimana rasa rupa durian crepe tu huhu....memang Malaysia ni kaya dengan makanan kan...pantang ada saje makanan baru akan tersebar la dengan cepat di media sosial...pelbagai promosi yang akan ada di FB atau blog....


aku pun begitu teruja nak rasa...aku mencari resipi macamne la nak buat durian crepe ini...ada member blog yang bagitau macamne cara nak buat di twitter lagi...tapi disebabkan kemalasan yang melampau, aku sanggup membeli saje....susah kan kalu cam gitu...nak yang senang kita beli sahaja huhu....

masa nak ke rumah mak mertua di Setiawangsa, aku membeli durian crepe ni kat area Dato' Keramat....aku tahu kedai ni pun dari kawan-kawan FB yang pernah membeli dan merasainya...semua kata sedap...apa lagi aku pun teruja nak beli sesangat....


aku beli 2 pek...satu pek RM 10 utk 4 bantal durian yang gebu....apa yang pasti, aku yang tidak begitu teruja dengan durian ini, aku boleh katakan memang sedap tapi aku tak boleh nak makan bebanyak huhu....yang pasti durian crepe ni kena makan masa kuar dari peti ais...memang rasa cam aiskrim durian....lagi sedap makan aiskrim berperisa durian bersama roti gardenia...itu pendapat aku je...kalu orang lain yang suka, akan kata durian crepe ni yang terhebat huhu....

alhamdulilah aku dah rasa bantal durian atau crepe durian yang menjadi sebutan hebat sekarang ini...kiranya aku tidak ketinggalan zaman la huhu....

07 November 2012

835 : suka, suka, suka...


 ini adalah aksi Nur Insyirah ketika di bawa kali kedua gi shopping ke Alamanda Putrajaya last week....punye seronok dok dalam stroller sambil mengangkat kaki dan menghisap jari...

aku dan hubby takut gak Nur Insyirah akan menangis coz dia masih demam...tapi kena bawa juga dia kerana nak beli barang....alhamdulilah Nur Insyirah tidak menangis sepanjang di Alamanda....


selama 1 jam berada di Carefour, yang pastinya mulut Nur Insyirah memang bising la...orang dah dapat suara kan....asyik bercakap sorang-sorang melayan perasaan sambil menghisap jari...nasib baik la kat carrefour tu orang ramai...takdelah sangat dengar suara dia yang bising tu....tapi bila kat tempat yang sunyi, memang boleh dengar la suara dia tu...

tapi bila dah sampai time nak menyusu, Nur Insyirah terus buat suara yang amat kuat...nasib baik la dah abis shopping...masuk kereta terus nak menyusu...alhamdulilah, cerdik anak ibu dan ayah...lain kali kita bole gi jalan-jalan lagi yea...

01 November 2012

834 : aktiviti terbaru....

sejak berusia dari 2 bulan setengah lagi Nur Insyirah dah pandai menghisap jari tangan terutama sekali bila sarung tangan sudah tidak dipakai lagi....bila jaga saje confirm akan buat aktiviti tersebut....pantang ada masa itu saje la keja dia....



sekarang ini sejak masuk 4 bulan akitviti terkini Nur Insyirah adalah menghisap jari kaki plak...Nur Insyirah akan angkat kaki kiri terutamanya untuk masukkan jari kakinya dalam mulut...lagi dilarang lagi dibuat...sabar jelah anak ibu sorang ini...sejak dah pandai angkat kaki, asyik itu sahaja hobi yang akan dilakukan....



kalu tak jari tangan yang dimasukkan dalam mulut, jari kaki la yang menjadi mangsa....aku jadi takut coz takut ada kuman ke atau virus yang akan dihisap ye....tambahan plak dari minggu lepas demam sehingga semalam belum kebah sangat....dah gi 2 klinik iaitu klinik swasta dan kerajaan....

kat klinik kerajaan siap amik darah coz takut kena demam denggi coz dah demam lebih 4 hari...sian anak ibu menangis masa amik darah...tapi anak ibu kuat kan...lepas je amik darah terus tegur dan senyum kat doktor...sabar jelah....

siap aku dan opahnya gi minta air penawar...takut la kalu ada apa-apa benda yang tidak nampak oleh mata kasar mengikut Nur Insyirah...tapi makcik tu kata demam nak jadi pintar....alhamdulilah kalu nak menjadi pintar dan pandai...

memang benar agaknya makcik tu kata, coz semua benda Nur Insyirah nak buat....berpusing 360 darjah, nak mengiring dan meniarap akhirnya...dan aktiviti menghisap jari tangan dan kaki sekali...dan yang paling baru Nur Insyirah suka menjerit...pantang ditinggalkan sorang confirm suara "bukan sekadar rupa" akan keluar...nyaring dan mantap sangat suaranya....sabar jelah sampaikan atoknya pening kepala melayan cucu perempuan yang paling kecik ni huhu...




lagi satu aktiviti Nur Insyirah apabila duduk kat kerusi malasnya, habis semua toy-toy kecik menjadi mangsa habuan untuk dimasukkan di dalam mulutnya sambil melayan televisyen....Nur Insyirah memang suka sangat tengok tv....kecik-kecik dah kenal apa itu tv...Nur Insyirah akan memandang saje tv tu terutama masa iklan....kekadang tu siap tegur iklan kat tv tu...macam la tv tu bercakap dengan dia....

itu la antara aktiviti Nur Insyirah setakat 4 bulan ini...yang pasti sekarang ini asyik nak meniarap....tak sabar nak tunggu Nur Insyirah buat setiap akitviti yang perlu dilakukan oleh setiap bayi...rasa sekejap je anak ibu dah besar...masa lahir hari tu just diam dalam bendung je sekarang ini dah macam-macam pandai buat....

moga Nur Insyirah akan menjadi anak yang sihat, pandai, solehah, bertakwa pada Allah insya'allah...