Terima Kasih Sahabat

08 January 2013

849 : Satay Wiliy...

ahad lepas, aku dan hubby gi Kajang semata-mata untuk mencari Satay Wiliy...rasanya majoriti orang dah kenal atau penah dengar nama Satay Wiliy ini coz dah masuk rancangan Jalan-jalan Cari Makan (JJCM) baru-baru ini...


disebabkan jarak Kajang dan Putrajaya ini tak bape nak jauh, apa lagi aku pun mengajak hubby gi mencari tempat bertapaknya Satay Wiliy ini...lagipun tengok cara makan si Iqram Dinzliy hari tu memang 'mencuit' perasaan sungguh....tu yang nak jugak gi cari....

memang mudah je nak cari tempat Satay Wiliy ini....tempat ini terletak di Ramal Junction Food Court....kalu dari SKVE, exit keluar di Sg Ramal Luar...nampak 7 Eleven kat exit tu terus je belok kiri, tak jauh dari situ dalam 300 meter dah nampak Ramal Junction Food Court ini...memang boleh je nampak dari SKVE...dan yang pasti kalu dah masuk exit tu confirm akan terbau aroma sate hehe....

aku sampai kat situ dalam pukul 4.45 petang....mak ai, tak sangka dah beratur orang yang nak membelinya....disebabkan Nur Insyirah tido, aku minta hubby gi je beli bungkus....punye lama menunggu dalam keta, Nur Insyirah pun bangun...apa lagi aku pun kuar dari keta coz nak tengok tempat food court tu....rupanya ketika itu, hubby memang nak call aku coz nak makan sate je kat situ....hubby kata kalu beli bungkus akan amik masa hampir 1 jam untuk menunggu...kalu makan akan cepat sikit la...tapi cepat2 pun hampir 40 minit juga la yang menunggu....


memang sate wiliy ini agak special sikit bagi aku dari sate-sate yang lain...coz isi daging nya agak tebal dari sate lain....pastu untuk sate ayam ye plak takde lemak yang dicampur seperti sate-sate lain...tapi yang agak kureng bagi aku adalah kuah kacang ye...sedap lagi kuah kacang yang mak aku masak hahaha...tu yang pasti la...air tangan mak la katakan....



aku order sate ayam, daging dan kambing beserta ketupat...harga untuk sate ayam, daging dan perut RM0.70 sen secucuk....untuk sate kambing RM 1 secucuk....untuk ketupat plak seketul RM 0.60 sen...


bukan sate saje yang ada kat food court...macam-macam jenis makanan pun ada...ada burger bakar abang burn...pun beratur juga orang membelinya...ada mee udang kuala sepetang, nasi ayam sempoi, ikan bakar dan macam-macam lagi....walaupun ketika itu baru jam 5.30 petang, aku tengok meja-meja memang dipenuhi dengan orang...kebetulan cuaca ketika itu cerah dan terang benderang....kalu ujan aku tak pasti la camne...coz tempat makannya majoriti terbuka...yang bawah bumbung tak banyak meja....

yang pasti, pasni nak bawa mak dan adik-adik makan kat sini...coz diorang pun teruja nak rasa makan sate wiliy ini...tapi kena gi awal la nampaknya....

2 comments:

Aiza Haris said...

menarikkkknyer... mmg popularr betul skang ni... 1 day nak try juga laa

risanur said...

aiza >> sila2 cuba..nati bg komen aiza plak ye...